Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Всичко за яйцата - II


Как да проверим свежестта на яйцата
Ако имате яйца, в чиято свежест се съмнявате – подарени, купени от пазара или оставени в хладилника без опаковка, има един лесен тест, с които да проверите, дали са годни за ядене. Пуснете едното от тях в съд с вода. Ако яйцето потъне изцяло, значи е прясно. В случай, че на повърхността се появи малка част от черупката, то със със сигурност е преполовило своя „живот”, но все още е годно за ядене. Яйцето, което изплува почти изцяло, е развалено.

Защо са полезни
Яйцата са най-ценния източник на аминокиселини за организма, защото белтъчините в тях се усвояват почти на 100 %, за разлика от тези в месото и растителните продукти (70-80%). В жълтъка се съдържат незаменимите масни киселини Омега -3 и Омега-6, голямо количество витамини от групата В, а също така витамините А, Д и Е.

Яйцата често са обвинявани, че повишават холестерола в кръвта. На практика обаче е точно обратното. Защото в жълтъка природата е съчетала холестерола с неговия естествен антидот – лецитина. Последният не само прочиства стените на кръвоносните съдове, но и отговаря за разграждането на мазнините и добрата работа на мозъка. Затова, ако искате да се предпазите от сърдечно-съдови заболявания, да поддържате стройна фигура и да подобрите паметта си, не само може, но дори е препоръчително да хапвате яйца.

Въпреки ценните си хранителни качества обаче, яйцата често причиняват алергии. Затова не прекалявайте с тях и не ги комбинирайте с други алергизиращи храни като риба и ягоди.

Опасността салмонела
За съжаление яйца обичаме не само ние хората, но и бактерията, която причинява инфекцията салмонела. Ето и няколко съвета как да се предпазим от нея:

Гответе яйцата минимум 7 минути.

Мръсотията и курешките по черупката съвсем не са признак на домашно производство, а признак на ниска хигиена в птицефабриката. Не купувайте такива яйца, защото носят по-голям риск от заразяване със салмонела.

Ако в опаковката, откриете яйце със счупена или пукната черупка, го изхвърлете.

Преди да сготвите яйцата, ги измийте внимателно с топла вода и сапун.

Съхранявайте яйцата в хладилника, особено през горещите месеци.

Ако през летните месеци, правите сладкиш със сурови яйца, например тирамису, задължително ги пастьоризирайте. Това става като разбитите яйца се загряват до 60 °С (не повече, защото белтъкът ще се пресече) в продължение на минута. След това трябва бързо да се охладят, например като съда се потопи в студена вода. По този начин се унищожават болестотворните бактерии.
Коментари
2012-03-06 #8
Ник
Хубаво отбелязване за холестерола и яйцата. Гледам че се чудите за горна граница на консумацията - високото съдържание на протеини в диетата не води до нищо хубаво, натоварва се черният дроб, бъбреците, а при измислените "протеинови диети" след 2-3 седмици се стига до припадъци и до болница, така че - не си правете експерименти. За щастие ако ядеш повече от 2-3 яйца на ден в продължение на седмица най-вероятно ще ги намразиш
2010-04-28 #7
Цвети
Ми не знам, това е единственото място, където я слагам, но много ми се връзва, не знам...няма идея
2010-04-28 #6
Инна Георгиева
Цвети а каква е идеята на това да сложиш майонеза?
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Как да проверим дали са пресни кокошите яйца - няколко съвета
· Боб чорба по манастирски
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Япония триумфира над Франция на Световното първенство по сладкиши (снимки)
· Топ 5 ползи за здравето от елдата
· Как да зарадваме домашния майстор?
· 6 причини защо да включим гроздето в храненето си
· Витамин Ц за деца - защо е важен за тяхното развитие?
· 10 идеи за укрепване на имунитета през есента
· Имаме по една лъжица пластмаса в мозъка. Колко опасни са микрочастиците за здравето ни?
· Какво да ядете по празниците, ако сте на диета?
· Менопаузата може да доведе до скокове на кръвната захар?
Петък
14
Февруари 2025
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Индийска кухня - Къри с кладница, кашу и зеленчуци
Макар, че у нас под "къри" се разбира смес от подправки, в индийската кухня най-често за къри се приема...
Любимите сладки на Hera.bg
Човек и добре да живее, пък и на диета да е, празници да идват, поводи да има - ами дояжда му се нещо...
Тученицата - кралицата-плевел
Тя расте на всевъзможни места в изобилие и дори някои я смятат за бурен. Нейният декоративен събрат е...
Рибни торбички с праз
На пръв поглед изглежда трудно, но истината е, че това е лесна и ефектна вечеря. Сервирайте със зелена...
Оризови топчета с жълт грах и доматен сос
Нищо сложно и претенциозно. Но пък пикантно и ароматно. Жълтият грах можете да закупите в повечето магазини...
Динята - лятна свежест
Най-любимият ни плод през лятото е динята. Не се знае с точност от кога се отглежда, но се предполага,...
За тиквичките с любов
Заедно с лятото идва и сезонът на тиквичките. Макар че да си ги закупиш по всяко време на годината вече...
Свинската мас - отново в центъра на вниманието
Свинската мас е изконна част от българския бит. Тя е била незаменима част от всички битови, лековити...
3 идеи с праскови за захранване на бебето
Според най-разпространената схема на захранването, сурови праскови може да се дават на бебета, навършили...
Салата "Мъката на бацила"
Преди малко повече от месец бях качила тази снимка на салата във Фейсбук профила си. На шега я кръстих...
Мармалад асорти
Краят на август – любимият ми сезон. Слънцето е различно - вече грее косо и милостиво. Въздухът е различен...
Празът - полезният братовчед на лука
Често пренебрегваме праза поради миризмата му. Но още по-често се налага да пием различни медикаменти...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook