Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Храненето при децата – рискове и последици



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Пълноценното и здравословно хранене на бременните жени и на децата в кърмаческа и ранна детска възраст дава уникална възможност да се повлияе благоприятно върху физическия и интелектуален капацитет на хората, да се подобри здравето и да се намали заболеваемостта на населението.

Все повече се публикуват научни доказателства, че храненето през първите 1000 дни от живота на човека (от зачеването на плода до 3-годишна възраст) има огромно влияние върху растежа и здравето на децата, тяхното физическо и интелектуално развитие.
В голяма степен храненето през този период определя вкусовите предпочитания, които често остават за цял живот. Колкото по-рано се установят полезни навици на здравословно и балансирано хранене, толкова по-устойчиви остават те. Често родителите изпитват несигурност, кое е здравословно и кое – не толкова, и в тези случи е нужно да се допитат до специалист диетолог или гастроентеролог.

Специалистите познават рисковете в детското хранене

Липса на баланс - неблагоприятни последици за здравето на децата има небалансираният характер на храненето – както недоимъчното хранене, така и високия прием на енергия и хранителни вещества. Доминиране на някои храни, за сметка на други. За съжаление, нездравословните храни навлизат в детското хранене твърде рано.

Лош старт от раждането - Това включва: ниска честота на изключителното кърмене, малка продължителност на самото кърмене, ранно захранване със зеленчукови/плодови пюрета, кисело мляко. Предлагане на храни с ниско съдържание на желязо и цинк с последващо развитие на анемия, изоставане в растежа и по-висока заболеваемост от ОРЗ.

Непълноценно хранене от 1 до 3 г. – Ранно включване на мляко с намалено съдържание на мазнини, ниска консумация на риба, недостатъчен прием на плодове и зеленчуци, особенно през зимата и пролетта, висока консумация на сол.

Ето как храненето от самото начало повишава риска в по-късна възраст от хронични заболявания като сърдечно-съдови болести, диабет, затлъстяване, белодробни проблеми и др.

Затлъстяването при децата – въпрос на гени или грешка в храненето
Проучване на СЗО сочи, че България през 2015 година е на 5 място в Европа по затлъстяване сред децата.
Затлъстяването е проблем, който се задълбочава успоредно с развитието на културата на бързото хранене и посещаване на заведенията за хапване на крак. Но гените също играят главна роля в този процес. В семейства с подобен риск и при първи симптоми за затлъстяване, задължителна е консултация с лекар-специалист по хранене и гастроентерология.

Детският гастроентеролог ще направи подробна анамнеза, диагностициране и ще предложи адекватно лечение и профилактика.
Защото храненето на децата може да е отговорност на техните родители, но здравните специалисти са отговорни да съветват родителите за подходящото за съответната възраст здравословно хранене. Те трябва да работят в екип за здравословното хранене, физическата активност в името на здрави и пълноценни деца.

Ние в Медицински център „Клиника Нова” - Варна осъзнаваме това и предлагаме голяма гама услуги: изследвания, апаратура, консултация със специалисти, каквато е д-р Красимира Колева със специалност именно „Детска гастроентерология“.

Можем да предложим лечение и профилактика на проблеми, свързани с храненето и хранителния режим на децата.



Всеки, които има нужда от консулт, преглед или извършване на съответна манипулация, може да се свърже с Медицински център „Клиника Нова“ на следните телефони: 0700 17 340.
Виж още статии за:   Здравето · Здраво тяло · Нашите деца ·
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Защо нараняваме близките си най-силно и как да спрем да го правим?
· Да научим детето да играе само
· Скуката не е толкова страшна, колкото изглежда
· 1 декември – Световен ден за борба срещу СПИН
· Кравето мляко – познатата непозната храна
· На 17-и ноември отбелязваме Международния ден за борба с рака на панкреаса
· Няколко важни съвета за безопасност на ски пистата
· Консумацията на риба от реки и езера е равносилна на месец пиене на замърсена вода
· Зимата - стрес за организма и шок за кожата
Виж още статии за:   Здравето · Здраво тяло · Нашите деца ·
Четвъртък
9
Февруари 2023
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Червената боровинка
За разлика от своя близък роднина черната боровинка, така наречената “лозя от планината Ида” (Vaccinium...
Какво се крие в месните продукти
Когато говорим за полезни вещества, неотменно си представяме плодове и зеленчуци. Въпреки лошата си слава...
Да спрем да надскачаме себе си
Открай време ни е известно, че за жените е по- естествено да вършат няколко неща едновременно. Учените...
Кратуните - незалязващ чар и практичност за бита
Наскоро ни подариха малки кратунки и децата ме попитаха стават ли за ядене, служат ли за нещо. Започнах...
Пъпешът - с цвят на слънце и вкус на лято
Той може да е жълт, оранжев и дори светлозелен, сладък или ароматен, хлебен или по-воднист... Разнообразието...
Флуорът и детските зъби
Флуорът е химичен елемент с доказан ефект върху здравината на зъбите. Той влияе върху дентина и емайла...
Ох, схванах се!
Колко пъти сте го казвали след уморителен ден в офиса? Колко пъти сте се събудили схванати, без да може...
Синя тинтява за засилване на апетита и за по-добро храносмилане
Тази билка се среща в цялата ни страна - по тревистите места, край храсталаците и в горите на всичките...
Диагноза: Сладка зависимост - II
Важният минерал Внезапните пристъпи на глад за сладко може да се дължат и на нестабилните нива на хормона...
Биопродуктите – лукс или разумна инвестиция в здравето II
Алтернативата Внедряването на всеки един нов химикал или технология влече след себе си необходимостта...
Абсурдът да отлагаме удоволствието
Ако сте те от тези, които искат да свършат първо, второ, трето, да насмогнат на всичко и навсякъде и...
Хиперсомния - когато сънят никога не е достатъчно
Всеки би си поспал още малко, ако има тази възможност. За повечето хора сънят е лукс и дават мило и драго...
На екзистенц минимума на душата
Някой ден... Някой ден ше изчета онези дебели книги, които все отлагам. Ще изчета и "Вълшебната планина",...
Маслата, които са най-близки до човешката кожа
Нима има нещо по-хубаво от това да се чувстваме здрави, красиви, работоспособни и същевременно заредени...
Как да: Изберем възглавница
За качествения сън, към който всички се стремим, е необходимо толкова малко, но и толкова много. Всичко...
Филтърът за мисли и рутината
Той решава върху кои от общо 8-те млн. бита информация, които текат през мозъка ни да се концентрираме....
Защо дисциплината е по-важна от мотивацията?
Когато искаме да направим нещо, независимо дали става въпрос за учене, диета, физически упражнения, работа,...
Оптималното тегло при децата и ролята на родителите - II
Необходим е добър пример Детето се учи до голяма степен от примера на родителите си, така че всяка...
Лекарства „на ръба” – антибиотиците
Първият в историята антибиотик е пеницилинът. Той е открит през 1928 г. от английския учен Александър...
Киселото зеле - зимното съкровище
За българите киселото зеле е класическа зимнина, заедно с туршията и киселите краставички. Приготвянето...
Капанът на обезличаването в името на любовта
“Когато сам изтриеш с гумичка своята самоличност, за да станеш част от някой друг - ставаш невидим за...
Инфлуцид и Шуслерова сол №3 - изпитаните решения за защита от вируси
Епидемиолозите вече алармираха, че все повече деца се заразяват и боледуват от COVID-19. А това налага...
Какво не искат да чуват от нас хората, които скърбят най-тежко
Всеки минава през тежки моменти в живота си. Някои от тях обаче, са далеч по-тежки от други и не се преживяват...
Лимецът и спелтата - II
СПЕЛТАТА Историята на спелтата е на близо 7 хиляди години. Това е една от първите култури използвана...
8 съвета - Как да се справяме по-лесно по време на пандемията
Новите мерки означават, че отново има ограничен достъп до приятели и семейство, за няколко седмици хората...
Изследване: Хапваме повече по време на пандемията
Пандемията ускори консумацията на продуктите за хапване, показват данни от годишен доклад на международна...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook