Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Панирани пиперки с доматен сос



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Всеки сезон носи своето очарование, своите блага – така, както природата е разпоредила да стане. Силно вярвам, че ако искаме да се храним добре и да сме здрави, трябва да се съобразяваме с природната цикличност. Да хапваме регионални сезонни храни, а зимата, когато нищо на расте – да ползваме грижливо направената зимнина.

Твърде сложна увертюра към едно твърде просто ястие, някой ще каже. Да, може би е така, но точно това ястие отразява една такава философия на хранене. Всичко в нея е сезонно и расло в градината на свекърва ми. Гледано с любов, дарявано ни с любов и с любов е приготвено от мен за моето семейство.



Рецептата е много проста и вярвам, повече от вас я знаят, но, щом преди време споделих своето любимо пролетно ястие, сега е ред на тази емблематична лятна манджа:

Паниран пипер с доматен сос

8 Печени пиперки (според броя на хората)
Две яйца и галета за паниране

За соса:
Два големи, добре узрели домата
7-8 скилидки чесън
Връзка магданоз
Сол, мазнина


Добре е да изпечем пипера на тенекия, чушкопек, най-добре - на печка на дърва. Вкусът му е съвсем различен. Изпекох ги на селската печка, докато правихме мармалада асорти. Завих ги във вестник и найлонова торбичка, да се задушат и белят по-лесно.

Веднага като се прибрахме от село, се захванах с тази любим манджа. Но по същество.

Сосът става по-бавно, затова започваме с него.

Обелваме доматите и ги настъргваме. Обелваме и чесъна и го намачкваме с широката част на ножа.

Запържваме чесъна в мазнината и добавяме доматите. Като поврат 15-20 минути, леко да се сгъсти, слагаме наситнения магданоз, посоляваме и захлупваме. На хората с чувствителен стомах препоръчва да сложат 1 ч. л. захар в доматения сос. Умишлено не го варя дълго, за да се запази пресния вкус на августовския домат.

Пиперките панирам в тиган със загрята мазнина в последователност – галета, яйце, галета. Образува се безподобна хрускава коричка. Оставям ги да се поизцедят на кухненска хартия.

В чиния за сервиране слагам пиперките и заливам със соса.

Всичко това отнема 30 минути – рецепта чудесна, бърза и с аромат на отиващото си лято.

И от опит - най е вкусна на село с парче заводски хляб под асмата.
Коментари
2014-08-30 #1
Силвия Ганова
Е, не е истина! Решавам да надникна в секцията кулинария и първото нещо, което виждам е чушки в доматен сос, а точно днес готвих такива и то (срам не срам) за първи път в живота ми. Само, че аз не ги запържих моите, по лични съображения, но мисля, че добре се получиха . Е, поне нямаше оплаквания от домашните любимци вкъщи А, добавих и лук, а към доматения сос сложих черен пипер и червен. На места срещнах рецептата и с босилек.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Ферментирал (черен) чесън - защо е толкова полезен?
· Песто от левурда
· Песто Дженовезе - кулинарно изкушение от Италия
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Как да: Приготвим сушени домати
· Туршия със зелени домати, чесън и копърче
· Долма по иракска рецепта
· Зелеви сарми с праз и гъби
· Рязана долма
· Пълнено пиле с кестени
· Българската баница и мурсалския чай станаха част от ресторанти в Токио
· Печено агнешко на порции с гарнитура от ориз, булгур и спанак
· Патладжан ветрило на фурна - да си оближеш пръстите!
· Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
· Свежите безалкохолни напитки на лятото
· Пъстърва с пържена салвия и хрупкава чеснова поръска с орехи
· Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Боб чорба по манастирски
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· „Вкусът на България в четири сезона“: Опитайте тези прекрасни рецепти от книгата на Иван Звездев
· Аспержов зелен боб с пушен бекон
· Перфектна закуска: Печен сандвич с тиквички, сирене и сминдух
Неделя
9
Февруари 2025
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Мини "Руло Стефани"
Имайки предвид, че сме свикнали ако има сварено яйце в кайма да го оприличаваме на "Руло Стефани", реших...
Алкохолът и кулинарията – брак по любов
Те, разбира се, отлично си подхождат – какво е рибата без изстудено полусухо вино, свинският стек без...
Как да си приготвим ароматен зехтин
Студено пресованият зехтин има наситен маслинен дъх, които придава неповторим вкус на всяко ястие. Златното...
Постен сиропиран сладкиш
Здравейте! Пращам ви и моите две рецепти, защото време не остана. Докато се наканя и конкурсът свършил....
Шоколадови трюфели
Знам, че в Hera.bg има сериозни почитателки на шоколада и то натуралния! С поздрав към всички вас и благодарност...
Динята - лятна свежест
Най-любимият ни плод през лятото е динята. Не се знае с точност от кога се отглежда, но се предполага,...
Шафран - щипка лукс в храната
Чудесна подправка, най-скъпата в света и една от най-известните, използвана от древността, като лек и...
Пилешки жулиени върху картофена палачинка
Всеки нормален човек след работа се чувства леко уморен. Ако няма нещо за хапване от предишния ден, трескаво...
Печена трицона
Тази рецепта често я правеше свекърва ми и никъде другаде не съм виждала някой да я приготвя. В тяхната...
Меломакарона
Здравейте Цвети и Hera.bg, Почти в края на Коледните пости Ви предлагам две рецепти. Аз съм Галка,...
Лимецът и спелтата - II
СПЕЛТАТА Историята на спелтата е на близо 7 хиляди години. Това е една от първите култури използвана...
Цвят и вкус от природата
Ако сте гладни, но е прекалено горещо, най-добре „похапнете“ едно прясно изцедено сокче. Ако сте на диета,...
Песто от левурда
Гората винаги крие тайни, които само посветените могат да открият. Левурдата със сигурност е между тях...
Закуска, който не пропуска...
Казват, че денят се познава от сутринта. С времето се убедих, че това наистина е така. А за успешния...
Пица с тиквички и сирена
Пица у дома се прави рядко. 2-3 пъти в годината. Сигурно за това и не съм достатъчно сериозна за да открия...
"Друсани" пресни картофки с подправки
Този начин на приготвяне на пресни картофки научих преди 10 години от свекърва ми, само че бяха поръсени...
5 любими десерта с ябълки
Есента е времето на изобилието, но един плод с ненадминат чар ни намига недискретно от пазари и магазини....
Освежаващи летни напитки: Ягодова лимонада
Горещ летен ден в града...Всичко, за което мислите, е как да се докопате до нещо студено и разхладително,...
Как да решим какви съдове да ползваме в кухнята
Вредни ли са съдовете, в които готвим за нашия организъм? Кой вид да изберем? И аз съм се чудела дълго...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 21
Ден 21, понеделник след уикенда. През уикенда хапнахме крем супа и риба, плодове, ядки. Под поста ми...
Сладко от вишни
Обичам вишни. Даже и сега, като си помисля за тях, усещам как стипчивата им сладост и киселина стига...
Сос Наполи
за около 500 мл сос 30 мл зехтин 1 лук 2 скилидки чесън 100 мл бяло вино 370 г белени домати от...
Хелоуин: Сандвичи - гробище
Сандвичите ковчези и надгробните плочи са лесни и вкусни. СТРАХотно предложение за домашното хелоуинско...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook