Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Всичко за яйцата - II


Как да проверим свежестта на яйцата
Ако имате яйца, в чиято свежест се съмнявате – подарени, купени от пазара или оставени в хладилника без опаковка, има един лесен тест, с които да проверите, дали са годни за ядене. Пуснете едното от тях в съд с вода. Ако яйцето потъне изцяло, значи е прясно. В случай, че на повърхността се появи малка част от черупката, то със със сигурност е преполовило своя „живот”, но все още е годно за ядене. Яйцето, което изплува почти изцяло, е развалено.

Защо са полезни
Яйцата са най-ценния източник на аминокиселини за организма, защото белтъчините в тях се усвояват почти на 100 %, за разлика от тези в месото и растителните продукти (70-80%). В жълтъка се съдържат незаменимите масни киселини Омега -3 и Омега-6, голямо количество витамини от групата В, а също така витамините А, Д и Е.

Яйцата често са обвинявани, че повишават холестерола в кръвта. На практика обаче е точно обратното. Защото в жълтъка природата е съчетала холестерола с неговия естествен антидот – лецитина. Последният не само прочиства стените на кръвоносните съдове, но и отговаря за разграждането на мазнините и добрата работа на мозъка. Затова, ако искате да се предпазите от сърдечно-съдови заболявания, да поддържате стройна фигура и да подобрите паметта си, не само може, но дори е препоръчително да хапвате яйца.

Въпреки ценните си хранителни качества обаче, яйцата често причиняват алергии. Затова не прекалявайте с тях и не ги комбинирайте с други алергизиращи храни като риба и ягоди.

Опасността салмонела
За съжаление яйца обичаме не само ние хората, но и бактерията, която причинява инфекцията салмонела. Ето и няколко съвета как да се предпазим от нея:

Гответе яйцата минимум 7 минути.

Мръсотията и курешките по черупката съвсем не са признак на домашно производство, а признак на ниска хигиена в птицефабриката. Не купувайте такива яйца, защото носят по-голям риск от заразяване със салмонела.

Ако в опаковката, откриете яйце със счупена или пукната черупка, го изхвърлете.

Преди да сготвите яйцата, ги измийте внимателно с топла вода и сапун.

Съхранявайте яйцата в хладилника, особено през горещите месеци.

Ако през летните месеци, правите сладкиш със сурови яйца, например тирамису, задължително ги пастьоризирайте. Това става като разбитите яйца се загряват до 60 °С (не повече, защото белтъкът ще се пресече) в продължение на минута. След това трябва бързо да се охладят, например като съда се потопи в студена вода. По този начин се унищожават болестотворните бактерии.
Коментари
2012-03-06 #8
Ник
Хубаво отбелязване за холестерола и яйцата. Гледам че се чудите за горна граница на консумацията - високото съдържание на протеини в диетата не води до нищо хубаво, натоварва се черният дроб, бъбреците, а при измислените "протеинови диети" след 2-3 седмици се стига до припадъци и до болница, така че - не си правете експерименти. За щастие ако ядеш повече от 2-3 яйца на ден в продължение на седмица най-вероятно ще ги намразиш
2010-04-28 #7
Цвети
Ми не знам, това е единственото място, където я слагам, но много ми се връзва, не знам...няма идея
2010-04-28 #6
Инна Георгиева
Цвети а каква е идеята на това да сложиш майонеза?
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Как да проверим дали са пресни кокошите яйца - няколко съвета
· Боб чорба по манастирски
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· Витамин C и връзката му с колагена
· Инфлуцид и Шуслерова сол №3 - изпитаните решения за защита от вируси
· Изследване установи колко часа сън са нужни за идеална почивка
· Морковите и доматите са по-полезни сготвени
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
Понеделник
4
Юли 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Пъдпъдъчите яйца – малкият голям дар от природата
Малки, шарени, необичайни. Гледаме на пъдпъдъчите яйца повече като на екзотика. Нямаме понятие защо изобщо...
Рулца от тиквички с крем сирене и пушена сьомга
Това предястие от тиквички може да бъде и леко основно ястие в топлите летни дни. Ефектно е и носи изискано...
Сандвичи със спанак и яйце
Привет, привет! Следя конкурса с голям интерес и всички рецепти ми изглеждат вкусни. Моето предложение...
Макарони на фурна с тиква
Макароните на фурна с мляко и яйца са традиционен наш десерт, чиято рецепта сигурно е известна на много...
Пълнен заек
Тази рецепта ни изпрати Дими Добрева от Варна. От името на всички дами (и господа), които четат Hera.bg,...
Сироп от мащерка срещу настинки за деца
Когато си спомням за Родопите, винаги долавям аромат на мащерка. Беряхме я в последните дни на май, юли,...
Пролетна супа с лапад
Здравейте, Hera.bg и всички читателки! Пиша ви и аз, защото много харесах вашия конкурс, само чаках да...
Салата от червено цвекло, ябълка и грейпфрут
Една здравословна салата, за която Ирина от вегетариански ресторант "Жасмин Тий Хаус" казва, че никой...
Салата с червено цвекло и черен кимион
Макар че аз също най-често си мариновам цвеклото с оцет и чесън, тази вечер нямах време. 300 гр....
Как да съхраним картофи през зимата
В нашата страна картофите са основен продукт в зимното меню. Независимо дали ги печем, варим или пържим...
Дроб с гъбки и доматен сос на фурна
Ако имате нужда от лесноусвоимо желязо, дробът е вашата храна. Не готвя свински дроб често, но определено...
Топла салата с нахут
Здравей Цвети, Hera.bg и въобще всички, които следят какво се случва покрай постите на Цвети. Реших да...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook