Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Козунак + козуначени кифлички



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Никога, ама никога, не помня у дома да се е правил козунак. Даже и баба не се досещам да е месила козунаци. Свекърва ми месеше, но последните години и тя ги прави в машината за хляб.

С половинката решихме, че ще омесим сами козунаци, попрочетохме как се правят, както и важната част да бъде горещо в стаята, пуснахме печката на максимална мощи и зачакахме да се стопли. Всички продукти трябва да бъдат на стайна температура. На нас лично най ни допадат козунаците без никакви добавки от ядки, плодове и сродни.

1,200 кг брашно
1 кубче прясна мая
250 мл прясно мляко
250 гр захар
+кафява захар
150 гр масло
1 лимон-кора
6 яйца
1 ч.л ванилия
1 ч.л сол


Маята натрошаваме в купичка, добавяме една лъжичка захар и половината от леко притопленото мляко (внимавайте да не е горещо) и оставаме да втаса.

Брашното пресяваме добре в дълбока купа и в средата правим кладенче, в което изсипваме смес от: пет от яйцата и белтъка от шестото (жълтъкът ще ползваме за намазване), останалото мляко и захар, настърганата лимонова кора, ванилията, сол, втасалата мая и 50 грама от маслото (разтопено). Започваме да месим тесто, докато спре да лепне. Останалото масло разтапяме и, намаслявайки ръцете си с него, продължаваме да месим, докато попие цялото. Месенето е дългата и по-трудна част, колкото повече го месим, по на конци става козунакът. В тази част е наистина чудесно да има кой да те замени, ако нямаш яки ръце. От труда, който кипи, ти става още по-топло в и без това горещата стая. Вариант е да се меси по бельо :)

Омесеното тесто намазваме с мазнина и оставяме да удвои обема си в топлата стая. Следва да се сплете на плитка от четири фитила(от това количество на мен ми се получиха два средни козунака), намазва се с размития с малко вода жълтък, поръсва се с кафявата захар и се пекат до готовност около 50 минути (първите на 200 градуса, после намалете леко)


Козуначени кифлички

За близки и приятели можете от същото тесто да направите козуначени кифлички. За целта разточваме от втасалото тесто кръг с диаметър около две педи, нарязваме го на триъгълници, поставяме течен шоколад и ги навиваме от дебелата към тънката част. Мажем с жълтък, поръсваме със захар (може и мак) и печем до златиста коричка.

Коментари
2014-04-19 #1
дес
Искам да споделя днешния си опит за правенето на домашен козунак.Замесих тестото вчера без да го глезя-смесих всички продукти.Метнах го хладилника и отидох на нощна смяна.Извадих го сутринта за около час.Като започнах да го разточвам за кифлички,още беше студено.Оставих навитите кифлички да се надигнат.Вече не използваме отопление,в кухнята е под 20 градуса.В затоплената фурна кифличките се превърнаха в чудовища с размер на готовите закуски.Станаха чудесни.Успех на всички които рискуват и светли празници!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Торта със стар козунак без печене
· Козуначена пита след Великден
· Два вида козуначени мъфини за Великден
· Агнешко бутче с картофи
· Великденска изненада с различен вкус
· Салата от спанак, цвекло, синьо сирене и орехи
· Патладжан ветрило на фурна - да си оближеш пръстите!
· Печено агнешко на порции с гарнитура от ориз, булгур и спанак
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Ето защо Великден е толкова рано през 2024 г. и защо се променя всяка година
· Как да проверим дали са пресни кокошите яйца - няколко съвета
· Започва Светлата седмица
· Перфектна закуска: Печен сандвич с тиквички, сирене и сминдух
· Постни банички с праз и маслини
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
· Любимите сладки на Hera.bg
· 5 любими десерта с ябълки
· „Вкусът на България в четири сезона“: Опитайте тези прекрасни рецепти от книгата на Иван Звездев
· Аспержов зелен боб с пушен бекон
· Долма по иракска рецепта
Неделя
16
Март 2025
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30

31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Баница с праз (зелник)
Нашите баби не са били никак глупави жени. Зелник или баницата с праз неслучайно е присъствала често...
Пълнени камби с ориз и маслинки
От различните сортове пипер най-обичам ратунди или казано по нашенски - камби. Предпочитам ги заради...
Люта любов
Много хора нямат щастието да я срещнат, други я откриват късно, а трети отдавна вече живеят с нея и се...
Маслинова паста с босилек
Маслиновата паста, намазана на препечена филийка е един от многобройните видове брускети, които жителите...
Галет със смокини
Първата земна храна, според християнските вярвания, е била смокинята. В Египет я смятали за плод, носещ...
Домашни бонбони
Вариантите на домашни бонбони са точно безброй. Всеки добавя, маха, модифицира нещо в рецептата, но резултатът...
Печен камембер с червени боровинки, орехи, мащерка
Сиренето Камембер има твърда плесенна коричка, която задържа меката му вътрешност. Готвенето му на висока...
Лазаня почти "Болонезе" и без сос "Бешамел"
Вдъхновението за тази лазаня е от класическата рецепта на Инна за лазаня "Болонезе", но аз я попромених...
Как да си направим: Пилешки бульон
Често когато обезкостяваме пилето остават парченца, кости и други. Но дори да не е така, в магазинната...
Калмари и пипалца "по гръцки"
Едно от любимите ми ястия, разкошно за приготвяне на вилата, наред с различни риби на скара и миди.....
Как се прави: Kурбан за здраве
Даване на курбан по нашите земи, обикновено за здраве, е една хилядолетна традиция. Тя има своите корени...
Идея за здравословна закуска с чия
Навикът понякога е наистина по-силен от нас. Трябва ни някаква провокация, за да се дистанцираме от зоната...
Бисквити с тиква
Докато изрязвах с формички тези бисквити се чудех с какво да изрежа тестото за да получа формичка на...
Здравословното мюсли
Миксът от зърнени култури, сушени плодове и ядки се появява в началото на XX век, „изобретява го” швейцарският...
Пълнозърнеста паста с карфиол, синьо сирене и сметана
Идеята за тази паста ми хрумна заради една несправедливост. Смятам, че карфиолът е много подценяван за...
Портокаловите корички - безвреден аромат за сладкиши
Вече всички знаем, че в по-голяма част от опакованите сладкиши се крие значително количество химия. Овкусителите,...
Домашната торта на баба
Класиката на класиките. Вкусът на вкусовете. Торта мека като бабина душица - проста и незабравима. Всъщност...
Пресни и хрупкави картофки - ветрилце с босилек
У дома само аз харесвам пресен босилек, така че половината от тези картофки направих с копър. Можете...
Аранчини - италиански оризови топки
Симпатичните аранчини са много характерни за сицилианската кухня. Оризовите топки се пълнят с различни...
Бульон трезве
Едва ли има човек, който не е осъмвал след бурна нощ с натежала глава. Махмурлукът не е шега работа –...
За тиквичките с любов
Заедно с лятото идва и сезонът на тиквичките. Макар че да си ги закупиш по всяко време на годината вече...
Есенна зеленчукова супа
Тази есенна супа, е изключително лесна за приготвяне. Наред с това, в нея има много витамини, които помагат...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook