Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Постни лозови сарми с булгур



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Лозовите сармички са едно малко бижу в националната ни кухня. Пипкаво е да направиш една тава с миниатюрни сармички, които се хапват на две хапки, но удоволствието е безгранично.

Основната трудност обаче за мен поне е намирането на лозови листа. Ако искате да не купувате, а да ползвате свои, съвсем лесно можете да си направите. Трябва обаче да се сетите навреме.

Как да направим сами лозови листа в буркан:

Напролет, преди да почне да се пръска лозето, набираме листа, най- добрият сорт за това е Памид. Нареждаме ги в купчинки около 10, по 4- 5 купчинки за буркан. Завиваме ги на плътно руло и ги нареждаме прави в буркана. Сипваме 1/2 ч. л. сол и копър на стрък. Заливаме с вода до ръба на буркана, завиваме или го запечатваме. Стерилизираме 10 минути след завиране.
Да се върнем на сармите. Много са подходящи за пости, защото класическата рецепта е изцяло постна. Аз добавих и булгур и праз.
за около 20 -25 сармички

20-25 лозови листа
1 к. ч. ориз - дългозърнест
3 с. л. булгур
около 150- 200 гр праз лук
1 малък морков
копър, сол, олио


Приготовление:

Измиваме внимателно ориза, така че от него да се отделя чиста вода. Така оризът няма да се слепва.

Премиваме и булгура. Наситняваме праза и моркова.

В тиган с олио запържваме леко праза и моркова, добавяме ориза и булгура, копъра, веднага намаляваме котлона и посоляваме.

Внимателно наливаме топла вода в тигана в съотношение 1 смес в тигана: 2 вода. Умишлено водата идва по- малко за пълното увиране на ориза и булгура.

Захлупваме тигана и намаляваме допълнително, не се разбърква. Отстраняваме от котлона, когато оризът е почти готов и водата е извряла. При опитване трябва да се усеща хрускаво в средата. Оставяме сместа да се охлади. Включваме фурната на 200 градуса.

Междувременно хубаво изглаждаме листата. Сипваме една лъжица смес в основата на листото, на вътрешната му, грапава страна, и първо завиваме срещуположния на дръжката край, после отляво и дясно. Така се получава спретнато правоъгълно пакетче.

Гледаме да е прибрано, но не стегнато. Нареждаме в тавата сармите една до друга със затвореното надолу. Саламурата от буркана заедно с малко вода сипваме в тигана, ако има останали зрънца ориз, след което заливаме сърмите с тази течност до средата им. Ако има плънка останала, нареждаме между сармите.

Печем за 30- 40 минути.

Можем първоначално да покрием тавичката с алуминиево фолио, за да се за омекнат още повече лозовите листа и да ядем сармичките цели.

Много обичам към тези сарми, когато не е пост, разбира се, сос с кисело мляко и чесън. Вкусовете се допълват идеално.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Постни сарми от манголд и булгур от спелта
· Постни арменски сармички
· Зелеви сарми с праз и гъби
· Кюфтета от булгур и задушен патладжан с моркови
· Пилаф "Трите зърна"
· Салата с грилован бял патладжан и булгур
· Постни банички с праз и маслини
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Импровизиран киш с праз и бекон
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Нетрадиционни идеи за традиционната печена тиква
· Семейно по Коледа или не съвсем
· Любими есенни супи с тиква
· Постна крем супа от алабаш, карфиол, джинджифил и Мадраско къри
· Баница с праз, гъби и амарант
· 3 вида храни, които да имаме вкъщи, докато постим
· Всичко за Великите пости
· Постни лозови сарми с царевица
· Божествено лесен мармалад от кайсии
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Конфитюр от грозде
· Долма по иракска рецепта
· Аранчини - италиански оризови топки
· Ориз с праз, брюкселско зеле, сладък картоф и асафетида
· Пълнено пиле с кестени
· Българската баница и мурсалския чай станаха част от ресторанти в Токио
· Печено агнешко на порции с гарнитура от ориз, булгур и спанак
· Аспержов зелен боб с пушен бекон
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· 5 любими десерта с ябълки
· Боб чорба по манастирски
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
Четвъртък
13
Февруари 2025
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
"Който казва, че не обича шоколад, вероятно лъже"
Чудили ли сте се защо, след като сте изяли цял шоколад или преполовили кутия бонбони, желанието ви да...
Есенна зеленчукова супа
Тази есенна супа, е изключително лесна за приготвяне. Наред с това, в нея има много витамини, които помагат...
Най-популярните рецепти с авокадо
Родината на авокадото е Централна Америка – люлката на великите цивилизации на маите и ацтеките. Тези...
Непопулярен продукт, който носи многобройни ползи за здравето
Вярно е, че ако човек не се грижи за здравето си, никой друг няма да го направи вместо него. Един полезен...
Домашен хляб с квас в хлебопекарна
Тази година се зарекох по време на постите да опитам да хвана квас. Първият път беше неуспешен, но след...
Аранчини - италиански оризови топки
Симпатичните аранчини са много характерни за сицилианската кухня. Оризовите топки се пълнят с различни...
Лесен кекс с орехи
Кексът може да изглежда много лесна работа за някои, но за мен дълго време беше пълна мъгла. Докато не...
Салата "Златна есен"
Нарекох тази салата „Златна есен”. Първо, защото цветовете й напомнят на пъстра гора в края на октомври...
Захранване на бебето
Когато настъпи момента да захраните бебето, (около 5-6 месец) а и малко преди това, изниква въпроса домашно...
Крем супа с червена леща и Рас ел ханут
Червената леща е източник на белтъчини. В нея се съдържа много желязо, което я прави добър избор за бременни,...
Oвнешка яхния с праз
Овнешката яхния с праз е характерна рецепта за Петковден 1 кг овнешко месо 1 кг праз 2 домата 100...
Мини пици с лапад
Привет! Казвам се Камелия и живея в Бургас. Имам две дъщери , на 5 и на 7 години и обичам в събота вечер...
Овесена закуска с ягоди
Закуската е важна част от деня, а пълноценната такава още повече. Продуктите по-долу често прибавям към...
Мазнините: добри, полезни, вредни - I
Често възхвалата или анатемосването на дадена мазнина има за цел просто да ни продаде рекламиран продукт....
Зелеви сарми с праз и гъби
Петковден е един от семейните ни празници - мъжът ми има имен ден. Традицията повелява на този ден да...
Банички със спанак и сирене
Като дете нито увещанията за полезност, нито анимацията с Попай моряка, не можеше да ме накара да ям...
Дроб с гъбки и доматен сос на фурна
Ако имате нужда от лесноусвоимо желязо, дробът е вашата храна. Не готвя свински дроб често, но определено...
Печена тиква с ябълки, круши и дюли
Обичам есенните дни, в които уханна топлина на печена тиква и плодове се носи от фурната. Точно в такива...
Най-"коледните" подправки
Коледа е единственият празник, който има свой личен аромат. Той е упойващ и топъл, навява мисли за уют...
Кюфтета от тиквички
Кюфтенцата от тиквички са една често приготвяна рецепта от домакинствата. И като такава може да се срещне...
Здравословното мюсли
Миксът от зърнени култури, сушени плодове и ядки се появява в началото на XX век, „изобретява го” швейцарският...
Зимни коктейли: Сгряващият грог
Навън се пука дърво и камък от студ. Със сетните сили на вцепененото си тяло, успявате да се доберете...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook