Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Тайните на хубавия кекс



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Много дълго време съм се заблуждавала относно кексовете. Мислех си, че заради моя Голям Импровизаторски Талант, зад което се крие моето его, разбира се, всичко ми е простено. Не спазвах рецепта, не мерех продукти, а „на око” и с две думи – пълна липса на дисциплина. Нищо чудно, че кексовете никакви ми ги нямаше. Говоря точно за кекс – не мъфини, не сладкиши, а истински бухнал кекс.

Все нещо им куцаше – я глетливи, я не бухват, я някакъв неочакван вкус придобиват. Това направо ме фрустрира – знаеш къде се корени причината на твоя гняв, но не знаеш как да се справиш с него и това ти докарва още яд. Драмата е голяма, защото реално и неопровержимо обожавам кексове.

Споделях тегобите си с Инна, тя казва: „Цвети, мериш ли продуктите?”, „Цвети на колко пускаш фурната предварително?”, „Цвети, в сладкарството винаги се готви точно...” и така, и така нататък. Ами колкото и да е добронамерен един човек в старанието си да помогне, то би било напразно, ако човекът отсреща му е толкова ужасно твърдоглав ( или с голямо его ). Зачетох се аз, гледах, търсих, клипчета гледах. Бърках кексове, о, колко кексове забърках... И накрая мога да се похваля с резултати. Защото се научих да спазвам няколко задължителни условия за един добър кекс, независимо какво се слага в него – какао, сладко, ядки, сушени плодове.

Съвети за хубав кекс

Основни положения:

Както стана ясно – спазвайте стриктно рецептата. В сладкарството резултатите много зависят от химически взаимодействия между продуктите. Малко повече или по- малко от някоя съставка, особено пък за по- амбициозните проекти – гаранция за провал.

Мерете точно съставките – чаени чаши, кафени чаши, различни размери лъжици – всичко е от значение. Харесайте си една чаша чаена, кафена и си мерете с нея. Така резултатите ви ще са еднакви всеки път. Моята баба много жалеше една порцеланова чаша, която счупих - това й беше мярката, сега разбирам колко голяма е трагедията всъщност.

Брашното винаги трябва да е пресято, щом се касае за изделие, което трябва да бухва – кекс, питка и т.н.. Между прашинките брашно влиза въздух, който остава в тестото, колкото и да не ви се вярва, че е възможно след миксера или месенето на ръка.

Всички продукти трябва да са със стайна температура – особено яйцата, маслото, прясното мляко, ако слагате такова. Ако слагате вода, тя трябва да е хладка.


Сега конкретно за кекса:

Всички съдове, в които ще се бърка трябва да със сухи стени.

Бъркането е в една посока – това за мен е непонятна магия все още, но факт!

Ако бъркаме с миксер ( силно препоръчително е за кекс! ), е добре той да е с тези въртящи купи, защото, за да стане пухкав кексът – той трябва да се бърка дълго ( влизането на въздух ). Ръцете ви няма да се уморят, а ще са ви и нужни да сипвате разни неща.

Фурната се загрява задължително предварително. Тя е готова, когато лампичката й изгасне – значи е постигната зададената температура.

Самото приготовление вече е според рецептата и вашия вкус. За мен златното правило за един хубав кекс ( вече ) е да се разбиват отделно белтъците от жълтъците.

Как става това?

С около ¾ от захарта първо на ниска, а след 2-3 минути на по- висока скорост в един съд ( най- добре с въртящата купа ). Те са готови, когато внимателно обърнете купата и разбитите белтъци не падат.

Жълтъците разбиваме отделно с останалата захар. Отново по същия начин, но чак толкова гъсти те няма да станат. Трябва да побелеят и да се образуват бразди при бъркането.

Жълтъците смесваме при белтъците на ръка, като бъркаме с дървена или силиконова шпатула. Бъркаме в една посока, бавно, докато се смесят окончателно.


После продължаваме с миксера, но на ниска скорост. По- нататък е ясно – според рецептата.

Формата за кекс е суха – намазнена и набрашнена, силиконова или керамична. Кексът е готов за печене. Слага се в средата на фурната и по вертикалата, и по хоризонталата.

Може първите 10 минути когато сложите кекса дори само долната част на фурната да работи. После включвате и горната. Градусите са 180 първите 15- 20 минути и фурната през това време не се отваря.

Когато той започне да се вдига и да понамирисва на кекс, намаляваме градусите на 160. Още 20 минути и можем да проверим за готовност с познатия метод с клечката за зъби – ако полепва по нея нещо, суров е още.

Когато е готов, изключваме и го оставяме във формата, във фурната. Той ще изстине там.

Прехвърляме го едва когато е изстинал. Топъл кекс не се покрива в съд за кексове и не се ръси с пудра захар.

Добре е, ако изобщо оцелее нашия невероятен кекс повече от няколко часа, все пак да бъде съхраняван напълно покрит във форма, не с кърпа.

Ами това е, не е толкова сложно, колкото изглеждаше за мен. За някои опитни домакини може би не казвам нищо ново. Но няма как да се съгласите, че за да научиш нещо ново, трябва вътрешно да си готов да учиш. Независимо дали е един обикновен съботен кекс.
Коментари
2020-05-06 #3
Мая
Здравейте момичета,Не знам за вас ,но моите кексове не стават.Следвам рецептите и накрая пак са сбити.Явно няма да се науча и това е!
2014-10-17 #2
Весела
Аз освен рецептата, мога ли и кекса да поискам?
2014-04-12 #1
Инна Георгиева
хехехе
Бих добавила към това "със спазването на рецептата", че особено от непроверени източници трябва с едно наум.

И дай я тази рецепта за кекс де
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Сладкиш със смокини, лешници и розмарин
· Джинджифилова торта с портокали
· Галет със смокини
· Как да се отървем от паяците у дома?
· Тротинетка за всяко дете – как да изберем
· Съвет: Обичате ли да спестявате пари? Опитайте това!
· Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
· Торта със стар козунак без печене
· Любимите сладки на Hera.bg
· Дестилати в готвенето: От коняк в сосовете до ром в десертите
· 6 идеи как да пазарувате по-евтино
· Как да изберете най-подходящия тип количка за вас и за вашето бебе?
· Отървете се от бъркотията по пода! Или как да изберем мебели за съхранение на играчки
· Обичам да пазарувам, но харча неразумно. Няколко съвета как да пазарувате за по-малко пари
· Какво трябва да направим, ако усетим земетресение - практични и конкретни действия
Петък
23
Февруари 2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Баница с праз, гъби и амарант
По време на пости или в предколедния сезон търсим всякакви алтернативи на вкусни ястия. Баниците са едни...
Печени кестени срещу есенната умора
Тя винаги е леко тъжна - заради изминалото лято, заради събраните емоции и спомени и заради последните...
Ориз с праз, брюкселско зеле, сладък картоф и асафетида
Тази комбинация на пръв поглед е необичайна, но гарантирано - оказа се особено сполучлива. Сладките...
Торта със стар козунак без печене
Тази торта е чудесна идея, ако имате останал след Великден козунак. Грехота е как чакаме Великден заради...
Каперсите - нетрадиционната добавка с несравним вкус
Някои от нас ги смятат за плодове. Други за зеленчуци. Трети дори не са чували за каперси. А дори да...
Пилаф "Трите зърна"
Пилафът е едно традиционно ястие от Арабския свят и Ориента. Но както всяка традиция, всеки я разбира...
Ябълков сладкиш с Мартин
Обичам бързите и здравословни сладкиши. Мама ми го приготви, когато й гостувах, но се оказа, че рецептата...
Сладкиш с праскови и диви къпини
Сезонът на прасковите. Природата отново ни дари с изобилие и у дома имаме много. Хапваме си ги пресни,...
Пикантни чили догс
Храната в котешката кухня, знаете, че винаги е вдъхновение и приключение, а днес вдъхновението ми е от...
Хелоуин: Сандвичи - гробище
Сандвичите ковчези и надгробните плочи са лесни и вкусни. СТРАХотно предложение за домашното хелоуинско...
Ориз със спанак, сирене и яйца
Здравейте на всички от екипа на Хера! :) И аз ще се престраша да участвам във вашия "вкусен" конкурс...
Лесен кекс с орехи
Кексът може да изглежда много лесна работа за някои, но за мен дълго време беше пълна мъгла. Докато не...
Лятна салата с нахут, булгур и сезонни зеленчуци
Тази салата е идеална за лятото. И ще кажа защо точно пък тя. Как минава летният ни ден? Ставаме, оправяме...
Елда с кестени
Обичате елда, но може би се чудите как да притъпите особения й привкус ? Как да да стане още по-приятна...
Диня с прошуто
Има рецепти, които съзнанието ни не може да възприеме. Прошуто с диня може би е една от тях (за някои...
Питки със сирене за Димитровска задушница
В народните вярвания се смята че св. Димитър е брат и на архангел Михаил (душевадника). Затова на някои...
4 идеи какво да направим с червено цвекло
Цвеклото е невероятно полезен зеленчук. В това едва ли някой се съмнява. Но съм забелязала, че когато...
7 постни дипове и разядки за всякакви поводи
Дип, разядка - както и да ги наричаме, тези предястия са универсални и все по-актуални. Те могат да са...
Алабаш: Нинджата от сем. Кръстоцветни
Алабашът е представител на голямото семейство Кръстоцветни, не толкова популярният роднина на добре познатите...
Портокаловите корички - безвреден аромат за сладкиши
Вече всички знаем, че в по-голяма част от опакованите сладкиши се крие значително количество химия. Овкусителите,...
Как да се храним по време на летните жеги
Високите летни температури са истинско изпитание за нашия организъм. Особено нетърпими са жегите в големи...
Как да приготвим: Раци
Раците са едни от най-вкусните лакомства, които ни предлага природата. За съжаление все по-рядко хапваме...
Домашно сорбе с кайсии и касис
Откакто прочетох рецептата за сорбе само с две съставки, наумих си просто да я направя! Набавих си страхотно...
Червената леща - повече желязо за малки и големи
Лещата е едно от най-старите култивирани бобови растения изобщо. Тя е била източник на ценни протеини...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook