Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Полезните свойства на физалиса (инка бери)



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Отдавна познат в Америка и твърде малко известен у нас, този плод е колкото интересен, толкова и полезен. Наричат го мексикански домат, инка бери, земна череша, еврейска ягода. Истинското му име е физалис (Physalis), а някои от нас го познават единствено като декоративно саксийно растение. За тях, и не само, ще разкрием множеството му ползи, които са добре дошли за нас, особено сега - през зимния сезон.

Физалисът е от семейство Картофови и се среща предимно в Америка, по-рядко в Азия и Европа. Растението представлява почти двуметров храст. Плодовете му наподобяват малки доматчета, които са обвити в мехуроподобно образувание, наречено чашка или мехунка. Цветът на узрелия плод е бледо-жълт, оранжев или зеленикав, но има и сортове с виолетови плодчета.


Вкусът им е доста приятен - сочни са, леко кисели и тръпчиви, същевременно освежаващи и сладникави. Някои казват, че прилича на нещо средно между ананас и домат. Използването на плодовете, обаче е свързано с някои особености, на които навярно се дължи и слабата им употреба в нашата страна. При голяма част от сортовете, след узряването им, те придобиват леко неприятен мирис и вкус. Поради тази причина трябва да се берат зелени или по-точно в онзи момент, когато са пораснали толкова, че тъкмо са разцепили мехунката, за да е максимално добър вкусът им.

Основно три са култивираните сортове физалис - перуански, мексикански и ягодов. Мексиканският физалис е познат и в България. Често може да чуете да го наричат "зеленчуков физалис". Плодовете му се използват за супи, салати и туршии, а в Мексико са основна съставка за "салса верде" - много известен мексикански зелен сос. Физалиса ще срещнете често и в сладкарството - за украса на торти, кремове и мелби, както и в плодови салати и дори в ликьори. Може да се добавя в сладка и мармалади, както и да се изсуши и да се приема като хранителна добавка.

Защо да изберем физалис (инка бери)?

Защото се отличава с богато съдържание на есенциални мастни киселини (предимно линолова), фитостероли, пектин, както и на въглехидрати, белтъчини и витамини- витамин B комплекс, витамин C и каротин. В състава му влизат още фосфорни, калциеви и магнезиеви соли, както и криптоксантин - мощен антиоксидант. А и в 100 грама плод се съдържат само около 60-70 калории, което го прави перфектен за вашата диета.



Но ето още от лечебните му свойства:

Много добър адаптоген

Антиоксидант

Стимулира имунитета

Плодовете му подпомагат пречистването на кръвта

Спомага за отделянето на албумина от бъбреците

Антисептично и антибактериално средство- често препоръчван при заболявания на дихателните пътища

Широко използван при астм а- за целта се използва отварата от плодовете или чаят от листата

Помага при хипертония

Честата консумация предпазва храносмилателната система от развитието на вредни микроорганизми

Твърди се, че е особено полезен за деца и диабетици (благоприятства нормалните нива на кръвната захар)

Мелатонинът, открит дори в малки количества в този плод, регулира биоритъма ни - осигурява ни по-спокоен сън, действа антистресово

Предупреждение:

Никога не забравяйте, че въпреки полезността на плодовете, цветовете на това растение са отровни! И още - приети във високи дози, плодовете могат да действат токсично на сърдечния мускул при мъжете. Тези, които проявяват алергии или са чувствителни към семейството, към което принадлежи физалисът, също трябва да избягват консумацията му. Не предприемайте лечение на своя глава и спазвайте дозировките.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Яжте по-често спанак! 6 важни причини да го направите
· Копривата - някои добре опазени тайни
· Печурките – чудесните пробиотици и антидепресанти от природата!
· 6 причини защо да включим гроздето в храненето си
· Предимства на кокосовото масло за коса: най-добрите начини за употреба и ползи
· 7-те най-добри ползи за здравето от мента
· Менопаузата може да доведе до скокове на кръвната захар?
· Учени установиха произхода на любовта на човечеството към въглехидратите
· Velinoff Pharma представя KAdermin Spray – безопасният избор при рани от залежаване
· Затлъстяването при децата: Причини, последици и превенция
· Един прост кръвен тест може да предскаже риска от сърдечно заболяване, установи ново проучване
· Официално: СЗО предупреждава, че талкът е „вероятно канцерогенен“ за хората
Четвъртък
12
Декември 2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Анализирай това!
Каквото и да се случи, го подлагате на постоянен анализ, щателно обсъждате и разисквате всяка случка,...
7 нездравословни грешки, които допускаме всеки ден
Оптималното здраве е безкрайно пътуване, а не нещо, което може да поправите за една нощ. За него трябват...
Бременност на квадрат - I
Закъсняваща менструация, тест, две чертички. Всичко е ясно – вече сте бременна. Преглед от гинеколог,...
Любовта е отговорност
Когато обичаме някого, това е отдаване докрай. Когато обичаме децата си, това е поемането на отговорност....
Желанието да бъдем харесвани - как ни влияе и до какво може да доведе?
Дори и да не го признаваме, на всеки от нас е приятно да се чувства харесван, независимо дали ще е от...
Мантра - звукът, който лекува
Думата мантра бавно, но сигурно се вмъква сред познатите ни чуждици. Повечето хора не я използват в активния...
Тайните на зехтина
Зехтинът вероятно е една от първите растителни мазнини, използвани от човечеството за приготвяне на храна....
Овулационен синдром
Всички сме чували за предменструалния синдром, а много дори го изстрадват ежемесечно. При други жени...
Да се научим на търпение
Случвало ви се е да отидете до някой магазин, да видите, че опашката е голяма и да се откажете? Аз самата...
Червената леща - повече желязо за малки и големи
Лещата е едно от най-старите култивирани бобови растения изобщо. Тя е била източник на ценни протеини...
Здравословна закуска за ученика
Когато приключихме проекта "Здравословен обяд за ученика" получихме много положителни отзиви, че той...
Без ум
Има моменти, в които се случва да се изгубим, из основи, доброволно или повлечени от някакво разрушително...
Ползата от ферментиралите храни - I
По традиция, през есента се сещаме за зимнината и туршиите. Някои от нас ги отричат изобщо като полезни,...
Размърдай зъбките. Брекети
Щастливи сме, че живеем точно в това време. Могат да се изброят много причини, но тук ще се спрем на...
Броколите – една от най-ценните храни
Едва ли има човек, който да не знае, че броколите са много полезни. Въпреки това у нас този зеленчук...
Ленено семе - съкровището на омега мастните киселини
На лененото семе се преписват редица ползи за здравето. От намаляване на опасността от диабет и сърдечно...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 23
Ден 23 от Коледните пости. Снощи уважихме Никулденската трапеза на моя свекър. Повечето варненци, които...
Ябълков оцет за здраве и красота
Според Библията ябълката е символ на познанието (,което изкушило любопитната Ева), според омировата „Илиада”...
Какъв тип си: „Круша” или „ябълка”
Нормалното тегло все още не е гаранция, че сме в здравословната норма. Оказва се, това не зависи от килограмите,...
Разделно хранене - теория и практика
Разделното хранене е режим, според който се следи да не се смесват различни хранителни групи. Привържениците...
Масло от риган за лечение на инфекции и при храносмилателни проблеми
Маслото от риган е мощно растително средство, което може да съперничи на антибиотиците, когато става...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 22
Ден 22 от Коледните пости. Снощи съвсем набързо приготвих Картофи на фурна с асатефида и допълнително...
За(Пре)хранване след Великденския пост
Великденските пости са най-дългите и същевременно най-строгите в православния календар. Ако сте решили...
Есенно пречистване на организма със сезонни храни
През есента природата навлиза във фаза на оттегляне, жизнените сокове на растенията се връщат обратно...
Японски учени: Дори и памучната маска намалява с до 40% поглъщането на вируси
Японски изследователи са провели уникален експеримент, който показва, че маските могат да предложат защита...
Пирей - още един плевел, полезен за здравето
Пиреят нерядко се явява проблем за големи пространства обработваеми и необработваеми площи, тъй като...
Сините сливи
Един от плодовете, с който свързваме лятото е синята слива. Вкусна и сочна, тя е прекрасен източник на...
Как да ограничим нуждата от сладко?
Отровата, наречена захар, ни дебне отвсякъде. Голяма част от нас смятат, че тя е единствено в сладкишите...
Играта на децата - чиста наука. Науката - чиста игра
Учените все по-активно изследват играта на децата и откриват повече сходства между нея и собствената...
Тръстиковата захар – здраве и аромат на южно слънце - I
От малки знаем, че захарта е само празни калории и в нея няма нищо полезно – нито витамини, нито минерали....
Актрисата Ема Уотсън за красотата
“Красотата не е в дългата коса, слабите крака, хубавия тен или съвършените зъби. Красотата е в лицето,...
Тайната на дългата младост
Всъщност някаква супер тайна няма, но има няколко важни неща, които са от първостепенно значение. Някои...
Скучно ми е...
„Скучно ми е...„ е оплакване, което доста често може да бъде чуто в днешно време, за жалост, повече от...
Световен ден на редките болести
От 2008 г. в последния ден на февруари в България отбелязваме Международния ден на редките болести. По...
Кога да посетим своя гинеколог - II
Избор на контрацептиви Противозачатъчните таблетки са хормонални препарати, които оказват влияние върху...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook