Зелените подправки - шедьовър на лятото
 Изпрати
Лятото е щедър сезон. Гали ни с топлите си лъчи, изсипва в краката ни изобилие от плодове и зеленчуци – сочни и вкусни. Разглезени и пренаситени понякога не забелязваме и дори пренебрегваме някои от неговите дарове. Имам предвид зелените подправки. Само си представете колко безвкусен – буквално би бил животът ни без тях. Например, традиционните таратор и шопска салата без копър и магданоз, или пък свежата салата от слънчеви пресни домати – ухаещи на лято, гарнирани със сирене и листенца босилек. Истински шедьовър. Направо си е грехота, през лятото да използвате в кухнята си сухи подправки. Те са за зимата, когато копнеем за малко свеж вкус, за щипка ухание на лято. Но когато навън е топло и се разнася аромат на мента, мащерка, копър, магданоз и босилек – не пропускайте да им се насладите. Освен вкус на ястията те ще ви донесат и здраве, защото са много полезни.
Копър – богат е на фолиева киселина, витамини А, С и Е. Помага при високо кръвно налягане, защото разширява кръвоносните съдове. Действа добре при камъни в бъбреците, газове или колики. Използва се и като отхрачващо средство при бронхити. Има успокояващо действие. В народната медицина се препоръчва за увеличаване на кърмата.
Магданоз – подпомага работата на сърцето и бъбреците и също като копъра сваля кръвното налягане. Действа добре при анемия, храносмилателни проблеми, камъни в жлъчката и очни заболявания. Осигурява ни свеж дъх. Богат е на витамините К и С и на желязо.
Босилек - има болкоуспокояващо, противовъзпалително и противоспазматично действие. Помага при депресия и умора, както и при възпалителни процеси на пикочо-половите пътища. Полезен е още и при подуване на стомаха, а външно се използва за налагане на отоци и кожни обриви. Трябва да бъдете внимателни с него, защото приеман в големи дози е токсичен.
Риган – притежава силно антиоксидантно действие, помага при сърдечно-съдови заболявания, атеросклероза, остеоартрит. Има отхрачващо и успокояващо действие при кашлица. Помага при метеоризъм и чернодробни заболявания, освобождава натрупаните газове и действа тонизиращо. Повишава апетита, има диуретично действие. Използва се при нервно напрежение, лениви черва и безсъние.
Джоджен - има газогонно действие, възбужда апетита без да дразни лигавицата на стомаха. Има ободряващ и стимулиращ ефект върху организма. Намалява гаденето и повръщането, спира стомашните спазми и подобрява храносмилането. Помага при болки в стомаха и сърдечната област, както и при простудни, жлъчни и чернодробни заболявания.
Чубрица – намалява газовете в червата, усилва отделянето на стомашен сок. Пресните й листа съдържат каротин и витамин С. Помага при повръщане, главоболие и сърцебиене. Действа отхрачващо.
Розмарин - има ефективно действие срещу метеоризъм, ниско кръвно, спомага дейността на стомаха и червата, подобрява храносмилането. Укрепва нервите и разширява кръвоносните съдове. Розмаринът има силно тонизиращо и ободряващо действие. Не бива да го смесвате в ястия с естрагон, босилек и магданоз, защото той подтиска аромата им.
Мащерка- тя е универсален боец! Бори се с грипа и проблеми с горните дихателни пътища. Има газогонно, противовъзпалително, болкоуспокоително и дезинфекциращо действие. Притъпява сухата кашлица, полезна е при ниско кръвно, безсъние и кожни заболявания. При готвене трябва да се слага рано, за да има време да отдели етеричните си масла.
Слагайте смело зелени подправки в салатите и ястията си, докато природата щедро ни дарява с тях. Експериментирайте с вкусовите им комбинации и се наслаждавайте на пресния им свеж аромат. |
|
|
Неделя 2 Април 2023 |
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
|
Абонирай се за новости
 Разкрийте вашата чувствителна страна и бъдете себе си без страх
Днешният свят забранява чувствителността. От една страна тя ни прави уязвими и сами я избягваме, а от...
 Аюрведичната билка Тулси ("свещен босилек") – как и за какво помага?
Билката Тулси (Tulsi), позната още като „свещен босилек“, идва от тропическа Азия, но днес се отглежда...
 Още ползи на "Златния корен" за здравето
Розов златовръх (Rhodiola rosea (R. rosea), известна още и като „златен корен“ или розова родиола, ...
 Национална лятна АНТИСПИН кампания "Животът е безценен!"
За десета поредна година Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”, финансирана от Глобалния фонд за...
  Предизвикателствата пред нас след 30-те години
Грешките са неизменна част от живота ни. Грешим като деца, защото още не разбираме твърде много неща....
  Да повървим за здраве
Няма никакво съмнение, че ходенето е най-лесното упражнение. Освен това е приятно, безплатно и едновременно...
 Най-важната работа на децата - играта
Неконтролираната, свободна игра е най-важната дейност за едно дете. Тя е неговият начин да учи за физическия...
 В сезона на подаръците подарете нещо и на себе си
"Най-големият дар, който можеш да дадеш на себе си, е малко от собственото си внимание." - Антъни Дж....
 Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 25
Ден 25 от Коледните пости. Вчера направих Супа от червена леща с мароканската подправка Рас ел ханут,...
 Антиоксидантите – къде да ги намерим?
Сигурно сте чели доста неща за антиоксидантите и знаете, че липсата им в организма може да доведе до...
 Пазят ли ни от болести антибактериалните продукти?
Грижовна майка измива щателно ръцете на своето слънчице с антибактериален сапун, за да го защити от коварните...
  Хлябът – насъщната храна
Почитан и възхваляван, хлябът е основната храна на хората още от най-дълбока древност. Затова с основание...
  Вътрешният покой, а не материалните придобивки, е истинският критерий за успех
До неотдавна мерило за успеха на хората бяха материалните им придобивки. Учиш, за да да учиш повече....
 Микроелементът йод – защо ни е необходим?
Всички знаем, че йодът е необходим за дейността на щитовидната жлеза. По малко известно е, че същия този...
 Защо още да обичаме ореха?
Орехите са любима ядка на много хора, като са характерни за нашия климатичен пояс и съдържат полезни...
 Медицината на бъдещето
„Здрав дух в здраво тяло“ – всички сме чували тези думи още от деца. Предполагаме ли обаче, че в тях...
|