Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Два вида козуначени мъфини за Великден


и един малък козунак - всичко с помощта на машина за хляб


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Започвам с това, че винаги ме е било страх от козунаците. Не, че не ги обичам – напротив, но месенето им е свързано с толкова много тънкости, че съм се отказвала и още преди да ми хрумне да пробвам.

Тази година се сдобих с машина за хляб и реших да опитам - в якото месене щеше да ми помага тя, а другото – от мен. Прерових всякакви рецепти от блогове, сайтове, тънкости от тук и от там, проучих възможностите на машината, все пак тя щеше да свърши почти цялата работа и смело напазарувах основните съставки. И каквото да ви убеждават етикетите на купешките козунаци – те са само 6 – мляко, яйца, масло, захар, брашно и мая. Всички останали добавки – лимонени кори, ванилия, ядки, стафиди, какао, локум само придават индивидуалност на козунака.

И така реших аз да направя генерална репетиция за Великден. Тъй като в Hera.bg има рецепта за козунак и кифлички, аз направя мъфини. И напълно изненадващо за мен, мъфинките не само станаха – 24 броя общо, но и излезе и един немалък козунак. Бухнаха, изпекоха се добре и имаха най-важното - сърцевина "на конци".

Два вида козуначени мъфини за Великден

300 мл мляко
600 гр бяло брашно
14 гр мая - две пакетчета суха
4 яйца и белтъкът на едно яйце+жълтъкът за намазване
125 гр масло без сол и една супена лъжица мас
(ако няма мас, увеличете маслото)
300 гр захар+5-6 с.л. за поръсване
Щипка сол
Есенция ванилия


Приготовление:


Всички съставки се оставят на стайна температура да се стоплят напълно. В купа разбивам 4 яйца+1 белтък със захарта да увеличи обема два пъти и да побелее. Ако има пяна, махам с лъжица. Там слагам и ванилията.

В купа изсипвам топлото мляко с една лъжица захар и една лъжица брашно, разбърквам да се смесят добре и слагам маята. Ако искате малко да забързате втасването на маята, трябва да сложите тази купа в по-голяма с гореща вода до половината.


Пресявам три пъти брашното с щипката сол. Това е от голямо значение за козунака по принцип и трите пресявания никак не са излишни.

Половината от маслото и маста обърквам на мека еднородна каша и ако маята е втасала (сместа се е надигнала и пуска балончета с леко шуптене), можем да започваме.


За козуначени мъфини със стафиди, канела и захар:

150 гр бели стафиди
100 мл коняк или ром
1 супена лъжица канела
2 с. л. захар



В хлебопекарната изсипвам яйчената смес, млякото с маята, мазнината и внимателно с лъжица или шпатула брашното.


Всяка машина за хляб има програма за 15 минути, в моя случай това е програмата за паста. Настройвам я за цикъл от 15 минути. Това е програма, която само обърква съставките в меко тесто, без да се загрява машината и да започне втасване.



През останалото време смесвам канелата и захарта и изцеждам отделно от тях стафидите от рома.

В друга купичка смесвам добре какаото, захарта, начуканите орехи и малко мляко до получаване на каша. Включвам фурната на 50 градуса.



За козуначени мъфини с какао и орехи:

2 с. л. какао или течен шоколад
2 с. л. захар
50 мл топло прясно мляко
Минала е програмата през това време и после я включвам отново. След втория път разделям тестото на две. При едната част, която остава в машината, изсипвам отцедените добре стафиди. Включвам това тесто на още един цикъл 15 минути, за да се объркат стафидите добре в тестото.

Другото тесто слагам в намазнена купа и покривам с фолио. Слагам в топлата фурна да втаса. Трябва да увеличи обема си около 3 пъти.



Докато това втасва и след като мине последният 15-минутен цикъл, включих машината на програма за 1,20 часа – месене+втасване. На моята машина това е супер бърз сладък хляб.

През това време тестото във фурната трябва да е втасало. Изсипвам го на постелка за месене или на плота и с намазнени ръце с масло започвам да го меся. Когато започне да лепне – пак намазнявам, докато не стане гладко и стегнато тесто.

Късам малки топки, които оформям на фитили, слагам малко от шоколадовата смес, завивам на охлювче и слагам във формичката – едната тава ми е с хартиени, другата със силиконови форми. И с двата вида стават.





Като направя 12-те мъфинки, ги връщам във фурната за второто втасване. Като се надигнат и те, включвам фурната на 170 градуса. Вече втасалите мъфинки намазвам с разбития жълтък и поръсвам със захар. Връщам да се доизпекат.



Междувременно второто тесто е втасало вече и правя същото с него - фитили, ръсене със сместа захар и канела, завиване на охлювче и слагане във формичка. Понеже се оказа, че е повече от първото отделено и щяха да излязат повече от 12 мъфина, отделих една част в купа и го завих. А от това направих после големия козунак.



Втората порция втаса в банята, където е най-топло у дома. Вие, разбира се, можете да не си играете като мен и да правите два вида мъфини и да си следвате стандартната процедура – второ втасване, мазане с жълтък, ръсене със захар, печене.

Пекат се около 30-40 минути на 170 градуса.

А като изстинат и се осмелих с трепет, усетих прекрасно задоволство - вътрешността беше мека, въздушна и на прекрасни нишки, които се усетиха още по-добре при големия козунак.

Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Торта със стар козунак без печене
· Козуначена пита след Великден
· Козуначени кифлички
· Вкусни десерти с тиква
· Не се отказвайте от закуската по време на пости
· "Здравословен обяд за ученика" - мъфини със сирене и таханови рулца
· Как да проверим дали са пресни кокошите яйца - няколко съвета
· Започва Светлата седмица
· Велика събота
· Постни банички с праз и маслини
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Печено агнешко на порции с гарнитура от ориз, булгур и спанак
· Как да сготвим крехко свинско бон филе (тънкости)
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
· Любимите сладки на Hera.bg
· 5 любими десерта с ябълки
Понеделник
4
Юли 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Ориз - за гарнитура
Оризът за гарнитура можем да използваме за всякакви кебапи, задушени и печени меса и птици. Той е класика...
Ванилията – аромат в шушулка
Почти всеки крем, бисквити, вафла или шоколад имат аромат на ванилия, а в действителност повечето от...
Зелената салата - хит на пролетта
Омръзна ли ви от туршии и други зимни разядки? Чашка ледено студен аперитив намира през пролетта нов...
Черна леща, "белуга" - богата на протеини, фибри, желязо и антиоксиданти
Черната леща е наричана още "белуга", защото зрънцата й наподобяват хайвера на тази риба. За разликата...
Пълнозърнеста питка за Бъдни вечер
Здравей, Цвети, ето и моята бърза, постна и здравословна рецепта. Признавам си, че за първи път я правя,...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 21
Ден 21, понеделник след уикенда. През уикенда хапнахме крем супа и риба, плодове, ядки. Под поста ми...
Тръстиковата захар – здраве и аромат на южно слънце - II
Частично рафинираната захар е запазила голяма част от полезните съставки на нерафинираната, но съдържанието...
Киноа – свещената храна на инките
Опитах я, защото педиатърката ми я препоръча да я включа в менюто на малката ми дъщеря, наравно с елдата,...
Маслинова паста с босилек
Маслиновата паста, намазана на препечена филийка е един от многобройните видове брускети, които жителите...
Лазаня "Болонезе"
Със сигурност ако си майстор в приготвянето на паста и имаш машинка за такава, да си приготвиш кори за...
Как да приготвим: Раци
Раците са едни от най-вкусните лакомства, които ни предлага природата. За съжаление все по-рядко хапваме...
Баница с праз (зелник)
Нашите баби не са били никак глупави жени. Зелник или баницата с праз неслучайно е присъствала често...
Фурмите - сладкият и здравословен дар на Ориента
Фурмите са изключително ценен и полезен плод, един от най-древните, познати на човечеството. Корените...
Как да си направим: Прясна паста
Признавам, че отдавна съм чела, че прясно приготвената паста е пъти по-добра от сухата, която купуваме....
Бял и червен ориз със зеленчуци
Смята се, че червеният ориз прочиства кръвта и се прилага в диети за цялостно прочистване на организма...
Салата със спанак и пикантни пилешки късчета
Здравейте и от мен, Надя! Искам да участвам в конкурса с една рецепта за салата със спанак. Имаме малка...
Сос "Болонезе"
Ragu alla Bolognese (в превод: рагу по болонски), както наричат този сос в Италия, е един от най-често...
Броколите – една от най-ценните храни
Едва ли има човек, който да не знае, че броколите са много полезни. Въпреки това у нас този зеленчук...
Как да сготвим крехко свинско бон филе (тънкости)
Как да приготвим така бонфилето, че да остане сочно и крехко - да, има своите тънкости определено. Както...
Бърз обяд с аромат на лято
Тази рецепта няма да започне с: "В забързаното ни ежедневие...". Тази рецепта ще започне с аромат на...
Каша от коприва с орехи
Здравейте! Видях дотук в конкурса, че няма никой, който е участвал с рецепта с коприва. Явно самото й...
Ризото с морски дарове
Оризът просто обожава в него блажено да се сгушват скаридки, миди и калмари с бяло вино. Ако имате повече...
Домашна прясна паста без яйца
Как се прави прясна паста вече съм писала. Но се сдобих с машинка за паста и тук тя е приготвена с нея....
Салата с портокалов дресинг
Този домашно приготвен портокалов дресинг добавя необикновен сладко-кисел привкус към салатата като едновременно...
Тайните на шарената сол
Шарената сол е най-големият български кулинарен сантимент. Няма нищо случайно в това когато посрещаме...
Леща с тиквички и кус кус
Антония Карова от кулинарния блог Tony's Happy Kitchen ни представи две свои авторски рецепти, които...
Кьопоолу в буркани
Ако някой някога ви прати за зeлен хайвер, има вероятност не да ви е излъгал, а просто да му е било нужно...
Сълзици с канела
Във фризера винаги имам бутер тесто. Често ме спасява, когато искам да направя нещо на бързо или по-мързеливо....
Сладолед-йогурт „Горски плодове”
Отдавна съм обявила бойкот на сладоледите, които се продават в магазинната мрежа, но досега ми се налагаше...
Лесен кекс с орехи
Кексът може да изглежда много лесна работа за някои, но за мен дълго време беше пълна мъгла. Докато не...
15 декември - Международен ден на чая
Международният ден на чая се отбелязва на 15 декември от 2005 г. насам от страните производителки на...
Панирани пиперки с доматен сос
Всеки сезон носи своето очарование, своите блага – така, както природата е разпоредила да стане. Силно...
Забравени целувки
Забравени целувки или забравени сладки са едно много лесно, бързо, икономично и ужасно вкусно удоволствие....
Коледна питка с паричка
В последните години много мои познати ми споделят, че баницата с късмети, която е характерна за първите...
Курбан шаран
Aко препочитате допълнително плънка увеличете ориза. Орехите изпечете предварително - така става...
Повече за: Асафетида подправката - билка
Асафетида (Ferula asafoetida) е подправка-билка, идваща от националните кухни на Иран и Афганистан. Въпреки...
Пилешки дробчета на фурна
Пилешките (,а и други,) субпродукти често са пренебрегвани на нашата трапеза. Съмнявам се да е заради...
Суровоядски бонбони със сушени сливи
Милена от DeliFideli ни сподели една от оригиналните си и много обичани рецепти за суровоядски бонбони....
Картофки на фурна с асафетида
Асафетида (Ferula asafoetida.) е подправка-билка, идваща от националните кухни на Иран и Афганистан....
Празът - полезният братовчед на лука
Често пренебрегваме праза поради миризмата му. Но още по-често се налага да пием различни медикаменти...
Попска яхния от петел
Попската яхния от петел е характерно ястие за празника на Свети Димитър 1 петел /1.500/ 1 кг арпаджик 1/2...
Пълнени камби с ориз и маслинки
От различните сортове пипер най-обичам ратунди или казано по нашенски - камби. Предпочитам ги заради...
Как да готвим: Свинско месо
В сезона на свинското месо сме. Който гледа прасенца или пък има село, вече е намазал с празничните...
Пица с тиквички и сирена
Пица у дома се прави рядко. 2-3 пъти в годината. Сигурно за това и не съм достатъчно сериозна за да открия...
Крем супа от цвекло, тиква и джинджифил
Макар цвеклото да е един от най-сладките зеленчуци, реших да добавя и тиква, за да направя тази супа...
Как да проверим дали са пресни кокошите яйца - няколко съвета
Как да проверим дали са пресни кокошите яйца ни съветва Александра Разаренова, диетолог, специалист по...
Динята - лятна свежест
Най-любимият ни плод през лятото е динята. Не се знае с точност от кога се отглежда, но се предполага,...
Печен камембер с червени боровинки, орехи, мащерка
Сиренето Камембер има твърда плесенна коричка, която задържа меката му вътрешност. Готвенето му на висока...
Свежите безалкохолни напитки на лятото
В горещ летен ден, за парти или просто така, понякога не ни идва идея за разхлаждаща напитка, различна...
Кюфтета от булгур, просо и елда
Тази година половинката реши, че ще се включи в постите и това е причина да приготвям някакви осреднени...
Цвят и вкус от природата
Ако сте гладни, но е прекалено горещо, най-добре „похапнете“ едно прясно изцедено сокче. Ако сте на диета,...
Козуначена пита след Великден
Какво да правим със стария козунак? Това е вторият най-задаван въпрос след Великден. Първият, разбира...
Обреден хляб за Кръстовден
Харесвам идеята да запазим нашите стари традиции и ритуали, искам да останат записани някъде, ако някой,...
Постен кокосов кекс с какао
За този кекс не ви трябват миксери, бъркалки, щуротии. Всичко забърквам в една купа, спазвайки основното...
Рулца от тиквички с крем сирене и пушена сьомга
Това предястие от тиквички може да бъде и леко основно ястие в топлите летни дни. Ефектно е и носи изискано...
Фъдж с кокос
Този десерт става изключително бързо, а вкусът му е страхотен. Макар наречен фъдж, тук по-скоро идеята...
Готвенето помогнало на човек да развие мозъка си
Готвенето е помогнало на човека да развие мозъка си и е допринесло за възникването на религиите и културата,...
Постен сладкиш с ябълки и грис
Постите са много труден период не само за любителите на месото, яйцата, млякото и млечните продукти,...
Родопска салата
Попадала съм на всевъзможни рецепти под името „родопска салата” – с картофи, с домати, със сирене, дори...
Критараки с доматен сос и телешки кюфтенца
Критараки е вид паста, която много прилича по форма на ориза. Често се използва в гръцката кухня, в същата...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook