Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Панирани пиперки с доматен сос



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Всеки сезон носи своето очарование, своите блага – така, както природата е разпоредила да стане. Силно вярвам, че ако искаме да се храним добре и да сме здрави, трябва да се съобразяваме с природната цикличност. Да хапваме регионални сезонни храни, а зимата, когато нищо на расте – да ползваме грижливо направената зимнина.

Твърде сложна увертюра към едно твърде просто ястие, някой ще каже. Да, може би е така, но точно това ястие отразява една такава философия на хранене. Всичко в нея е сезонно и расло в градината на свекърва ми. Гледано с любов, дарявано ни с любов и с любов е приготвено от мен за моето семейство.



Рецептата е много проста и вярвам, повече от вас я знаят, но, щом преди време споделих своето любимо пролетно ястие, сега е ред на тази емблематична лятна манджа:

Паниран пипер с доматен сос

8 Печени пиперки (според броя на хората)
Две яйца и галета за паниране

За соса:
Два големи, добре узрели домата
7-8 скилидки чесън
Връзка магданоз
Сол, мазнина


Добре е да изпечем пипера на тенекия, чушкопек, най-добре - на печка на дърва. Вкусът му е съвсем различен. Изпекох ги на селската печка, докато правихме мармалада асорти. Завих ги във вестник и найлонова торбичка, да се задушат и белят по-лесно.

Веднага като се прибрахме от село, се захванах с тази любим манджа. Но по същество.

Сосът става по-бавно, затова започваме с него.

Обелваме доматите и ги настъргваме. Обелваме и чесъна и го намачкваме с широката част на ножа.

Запържваме чесъна в мазнината и добавяме доматите. Като поврат 15-20 минути, леко да се сгъсти, слагаме наситнения магданоз, посоляваме и захлупваме. На хората с чувствителен стомах препоръчва да сложат 1 ч. л. захар в доматения сос. Умишлено не го варя дълго, за да се запази пресния вкус на августовския домат.

Пиперките панирам в тиган със загрята мазнина в последователност – галета, яйце, галета. Образува се безподобна хрускава коричка. Оставям ги да се поизцедят на кухненска хартия.

В чиния за сервиране слагам пиперките и заливам със соса.

Всичко това отнема 30 минути – рецепта чудесна, бърза и с аромат на отиващото си лято.

И от опит - най е вкусна на село с парче заводски хляб под асмата.
Коментари
2014-08-30 #1
Силвия Ганова
Е, не е истина! Решавам да надникна в секцията кулинария и първото нещо, което виждам е чушки в доматен сос, а точно днес готвих такива и то (срам не срам) за първи път в живота ми. Само, че аз не ги запържих моите, по лични съображения, но мисля, че добре се получиха . Е, поне нямаше оплаквания от домашните любимци вкъщи А, добавих и лук, а към доматения сос сложих черен пипер и червен. На места срещнах рецептата и с босилек.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Ферментирал (черен) чесън - защо е толкова полезен?
· Песто от левурда
· Песто Дженовезе - кулинарно изкушение от Италия
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Как да: Приготвим сушени домати
· Туршия със зелени домати, чесън и копърче
· Долма по иракска рецепта
· Зелеви сарми с праз и гъби
· Рязана долма
· Българската баница и мурсалския чай станаха част от ресторанти в Токио
· Печено агнешко на порции с гарнитура от ориз, булгур и спанак
· Вкусни десерти с тиква
· Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
· Свежите безалкохолни напитки на лятото
· Изкуството на късната лятна вечеря
· Пъстърва с пържена салвия и хрупкава чеснова поръска с орехи
· Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Боб чорба по манастирски
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Тархана чорба
· Пролет, лято, есен, зима - за барбекюто в сърцето ми място винаги има
· Постни банички с праз и маслини
Събота
10
Декември 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Супа от коприва, елда, гъбки и булгур
Реших да се възползвам от ценните качества на копривената супа, но да й прибавя и нещо друго. Какво обаче......
Патладжан с моцарела
Често за патладжана можем да прочетем отрицателни неща, касаещи най-вече соланина, но много рядко някой...
Попска яхния от петел
Попската яхния от петел е характерно ястие за празника на Свети Димитър 1 петел /1.500/ 1 кг арпаджик 1/2...
Фурмите - сладкият и здравословен дар на Ориента
Фурмите са изключително ценен и полезен плод, един от най-древните, познати на човечеството. Корените...
Дунавска салата
Тази зимнина, си е малко "пипкава", защото трябва да се реже всичко на лентички. За сметка на това, после...
Оризови топчета с жълт грах и доматен сос
Нищо сложно и претенциозно. Но пък пикантно и ароматно. Жълтият грах можете да закупите в повечето магазини...
Замразените зеленчуци - полезни или не
Замразените зеленчуци са истинско спасение за работещите домакини – намират се във всеки супермаркет,...
Постен кокосов кекс с какао
За този кекс не ви трябват миксери, бъркалки, щуротии. Всичко забърквам в една купа, спазвайки основното...
Пролетна салата с кълнове и авокадо
Привет на всички читатели на сп.”Хера”. Искам да се включа в конкурса, като ви представя любимата ни...
Салата от пшеница, гулия и сушени череши
Днес искам да ви предложа две бързи ястия, чиято основна съставка е пшеницата. Подходящи са и за постите. ...
Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam
Набързичко да си спиша обещаното за Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam, със салса с патладжан...
Тофу – да похапнем здравословно
Тофуто е традиционно ястие, характерно за японската кухня. Но то е любимо и на много хора, които спазват...
Постни банички с праз и маслини
Много лесна и семпла рецепта за постни банички с праз и маслини. Хубава се получи. Ще ви споделя как...
Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
Рецептата за този домашен леден разкош взех от една баба, когато брахме бъз за сироп в Добруджа. Изненадващо...
Клафути с череши
Класиката на този френски десерт е именно с череши. Някои хора предпочитат да махнат костилките предварително....
Обредна пита за Петковден
На Петковден къщата се ръси със светена вода, обредния хляб се прекажда и цялото семейство му се покланя...
Сладко от сини сливи
Печеното сладко от сини сливи е едно от ония прегрешения, които човек може да си позволи да хапне, в...
Винен кебап от гъби кладница
Тъй като по молба на читател (и за радост на половинката) приготвих винен кебап от свинско месо, за себе...
Лазаня "Болонезе"
Със сигурност ако си майстор в приготвянето на паста и имаш машинка за такава, да си приготвиш кори за...
Ройбосът
Ройбосът често е наричан червен чай, но в действителност има малко общо с черния, зеления и белия, които...
Свинско с кисело зеле
Една от най-големите кулинарни благинки на зимата е Свинско с кисело зеле. Ако пък е направено с така...
Как да съхраним картофи през зимата
В нашата страна картофите са основен продукт в зимното меню. Независимо дали ги печем, варим или пържим...
Българска национална кухня – що е то?
Страната ни може да е малка, но поводи за национална гордост – колкото искаш. Всеки ще има какво да изтъкне...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook