Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Лесен кекс с орехи



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Кексът може да изглежда много лесна работа за някои, но за мен дълго време беше пълна мъгла. Докато не се амбицирах, освен да ям хубаво кексове, да започна и да ги правя. Момичетата ми приемат великодушно всеки мой несполучлив опит, но голямата хич не намеква тънко: „Мамо, я прави мъфини по- добре. Кексовете ти нещо не се получават”

Това, разбира се, ме довърши и аз се заех със задачата. След като изчетох каквото можах, гледах клипчета и изслушах всякакви съвети, взех, че направих именно този кекс, а новопридобитите ми знания обобщих в "Съвети за хубав кекс".

Този тук кекс е без никакви добавки, освен шепа смлени орехи, във вътрешността му и поръсени отгоре, колкото да има все нещо. Това е умишлено, защото исках да се добера до основите на хубави кекс, до есенцията.

3 яйца
1½ ч. ч. захар
6 с. л. олио
7 - 8 с. л. хладка вода
1½ ч. ч. пресято брашно + 1 ч. л. бакпулвер
1 ванилия
150 гр смлени орехи
100 гр по- едно начукани за поръска


Приготовление:

Отделяме внимателно белтъците от жълтъците.

Разбиваме белтъците на сняг с ¾ от захарта, докато те не станат на сняг. Първо на ниска, после на висока степен.

Включваме фурната на долните реотани или, ако не се разделят, на горни и долни – цялата фурна на 180 градуса.

В друга купа разбиваме жълъците с останалата захар, докато сместа не започне да образува бразди в купата.

Смесваме съдържанието на двете купи в по- голямата с пластмасова, силиконова или друга шпатулка в една посока, бавно, докато не се смесят. Това ще познаете, когато цветът стане един и същ.

На нискатата степен на миксера изсипваме олиото и на лека струя – хладката вода.

Малко по малко добавяме брашното с бакпулвера, докато сместа не се сгъсти. Тук можете да добавите към няколко лъжици от сместа какао и да направите мраморен кекс.

Накрая добавяме ванилията и орехите и разбъркваме с шпатула отново в една посока. Изсипваме във формата, уверяваме се, че фурната е достигнала температура и слагаме по средата на печката – на средата на решетката, на средната релса.

Първите 15 минути не отваряме фурната. След това включваме и горните реотани.

Когато кексът започне да се надига и образува коричка горе, намаляваме фурната на 160 градуса.

Пече се около 30- 40 минути, но проверяваме с клечка за зъби за готовност.

Изключваме фурната и изчакваме кексът да изстине както си е във формата, така ще се отдели по- лесно. Като поизстине, го прехвърляме във кутия за кекс, но не захлупваме, докато не е изстинал напълно. Тогава можем и да поръсим с пудра захар.



Разбира се, има много, много рецепти за кекс – с мляко, без да се разделят яйцата, с най- различни добавки, но този трябва да ви кажа, стана страхотен. Оцеля само няколко часа – следобед го правих, докато си легнаха децата вечерта, успех да отделя две- три парчета за училище на по- голямата и толкова – свърши.

Дано да ви е бил вкусен, както беше на нас.
Виж още статии за:   Рецепти · Десертите · Тестени рецепти · Ядките ·
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Орехите – за здраво сърце и добро настроение
· Орехите - полезни за мозъка, но още повече за сърцето
· Полезна или не е консумацията на ядки вечер?
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Торта със стар козунак без печене
· Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
· Любимите сладки на Hera.bg
· 5 любими десерта с ябълки
· Боб чорба по манастирски
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam
Виж още статии за:   Рецепти · Десертите · Тестени рецепти · Ядките ·
Сряда
12
Май 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30

31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Охлюви – нещо изтънчено или забравено от кухнята на баба
Всеки от нас поне веднъж е имал кулинарна среща с охлювите. Познавачи казват, че хората се делят на три...
Вегетариански (постен) бъргър
Момчетата обичат бъргъри. И макар моето да не консумира тази храна особено често, все пак си е част от...
Кокошка с кисело зеле
Как ми се яде кокошка с кисело зеле - каза съпругът ми. Сигурно не съм ял от детските си години, голяма...
Биопродуктите – лукс или разумна инвестиция в здравето I
Наричат ги различно – „органик” в Англия и САЩ, „био” в Швейцария, „екологични” в Германия, независимо...
Печено свинско бон филе
Наскоро имах личен празник и цялото семейство се събра на късен обяд. Семейните сбирки са особено нещо....
Курбан от овче месо
500-600 г овнешко 1 глава лук 1 морков 1 домат целина, магданоз черен пипер 2 л вода,сол Месото...
Овесена закуска с ягоди
Закуската е важна част от деня, а пълноценната такава още повече. Продуктите по-долу често прибавям към...
3 идеи с праскови за захранване на бебето
Според най-разпространената схема на захранването, сурови праскови може да се дават на бебета, навършили...
Печени камби - зимнина
Тези камбички в нашето семейство са любимата ни зимнина. Като изключим почистването на камбите, всичко...
Пролетна супа с лапад
Здравейте, Hera.bg и всички читателки! Пиша ви и аз, защото много харесах вашия конкурс, само чаках да...
Постна крем супа от алабаш, карфиол, джинджифил и Мадраско къри
За студените зимни дни - нещо вкусно и топло за хапване. Тази крем супа е постна, здравословна и подсилва...
Печена тиква
Щом чуя за печена тиква, винаги се сещам за Душко Добродушков от разказа на Елин Пелин - Печена тиква. "Всъщност,...
Обредна пита за Петковден
На Петковден къщата се ръси със светена вода, обредния хляб се прекажда и цялото семейство му се покланя...
Как да: Замразим зелен боб
Вярно е, че най-добре е да консумираме зеленчуците пресни, но при замразяването им съвсем не се губят...
Супа от коприва, елда, гъбки и булгур
Реших да се възползвам от ценните качества на копривената супа, но да й прибавя и нещо друго. Какво обаче......
Салата с кълнове и риба тон
Ако имате кълнове, които се чудите как да оползотворите, предлагаме ви тази салата. Тук сме използвали...
Ябълков сладкиш с Мартин
Обичам бързите и здравословни сладкиши. Мама ми го приготви, когато й гостувах, но се оказа, че рецептата...
Домашно сладко от ягоди
Бях си наумила, че тази година ще направя домашно сладко от ягоди, ей така, 2-3 бурканчета. Чаках само...
Курбан шаран
Aко препочитате допълнително плънка увеличете ориза. Орехите изпечете предварително - така става...
Наздраве по холандски
Приятна съботна или неделна вечер. Навън вали сняг, а вие сте се събрали на по питие вкъщи с приятели....
Нахут с печен пипер и праскова
Ако някой иска да ме попита защо има праскова тук, няма да мога да му отговоря много логично. Просто...
Постни арменски сармички
Ако са ви омръзнали обичайните рецепти за лозови сърми и искате да опитате нещо ново и все пак традиционно...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook