Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Храненето и детето - I


Едва ли има родители, които при захранването да не са сблъскали с нежеланието на своето мъниче да яде един или друг продукт. Предпочитанията към храните се проявяват още от самото раждане, но всъщност се формират много преди това. Трябва ли да налагаме своите възгледи за храната (хитрост или принуда) или по-добре да уважаваме вкусът на малкия човек?

Вкусовата чувствителност на плода в утробата се формира още в 13-15 седмица на бременността. Благодарение на вече съществуващите рецептори на езика, той усеща вкуса на храната чрез амниотичната течност, в която плава и едновременно поглъща. Но не с еднаква интензивност. Ако мама е похапнала нещо горчиво, бебето не само спира да пие, но и показва недоволството си с мръщене. Сладкишите обаче са нещо съвсем друго и то споделя лакомството с видимо удоволствие.

Положението не се променя и след появата на бял свят. Новороденото може да откаже да суче от гърдата на мама, ако тя е яла кисели, силно подправени или остри на вкус продукти. Затова по време на кърменето жените се налага да си налагат по-строги ограничения за храната, отколкото през самата бременност – не само, заради възможните алергични реакции, но и за да се храни мъничето с апетит.

Но каприз ли са само тези предпочитания? Всъщност детето следва своите инстинкти за оцеляване. Защото в природата най-често киселите продукти (обикновено плодове) са недозрели, а горчивите отровни, тоест потенциално опасни. Силният мирис и вкус пък означава, че може би тази храна е развалена. Затова за малките най-привлекателно е сладкото. Инстинктът им говори, че този продукт е достатъчно зрял, калоричен и ще им даде бързо енергия – точно това, от което имат нужда в периода на растеж.

Така че, да откажете малкото дете от сладкото за сметка на странни на вкус, но полезни храни е равносилно на усилието да накарате лъв да прояде зарзават. Възможно е да постигнете някакъв успех, но той ще е временен, защото противоречи на естествената природа на нещата. Достатъчно е детето да опита само веднъж сладолед или шоколад и злото вече е сторено – ще иска и ще се тръшка, за да ги хапва по няколко пъти на ден.
Но това в никакъв случай не бива да ви отчайва. Докато при възрастният човек вкусовите предпочитания са константа, то при децата постоянно се променят и довчера най-омразните храни след време могат да се превърнат в любими. Стига да не си служите с принуда и заплаха, когато ги предлагате. В този случай детето завинаги развива негативно отношение към този продукт и това е най-погрешният подход.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Кога и какъв сладолед да предложим на бебето и малкото дете?
· Рибата в детското меню
· Леща с тиквички и кус кус
· Изследване: Какво има в пакетираните сандвичи и какво продават край училищата у нас
· Как неправилното хранене застрашава децата през 21 век?
· Принуждаването на децата да пазят диета може да навреди на здравето им
· Разбивачи на митовете: истината за стриите
· Бременна и коронавирус? Няколко препоръки
· Еко съвети в очакване на бебето
· Защо да купите бебешка количка от Baby.bg
· Какво трябва да знаем при избора на летни колички?
· Откровено за майчинството между митовете и истините, които никой не признава
· Еднакви дрехи за мама и бебе - да или не?
· Нощните смени увеличават риск от спонтанен аборт, сочи проучване
· Пушенето през бременността удвоява риска от внезапната детска смърт
· Домашно училище за позитивно мислене
· Синдромът на мама-квачка
· Безсънието до детската люлка
· 7 дразнещи навика на поколение Z
· Проучване: Децата, които са близо до природата имат по-силна имунна система
· Учени: Пробиотиците в киселото мляко намаляват затлъстяването при децата
Неделя
1
Август 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Натурални съставки за домашните ни маски - част I
Много от плодовете и зеленчуците, които хапваме, могат да се превърнат в прекрасни маски за кожата ни....
Избелване на зъбите: митове и истини
Усмивката е нашата визитна картичка. Когато тя е ослепително бяла и красива, ще даряваме околните по-често...
Миризма на пържено? Да бягаме или да похапнем сладко
Пържените храни са вкусни – мазни и с хрупкава коричка, устата ни се налива със слюнка само още щом усетим...
Какво би станало, ако...
Думичката „ако“, без която не можем, щом се замислим за нишките на собствения ни живот. Неизбежно идва...
Хлябът – насъщната храна
Почитан и възхваляван, хлябът е основната храна на хората още от най-дълбока древност. Затова с основание...
Можем да се справим с горещите вълни
Неприятните горещи вълни са далечни за по-младите жени и те може би не разбират какво толкова около тях...
Децата - учители по емоционално здраве
Вероятно всяка майка не веднъж се е удивлявала на уникалната способност на детето си да смени истеричен...
Какво става, когато изключим месото от менюто си?
Съществуват множество публикации, които определят вегетарианството като лишение от важни хранителни вещества...
Аронията - баланс за организма
Аронията е един от най-силните антиоксиданти в природата и съдържа изключително високо количество биофлавоноиди...
Влиянието на Луната върху женското здраве
Преди хилядолетия женският цикъл бил смятан за нещо свещено и жените „в дните на силата си“ били на особена...
Грипът – как да разпознаем усложненията
Независимо от разнообразието на зооепитети, типове и щамове, грипът ни посещава всяка зима. Но да му...
Лошите навици, които прехвърляме на децата
Ще започна тази статия така: Смятах, че дъщеря ми е твърде малка и не разбира още нищо, докато не стана...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook