Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Разделно хранене - теория и практика


Разделното хранене е режим, според който се следи да не се смесват различни хранителни групи. Привържениците му смятат, че води до чудесни резултати за организма – плавно отслабване, добър тонус и лекота, балансиране на хормоналните нива, красива кожа, здраве.

Досега не може да се каже единодушно кой първи е стигнал до ползите от този начин на хранене. Първите идеи в тази насока тръгват още в края на 19 век. Много лекари са свързвани с тази теория и всички са допринесли за нейната популяризация и развитие. Най- открояващите се имена са на д-р Уилям Хей, д-р Ръсел Такър Трол, д-р Айзък Дженингс, д-р Хърбърт Шелтън.

Основни принципи

Всъщност цялата система на разделното хранене е подчинена на два основни принципа, а от тях произтичат няколко други. От името става ясно, че ще разделяме храната. Всъщност говорим за разделянето й според хранителните групи вещества, които поемаме на едно хранене. Това са протеините, въглехидратите, мазнините и суровите плодове и зеленчуци. Всяка храна на масата ни е съставена от една или повече хранителни групи. Ако желаем да спазваме принципите на разделното хранене, е добре да прилагаме следните два принципа:

Разделяме протеините от въглехидратите

Не смесваме протеини с различен произход


Защо е нужно да разделяме храната? В стомаха ни, след попадане на определена храна, се отделя стомашен сок, за да започне нейното усвояване. Оказва се, че за разграждането на протеините и въглехидратите соковете, които се произвеждат, са напълно различни. Това означава, че стомахът ни е силно чувствителен орган, който „преценява” как да разгради определена храна. Ако смесим двете основни хранителни групи, част от веществата просто няма да бъдат усвоени, ще бъдат отделени или натрупани някъде за по-късно разграждане. Крайният резултат е добре познат - тежест, подуване, неусвоени калории, които се трупат на неподходящите места в подкожна мазнина.

Кои са хранителните групи



Основните хранителни групи са: протеини, въглехидрати, мазнини, всички сурови плодове и зеленчуци и вода. Когато знаем какво съдържа всяко ястие, много по-лесно прилагаме принципите на разделното хранене без да използваме таблици.

Протеини. Месото, рибата, яйцата и млечните храни са протеини (белтъчини). Към тази група спадат още маслините и варивата (боб, грах, леща). В последните съотношението между белтъчини с растителен произход и въглехидрати е различно, желателно е да се смесват само с други въглехидрати.

Въглехидрати. Към групата на въглехидратите причисляваме всички зърнени храни, картофи, царевица, захар и захарни изделия, като плодовете също съдържат високи нива на фруктоза.

Мазнини. Мазнините са неутрални група, като за здравословни се смятат сурово-пресованите масла от маслини, гроздови семки, сусам и др. Суровите ядки също са източник на добри мазнини.

Други - неутрални. Зеленчуците – сурови или сготвени, са неутрална група. Гъбите, макар че не са като нито една друга храна, също могат да бъдат тук. Плодовете също се смятат за неутрални, но някои съдържат високи количества фруктоза и това трябва да се има предвид при разделното хранене.

Водата също спада към неутралните храни.

Разделното хранене - практика в ежедневието

Като знаем кое от кое разделяме (протеини от въглехидрати) е много лесно да разберем и принципите на смесване на храните.

Може да смесваме въглехидрати с други въглехидрати, но не бива да приемаме протеини с различен произход.

Добре е да сервираме картофите с хляб и зеленчуци, но не и картофи с месо. Комбинацията на ориз с месо, на същия принцип, също не се препоръчва. Сиренето добавено към макарони или овесени ядки, пречи на усвояването им.

Не е добре да смесваме месо с риба, но можем да поднесем на масата различни видове месо или различни риби. Не трябва да се смесват яйца, риба и месо. Както и варивата като боба с месото или млякото.

Тъй като суровите или задушени зеленчуци са неутрални, ги хапваме с всичко. Към тях, ако желаем, добавяме месо или сирене, но не и на една и съща салата. Зеленчуците, в които няма скорбяла или високо съдържание на други въглехидрати, се препоръчват като гарнитура за месо или риба - броколи, моркови, гъби, пипер и др.

Ако искаме в един и същи ден да приемем от всички групи храни, е желателно между храненията да има минимален интервал от около 2-3 часа.

Мазнините, като зехтина или слънчогледовото олио, могат да се добавят към всичко. Мазнините от животински произход се смятат за тежка храна и, добавени към въглехидрати, ги правят трудно усвоими. Транс-мазнините като маргарина, се препоръчва да се избягват.

Плодовете, тъй като съдържат много плодова захар, се препоръчва да се приемат отделно, винаги на празен стомах. Никога след хранене, понеже предизвикват ферментация. Алкохолът има подобно действие.

Както много други диети, така и разделното хранене е въпрос на навик. Последователите му твърдят, че благодарение на него всички вещества в храната се усвояват напълно и нищо не се отлага на различни места от тялото. Изчезва чувството за тежест и подуването, храносмилателната и отделителната системи се връщат към нормалната си работа. Така много симптоми, които са се появили в следствие на затлачване на организма, отшумяват. А когато всички системи са в равновесие, ние се чувстваме здрави и изпълнени с енергия. Науката не дава категорични доказателства "за" и "против" разделното хранене. Затова, разтоварваща диета или основен режим на хранене, то е най- вече въпрос на избор.
Коментари
2015-01-02 #5
Натали
А някой може ли да ми предложи примерно меню с разделно хранене?
2014-12-29 #4
Пепи
От 5 месеца се оптвам да спазвам принципите на разделното хранене и резултатите не закъсняха-успях да свала 7кг. без да гладувам,чувствам се много жизнена и пълна с енергия,забравих какво е подут стомах/случва ми се единствено когато съгреша с някои храни/.Семейна съм с дете на 5год. и не мисля,че това е оправдание,за да не спазвам режима.И аз установих,че традиционните български ястия противоречат на разделното хранене,но мога с гордост да споделя,че менюто на цялото ни семейство се разнообрази страшно много,вече ядем пресни плодове и зеленчуци в много по-големи количества.Когато човек има воля и желание,винаги ще намери начин.Пожелавам много успех и постоянство на всеки,който е решил да поддържа здравето си чрез принципите на разделното хранене.
2014-10-21 #3
канна
Ако сте запалени по това хранене, трябва да ядете "по-изчистени" ястия - с 1, 2 продукта в тях. Ако го спазвате само Вие от цялото семейство ще трябва да клоните към суровоядство (салати и др. под.) или да "си шетате" повече. И накрая: резултатите ще дойдат след месеци, докато хран. режим Ви се превърне в начин на живот. По принцип мисля че периодизацията важи в геометрична прогресия за всяка следваща диета.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Класация обяви Средиземноморската диета за най-добрата за 2019 г.
· Сок от нар за здраво сърце и добра памет
· Здравословното отношение към тялото - с мярка в мярката
· Огънят в камината - уютен, но опасен. Неправилното изгаряне на дървесина отнема животи
· Премахват опасна съставка, използвана в паста за зъби, сладкиши и дори хляб
· Учени: Не използвайте стари слънцезащитни кремове и масла - водят до рак
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Възможно ли е замразената риба да е по-добра от прясната?
· В Световния ден на атопичния дерматит: около 200 000 българи боледуват
· Витамин C и връзката му с колагена
Понеделник
27
Септември 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Най-трудната борба
Животът е низ от усилия, справяне с предизвикателства или крушения. Най-трудната борба обаче не се води...
Черна леща, "белуга" - богата на протеини, фибри, желязо и антиоксиданти
Черната леща е наричана още "белуга", защото зрънцата й наподобяват хайвера на тази риба. За разликата...
Тялото - мъдър съветник в емоциите - I
Колко често казвате: „Мисля, че...“? А колко често казвате: „Чувствам, че...“? „Много често“ на първия...
Емоционална интелигентност
Когато говорим за интелигентност сякаш отдаваме по-голямо значение на рационалната, познавателна интелигентност....
Празненство без последствия
Ако случайно инопланитяни посетят Земята в нощта на 25 или 31 декември, ще останат силно шокирани. Едва...
Психолози: Предновогодишна депресия не съществува
Предновогодишната депресия не е отделно психологическо заболяване, а само следствие от други ментални...
Никога не се извинявайте за тези 5 неща
Животът ни е пълен с вина. В нас са заложени толкова много очаквания, обществените норми ни налагат толкова...
Отслабване, а не слабоумие
Както е известно, от начина ни на хранене зависят не само формите на тялото, но и ефективната работа...
В търсене на истинското призвание
Обкръжението ми изобилства от примери за хора, които не спират да търсят своето призвание, сменяйки почти...
Как да премахнем ефективно гъбичките по ноктите с Масло от чаено дърво
Маслото от чаеното дърво е едно от най-ефикасните антибактериални средства от природната медицина. Познато...
Искате да запазите мозъка си млад? Науката ни подсказва как
Мозъкът е необикновен орган, тайнство, който не сме разгадали, но на който много разчитаме да функционира...
26 март - "Лилав ден" в подкрепа на хората с епилепсия
На 26 март отбелязваме "Лилав ден" (Purple day), като знак на съпричастност и толерантност към хората,...
5 житейски урока от "Алексис Зорбас"
"Остави хорицата на мира, началство, не им отваряй очите; ако им ги отвориш, какво ще видят? Немотията...
Грешките в грима, които причиняват акне
Гримът може умело да покрие всеки недостатък и с негова помощ се създават невероятни визии. Съществуват...
Сол или сол
Солта е най-простата подправка. Дотолкова сме свикнали с нея, че прибавянето й в основните ястия изобщо...
Защо е важно да се разтягаме преди, по време и след тренировка
Всяка ефективна тренировка трябва да започне с разтягане на тялото. Тя е начин тялото да бъде подготвено...
Настроения според сезона
Пролетна умора, последвана от летен мързел, след това есенна меланхолия, а за капак и зимна депресия...
Плуване за изваяно тяло
Плуването е може би най-подходящото физическо упражнение за добиване на изваяна фигура и добър тонус....
Резене - храна, лекарство и много повече
Резенето ( морач, фенел, див копър ) е малко познато растение у нас. Латинската дума, от която идва,...
Кои билки да избягваме през бременността
Колкото и да сме нехайни към собственото си здраве, когато се зароди нов живот в нас рязко променяме...
Дали и на 60 не ни се танцува
Замисляли ли сте се над това какво всъщност означава да си стар и кога в действителност настъпва старостта?...
Учени установиха: Депресията променя мозъка
Учени от канадския Център по наркология и психическо здраве към Университета в Торонто установиха, че...
Вредните навици, които ни разболяват през зимата
Свързваме зимата с прекрасни празници, сняг, уют, приключения, но за съжаление, студът е причина и за...
Мандарината - в помощ на зравето и тънката талия
Вкусът им е съвършената комбинация от свежест и в същото време сладост, без излишна киселина или тръпчивост....
Тайната на харизматичните хора
Харизмата е онова магическо излъчване, от което се възхищаваме и често бихме искали да притежаваме. Сигурно...
Зимно меню за здрави хора
Зимата е такъв сезон, в който хем хапваме повече, хем трябва да пазим имунитет и да не качваме много...
Ужас! Забравям
Случва ви се понякога да тръгнете за съседната стая и насред нея да се спрете и да се зачудите какво...
Обикновен (конски) кестен за здраве
Обикновеният (конски) кестен (Aesculus hippocastanum L.) е декоративно дърво, можем да го видим в централните...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook