 Похапването на бързо - може ли да бъде здравословно?
 Изпрати
Такава е съвременната действителност – свикнали сме да правим всичко набързо.
Искаме или не похапването между другото вече с станало част от съвременната култура на хранене. Ежедневното задоволяването на моментните призиви на глад за сметка на традиционният обяд или вечеря, прави менюто ни все по-нездравословно.
В категорията на т. н. леки закуски влизат всички шоколадчета, чипсове, солети, вафли и т.н. Очевидно е, че названието “леки” тук е съвсем условно, тъй като по количество на калориите повечето от тях могат да заменят пълноценен обяд. Всички диетолози са единодушни, че между културата на бързото хранене и наднорменото тегло има пряка връзка – излишъкът от калории и недостатъчното полезни вещества водят до такива последствия като нарушена обмяна на веществата, диабет, висок холестерол.
Но все пак има съществена разлика между похапването с пълното съзнание, че утоляваме глада си и механичното дъвчене на чипс пред телевизора. Във втория случай често не забелязваме как сме стигнали до дъното на пакетчето и тъй като мислено сме отсъствали от процеса на хранене дори не изпитваме усещане за ситост...и продължаваме да похапваме.
Дъвченето „между другото” се превръща в машинална привичка – в метрото, докато четем, по време на филм и така количеството на погълната храна все по-голямо и по-голямо. Какъв е изходът? Да се опитаме да превърнем похапването в хранителен режим.
През деня разполагате с време само за бързо похапване, но не и за пълноценен обяд. Това не винаги означава проблеми за здравето и наднормено тегло. За да избегнете тези негативни последици е необходимо да замените отсъствието на какъвто и да било режим с регламентирано похапване. Да си припомним, че според диетолозите методът на хранене „често, но по малко” е най-здравословен. За съжаление обаче съвременното похапване се състои в това, че хората не само нямат никакъв режим на хранене, но и са крайно небрежни към качеството на храната. Затова за да превърнете бързото хранене от вредно във здравословно трябва да спазвате две важни условия. Първото е да спазвате равни интервали между похапванията, примерно през 3 часа, а второто да замените чипсовете и шоколадите с пълноценна храна – плодове, зеленчуци, кисело мляко, извара, ядки.
И все пак не забравяйте, че никакво бързо хранене не може да замени необходимостта ни от топла храна. Особено полезни са супите – усвояват се лесно и оптимизират храносмилателните процеси, а и по правило са ниско калорични. Включването им в ежедневното меню е един вид профилактика срещу затлъстяването, което започва да се превръща във световна епидемия.
Храненето е не само ритуал за тялото, но и за душата. Хапването на една-две бисквити с кафето съвсем не е вредно. Важното е да извличате пълноценно удоволствието от по-малко количество храна. Обратното – ако дъвчите механично, пък било то и здравословни продукти, храненето ви няма да е пълноценно.
Да си припомним, че в миналото по време на хранене цялото семейство се е събирало на масата и е отправяло благодарност към Бог за насъщния хляб. Това придава на процеса на хранене допълнителен смисъл – да засити не само тялото, но и душата. Затова, независимо от плътния график, намерете време поне веднъж на ден, да се нахраните спокойно на сервирана маса, най-добре в присъствието на вашите близки.
|
|
|
Неделя 23 Март 2025 |
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
|
Абонирай се за новости
  Проста храна = добра храна = здраве
Храненето вече е тема, от която просто ми пуши главата и ми иде да избягам на село, където ще си произвеждам...
 Тези билкови чайове ще подобрят настроението ви
В ситуацията на продължаваща изолация, човек лесно може да се почувства самотен, без настроение, дори...
 26 март - "Лилавият ден" в подкрепа на хората с епилепсия
Purple Day/Лилав ден/ е международен ден за епилепсия и всяка година се отбелязва на 26 март! На този...
 Какво е общото между сезонния грип и COVID-19?
Сезонният грип и COVID-19 са заразни респираторни заболявания, причинени от различни вируси. COVID-19...
 Вземи си една гореща вана!
„Сигурно има неща, които една топла вана не би могла да излекува, но те не са ми известни.” – „Стъкленият...
 Ден 3 - Постове и пости: Нашите навици не ни определят, само ни ограничават
Навикът – втора природа, навикът – границите на зоната ни на комфорт. Навикът, който ни обезличава и...
 Липата - здраве, красота и нежен спомен от детството
Детството ми е преминало в аромат на липов чай. Спомням си студените утрини, печката бумти, а баба току-що...
  Таханът – дар от Ориента
Вероятно първата ви асоциация ще бъде тахан халва или хумус. Това като че ли са най-известните роли на...
  Изборите в живота ни като възможност за израстване
„Ако винаги правиш правилния избор, няма как да растеш” - Хийт Леджър
Справянето с ежедневните...
  Лятното слънце и ракът на кожата
Незащитеното излагане на слънце е основният фактор, благоприятстващ развитието на рак на кожата. Факт....
 Още ползи на "Златния корен" за здравето
Розов златовръх (Rhodiola rosea (R. rosea), известна още и като „златен корен“ или розова родиола, ...
 Достъпни алтернативи на някои храни
Идеята да включваме към трапезата си храни от други географски ширини е много добра и е прекрасно, когато...
|