Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Всичко за яйцата - II


Как да проверим свежестта на яйцата
Ако имате яйца, в чиято свежест се съмнявате – подарени, купени от пазара или оставени в хладилника без опаковка, има един лесен тест, с които да проверите, дали са годни за ядене. Пуснете едното от тях в съд с вода. Ако яйцето потъне изцяло, значи е прясно. В случай, че на повърхността се появи малка част от черупката, то със със сигурност е преполовило своя „живот”, но все още е годно за ядене. Яйцето, което изплува почти изцяло, е развалено.

Защо са полезни
Яйцата са най-ценния източник на аминокиселини за организма, защото белтъчините в тях се усвояват почти на 100 %, за разлика от тези в месото и растителните продукти (70-80%). В жълтъка се съдържат незаменимите масни киселини Омега -3 и Омега-6, голямо количество витамини от групата В, а също така витамините А, Д и Е.

Яйцата често са обвинявани, че повишават холестерола в кръвта. На практика обаче е точно обратното. Защото в жълтъка природата е съчетала холестерола с неговия естествен антидот – лецитина. Последният не само прочиства стените на кръвоносните съдове, но и отговаря за разграждането на мазнините и добрата работа на мозъка. Затова, ако искате да се предпазите от сърдечно-съдови заболявания, да поддържате стройна фигура и да подобрите паметта си, не само може, но дори е препоръчително да хапвате яйца.

Въпреки ценните си хранителни качества обаче, яйцата често причиняват алергии. Затова не прекалявайте с тях и не ги комбинирайте с други алергизиращи храни като риба и ягоди.

Опасността салмонела
За съжаление яйца обичаме не само ние хората, но и бактерията, която причинява инфекцията салмонела. Ето и няколко съвета как да се предпазим от нея:

Гответе яйцата минимум 7 минути.

Мръсотията и курешките по черупката съвсем не са признак на домашно производство, а признак на ниска хигиена в птицефабриката. Не купувайте такива яйца, защото носят по-голям риск от заразяване със салмонела.

Ако в опаковката, откриете яйце със счупена или пукната черупка, го изхвърлете.

Преди да сготвите яйцата, ги измийте внимателно с топла вода и сапун.

Съхранявайте яйцата в хладилника, особено през горещите месеци.

Ако през летните месеци, правите сладкиш със сурови яйца, например тирамису, задължително ги пастьоризирайте. Това става като разбитите яйца се загряват до 60 °С (не повече, защото белтъкът ще се пресече) в продължение на минута. След това трябва бързо да се охладят, например като съда се потопи в студена вода. По този начин се унищожават болестотворните бактерии.
Коментари
2012-03-06 #8
Ник
Хубаво отбелязване за холестерола и яйцата. Гледам че се чудите за горна граница на консумацията - високото съдържание на протеини в диетата не води до нищо хубаво, натоварва се черният дроб, бъбреците, а при измислените "протеинови диети" след 2-3 седмици се стига до припадъци и до болница, така че - не си правете експерименти. За щастие ако ядеш повече от 2-3 яйца на ден в продължение на седмица най-вероятно ще ги намразиш
2010-04-28 #7
Цвети
Ми не знам, това е единственото място, където я слагам, но много ми се връзва, не знам...няма идея
2010-04-28 #6
Инна Георгиева
Цвети а каква е идеята на това да сложиш майонеза?
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Как да проверим дали са пресни кокошите яйца - няколко съвета
· Боб чорба по манастирски
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Топ 5 ползи за здравето от елдата
· Как да зарадваме домашния майстор?
· Защо да хапваме тиква: 10 причини
· 6 причини защо да включим гроздето в храненето си
· Витамин Ц за деца - защо е важен за тяхното развитие?
· 10 идеи за укрепване на имунитета през есента
· Един прост кръвен тест може да предскаже риска от сърдечно заболяване, установи ново проучване
· Официално: СЗО предупреждава, че талкът е „вероятно канцерогенен“ за хората
· 7-те най-добри ползи за здравето от мента
Сряда
18
Септември 2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
Някои хора, срещали бахара само в мляно състояние, смятат, че той е смес от подправки. Други не се докосват...
Шоколадови топчета
Съчетанието на шоколад, лешници и кокос, сами се досещате е една чудесна комбинация. Шоколадовите топчета...
Японската кухня - II
Месо Като цяло месните блюда не са характерни за японската кухня. Домашни животни тук никога не са отглеждани,...
Пататник
Оригинална рецепта за родопски пататник. Колко ли хора я търсят? Но колкото къщи има в Родопите, толкова...
Баница с готови кори
Преди време си говорех с една приятелка, която сподели, че тя баница не правила, защото не знаела как....
Пармиджано Реджано
Сиренето Parmigiano Reggiano (по-известно като Пармезан) има почти хилядолетна история. То се произвежда...
Винен кебап от гъби кладница
Тъй като по молба на читател (и за радост на половинката) приготвих винен кебап от свинско месо, за себе...
Постни сарми за Бъдни вечер
На трапезата за Бъдни вечер традиционно присъстват постните сарми – зелеви или лозови, а най-добре и...
Свежа лимонада с диня, малини и кокосова вода
Всички обожават това време на годината. Юли и август са месеците, в които някъде в междублоковите пространства...
Патладжан с киноа, просо и лимоново-таханов сос
Тази комбинация ще ви изненада много приятно. Лимоново-тахановият сос придава още по-интересен завършек....
С любов за лимонадата
Запитвали ли сте се защо лимонадата е кръстена на лимона? Трябва ли да е направена задължително и само...
Пролетна салата с кълнове и авокадо
Привет на всички читатели на сп.”Хера”. Искам да се включа в конкурса, като ви представя любимата ни...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook