Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Супа с гъби шийтаке



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
И така, както често се случва приготвих супа с налични у дома продукти. Вече съм ви споменавала за китайските черни гъби, като чудесен източник на протеини и тяхното противотуморно действие. И те, и рейши, и шийтаке, дори и "сребърните ушички" са известни в Азия, като храна подпомагаща имунната система. А също и като чудесно естествено средство при борба с настинки. Шийтаке са и добър източник на витамини от B групата, желязо, калций, магнезий и други. Използват се в препарати срещу синдрома на хроничната умора и имуномодулатори.

Добавих обикновена печурка и два картофа. Не само, защото имах налични и исках да ги оползотворя, а и защото исках да получа по-нежен и ненатрапващ се аромат, както и да я предложа на дете на една година.

25 гр суха гъба шийтаке
150 гр печурки или една шепа сухи печурки
200 гр картофи
1 морков
1 стрък зелен лук
1 с.л зехтин,
1 с.л магданоз
черен пипер, сол

Гъбите шийтаке можете да купите от по-големите хипермаркети или от здравословните магазинчета. Продават се най-често изсушени.

Накисваме гъбите шийтаке в топла вода за около 30 минути. Ако сме решили да използваме сухи печурки може да накиснем и тях. Аз имах малко останали, които съм сушила, така че ги добавих също в супата.

Задушаваме настъргания морков, нарязания лук и пресни гъби в малко зехтин, до омекване.


Добавяме обелените и нарязани на кубчета картофи и заливаме с около 1,5 л вода.

Нарязваме на парченца поомекналите вече сушени гъби и добавяме в супата заедно с подправките. Обичам в супите аромат на чубрица. Макар на пръв поглед неадекватно реших да запозная азиатските гъби с щипка балканска чубрица. Но вие можете да я пропуснете.

Варим всичко до омекване и накрая по желание пасираме.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Домашна прясна паста без яйца
· Баница с тученица
· Супа от коприва, елда, гъбки и булгур
· Ginataang monggo - филипински десерт
· Чапати - хляб от индийската кухня
· Индийска кухня - Къри с кладница, кашу и зеленчуци
· Заситете глада с нещо полезно
· Оризови нудъли със зеленчуци
· Листата от морков - защо да ги консумираме
· Печурките – чудесните пробиотици и антидепресанти от природата!
· Проучване: По-честата консумация на гъби ни предпазва от депресия
· Аранчини - италиански оризови топки
· Тархана чорба
· Боб чорба по манастирски
· Крем супа от моркови и картофи с шафранка
· Пъстърва с пържена салвия и хрупкава чеснова поръска с орехи
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Патладжанена разядка
· Любими есенни супи с тиква
· Постни банички с праз и маслини
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Вкусни десерти с тиква
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Долма по иракска рецепта
· Пролет, лято, есен, зима - за барбекюто в сърцето ми място винаги има
· Торта със стар козунак без печене
Вторник
6
Декември 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Печен миш маш
Обичам миш маш, а също и печени зеленчуци. За това реших да комбинирам и се получи това зеленчуково ястие. ...
Кокосовото брашно - здравословна алтернатива без глутен
На пазара има голямо разнообразие от всякакви видове брашна, подходящи за всеки вкус и нужда – бяло брашно,...
Печена тиква
Щом чуя за печена тиква, винаги се сещам за Душко Добродушков от разказа на Елин Пелин - Печена тиква. "Всъщност,...
Ябълков сладкиш с Мартин
Обичам бързите и здравословни сладкиши. Мама ми го приготви, когато й гостувах, но се оказа, че рецептата...
Арабски мини пици с кладница
Пиците, не са никак трудни, даже ги възприемам като някаква форма бърза закуска, правих ги по време на...
Есенна зеленчукова супа
Тази есенна супа, е изключително лесна за приготвяне. Наред с това, в нея има много витамини, които помагат...
Ябълков кейк
Тази рецепта я имам от моята баба, която беше ненадмината сладкарка. Тефтерът с всичките й кулинарни...
Пиле печено на сол
Предлагам ви една рецепта, която става изключително бързо и не се налага „да се въртите” около печката....
Как да: Изберем прясна риба
Няма нищо по вкусно от прясната риба, но и няма нищо по-отвратително от развалената. Тези две състояния...
Потайният домат
Мислите, че добре познавате домата? През летните месеци той е неизменен спътник на всяка трапеза – приготвен...
Хелоуин: Буболечки
Ето едно много лесно хелоуинско предложение. Добавени дори върху най-обикновено изглеждаща храна, тези...
Гроздето – сладкият дар на есента
Кога и къде за пръв път е култивирана лозата, остава неизвестно. За нея обаче четем още в старозаветните...
Меломакарона
Здравейте Цвети и Hera.bg, Почти в края на Коледните пости Ви предлагам две рецепти. Аз съм Галка,...
Ройбосът
Ройбосът често е наричан червен чай, но в действителност има малко общо с черния, зеления и белия, които...
Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
Точно в 16 часа, 31 минути преди да настъпи астрономическата есен, спрях с чистенето вкъщи, с което се...
Крем супа с праз
Една прекрасна супа подходяща за хладните есенни дни 3-4 стръка праз 50 гр масло 2 с.л зехтин 2...
Салата с патладжан и маслини
Изключително вкусна и полезна салата. От нетърпение понякога у дома недочакваме да изстине и се превръща...
Платерина плакия по Варненски
Тази рецепта, заедно със снимката, ми записа съпругът на Гени, разбира се е вложил и лична фантазия,...
Суровоядска разядка със сушени кайсии
Тази разядка е съвсем простичка за изпълнение, но е идеална гарнитура или сос към много ястия. Веган,...
Салата със спанак и пикантни пилешки късчета
Здравейте и от мен, Надя! Искам да участвам в конкурса с една рецепта за салата със спанак. Имаме малка...
Предястие с пушена скумрия
за 2 порции 250 г филе от пушена скумрия /или друга риба/ 150 гр заквасена сметана 1 стрък зелен...
Най-"коледните" подправки
Коледа е единственият празник, който има свой личен аромат. Той е упойващ и топъл, навява мисли за уют...
Амарантът – събуден за нов живот
Макар и да ви звучи екзотично амарантът всъщност е познат и по нашите земи. Може би сте чували или дори...
Кекс със сладко
Опитайте тази изключително лесна рецепта за кекс. В нея няма нито яйца, нито мляко, така че е подходяща...
Салата с кестени, бекон и праз
Прекрасният аромат на кестените, се допълва превъзходно с запържения в златисто бекон и топящ се в устата...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook