Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Супа от тиква и скариди с кокос



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
В студените дни, когато слънцето рисува в стаята, а мислите застиват в пространството. Когато е зима, а в душата ти се плиска усещане за лято. Тогава решаваш да си направиш супа. С тиква, която можем да намерим от есента до пролетта, и нещо морско + пръски екзотика. И за да е щастието пълно - бързо и лесно. Ако не искате да пържите скаридите, можете да ги задушите или само сварите. И да добавите към супата малко кокосово мляко или сметана.

1,300 кг тиква
40 г лук
6-7 бр. скилидки чесън
150 г скариди (или по 2-3 броя за порция)
1 к.л кориандър на прах
1 ч.л джиндифил
черен млян пипер, сол
2 с.л зехтин


за скаридите
1 бр. яйце
2 с.л брашно
1/4 к.л. бакпулвер
черен пипер, сол
50 г кокосови стърготини
3 с.л галета

олио за пържене


Тиквата почистваме от кората, нарязваме на кубчета, сваряваме в литър и половина вода.
Наситняваме лук и чесън и задушаваме до омекване в зехтин.
Добавяме кориандъра и джинджифила, запържваме за 1-2 минути и изсипваме сварената тиква, заедно с останалата вода.
Варим супата 10 минути и пасираме. В зависимост от гъстота, която обичате, можете да й добавите още вода


Докато варим тиквата, можем да приготвим скаридите. Скаридите, които съм купила, са бланширани (всички розови на цвят са такива) с глави и обвивка.

Почиствам ги, оставяйки само опашката. Тя не се яде, но има ефектен вид, когато е поднесена с нея.
Яйцето разбиваме добре, добавяме брашно, черен пипер, сол и бакпулвера. Получава се гъста каша
В чинийка изсипваме кокосовите стърготини и галетата, добавяме млян черен пипер и сол.
Слагаме да загрее мазнина около един пръст дълбочина в съда.
Хващаме обелената скарида за опашката и я потапяме в кашата. Следва да я потопим в кокосовите стърготини и слагаме да се пържи. Много бързо хваща коричка, внимавайте да не изгори, обръщаме и от другата страна. Оставяме да се изцеди от мазнината на кухненска хартия или решетка.

В чиния слагаме от супата и 2-3 скаридки.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Крем супа от моркови и картофи с шафранка
· Домашна горчица от хрян
· 4 идеи какво да направим с червено цвекло
· Постна крем супа от алабаш, карфиол, джинджифил и Мадраско къри
· Млечна крем супа с коприва, просо и пъдпъдъчи яйца
· Любими есенни супи с тиква
· Вкусни десерти с тиква
· Нетрадиционни идеи за традиционната печена тиква
· Полезните морски дарове
· Как да: Почистим риба
· Как да: Изберем прясна риба
· Тархана чорба
· Боб чорба по манастирски
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Колкото различни са хората, толкова различни са и начините за изразяване на любовта
· Как да направим плато сирена?
· Саркастични любовни послания
· Постни банички с праз и маслини
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Долма по иракска рецепта
· Пролет, лято, есен, зима - за барбекюто в сърцето ми място винаги има
· Пъстърва с пържена салвия и хрупкава чеснова поръска с орехи
Четвъртък
1
Декември 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Постни лозови сарми с булгур
Лозовите сармички са едно малко бижу в националната ни кухня. Пипкаво е да направиш една тава с миниатюрни...
Овесена закуска с ягоди
Закуската е важна част от деня, а пълноценната такава още повече. Продуктите по-долу често прибавям към...
Димитровден - Рецепти за Димитровската трапеза
На Димитровден (26 октомври) наричан още Митровден, дедите ни приключвали със селскостопанската работа...
Сладко от праскови
Сезонът на прасковите е тук. Ако имате плодни дръвчета, то сигурно се изправяте пред голямо количество...
Гювечета с кестени
В сезона на кестените, винаги си замразявам малко сварени кестени във фризера, за това днес мога и да...
3 идеи с праскови за захранване на бебето
Според най-разпространената схема на захранването, сурови праскови може да се дават на бебета, навършили...
Патладжанена разядка
Вкусна и ефектна за поднасяне разядка с печен патладжан, която направих импулсивно, но стана много сполучлива. Разполовяваме...
Пенне ригато със спанак и сметана
Здравейте! Казвам се Александра, живея в Монтана и много обичам италианската кухня. Искам да участвам...
Бисквити с тиква
Докато изрязвах с формички тези бисквити се чудех с какво да изрежа тестото за да получа формичка на...
Баница с праз (зелник)
Нашите баби не са били никак глупави жени. Зелник или баницата с праз неслучайно е присъствала често...
Виенски шницел
Много ми се ядат шницели, каза половинката. Ама онези от кайма ли или от месо, попитах аз? От месо, от...
Домашно сорбе с кайсии и касис
Откакто прочетох рецептата за сорбе само с две съставки, наумих си просто да я направя! Набавих си страхотно...
Как да: Почистим риба
Вероятно за някои дами чистили риба тази статия ще им се стори малко странна, та дори и смешна, но приятели...
Рулца от тиквички с крем сирене и пушена сьомга
Това предястие от тиквички може да бъде и леко основно ястие в топлите летни дни. Ефектно е и носи изискано...
Първата българска готварска книга е дело на...Дядо Славейков
Петко Рачов Славейков е светило сред съвременниците си - уважавана обществена и политическа фигура, патриот...
Наздраве по холандски
Приятна съботна или неделна вечер. Навън вали сняг, а вие сте се събрали на по питие вкъщи с приятели....
Шоколадов чийзкейк
За разлика от предложението ми за мързелив ягодов чийзкейк, този си е класика. Кремът не разбивайте прекалено...
Печена тиква
Щом чуя за печена тиква, винаги се сещам за Душко Добродушков от разказа на Елин Пелин - Печена тиква. "Всъщност,...
Салата от кестени, земна ябълка и постна майонеза
Кестените съдържат доста калории, но пък нямат много мазнини, повдигат тонуса и са чудесен източник на...
Печена скумрия на фурна
Скрумрията е може би една от най-леснодостъпните риби за по-голяма част от населението в България. Всъщност...
Пиле печено на сол
Предлагам ви една рецепта, която става изключително бързо и не се налага „да се въртите” около печката....
Меломакарона
Здравейте Цвети и Hera.bg, Почти в края на Коледните пости Ви предлагам две рецепти. Аз съм Галка,...
Тиквички с бирена панировка
Тиквичките са едни от най-често приготвяните зеленчуци през лятото. Ако имате собствено дворче и сеете...
Сладка тиква "Баба Елена"
Насред пъстроцветния, уханен, хладен, почти носталгичен сезон на тиквите, заповядайте предложението ми...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook