Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Пита за Сирни Заговезни



Питата за Сирни Заговезни е с форма на змия
        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Сирни Заговезни е ден, в който се иска прошка. Наближава Великден, наближава пролетта. Седмица преди празника, след Месни Заговезни, изключихме месото от трапезата си. След Сирни Заговезни започват същинските пости, в който се изключва и консумирането на яйца, сирене и въобще млечни продукти.

Затова обредната пита за Сирни Заговезни е със сиренце. Казват, че от този ден слънцето се обръща, топлите дни наближават и започват да излизат буболечки, змии и гущери. Останало от езическите ни обреди, на празника се извършват различни ритуали за предпазване и гонене на змиите, затова и се пече обредна пита със сирене във формата на змия.
400 гр. брашно + около 100 за омесване
100 гр. сирене
3 с. л. кисело мляко
80 гр. масло
1/2 кубче мая
1 яйце
1 ч. л. захар
1 щипка сол
300 мл. вода


Брашното пресяваме в дълбока купа три пъти. В чаша натрошаваме половин кубче мая, добавяме лъжичка захар и заливаме с вода (да не бъде много студена). Оставяме маята да втаса за 20 минути.

Отделяме жълтъка и белтъка от яйцето. В купата с брашно образуваме кладенче. Прибавяме леко разбития белтък, маята, щипка сол, киселото мляко и около 100 мл вода. Започваме да месим тестото в купата. После набрашняваме плота, изваждаме тестото и, добавяйки малко брашно, започваме да месим тестото. Оформяме го на топка. Връщаме го в купата - покриваме с памучна кърпа и оставяме да се навдигне за около 30 минути. Маслото разтапяме на водна баня.

Втасалото тесто разделяме на 3 равни части. Върху набрашнена повърхност разточваме едната част тесто. Дебелина на кората около половин сантиметър, широчина около педя и половина и дължина две педи. Намазваме кората с разтопеното масло и поръсваме с натрошено сиренце. Разточваме в същата форма и втората кора и я слагаме върху първата, отново намазняваме и добавяме сирене. Същото действие извършваме и с третата кора.

Накрая навиваме трите кори по дължина на руло. Леко издължаваме рулото, като в единия край го удебеляваме, а в другия изтъняваме леко. В намазнена с масло тавичка, навиваме рулото. Намазваме с разбития с 1 к. л. вода жълтък и печем във фурна (около 180 градуса) за 40-50 минути. Още топла намазваме с масло и завиваме с кърпа.


Коментари
2015-02-23 #6
Инна Георгиева
Благодаря, Миряна
2015-02-22 #5
Миряна
От три години съм запомнила тази рецепта тук и днес се сетих да я изпълня. Пухкава, вкусна - ще я направя отново без повод! Както винаги рецептите на Инна са точно по моя вкус - бързи, лесни, вкусни! Благодаря ти
2012-02-26 #4
Сиси
Питката е много вкусна и много бързо се приготвя Благодаря за споделената рецепта
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Млечна крем супа с коприва, просо и пъдпъдъчи яйца
· Коприва с просо и сирене на фурна
· Бърза баница в кексова форма
· Сирни Заговезни
· Аранчини - италиански оризови топки
· Заговезни
· Перфектна закуска: Печен сандвич с тиквички, сирене и сминдух
· Постни банички с праз и маслини
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Секновение е! В народните представи изключително опасен празник
· Голяма задушница преди Великия пост
· Да кажем дружина: "Да бъде!"
· Как да избегнем пролетната умора
· Яжте по-често спанак! 6 важни причини да го направите
· Копривата - някои добре опазени тайни
· „Вкусът на България в четири сезона“: Опитайте тези прекрасни рецепти от книгата на Иван Звездев
· Аспержов зелен боб с пушен бекон
· Патладжан ветрило на фурна - да си оближеш пръстите!
Събота
14
Септември 2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Соевият сос
Кой е най-характерният вкус в кухнята на Източна Азия? Разбира се, този на соевия сос – с него в тази...
Как да съхраним: Хайвер за разбиване
Надявам, се че щом четеш тази статия и ти като мен си любител на разбития тарама хайвер. Е да, той далеч...
Кюфтета с булгур
Натрошените зърна пшеница, някога са били една от основните храни на българската трапеза, преди навлизането...
Туршия със зелени домати, чесън и копърче
Тази туршия винаги ми напомня за леля ми. Някъде назад (много назад) в спомените от моето детство, даде...
Как да: Да сушим плодове без химия
Ако гледате плодни дръвчета, имате село или пък има някой, който да ви дава домашен плод, според мен...
Гювечета с кестени
В сезона на кестените, винаги си замразявам малко сварени кестени във фризера, за това днес мога и да...
Котлет с мед, горчица, портокал и кус кус
Тази рецепта спокойно можеше да мине за мароканска, ако не беше свинския котлет. Но у дома той е най-тачен. За...
Тиквеник
Тиквеникът е едно от традиционните ястия за Бъдни вечер. Поднася се и на Коледни заговезни – денят преди...
Текила на разсъмване - цялата страст на лятото
Лято е - време за слънце, усмивки и ...коктейли, разбира се. В основата на всеки класически коктейл стои...
Любими есенни супи с тиква
Знам, че много хора не възприемат крем супите като сериозно ястие. Е, то някои и супата не я възприемат...
Ориз - за гарнитура
Оризът за гарнитура можем да използваме за всякакви кебапи, задушени и печени меса и птици. Той е класика...
Салата с кестени, бекон и праз
Прекрасният аромат на кестените, се допълва превъзходно с запържения в златисто бекон и топящ се в устата...
Морковите – позната "супер храна"
В последните години все повече се говори за т.н. „супер храни”, в които има висока концентрация на витамини,...
Баница с готови кори
Преди време си говорех с една приятелка, която сподели, че тя баница не правила, защото не знаела как....
Хранене на бавни обороти – движението Slow food
Всички познаваме фаст фууда – „бързата храна”. През работната седмица хапваме на крак пици, закуски,...
И за нашите деца Храната е най-доброто лекарство!
Тадааа, какво имаме на тази снимка: Бял и червен ориз с хрупкави зеленчуци - Снощната вечеря + нослето...
Лесен кекс с орехи
Кексът може да изглежда много лесна работа за някои, но за мен дълго време беше пълна мъгла. Докато не...
Козунак + козуначени кифлички
Никога, ама никога, не помня у дома да се е правил козунак. Даже и баба не се досещам да е месила козунаци....
Супа топчета
Причината да споделя за тази чудесна супа за есенните и зимни дни е лична. Моя приятелка ми писа в скайп:...
Портокалови корички в тъмен шоколад
Около коледните празници във всяко семейство се изяждат големи количества портокали. Но най-ароматната...
Мини "Руло Стефани"
Имайки предвид, че сме свикнали ако има сварено яйце в кайма да го оприличаваме на "Руло Стефани", реших...
Печена тиква с ябълки, круши и дюли
Обичам есенните дни, в които уханна топлина на печена тиква и плодове се носи от фурната. Точно в такива...
Салата от спанак, цвекло, синьо сирене и орехи
Нещо свежо и набързо. Изберете по-дребен спанак, за да не се налага да режете листенцата. две шепи...
Мъфини с шоколад
На вид изглежда голяма философия, но приготвянето на мъфините става изключително бързо. за 12 кексчета...
Банички със спанак и сирене
Като дете нито увещанията за полезност, нито анимацията с Попай моряка, не можеше да ме накара да ям...
Ягодите - защо да ги хапваме
Тя е един наистина уникален плод. Не само, че е много красива, свежа и ароматна, а и е нещо като символ...
Постни лозови сарми с царевица
Тези лозови сармички за поредната вариация на класическите. Добавих им царевица, защото Игнажден наближава,...
Домашна лютеница
Има ли човек, който да не обича домашна лютеничка? Няма! Или ако има, то са толкова малко, че няма да...
Тайните на вкусната и полезна зелена салата
Салатите са вълнуващи, салатите са "рокендрол", както ги нарича Джейми Оливър. Според известния готвач,...
Сладко от круши и грозде
След горещото и вълнуващо лято есента идва с тихи стъпки и носи пъстър букет от цветове, аромати, вкусове...
Мароканската кухня – пиршество за душата - II
Присъстващ на всяко ястие е мароканският хляб (хобз) - кръгъл и плосък, тип пита, с дебела кора. Приготвя...
Шоколадови трюфели
Знам, че в Hera.bg има сериозни почитателки на шоколада и то натуралния! С поздрав към всички вас и благодарност...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook