Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Пица от лимец с риба и каперси



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Под поста ми за патладжанчетата с киноа една мила дама на име Анета ми предложи да опитам пица от лимец с червен лук, чери домати и риба. Ако има нещо, което винаги съм отбягвала да опитам, вероятно това е пица с риба. Споделих с нея, но тя ми каза, че е имала същoто предубеждение, а когато опитала, много й харесала комбинацията. Предложи ми да я направя с консерва риба тон, но аз имах останала около 200 грама от печенa риба с билки, затова използвах нея.



Тестото с брашното от лимец не бухва, както тестото с бяло брашно, но пък става неустоимо вкусно и хрупкаво, като се изпече. Обикновено меся тестото на ръка, но предпочетох да гледаме едно филмче със семейството, докато машината приготви тестото.

Насажденията от лимец не се нуждаят от пестициди и торове, за разлика от своите хибридни събратя – днешните сортове пшеница. В биологичното производство лимецът е предпочитана и търсена култура, лесна за отглеждане, не е капризна на почва и климат и е естествено устойчива към вредители. Този древен сорт жито се счита са отличен антиоксидант и за полезен източник на белтъчини и минерали. Културата има високо съдържание на витамин А, бета каротин, желязо, и фосфор. Според изследванията, калориите и хранителните вещества в 100 гр. хляб от лимец могат да се набавят от цели 400 грама хляб от хибридна пшеница, като по хранителни свойства предимството определено е на страната на хляба от лимец. Друг основен плюс на лимеца е, че той почти не съдържа глутен.

От това тесто получих 3 кръгли пици със средна големина. Описала съм продуктите и за трите пици, в случай, че и на вас ви се налага :) Макар че предложението на Анета бе блата да се гарнира с чери домати и лук, аз реших все пак да сложа някаква основа на тестото, избрала съм класическата доматена, като добавих и малко хранителна мая. Едната пица направих с гъби и кашкавал - за детето, другите две за нас - с риба, лук, пипер, каперси и с гъби, домати, лук и пипер.

Тази пица няма кашкавал, защото я правя по време на Коледните пости, в дните, в които може да се консумира риба.

За тестото:
480 гр брашно
1 ч. л. мая
1 ч. л. сол
1 и 1/2 с.л зехтин
250 мл. вода

За плънката:
200 мл. пасата
4 с. л. хранителна мая
2 с. л. зехтин
1 бр. червен пипер - около 100 гр.
100 гр. гъби
150 гр. червен лук
150 гр. печена риба или от консерва
7-8 чери доматчета
рукола

Загряваме фурната на 200 градуса. Втасалото вече тесто разделяме на 3 топки. Всяка разточваме в кръг и слагаме в намазнена тавичка или покрита с хартия за печене. Оставяме тестото да почине за 10 минути, след което намазваме с доматената пасата и запичаме за 10 минути само така.

Ако в пицата има гъби - нареждам гъбите, пека още 5 минути и тогава нареждам останалите зеленчуци.

За пицата с риба:

Блата, намазан с доматена пасата, е запечен вече за 10 минути. Вадя от фурната и нареждам накъсаната риба, около 1 глава лук, нарязана на кръгчета, пипер , прясна мащерка, риган и пека до готовност (около 10-15 минути още), поръсвам с каперси и рукола.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Салата с кълнове и риба тон
· Брускети асорти
· Спагети с домати, чили и риба тон
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 10
· Мини пици с лапад
· Консумацията на риба от реки и езера е равносилна на месец пиене на замърсена вода
· Три риби, чиято консумация ни предпазва от деменция
· Пъстърва с пържена салвия и хрупкава чеснова поръска с орехи
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Аранчини - италиански оризови топки
· Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
· Най-рядката паста - Su Filindeu, се прави само от три жени в света
· Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Патладжан ветрило на фурна - да си оближеш пръстите!
· Долма по иракска рецепта
· Печено агнешко на порции с гарнитура от ориз, булгур и спанак
· Постни банички с праз и маслини
· Боб чорба по манастирски
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Перфектна закуска: Печен сандвич с тиквички, сирене и сминдух
· Тархана чорба
· Пролет, лято, есен, зима - за барбекюто в сърцето ми място винаги има
Сряда
4
Октомври 2023
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Пилешки жулиени върху картофена палачинка
Всеки нормален човек след работа се чувства леко уморен. Ако няма нещо за хапване от предишния ден, трескаво...
Гювечета с кестени
В сезона на кестените, винаги си замразявам малко сварени кестени във фризера, за това днес мога и да...
Баница с готови кори
Преди време си говорех с една приятелка, която сподели, че тя баница не правила, защото не знаела как....
Обредна пита за Никулден
В Интернет пространството срещам пити за Никулден, в чиито състав има яйца, прясно, кисело мляко. Никулден...
Цвят и апетит – синестезия на сетивата
Замисляли ли сте се за цвета на храната, която ядете всеки ден? Вероятно в менюто ви присъстват много...
Освежаващи летни напитки: Ягодова лимонада
Горещ летен ден в града...Всичко, за което мислите, е как да се докопате до нещо студено и разхладително,...
Домашен хляб с квас в хлебопекарна
Тази година се зарекох по време на постите да опитам да хвана квас. Първият път беше неуспешен, но след...
Зелеви сарми с праз и гъби
Петковден е един от семейните ни празници - мъжът ми има имен ден. Традицията повелява на този ден да...
С любов за лимонадата
Запитвали ли сте се защо лимонадата е кръстена на лимона? Трябва ли да е направена задължително и само...
Хумус
Хумусът е типично ястие за Близкия Изток и арабските страни. Може да се поднася като разядка или мезе,...
Витаминозна зелена салата
Предлагам ви една изключително полезна комбинация с червено цвекло. Ето и как да приготвите тази вкусна...
Ябълков сладкиш с Мартин
Обичам бързите и здравословни сладкиши. Мама ми го приготви, когато й гостувах, но се оказа, че рецептата...
Патладжан с киноа, просо и лимоново-таханов сос
Тази комбинация ще ви изненада много приятно. Лимоново-тахановият сос придава още по-интересен завършек....
Как да почистим: Черни миди
1. Пресните миди трябва да реагират при натиск или почукване. Отстраняваме всички отворени, тежки (пълни...
Всичко за яйцата - II
Как да проверим свежестта на яйцата Ако имате яйца, в чиято свежест се съмнявате – подарени, купени...
Дафиновият лист - много приложения и лесно отглеждане
Благородният лавър е декоративно зелено дърво с много отличителен аромат от семейство Лаврови, което...
Варено жито за Задушница
Раздавката (подавката) е част от ритуала за Задушница. Най-често се подава варено жито, а също и пита,...
Брускети с домати, чесън и зехтин
Родината на брускетата е централна Италия. Препечената със зехтин филийка е прекрасно предястие (особено...
Бъркана пица
Когато приятелка ми сподели за нейната "бъркана пица" бях учудена - нарича се така, тъй като тестото...
Шоколадово "Сърце" за Св. Валентин
Отново в търсене на най-атрактивния сладкиш за св. Валентин? Да, и аз съм така...Преди време си купих...
Как се прави: Kурбан за здраве
Даване на курбан по нашите земи, обикновено за здраве, е една хилядолетна традиция. Тя има своите корени...
Домашният костен бульон - класическата зимна рецепта за здраве
Костния бульон, иначе казано – питателен извлек от кокалите на животното, е една от последните тенденции...
Мрачната история на вилицата
Доброто възпитание изисква да се храним с прибори. Ако се замислим кой от тях използваме най-често, безспорният...
Най-голямата билка в света - бананите
Знаете ли коя е най-голямата билка в света? А кой може много бързо да ви повдигне настроението? Или пък...
Суровоядска разядка със сушени кайсии
Тази разядка е съвсем простичка за изпълнение, но е идеална гарнитура или сос към много ястия. Веган,...
Нахут с тиква и къри Мадрас
Къри Мадрас е подправка-смес популярна в южна Индия. Нейната родина е индийския град Мадрас, днес носещ...
Песто Дженовезе - кулинарно изкушение от Италия
За повечето от нас италианската кухня се свързва най-вече с така типичния сос на доматена основа върху...
Pancakes (палачинки)
У дома нещата стоят така: палачинките от нашето детство приготвя половинката, а този тип pancakes моя...
Морковена крем супа
Ако някой ми беше казал, преди 13 години, че ще ям морковена супа, щях да му се изсмея в лицето. Сега...
Салата от пшеница, гулия и сушени череши
Днес искам да ви предложа две бързи ястия, чиято основна съставка е пшеницата. Подходящи са и за постите. ...
Risotto al radicchio e Gorgonzola
Рецептата ни представя Радостин Кирязов, собственик на италиански ресторант "PizzaRado", специално за...
Нахут с печен пипер и праскова
Ако някой иска да ме попита защо има праскова тук, няма да мога да му отговоря много логично. Просто...
Зеленчукова запеканка
Здравей, Цвети! Аз съм Лилия и чета с удоволствие Hera.bg. Исках много да се включа в играта, но не знаех...
Как да си направим: Пилешки бульон
Често когато обезкостяваме пилето остават парченца, кости и други. Но дори да не е така, в магазинната...
Питка за Богоявление и Ивановден
На 6 и 7 януари отбелязваме Богоявление (Йордановден) и Ивановден. По традиция на масата се слага прясна...
Мазнините: добри, полезни, вредни - I
Често възхвалата или анатемосването на дадена мазнина има за цел просто да ни продаде рекламиран продукт....
Рокфор - Кралят на сирената
Рокфорът със сигурност е най-известното и предпочитано синьо сирене в света. Тайната на уникалния му...
Пилешки дробчета с пуешко и гъбки
Като повечето жени и аз не обичам да изхвърлям храна, така че често се налага да оползотворявам продукти....
Биопродуктите – лукс или разумна инвестиция в здравето I
Наричат ги различно – „органик” в Англия и САЩ, „био” в Швейцария, „екологични” в Германия, независимо...
Вишновката на мама
Изпуснах точното време, в което исках да споделя тази рецепта. Но нека я има за следващите ви вишневи...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook