Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Пица от лимец с риба и каперси



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Под поста ми за патладжанчетата с киноа една мила дама на име Анета ми предложи да опитам пица от лимец с червен лук, чери домати и риба. Ако има нещо, което винаги съм отбягвала да опитам, вероятно това е пица с риба. Споделих с нея, но тя ми каза, че е имала същoто предубеждение, а когато опитала, много й харесала комбинацията. Предложи ми да я направя с консерва риба тон, но аз имах останала около 200 грама от печенa риба с билки, затова използвах нея.



Тестото с брашното от лимец не бухва, както тестото с бяло брашно, но пък става неустоимо вкусно и хрупкаво, като се изпече. Обикновено меся тестото на ръка, но предпочетох да гледаме едно филмче със семейството, докато машината приготви тестото.

Насажденията от лимец не се нуждаят от пестициди и торове, за разлика от своите хибридни събратя – днешните сортове пшеница. В биологичното производство лимецът е предпочитана и търсена култура, лесна за отглеждане, не е капризна на почва и климат и е естествено устойчива към вредители. Този древен сорт жито се счита са отличен антиоксидант и за полезен източник на белтъчини и минерали. Културата има високо съдържание на витамин А, бета каротин, желязо, и фосфор. Според изследванията, калориите и хранителните вещества в 100 гр. хляб от лимец могат да се набавят от цели 400 грама хляб от хибридна пшеница, като по хранителни свойства предимството определено е на страната на хляба от лимец. Друг основен плюс на лимеца е, че той почти не съдържа глутен.

От това тесто получих 3 кръгли пици със средна големина. Описала съм продуктите и за трите пици, в случай, че и на вас ви се налага :) Макар че предложението на Анета бе блата да се гарнира с чери домати и лук, аз реших все пак да сложа някаква основа на тестото, избрала съм класическата доматена, като добавих и малко хранителна мая. Едната пица направих с гъби и кашкавал - за детето, другите две за нас - с риба, лук, пипер, каперси и с гъби, домати, лук и пипер.

Тази пица няма кашкавал, защото я правя по време на Коледните пости, в дните, в които може да се консумира риба.

За тестото:
480 гр брашно
1 ч. л. мая
1 ч. л. сол
1 и 1/2 с.л зехтин
250 мл. вода

За плънката:
200 мл. пасата
4 с. л. хранителна мая
2 с. л. зехтин
1 бр. червен пипер - около 100 гр.
100 гр. гъби
150 гр. червен лук
150 гр. печена риба или от консерва
7-8 чери доматчета
рукола

Загряваме фурната на 200 градуса. Втасалото вече тесто разделяме на 3 топки. Всяка разточваме в кръг и слагаме в намазнена тавичка или покрита с хартия за печене. Оставяме тестото да почине за 10 минути, след което намазваме с доматената пасата и запичаме за 10 минути само така.

Ако в пицата има гъби - нареждам гъбите, пека още 5 минути и тогава нареждам останалите зеленчуци.

За пицата с риба:

Блата, намазан с доматена пасата, е запечен вече за 10 минути. Вадя от фурната и нареждам накъсаната риба, около 1 глава лук, нарязана на кръгчета, пипер , прясна мащерка, риган и пека до готовност (около 10-15 минути още), поръсвам с каперси и рукола.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Салата с кълнове и риба тон
· Брускети асорти
· Спагети с домати, чили и риба тон
· Пици в американски стил – как "Доминос" поддържат стандарта
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 10
· Консумацията на риба от реки и езера е равносилна на месец пиене на замърсена вода
· Три риби, чиято консумация ни предпазва от деменция
· Пъстърва с пържена салвия и хрупкава чеснова поръска с орехи
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Аранчини - италиански оризови топки
· Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
· Най-рядката паста - Su Filindeu, се прави само от три жени в света
· Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Пълнено пиле с кестени
· Патладжан ветрило на фурна - да си оближеш пръстите!
· Долма по иракска рецепта
· Постни банички с праз и маслини
· Боб чорба по манастирски
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· „Вкусът на България в четири сезона“: Опитайте тези прекрасни рецепти от книгата на Иван Звездев
· Аспержов зелен боб с пушен бекон
· Перфектна закуска: Печен сандвич с тиквички, сирене и сминдух
Понеделник
17
Февруари 2025
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Как да почистим: Черни миди
1. Пресните миди трябва да реагират при натиск или почукване. Отстраняваме всички отворени, тежки (пълни...
Готвенето у дома – ниско квалифициран труд или изкуство
Често споделям с приятелки и колежки, какво съм сготвила предната вечер, как се е получило и каква е...
Супа от коприва, елда, гъбки и булгур
Реших да се възползвам от ценните качества на копривената супа, но да й прибавя и нещо друго. Какво обаче......
Домашната торта на баба
Класиката на класиките. Вкусът на вкусовете. Торта мека като бабина душица - проста и незабравима. Всъщност...
Оризово фиде с пиле и броколи
Моето оризово фиде е с дебелина 1 мм, опаковка от 200 грама - използвала съм около 1/4 от опаковката....
Гръцка салата
В "Гръцката салата" ( Χωριάτικη σαλάτα...
Домашен хляб с квас в хлебопекарна
Тази година се зарекох по време на постите да опитам да хвана квас. Първият път беше неуспешен, но след...
Сладко от вишни
Обичам вишни. Даже и сега, като си помисля за тях, усещам как стипчивата им сладост и киселина стига...
Ориз с праз, брюкселско зеле, сладък картоф и асафетида
Тази комбинация на пръв поглед е необичайна, но гарантирано - оказа се особено сполучлива. Сладките...
Ягодите - защо да ги хапваме
Тя е един наистина уникален плод. Не само, че е много красива, свежа и ароматна, а и е нещо като символ...
Арабика или робуста
Учудващо е, че в световен мащаб се отглеждат едва три вида кафе, а ароматите и вкусовете, на които можем...
Лятна салата с нахут, булгур и сезонни зеленчуци
Тази салата е идеална за лятото. И ще кажа защо точно пък тя. Как минава летният ни ден? Ставаме, оправяме...
Гьобечки
Отраснала съм в Родопите. Коренът ни е от Добруджа и Русе. Историята е малко сложна, леко военна и ненужно...
Шафран - щипка лукс в храната
Чудесна подправка, най-скъпата в света и една от най-известните, използвана от древността, като лек и...
Пилешки дробчета с пуешко и гъбки
Като повечето жени и аз не обичам да изхвърлям храна, така че често се налага да оползотворявам продукти....
Спаначени "мъфини" с готови кори
Здравейте приятели от Hera.bg! Искам да участвам в новия конкурс, защото искам най- вече да споделя рецепта,...
Сладки хапки с фурми
Тази рецепта отново съм взела от книгата, от която направих мароканските изкушения Ghriba. За тези сладки...
Суровоядска разядка със сушени кайсии
Тази разядка е съвсем простичка за изпълнение, но е идеална гарнитура или сос към много ястия. Веган,...
Свежите безалкохолни напитки на лятото
В горещ летен ден, за парти или просто така, понякога не ни идва идея за разхлаждаща напитка, различна...
Палачинки
Палачинките са от онази категория храни, които най-често свързваме с уикенда. Не стават много бързо,...
Кулинарните специалитети на Испания - II
Зехтинът. Стъпвайки на иберийска земя с изненада разбрах, че Испания (и по-точно Андалусия) е най-големият...
Лазаня почти "Болонезе" и без сос "Бешамел"
Вдъхновението за тази лазаня е от класическата рецепта на Инна за лазаня "Болонезе", но аз я попромених...
Жените и бирата
В рекламния фолклор бирата е единствено мъжка привилегия, която силният пол използва не толкова по предназначение...
Всичко за яйцата - I
Яйцата са един от основните хранителни продукти. От тях можем да си приготвим както бърза и лесна закуска,...
Бъркана пица
Когато приятелка ми сподели за нейната "бъркана пица" бях учудена - нарича се така, тъй като тестото...
Галет със смокини
Първата земна храна, според християнските вярвания, е била смокинята. В Египет я смятали за плод, носещ...
Мароканската кухня – пиршество за душата - I
Мароканската кухня е много вкусна, оригинална и богата, леко пикантна, простичка, засищаща и има какво...
Постен дип с авокадо и тахан
Като веднъж минала през Коледните пости мога да кажа, че закуската е слабото място на постите. Толкова...
Хумус с цвекло
Ако обичате цвекло и хумус, то значи в тяхната комбинация ще се влюбите. Добавям една лъжичка от дара...
Хелоуин: Отрязани пръсти
Тези зловещи отрязани пръсти увити в бинт са просто дебърцини с кетчуп и арабска питка. Ефектно и лесно. Нужно...
Леща с тиква и индийски подправки
Лещата е чудесен източник на протеини и желязо. Особено в студените дни е добре да се консумира често...
Мариновано червено цвекло
Това колко е вкусно маринованото червено цвекло открих сравнително скоро - преди две-три години. Сега...
На всяка манджа... вино
Да си призная, преди време нищо не разбирах от вино. Дори не разбирах качествата на тази напитка и ми...
Крем супа от тиква
Това е моята интерпретация за крем супа от тиква. Хубавата част на тази супа е, че подобно на морковите,...
Пълнени тиквички с кайма и ориз
Понякога като се замисля, колко много неща не съм консумирала, в тинейджърските години, чак се хващам...
Пролетна салата с кълнове и авокадо
Привет на всички читатели на сп.”Хера”. Искам да се включа в конкурса, като ви представя любимата ни...
Печени кестени срещу есенната умора
Тя винаги е леко тъжна - заради изминалото лято, заради събраните емоции и спомени и заради последните...
Вишновката на мама
Изпуснах точното време, в което исках да споделя тази рецепта. Но нека я има за следващите ви вишневи...
Пресни картофи с тиквички, копър и чесън
Това е любимата ми рецепта с пресни картофи, категорично. А и, като се замисля, любимото ми пролетно...
Пилешки жулиени върху картофена палачинка
Всеки нормален човек след работа се чувства леко уморен. Ако няма нещо за хапване от предишния ден, трескаво...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook