Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Каша от коприва с орехи


Участва в конкурса "Пролет с Hera.bg"


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Здравейте! Видях дотук в конкурса, че няма никой, който е участвал с рецепта с коприва. Явно самото й споменаване буди тръпки от неприязън. Свекърът и свекървата от две години живеят на село и помолих свекървата да ми набере малко коприва, че и аз да участвам във вашия конкурс.

Макар тя да е много полезна, всъщност не са много рецептите с нейно участие – копривена супа и копривена каша са най- често срещаните. Иска ми се да кажа, баба ми ме научи на тази рецепта, но истината е, че я видях преди време в интернет и я направих така, както я видях.

Единствено се допитах до свекърва ми, как да попаря горещия й нрав. И така, пращам ви рецептата за каша от коприва.

За 4 порции
( една малка тенджерка )

400 гр коприва
1 връзка пресен лук
4-5 скилидки чесън или
1 връзка пресен чесън
2 яйца
4 супени лъжици брашно
50-60 гр начупени или нарязани орехи
Пресен джоджен на вкус
Червен пипер
Черен пипер
Сол
Олио


Приготовление:

Копривата третираме с ръкавици, докато я мием внимателно под течаща вода. Понеже е мъхеста и задържа повечко пръст от лапада да речем.

Измиваме я и я слагаме в голяма тенджера с вряща вода за около 5-7 минути от момента на кипването й. Оттук нататък ръкавици не са необходими.

Изваждаме я веднага в студена вода и отцеждаме в гевгир. Нарязваме я, а водата от бланширането оставяме настрана.

Нарязваме на ситно лука и чесъна и запържваме в олиото. Слагаме червения пипер и веднага след него нарязаната коприва. Разбъркваме добре и наливаме от водата от бланширането, два три пръста над нивото на копривата в тенджерата.

Като поври 10 минути, размиваме брашното в малко от водата и като стане еднородна кашичка, под непрекъснато бъркане, на тънка струйка изсипваме при копривата. Бъркаме енергично през цялото време.

Слагаме черния пипер, солта на вкус и оставяме още 10 минути да се посгъсти. Преценете на око, дали трябва да се долее още вода.

Когато е почти готова, изсипваме разбърканите, но не разбити яйца и отново бъркаме, докато не видим, че белтъкът се е втвърдил.

Накрая слагаме нарязания джоджен. Ако нямате пресен, по- добре изобщо не слагайте. Има разлика във вкуса, определено. Ако искате, можете да пасирате кашата малко.

Някои слагат на кашата натрошено сирене, но аз се задоволих само с натрошените орехи. Много важно е, да са на едро, за да се усеща вкуса им сред тревистия на копривата.

За вас готви и хапна коприва с удоволствие:

Цветомира от Казанлък

Благодарим на всички, които участваха. На 20 април 2014 г. конкурсът приключи.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Копривата - някои добре опазени тайни
· 10 пролетни рецепти със зеленолистни зеленчуци
· Салата от елда, спанак, рукола със сос от коприва
· Край на играта ни "Пролет с Hera.bg"
· Макарони със спанак и гъби на фурна
· "Дантелени" декоративни яйца
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Патладжан ветрило на фурна - да си оближеш пръстите!
· Печено агнешко на порции с гарнитура от ориз, булгур и спанак
· Торта със стар козунак без печене
· Ироничното усещане да си родител днес
· Превъзмогване
· Разруши ли фейсбук връзката ми или тя вече беше изчерпана?
· Пълнено пиле с кестени
· Българската баница и мурсалския чай станаха част от ресторанти в Токио
· Вкусни десерти с тиква
· 10 добри причини да ядем зелен чесън
· Яжте по-често спанак! 6 важни причини да го направите
· За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
· Пъстърва с пържена салвия и хрупкава чеснова поръска с орехи
· Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
Събота
25
Май 2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Веган торта с ядки, сушени плодове и крем от авокадо и банан
Антония Карова от кулинарния блог Tony's Happy Kitchen ни представи две свои авторски рецепти, които...
Запеканка с телешка кайма и гъби
За да съкратите още повече времето на приготвяне, можете да използвате готово картофено пюре, а вместо...
Биопродуктите – лукс или разумна инвестиция в здравето I
Наричат ги различно – „органик” в Англия и САЩ, „био” в Швейцария, „екологични” в Германия, независимо...
Закуска, който не пропуска...
Казват, че денят се познава от сутринта. С времето се убедих, че това наистина е така. А за успешния...
Вегетариански (постен) бъргър
Момчетата обичат бъргъри. И макар моето да не консумира тази храна особено често, все пак си е част от...
Салата с портокалов дресинг
Този домашно приготвен портокалов дресинг добавя необикновен сладко-кисел привкус към салатата като едновременно...
Сладкиш с праскови и диви къпини
Сезонът на прасковите. Природата отново ни дари с изобилие и у дома имаме много. Хапваме си ги пресни,...
Постни банички с праз и маслини
Много лесна и семпла рецепта за постни банички с праз и маслини. Хубава се получи. Ще ви споделя как...
Пролет, лято, есен, зима - за барбекюто в сърцето ми място винаги има
Обожавам барбекю. И макар по-често играта с огъня да е любима на мъжете, в моя случай аз гледам да избутам...
Джинджифилът – подправка и лекарство
Пикантен и тръпчив, джинджифилът пробужда вкусовите усещания, напомняйки донякъде на цитрус и на бял...
Ароматни коледни сладки
Празничните коледни сладки са наричани най-често джинджифилови. За мен обаче най-важната и ароматна подправка...
Пита за Сирни Заговезни
Сирни Заговезни е ден, в който се иска прошка. Наближава Великден, наближава пролетта. Седмица преди...
Вкусни десерти с тиква
Тиквата е любим есенен плод, но при нея има една особеност - тя просто е толкова голяма! Затова често...
Бял и червен ориз със зеленчуци
Смята се, че червеният ориз прочиства кръвта и се прилага в диети за цялостно прочистване на организма...
Българска национална кухня – що е то?
Страната ни може да е малка, но поводи за национална гордост – колкото искаш. Всеки ще има какво да изтъкне...
Кисело зеле по добруджански
Преди няколко месеца, докато пазарувах в кварталния плод и зеленчук, подочух разговор. Една клиентка...
Домашна прясна паста без яйца
Как се прави прясна паста вече съм писала. Но се сдобих с машинка за паста и тук тя е приготвена с нея....
Как да сготвим крехко свинско бон филе (тънкости)
Как да приготвим така бонфилето, че да остане сочно и крехко - да, има своите тънкости определено. Както...
Идея за здравословна закуска с чия
Навикът понякога е наистина по-силен от нас. Трябва ни някаква провокация, за да се дистанцираме от зоната...
Димитровден - Рецепти за Димитровската трапеза
На Димитровден (26 октомври) наричан още Митровден, дедите ни приключвали със селскостопанската работа...
Наздраве по холандски
Приятна съботна или неделна вечер. Навън вали сняг, а вие сте се събрали на по питие вкъщи с приятели....
Тиквените семки
Есента е сезона на тиквата. Вероятно я обичате печена, на тиквеник или, ако имате страст към екзотичните...
Баница с локум
Локумената баница е нещо, което не изисква никакви усилия, а ще се хареса на цялото семейство. Препоръчвам...
Готвенето помогнало на човек да развие мозъка си
Готвенето е помогнало на човека да развие мозъка си и е допринесло за възникването на религиите и културата,...
Задушено шкембе в пръстени гювечета
1 кг телешко шкембе 100 гр краве масло 150 мл бяло вино черен и червен пипер дафинов лист 2-3 скилидки...
Крем супа от моркови и картофи с шафранка
Чудото на тази бърза крем супа от моркови и картофи с шафранка, се крие в пържения дехидратиран лук....
Руло със сладко
Неотдавна, на гости, опитах от това руло. С носталгия си спомних годините, когато нямаше изобилие от...
Козунак + козуначени кифлички
Никога, ама никога, не помня у дома да се е правил козунак. Даже и баба не се досещам да е месила козунаци....
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook