Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Бъркана пица



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Когато приятелка ми сподели за нейната "бъркана пица" бях учудена - нарича се така, тъй като тестото се бърка с лъжица. Оказа се невероятно лесно да приготвя това тесто, без да изцапам и един пръст! От тогава домашната пица, така обичана от цялото семейство, присъства често в менюто ни!
1/2 кубче прясна мая
2 ч.ч. брашно
1 ч.ч. топла вода
1 ч.л. захар
сол на вкус
доматено пюре и продукти за плънката по желание
мазнина, чубрица

Плънка по избор:
гъби, маслини, лук и други

Ето как се приготвя:

В купа изсипвам брашното - обичам да експериментирам с грахамово, ръжено, типово брашно. В случая използвах една чаша бяло и една грахамово брашно.

Добавяме водата, заедно с разтворената в нея мая и лъжичка захар. Може да посолите тестото с щипка, две сол.

Иии бъркаме, в зависимост от типа използвано брашно сместа може да бъде с консистенция на кексово тесто или каша или пък плътно и лепкаво.

Намазнявам и набрашнявам тавата в която ще пека и разстилам тестото отново с помощта на лъжица. Ако е лепкаво, капнете малко олио или зехтин, това ще улесни разнасянето.


Оставяме тестото да "почине" и през това време подготвяме плънката.

Тъй като сега са Коледните пости ще предложа вариант за постещите или за вегетарианци. Допълнителен факт - половинката ми не консумира нито сирене, нито кашкавал.

И така аз намазвам с доматено пюре и редя каквото има у дома: гъбки, нарязани на филийки, чушка - червена и зелена, както и лук на шайби, кисели краставички, маслинки - разбира се може да гарнирате по Ваше желание.

Поръсвам с чубрица, добавих и малко сурови тиквени семки.

Моментът с печенето винаги ме пристеснява, защото пицата всеки път става различна :D Пекох в загрята фурна 15 мин. първо долу, после горе до готовност, като през цялото време работеха и горния и долния реотан - препекох я, но пък стана така хрупкава, че не остана!

Пицата, приготвена по този начин е подходяща и за разделно хранещите се.

Да ви е вкусно!


Коментари
2012-12-13 #4
Hera
Привет Фифи, Лили каза, че е прясна маята. Редактирахме го. Мерси!
2012-12-12 #3
fifi
Примамлива рецепта ,ще я направя при първа възможност
но едно не можах да разбера----в рецептата пише
1/2 кубче суха мая ---кое от двете мерки
кубче или пакетче
2012-12-11 #2
Таня
Правя пицата вече 2-3 години, много сполучлива е, но има една особеност - всяка домакиня трябва да си нацели големината на тавата - при 30 см тава пицата става по-дебела, на мен ми се получава най-добре в тава 35 см., което обаче установих чак след 3 първоначални опита. Иначе пицата е чудесна! И лесна!
2012-12-09 #1
Инна Георгиева
Много се изкушавам да я направя!!! Днес следобед, май, май...
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Пица от лимец с риба и каперси
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 10
· Ябълков сладкиш с Мартин
· Паламуд плакия по варненски
· Сок от черна ряпа срещу кашлица за деца
· Долма по иракска рецепта
· Зелеви сарми с праз и гъби
· Панирани пиперки с доматен сос
· Печурките – чудесните пробиотици и антидепресанти от природата!
· Проучване: По-честата консумация на гъби ни предпазва от депресия
· Аранчини - италиански оризови топки
· Постни банички с праз и маслини
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Пъстърва с пържена салвия и хрупкава чеснова поръска с орехи
· Боб чорба по манастирски
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Патладжанена разядка
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Любими есенни супи с тиква
· Тархана чорба
· Пролет, лято, есен, зима - за барбекюто в сърцето ми място винаги има
· Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam
Четвъртък
8
Декември 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Питка за Богоявление и Ивановден
На 6 и 7 януари отбелязваме Богоявление (Йордановден) и Ивановден. По традиция на масата се слага прясна...
Топла салата с нахут
Здравей Цвети, Hera.bg и въобще всички, които следят какво се случва покрай постите на Цвети. Реших да...
Какво да сложим на трапезата за Бъдни вечер
Бъдни вечер е не само последният ден от великите пости, а навечерието изпълнено с трепетно очакване да...
Оризът – Ин и Ян за нашето тяло - II
Дивият ориз, за разлика от своите роднини, произхожда не от Азия, а от Северна Америка и по-точно районът...
Японската кухня - II
Месо Като цяло месните блюда не са характерни за японската кухня. Домашни животни тук никога не са отглеждани,...
Цвят и апетит – синестезия на сетивата
Замисляли ли сте се за цвета на храната, която ядете всеки ден? Вероятно в менюто ви присъстват много...
Кулинарната традиция на глинените съдове
Понятието Българска национална кухня е доста мъгляво. Не са много ястията, които можем да наречем типично...
Baingan Bharta - индийска кухня
Baingan Bharta е традиционна индийска рецепта от Панджабския регион, която в зависимост от района има...
Закуска, който не пропуска...
Казват, че денят се познава от сутринта. С времето се убедих, че това наистина е така. А за успешния...
Ризото с морски дарове
Оризът просто обожава в него блажено да се сгушват скаридки, миди и калмари с бяло вино. Ако имате повече...
Шоколадови трюфели
Знам, че в Hera.bg има сериозни почитателки на шоколада и то натуралния! С поздрав към всички вас и благодарност...
Супа с гъби шийтаке
И така, както често се случва приготвих супа с налични у дома продукти. Вече съм ви споменавала за китайските...
Шоколадови топчета
Съчетанието на шоколад, лешници и кокос, сами се досещате е една чудесна комбинация. Шоколадовите топчета...
Банички със спанак и сирене
Като дете нито увещанията за полезност, нито анимацията с Попай моряка, не можеше да ме накара да ям...
Пилешки дробчета на фурна
Пилешките (,а и други,) субпродукти често са пренебрегвани на нашата трапеза. Съмнявам се да е заради...
Пролетна супа с лапад
Здравейте, Hera.bg и всички читателки! Пиша ви и аз, защото много харесах вашия конкурс, само чаках да...
Ориз с праз, брюкселско зеле, сладък картоф и асафетида
Тази комбинация на пръв поглед е необичайна, но гарантирано - оказа се особено сполучлива. Сладките...
Най-голямата билка в света - бананите
Знаете ли коя е най-голямата билка в света? А кой може много бързо да ви повдигне настроението? Или пък...
Сладко от круши и грозде
След горещото и вълнуващо лято есента идва с тихи стъпки и носи пъстър букет от цветове, аромати, вкусове...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем, ден 3
Снощи хапнахме Супа от коприва и пащърнак. Когато e сезон, се снабдявам с по-голямо количество коприва,...
Студена супа от тиквички
Супата от тиквички, пресни картофи и прясно мляко е чудесна студена супа, една от немногото, които да...
Как да съхраним: Хайвер за разбиване
Надявам, се че щом четеш тази статия и ти като мен си любител на разбития тарама хайвер. Е да, той далеч...
Козунак + козуначени кифлички
Никога, ама никога, не помня у дома да се е правил козунак. Даже и баба не се досещам да е месила козунаци....
Салата с червено цвекло и черен кимион
Макар че аз също най-често си мариновам цвеклото с оцет и чесън, тази вечер нямах време. 300 гр....
Торта със стар козунак без печене
Тази торта е чудесна идея, ако имате останал след Великден козунак. Грехота е как чакаме Великден заради...
Винен кебап с месо
Тази рецепта е рожба на молбата на една читателка за рецепта, в която да оползотвори виното, което не...
Супа от коприва
Копривата е една от първите свежи зеленини, които природата ни предлага, за да подсилим организма си...
Наздраве по холандски
Приятна съботна или неделна вечер. Навън вали сняг, а вие сте се събрали на по питие вкъщи с приятели....
Забавни сандвичи
Във времената на "junk food" асоциираме думата сандвич с нещо вредно. Далеч съм от мисълта, че сандвичът...
Синьото сирене - изтънчена наслада за ценители на нетрадиционни вкусове
Синьото сирене е специфичен деликатесен вид сирене с висока хранителна стойност и висока масленост. Представлява...
Мъфини с шоколад
На вид изглежда голяма философия, но приготвянето на мъфините става изключително бързо. за 12 кексчета...
Пица с полента
Вкусът на това ястие изненада дори и мен. Нямах огромни очаквания, но наистина се получи чудесно, според...
Как да решим какви съдове да ползваме в кухнята
Вредни ли са съдовете, в които готвим за нашия организъм? Кой вид да изберем? И аз съм се чудела дълго...
Лазаня "Болонезе"
Със сигурност ако си майстор в приготвянето на паста и имаш машинка за такава, да си приготвиш кори за...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook