Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Зелените подправки - шедьовър на лятото


Лятото е щедър сезон. Гали ни с топлите си лъчи, изсипва в краката ни изобилие от плодове и зеленчуци – сочни и вкусни. Разглезени и пренаситени понякога не забелязваме и дори пренебрегваме някои от неговите дарове. Имам предвид зелените подправки. Само си представете колко безвкусен – буквално би бил животът ни без тях. Например, традиционните таратор и шопска салата без копър и магданоз, или пък свежата салата от слънчеви пресни домати – ухаещи на лято, гарнирани със сирене и листенца босилек. Истински шедьовър. Направо си е грехота, през лятото да използвате в кухнята си сухи подправки. Те са за зимата, когато копнеем за малко свеж вкус, за щипка ухание на лято. Но когато навън е топло и се разнася аромат на мента, мащерка, копър, магданоз и босилек – не пропускайте да им се насладите. Освен вкус на ястията те ще ви донесат и здраве, защото са много полезни.

Копър – богат е на фолиева киселина, витамини А, С и Е. Помага при високо кръвно налягане, защото разширява кръвоносните съдове. Действа добре при камъни в бъбреците, газове или колики. Използва се и като отхрачващо средство при бронхити. Има успокояващо действие. В народната медицина се препоръчва за увеличаване на кърмата.

Магданоз – подпомага работата на сърцето и бъбреците и също като копъра сваля кръвното налягане. Действа добре при анемия, храносмилателни проблеми, камъни в жлъчката и очни заболявания. Осигурява ни свеж дъх. Богат е на витамините К и С и на желязо.

Босилек - има болкоуспокояващо, противовъзпалително и противоспазматично действие. Помага при депресия и умора, както и при възпалителни процеси на пикочо-половите пътища. Полезен е още и при подуване на стомаха, а външно се използва за налагане на отоци и кожни обриви. Трябва да бъдете внимателни с него, защото приеман в големи дози е токсичен.

Риган – притежава силно антиоксидантно действие, помага при сърдечно-съдови заболявания, атеросклероза, остеоартрит. Има отхрачващо и успокояващо действие при кашлица. Помага при метеоризъм и чернодробни заболявания, освобождава натрупаните газове и действа тонизиращо. Повишава апетита, има диуретично действие. Използва се при нервно напрежение, лениви черва и безсъние.

Джоджен - има газогонно действие, възбужда апетита без да дразни лигавицата на стомаха. Има ободряващ и стимулиращ ефект върху организма. Намалява гаденето и повръщането, спира стомашните спазми и подобрява храносмилането. Помага при болки в стомаха и сърдечната област, както и при простудни, жлъчни и чернодробни заболявания.

Чубрица – намалява газовете в червата, усилва отделянето на стомашен сок. Пресните й листа съдържат каротин и витамин С. Помага при повръщане, главоболие и сърцебиене. Действа отхрачващо.

Розмарин - има ефективно действие срещу метеоризъм, ниско кръвно, спомага дейността на стомаха и червата, подобрява храносмилането. Укрепва нервите и разширява кръвоносните съдове. Розмаринът има силно тонизиращо и ободряващо действие. Не бива да го смесвате в ястия с естрагон, босилек и магданоз, защото той подтиска аромата им.

Мащерка- тя е универсален боец! Бори се с грипа и проблеми с горните дихателни пътища. Има газогонно, противовъзпалително, болкоуспокоително и дезинфекциращо действие. Притъпява сухата кашлица, полезна е при ниско кръвно, безсъние и кожни заболявания. При готвене трябва да се слага рано, за да има време да отдели етеричните си масла.

Слагайте смело зелени подправки в салатите и ястията си, докато природата щедро ни дарява с тях. Експериментирайте с вкусовите им комбинации и се наслаждавайте на пресния им свеж аромат.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Изпитана рецепта за домашна горчица
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Лимонова трева - подправка, билка и козметика
· Чобанка - при сезонни алергии и мигрена
· Още ползи на "Златния корен" за здравето
· Как да приготвим слънчев чай?
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Ръж
· Море
· Лятното слънцестоене - мистична енергия
· Какаото помага за по-добра работа на мозъка
· Масло от риган за лечение на инфекции и при храносмилателни проблеми
· Етерично масло от джинджифил срещу възпаления и за засилване на имунитета
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Промяната - не скокове, а стъпчици
· Манипулаторите в нашето ежедневие
· 8 съвета - Как да се справяме по-лесно по време на пандемията
Четвъртък
3
Декември 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Глухарчето - слънчевото цвете в помощ на здравето
То е многогодишно тревисто растение с редица приложения. Няма начин в детството си да не сте си играли...
Зеленчуковите сокове - II
Сокът от цвекло без преувеличение може да се нарече универсална панацея. Той стимулира образуването на...
Петър Димков - българският народен лечител
Бъдете весели, бодри и с ведри мисли, за да живеете в радост и щастие. Петър Димков е най-известното...
Предстои ви операция? Има и добри страни
Мнозина приемат с ужас мисълта, че им се налага операция. Не става въпрос за такава, от която да зависи...
Детето и първото му посещение при зъболекаря
Много родители изпадат във възторг и документират по всевъзможни начини всички първи неща, случили се...
Бамя - древният позабравен зеленчук
В Южна Азия я наричат дамски пръсти - “ladyfinger”. В Германия могат да ви я предложат като “окра”. Аз...
Ройбосът
Ройбосът често е наричан червен чай, но в действителност има малко общо с черния, зеления и белия, които...
Когато щастието ти зависи само от теб
За изкуството да живееш щастливо са написани стотици книги. А думата щастие за всеки от нас има различен...
Кафяв ориз - диамантът на зърнените храни
Наричат го хляб за всеки човек и диамантът на зърнените храни. Достатъчни са ни около 100 грама от него,...
Тайните на малца
Поради специфичните си свойства и в комбинация с останалите пивоварни суровини, малцът е основна суровина...
Ох, боли!
Дълго чакаме първата крачка на детето си. Мечтаем как то ще проходи и ще се затича към нас разтворило...
Порасналите недоносени бебета в един даващ надежда фотопроект от Канада
Всеки ден милиони бебета по света се раждат преди определения термин. По една или друга причина, тенденцията...
Всичко за халвата
Халвата е един от най-популярните ориенталски десерти и има дълбока традиция и у нас. Не само заради...
Целулитът и храненето - II
Но може би най-основното е да готвим сами храната си от пресни продукти и да не използваме никакви полуфабрикати....
Кленовият сироп - още едно чудо на природата
Твърде известен в САЩ и Канада и все още малко известен у нас, въпреки, че отдавна е в продажба на българския...
Киноа – свещената храна на инките
Опитах я, защото педиатърката ми я препоръча да я включа в менюто на малката ми дъщеря, наравно с елдата,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook