Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Пататник



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Оригинална рецепта за родопски пататник. Колко ли хора я търсят? Но колкото къщи има в Родопите, толкова и начини на приготвяне на пататника има. Затова много харесвам домашната кухня - зад старото и познатото се крие нещо, което може да те изненада. Заради индивидуалността на този, който я приготвя.

Всякакви видове пататници ще опитате в Родопите - някои ги правят на тиган, други във фурната или пък на сач, или в тава върху старите печки на дърва. Някои добавят много сирене, лук - доста често, пресен джоджен. Има и варианти за пататник с точени кори - в Смолянско съм го срещала най-често. Най-важното, според мен, е да не се разстила дебело, макар че вариантът с кори става доста дебел ( но определено и пълнежът е по-скоро като задушен)

Наша приятелка ни донесе един чувал картофи от Смолян и една дамаджанка с червено вино. Честно казано, отдавна не бях опитвала такива картофи. Дълги години търпях разочарованието на някакви български сортове, подходящи за хранене на прасета и колкото и да искам да подкрепя българското, ако не мога да си намеря чрез познат картофи, предпочитам да си купя някой от френските сортове (тези с тънки кори, които приличат на пресни картофи). Това за мен винаги е било мистерия: Какво се случи с хубавите български картофи?

Та тези картофи, които ми донесоха, нямат нищо общо с френските си събратя. Със сигурност имат леко сладникав вкус, но носят в себе си и някакъв стабилен земен вкус. Някак си - български. Когато ги опитах, в главата ми босоного притича детски спомен. Защото знаете, вкусът, освен рецептори, е и нашите спомени :)

И така - имах си смолянски картофи, а също и истинско домашно краве масло от момчилградския край, само джодженът ми беше от лозето над варненския Аладжа манастир, но реших, че е простимо :)


Как се приготвя пататник в тиган
за 1 пататник
700 грама картофи
1 яйце
20 грама сирене
1/2 с. л. непълна сух джоджен
1/2 к. л. непълна хималайска сол
60 грама масло


Моята идея бе да опитам как ще се получи пататника в керамичен тиган с дебелина около 5 мм и в по-тънък метален тиган, (той се води за палачинки) който е не повече от 2-3 мм дебелина.
От раз прецених, че ще сложа много малко сирене и няма да сложа лук. За второто се колебах много, но най-автентично ми е без него. Исках максимално да се запази вкусът на картофа и да се допълни от маслото и джоджена. Нищо претенциозно.


Картофите се обелват и настъргват на едро ренде. Объркват се със солта, оставят се за пет минути, след което с длани, шепа по шепа, се изстисква водата от тях.


Към изстисканите картофи се добавят двете яйца, нароненото сирене, джоджена.

Маслото се разделя на две. Половината се слага в тигана. Когато се разтопи, с помощта на лъжица изсипваме сместа в него, леко я притискаме и оформяме.

Целта е дебелината да е до около 2 см. Аз направих два - един в керамичния съд с дебелина около 2 см, а в по-тънкия тиган - още един с дебелина 1,5 см.

След около 8-10 минути пържене слагаме върху тигана чиния, която да може да поеме размера на пататника. Поставяме ръка върху дъното на чинията и обръщаме тигана върху нея.

Слагаме другото парченце масло в тигана, изчакваме да се разтопи и приплъзваме към него суровата страна на пататника. Пържим до готовност.

Сервира се топъл и най-често с кисело мляко. Нямах заквасено, така че пропуснах.

И в двата тигана пататниците според мен бяха чудесни. Все пак половинката хареса повече този, който бе с дебелина 1,5 см. А момченцето ни на почти 2 години - и двата :)
Коментари
2017-10-21 #3
Жени
Без сирене, с лук. Любимите мъже - единият, опитвал го веднъж в живота си , а другият - ял го стотици пъти - и двамата - в Родопите, казаха: тийнейджъра: "Признах те!", милото: "Ставаш Родопчанка!" :-)
2014-02-02 #2
Инна Георгиева
Светла, сподели и твоята рецепта. Ще се радвам
2014-02-01 #1
Svetla
Наистина има много рецепти за пататник, но тази, без кори е моят фаворит. Мога да предложа и изцяло постен вариант - без яйце и сирене, и с олио, вместо масло, но в този случай е необходим лук, и картофите не се отцеждат от водата. (Аз и по принцип не ги отцеждам.)
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Родопска салата
· Родопска яхния с овнешко
· Най-скъпите пържени картофи в света вече са вписан в Гинес
· Сладък картоф (батат) за стабилизиране на кръвната захар и засилване на имунитета
· Картофки на фурна с асафетида
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Традиционното кипърско сирене халуми получи защитено наименование за произход
· Как да направим плато сирена?
· Млечна крем супа с коприва, просо и пъдпъдъчи яйца
· Вкусни десерти с тиква
· 10 пролетни рецепти със зеленолистни зеленчуци
· Паламуд плакия по варненски
· Постни банички с праз и маслини
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Пъстърва с пържена салвия и хрупкава чеснова поръска с орехи
· Боб чорба по манастирски
· Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam
Събота
22
Януари 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30

31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Сладкиш със сини сливи
През този сезон плодовете са в изобилие, а ето че дойде ред и на сините сливи. Рядко приготвям сладкиши,...
Чапати - хляб от индийската кухня
Характерно за този индийските питки чапати, както и за повечето хлябове в индийската кухня е, че те са...
Как да решим какви съдове да ползваме в кухнята
Вредни ли са съдовете, в които готвим за нашия организъм? Кой вид да изберем? И аз съм се чудела дълго...
Майорана - непозната билка и подправка с ароматерапевтичен ефект
Въпреки че малко прилича на ригана, това растение не е така широко употребявано като него. За някои от...
Канелони със спанак и сирене "Рикота"
200 г паста канелони 200 г сирене рикота 200 г нарязан спанак 1 лук 2 скилидки чесън 3 листа от...
Тофу – да похапнем здравословно
Тофуто е традиционно ястие, характерно за японската кухня. Но то е любимо и на много хора, които спазват...
Постни лозови сарми с царевица
Тези лозови сармички за поредната вариация на класическите. Добавих им царевица, защото Игнажден наближава,...
Забравени целувки
Забравени целувки или забравени сладки са едно много лесно, бързо, икономично и ужасно вкусно удоволствие....
Лимецът и спелтата
От няколко години в България, под общия знаменател на здравословното и полезно хранене, все по-често...
Супа от коприва
Копривата е една от първите свежи зеленини, които природата ни предлага, за да подсилим организма си...
Пресни подправки от терасата
Подправките са душата на всяко ястие, а какво по-хубаво от това да са пресни и току-що откъснати. Вече...
Лимонова трева - подправка, билка и козметика
Латинското й наименование е Цимбопогон (Cymbopogon), но е известна с по-простичкото - лимонова трева....
Как да: Приготвим сушени домати
Италианската кухня е една от най-любимите в света. Богата на аромати, на цветове и вкусове, тя е и изключително...
Зелената салата - хит на пролетта
Омръзна ли ви от туршии и други зимни разядки? Чашка ледено студен аперитив намира през пролетта нов...
Кюфтета от булгур и задушен патладжан с моркови
Постните кюфтенца от булгур с гарнитура от патладжан и моркови е рецепта, с която да разнообразите постите...
3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
Кайсиите често стоят в сянката на прасковите, че и на нектарините. Да, те не са толкова сочни, но в тях...
Суровоядски бонбони със сушени сливи
Милена от DeliFideli ни сподели една от оригиналните си и много обичани рецепти за суровоядски бонбони....
Руло със сладко
Неотдавна, на гости, опитах от това руло. С носталгия си спомних годините, когато нямаше изобилие от...
Замразените зеленчуци - полезни или не
Замразените зеленчуци са истинско спасение за работещите домакини – намират се във всеки супермаркет,...
Постни меденки
По време на пости тези меденки са чудесна идея - сутрин с кафенце, в чантата на децата, за офиса 4-5...
Маслинова паста с босилек
Маслиновата паста, намазана на препечена филийка е един от многобройните видове брускети, които жителите...
Конфитюр от грозде
Това не е (само) рецепта за конфитюр от грозде. Това е семеен спомен, за това как баба ми разкри любовта...
Японската кухня - II
Месо Като цяло месните блюда не са характерни за японската кухня. Домашни животни тук никога не са отглеждани,...
Рокфор - Кралят на сирената
Рокфорът със сигурност е най-известното и предпочитано синьо сирене в света. Тайната на уникалния му...
Уасаби - лютото лекарство
Обичате ли люти чушки? А знаете ли, че ги наричат подправката за здравословен живот? Множество изследвания...
Тиквеник
Тиквеникът е едно от традиционните ястия за Бъдни вечер. Поднася се и на Коледни заговезни – денят преди...
Любими есенни супи с тиква
Знам, че много хора не възприемат крем супите като сериозно ястие. Е, то някои и супата не я възприемат...
С аромат на печени чушки
Дойде ли септември, миризмата на печени чушки се разнася почти от всеки блок, ясен знак за началото на...
Брашното от рожков - здравословната алтернатива на какаото
Брашното от рожков нашумя последните години най-вече като здравословна алтернатива на какаото. Особено...
Кулинарен конкурс по устойчиво готвене, организиран от „Институт за кулинарни изкуства“
Съвсем скоро, на 4-ти декември в „Институт за кулинарни изкуства“ (ИКИ) във Варна ще се състои първото...
Печен камембер с червени боровинки, орехи, мащерка
Сиренето Камембер има твърда плесенна коричка, която задържа меката му вътрешност. Готвенето му на висока...
За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
През лятото най-малко от всичко искаме да се потим над печки и котлони. Дните са дълги, прекарваме ги...
Пикантни чили догс
Храната в котешката кухня, знаете, че винаги е вдъхновение и приключение, а днес вдъхновението ми е от...
Сладко от круши и грозде
След горещото и вълнуващо лято есента идва с тихи стъпки и носи пъстър букет от цветове, аромати, вкусове...
Вкусни десерти с тиква
Тиквата е любим есенен плод, но при нея има една особеност - тя просто е толкова голяма! Затова често...
Повече за: Асафетида подправката - билка
Асафетида (Ferula asafoetida) е подправка-билка, идваща от националните кухни на Иран и Афганистан. Въпреки...
Постна крем супа от алабаш, карфиол, джинджифил и Мадраско къри
За студените зимни дни - нещо вкусно и топло за хапване. Тази крем супа е постна, здравословна и подсилва...
Салата с тиквички, червени боровинки и кълнове
Напоследък времето нестига и основно хапвам салати. В един момент се получи така, че те се превърнаха...
Бърза баница в кексова форма
Това е вариация на класическата баница, която спестява обаче много време. Приготвя се за 30 минути -...
Рибни торбички с праз
На пръв поглед изглежда трудно, но истината е, че това е лесна и ефектна вечеря. Сервирайте със зелена...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook