Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Супа с гъби шийтаке



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
И така, както често се случва приготвих супа с налични у дома продукти. Вече съм ви споменавала за китайските черни гъби, като чудесен източник на протеини и тяхното противотуморно действие. И те, и рейши, и шийтаке, дори и "сребърните ушички" са известни в Азия, като храна подпомагаща имунната система. А също и като чудесно естествено средство при борба с настинки. Шийтаке са и добър източник на витамини от B групата, желязо, калций, магнезий и други. Използват се в препарати срещу синдрома на хроничната умора и имуномодулатори.

Добавих обикновена печурка и два картофа. Не само, защото имах налични и исках да ги оползотворя, а и защото исках да получа по-нежен и ненатрапващ се аромат, както и да я предложа на дете на една година.

25 гр суха гъба шийтаке
150 гр печурки или една шепа сухи печурки
200 гр картофи
1 морков
1 стрък зелен лук
1 с.л зехтин,
1 с.л магданоз
черен пипер, сол

Гъбите шийтаке можете да купите от по-големите хипермаркети или от здравословните магазинчета. Продават се най-често изсушени.

Накисваме гъбите шийтаке в топла вода за около 30 минути. Ако сме решили да използваме сухи печурки може да накиснем и тях. Аз имах малко останали, които съм сушила, така че ги добавих също в супата.

Задушаваме настъргания морков, нарязания лук и пресни гъби в малко зехтин, до омекване.


Добавяме обелените и нарязани на кубчета картофи и заливаме с около 1,5 л вода.

Нарязваме на парченца поомекналите вече сушени гъби и добавяме в супата заедно с подправките. Обичам в супите аромат на чубрица. Макар на пръв поглед неадекватно реших да запозная азиатските гъби с щипка балканска чубрица. Но вие можете да я пропуснете.

Варим всичко до омекване и накрая по желание пасираме.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Домашна прясна паста без яйца
· Баница с тученица
· Супа от коприва, елда, гъбки и булгур
· Заситете глада с нещо полезно
· Оризови нудъли със зеленчуци
· Листата от морков - защо да ги консумираме
· Ginataang monggo - филипински десерт
· Аспержов зелен боб с пушен бекон
· Чапати - хляб от индийската кухня
· Печурките – чудесните пробиотици и антидепресанти от природата!
· Проучване: По-честата консумация на гъби ни предпазва от депресия
· Аранчини - италиански оризови топки
· Тархана чорба
· Боб чорба по манастирски
· Крем супа от моркови и картофи с шафранка
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Патладжанена разядка
· Любими есенни супи с тиква
· Патладжан ветрило на фурна - да си оближеш пръстите!
· Пъстърва с пържена салвия и хрупкава чеснова поръска с орехи
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Постни банички с праз и маслини
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Вкусни десерти с тиква
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· „Вкусът на България в четири сезона“: Опитайте тези прекрасни рецепти от книгата на Иван Звездев
· Перфектна закуска: Печен сандвич с тиквички, сирене и сминдух
· Долма по иракска рецепта
Сряда
21
Февруари 2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Постни мъфини с локум
Здравейте, Цвети и Hera.bg, Отново съм аз, вашата читателка Ивелина Петрова, от град Варна. Сега Ви...
Как да съхраним: Хайвер за разбиване
Надявам, се че щом четеш тази статия и ти като мен си любител на разбития тарама хайвер. Е да, той далеч...
Ароматни коледни сладки
Празничните коледни сладки са наричани най-често джинджифилови. За мен обаче най-важната и ароматна подправка...
Сладка тиква "Баба Елена"
Насред пъстроцветния, уханен, хладен, почти носталгичен сезон на тиквите, заповядайте предложението ми...
Гръцка салата
В "Гръцката салата" ( Χωριάτικη σαλάτα...
Бъркана пица
Когато приятелка ми сподели за нейната "бъркана пица" бях учудена - нарича се така, тъй като тестото...
Най-"коледните" подправки
Коледа е единственият празник, който има свой личен аромат. Той е упойващ и топъл, навява мисли за уют...
Кулинарните тайни на барбекюто
Лятото не е същото без поне едно хубаво барбекю с приятели. Дали е в задния двор, който обикновено се...
Скариди с чесън и копър
Съвършените неща са прости. Те нямат нужда от нищо повече и нищо по-малко. Блюдо от скариди с чаша вино...
Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
Идейка за нещо много бързо, полезно и вкусно, приготвено за по-малко от 25 минути в нашия хоум офис днес. Спанак...
Сладко от вишни
Обичам вишни. Даже и сега, като си помисля за тях, усещам как стипчивата им сладост и киселина стига...
Как да готвим: Свинско месо
В сезона на свинското месо сме. Който гледа прасенца или пък има село, вече е намазал с празничните...
Как да си направим: Прясна паста
Признавам, че отдавна съм чела, че прясно приготвената паста е пъти по-добра от сухата, която купуваме....
Сладко от круши и грозде
След горещото и вълнуващо лято есента идва с тихи стъпки и носи пъстър букет от цветове, аромати, вкусове...
Тиквените семки
Есента е сезона на тиквата. Вероятно я обичате печена, на тиквеник или, ако имате страст към екзотичните...
Лятна салата с нахут, булгур и сезонни зеленчуци
Тази салата е идеална за лятото. И ще кажа защо точно пък тя. Как минава летният ни ден? Ставаме, оправяме...
Паламуд плакия по варненски
Тази рецепта си е малко старовремска. От времето, в което никой не е броял мазното и пърженото. Семейна...
Миди с бяло вино и лимони
Интересното в тази рецепта за миди е варенето им с кубчета лимон. Как да почистите мидите преди...
Пълнено пиле с кестени
Характерна за Северозапада, една празнична рецепта от българската кухня, която няма как да ви остави...
Пита за Сирни Заговезни
Сирни Заговезни е ден, в който се иска прошка. Наближава Великден, наближава пролетта. Седмица преди...
Как да сготвим крехко свинско бон филе (тънкости)
Как да приготвим така бонфилето, че да остане сочно и крехко - да, има своите тънкости определено. Както...
Зеленчукова запеканка
Здравей, Цвети! Аз съм Лилия и чета с удоволствие Hera.bg. Исках много да се включа в играта, но не знаех...
10 пролетни рецепти със зеленолистни зеленчуци
От пролетния конкурс "Пролет с Hera.bg" научихме някои нови рецепти с любимите ни зеленолистни зеленчуци,...
Сладко от праскови
Сезонът на прасковите е тук. Ако имате плодни дръвчета, то сигурно се изправяте пред голямо количество...
Салата от булгур, авокадо, царевица и мини лукчета
Заради наличието на булгур салатката има и повече въглехидрати, но всъщност именно заради това може да...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook