Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Ризото с морски дарове


Оризът просто обожава в него блажено да се сгушват скаридки, миди и калмари с бяло вино. Ако имате повече време запечете ризотото във фурната.
750 г смесени морски дарове
/например скариди, черни миди, калмари/
120 гр грах-замразен
4 с.л растително масло
225 г ориз
60 г лук
7 с.л бяло вино
1 л зеленчуков бульон/ рибна отвара
2 скилидки чесън
2 с.л доматен сос
1 с.л магданоз-нарязан.
1/2 лимон-настъргана кора
черен пипер, сол



Запържваме в дълбок тиган до прозрачност нарязаните на ситно лук и чесън. Добавяме предварително измития ориз - бъркаме, докато получи остъклен вид и добавяме виното. Оставяме да се задуши за няколко минути. Добавяме граха.

Доливаме 150 мл горещ рибен или зеленчуков бульон и варим до сгъстяване. Така доливаме на няколко пъти по 150 мл докато изразходим половината бульон. Прибавяме морските дарове ,задушаваме около 2-3 минути, след което добавяме на няколко пъти пак рибния бульон.
На финала добавяме лимоновата кора, доматения сос и магданоза. Подправяме със сол и черен пипер. След няколко минути изключваме и сервираме веднага.

Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· С повишено внимание към морските дарове
· Миди с бяло вино и лимони
· Миди с ориз
· Пъстърва с пържена салвия и хрупкава чеснова поръска с орехи
· Паламуд плакия по варненски
· Платерина плакия по Варненски
· Средиземноморската диета – щастие за цял живот
· Синьото сирене - изтънчена наслада за ценители на нетрадиционни вкусове
· Аспержите - изтънчено удоволствие
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Аранчини - италиански оризови топки
· Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
· Полезните морски дарове
· Как да: Почистим риба
· Как да: Изберем прясна риба
· Пакистанската кухня - една по-различна екзотична разходка
· Пишмание - турският деликатен десерт
· Сусамът - древната храна с доказани днес много здравословни ползи
· Патладжан ветрило на фурна - да си оближеш пръстите!
· Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
· Свежите безалкохолни напитки на лятото
· Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Постни банички с праз и маслини
· Боб чорба по манастирски
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· „Вкусът на България в четири сезона“: Опитайте тези прекрасни рецепти от книгата на Иван Звездев
· Аспержов зелен боб с пушен бекон
· Перфектна закуска: Печен сандвич с тиквички, сирене и сминдух
Събота
14
Декември 2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Обреден хляб за Кръстовден
Харесвам идеята да запазим нашите стари традиции и ритуали, искам да останат записани някъде, ако някой,...
Постни сарми от манголд и булгур от спелта
Манголдът е растение в роднинска връзка с киноата, спанака, червеното цвекло - подобно на тях той има...
Тарама хайвер
Препечените филийки с домашно разбит тарама хайвер са един приятен спомен от моето детство. Сервират...
Майорана - непозната билка и подправка с ароматерапевтичен ефект
Въпреки че малко прилича на ригана, това растение не е така широко употребявано като него. За някои от...
Пататник
Оригинална рецепта за родопски пататник. Колко ли хора я търсят? Но колкото къщи има в Родопите, толкова...
Импровизиран киш с праз и бекон
Имам нещо много любимо - да приготвям храна, за която са ми споделили обични ми хора. Просто... рецепти...
Да консервираме здравословно - I част
Красивите бурканчета с примамливи етикети, които се предлагат в супермаркетите, могат да ни накарат да...
Брускети с домати, чесън и зехтин
Родината на брускетата е централна Италия. Препечената със зехтин филийка е прекрасно предястие (особено...
Бульон трезве
Едва ли има човек, който не е осъмвал след бурна нощ с натежала глава. Махмурлукът не е шега работа –...
Сос Наполи
за около 500 мл сос 30 мл зехтин 1 лук 2 скилидки чесън 100 мл бяло вино 370 г белени домати от...
Супа от тиква и скариди с кокос
В студените дни, когато слънцето рисува в стаята, а мислите застиват в пространството. Когато е зима,...
Пълнозърнеста питка за Бъдни вечер
Здравей, Цвети, ето и моята бърза, постна и здравословна рецепта. Признавам си, че за първи път я правя,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook