Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Да си носиш обяд в офиса или да опаковаш нещо от дома за детето в училище отново дойде на мода и Слава Богу! Но много хора още не се решават по куп причини. Разбира се, първото условие е работната обстановка да е благоприятна - обедна почивка, хладилник, мивка, обособено място за хранене, но това далеч не е задължително. Не е задължително също всички в офиса да си носят обяд, но пък може да се случи, ако вие сте първите - да заразите останалите, нали?

За успешното носене на обяд в офиса има определена стратегия, която е добре да обмислим, за да не се откажем твърде рано и то - още при първия проблем.


Проучете средата - какви условия има за нормално хранене: може ли да съхранявате в хладилник, има ли къде да се притопля, да се сервира в чиния и тя да се измива добре.

Изчислете времето - колко дълга е обедната почивка и успявате ли да подготвите и изядете донесената от вкъщи храна.

Списание Hera.bg подкрепя здравословното хранене на учениците:

"Здравословен обяд в кутия за ученика” - 15 дневен проект на Hera.bg
"Обяд за училище - здравословен, питателен, от вкъщи" - конкретни съвети


Пости и обяд в кутия - напълно възможно!

Съобразете се с личния си начин на хранене - не е нужно да се съобразявате с това, че е модерна определна храна, която не обичате или е около вас всички хрупат салати, а вие си обичате месо.

Подгответе си подходящи съдове преди да се впуснете - за това ще стане дума по-нататък, но е важно и заради горните фактори, кутията или другите съдове да се удобни за храната, която носите.

И така, когато всички условия са налице, започваме:

Проверете настройката си, за да е устойчива мотивацията ви. Вие трябва да сте напълно убедени, че обядът от вкъщи е здравословното, питателно и практично решение за вас - прекарваме цял ден на работа и това, което ядем там, е най-важното ни ядене. Още повече, че често там и закусваме. Не искате полуфабрикати, тестени закуски, понички или бисквити с много захар. Това е. Точка.

Кутиите, съдовете, както казах, са важни - изберете практични съдове, които лесно се комбинират, влизат един в друг, затварят се добре и не текат. Освен кутии, можете да ползвате буркани (кисело мляко + домашна гранола - как да си направите сами гранола), салата (дресингът отдолу, нагоре редим съставките, като най-леките, салатки, например, оставяме най-отгоре). В буркан може да слагаме крем супа, а в отделна кутия да са крутоните. Добре е и да имаме хладилна или друга подобна чанта за дискретно пренасяне.


"мокрите" съставки и дресингът са на дъното, най-леките са най-горе

Приготвяйте храната винаги от вечерта. Хем си пестите от ценното време сутрин, хем можете да се възползвате от неизядената вечеря. Ако оставите за сутринта, тя вече ще има крайно непривлекателен вид, а вечерта ще ви даде чувството, че сте пестеливи и не изхвърляте напразно храна.

Ако забравяте обяда си в хладилника, слагайте ключовете за входната врата от вечерта върху кутиите. Така със сигурност няма да ги забравяте, а след известно време навикът ще е създаден.

Подготвяйте се през уикенда. когато имаме повече време, можем да си заготвим някаква част от храната през седмицата. Може да замразим плодове за мюслито, да нарежем зеленчук за салата, която да овкусим на място. Необходимо е само да нарежем зеленчуците, да затворим в пликчета и да държим на студено в хладилника. И не трябва да овкусяваме, особено със сол.

Приготвяйте храната си атрактивно и с любов. Храна в кутия не означава безразборно нахвърляни парченца, ако през останалото време ви пука как изглежда храната и как я готвите, нищо не се променя. Времето, което се "губи", всъщност се отплаща с удоволствие от естетиката, когато отворим кутията. Възхитените погледни на колегите също са мотивация, да не забравяме.

Аксесоарите са важни - салфетки, дори покривчица, нормални прибори, вместо пластмасови за еднократна употреба. Всичко това дава усещане за нормалност, удоволствие, естетика и обноски на хранене.

Приготвяйте, в началото особено, храна за споделяне. Бисквитки или соленки, плодове като грозде. Ако има съгласие, може де са разбирате помежду си за някакви кулинарни вкусотийки, с които да разнообразявате обяда. Днес един ще донесе кекс, утре друг - домашно грозде или череши.

Храна за офиса - край на разхищението вкъщи. Ако за вечеря сте правили пиле с картофи, сложете бялото месо, което винаги остава, с някакъв зеленчук или с прясна салата. Макар да не работи в името на разнообразното хранене, но така хвърлянето на храната ще намалее. Може да замразявате супа и след няколко дни да вземете бурканчето за обяд.

Мислете в движение. Може да си нарежете от вкъщи суровините за сандвичи, а пътьом да си вземете пресен хрупкав хляб, вместо да носите от вкъщи и той да се спаружи. Заместете за разнообразие хляба с арабски питки/питки за бурито.

Следете някоя фейсбук група или друг вид общност, блогър за повече идеи. Невероятно е днес как хора се вдъхновяват от социалните мрежи и това е за добро. Поощрението е важно за мотивацията, но не забравяйте, че го правите за себе си, а не за лайкове и коментари. Споделйте с цел информиране, а не с цел популярност.

Не забравяйте, че храната в кутии може да е забавна, вдъхновяваща и здравословна и не се отказвайте, а се опитвайте да бъдете гъвкави. С времето ще видите, че се храните по-добре, по-евтино и пестите време.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 36
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 35
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 32
· Пролет, лято, есен, зима - за барбекюто в сърцето ми място винаги има
· Как да проверим дали са пресни кокошите яйца - няколко съвета
· Как да изберем мебели за спалнята
· Защо арогантността е опасно заразна?
· 5 полезни съвета преди да станеш дигитален номад
· Работа от вкъщи и малко дете? Мисията е трудна, но възможна
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Нов живот за балкона? Толкова е лесно
· Разчупи езиковите бариери с моментален преводач Vasco Translator M3
· Засейте тези култури до лука и ще предпазите градината от вредители
· Учени: Солта скъсява живота
· Изследване установи колко часа сън са нужни за идеална почивка
· Морковите и доматите са по-полезни сготвени
Неделя
14
Август 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Целулитът и храненето - II
Но може би най-основното е да готвим сами храната си от пресни продукти и да не използваме никакви полуфабрикати....
Храните, които са виновни за лошото ни настроение
Кафето, черният шоколад и дребните безкостилкови плодове са сред храните, които правят хората щастливи,...
Крадци на щастие - II
Сам да си отнемаш положителна енергия Казвам сам, защото вярвам че всеки е изцяло отговорен за собственото...
Средиземноморската диета – щастие за цял живот
Нека първо започна с това, че макар да е добавено думата диета, всъщност Средиземноморската (наричана...
Как да се храним през горещините, за да се чувстваме свежи и енергични?
По време на летните месеци, когато времето е така горещо и влажно, много хора изпитват затруднение да...
Ароматерапията при бременност
Бременността е един от най-важните периоди в живота на една жена, свързан с радостта от щастливото събитие...
Какво ни движи напред?
В едно интервю Уди Алън споделя как все повече се убеждава в това, че филмите му и въобще изкуството...
Котката – домашният лечител
Малка пухкава топчица, котката е не само само миловиден източник на радост, но и вещ лечител. Като благодарност...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 14
Започваме новата седмица от Коледните пости, ето ни в ден 14. В петък вечер бяхме на гости на свекъра,...
Порасналите недоносени бебета в един даващ надежда фотопроект от Канада
Всеки ден милиони бебета по света се раждат преди определения термин. По една или друга причина, тенденцията...
Защо захарта потиска имунитета?
Зимата е сезонът, когато болестите ни атакуват най-безмилостно. И една лека настинка води до отслабване...
Празненство без последствия
Ако случайно инопланитяни посетят Земята в нощта на 25 или 31 декември, ще останат силно шокирани. Едва...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем, ден 4
Снощи хапнахме останалата от предишния ден супа заедно със Салата от червено цвекло, много магданоз,...
Няколко тактики преди да тръгнем на плаж
Вече е лято и започваме да се замисляме за годишната отпуска. Искаме да сменим средата, да си починем,...
Защо е важно да се разтягаме преди, по време и след тренировка
Всяка ефективна тренировка трябва да започне с разтягане на тялото. Тя е начин тялото да бъде подготвено...
Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
Пържени, печени, задушени, на студена лятна супа, в кюфтенца, дори сурови на салата, тиквичките имат...
Твърде самокритични? Спрете навреме!
"Нищо не е добро или лошо, само мислите ни го правят такова“ - Шекспир Колко често сте допускали стресът...
3 идеи с праскови за захранване на бебето
Според най-разпространената схема на захранването, сурови праскови може да се дават на бебета, навършили...
Как да проработи любовта: Забранете думата "връзка"
Екхарт Толе (р. 16 февруари 1948 г. в Германия като Улрих Толе, но гражданин на Канада) е наричан "един...
Кислородната вода в домашната аптечка
Вероятно и във вашата домашна аптечка се намира по някое шишенце с водороден прекис. Затова имате представа...
Здравословно отношение към здравословното хранене - II
Млечните Ако са качествени, млечните продукти също внасят ин баланс и са подходящи за гореспоменатия...
Какво не трябва да ядете преди плуване
Едно от най-важните правила за лятото е да не влизате във водата поне половин час след хранене. Но...
Калолечение за здраве и дълголетие - I
Лечебната кал е дар от природата с много ползи за организма. Тя има сложен физико-химичен състав, заради...
Воденето на дневник като eжедневна терапия
„Споделената мъка е половин мъка“, е казал някога народът. В това спор няма, но колко от нас имат до...
Кое ни прави добри?
Някой беше казал, че не се сеща за друг признак на превъзходство, освен за добротата. Всъщност, дали...
Псамотерапията – лечение по време на лятната отпуска
Безспорно морето е най-предпочитаното място за прекарване на лятната отпуска. Там се отдаваме на безметежни...
Сакъз - свойствата на мастиковата смола
В наши дни сякаш малко сме позабравили сакъза - единствената дъвка от миналото. Но това е, защото може...
Какво е общото между сезонния грип и COVID-19?
Сезонният грип и COVID-19 са заразни респираторни заболявания, причинени от различни вируси. COVID-19...
Да живееш естествено = да живееш истински
Да живееш истински, значи да живееш естествено. Това обаче го разбрах по-късно, когато сама се изненадах...
Черна леща, "белуга" - богата на протеини, фибри, желязо и антиоксиданти
Черната леща е наричана още "белуга", защото зрънцата й наподобяват хайвера на тази риба. За разликата...
12 скрити прояви на емоционалния тормоз
Тормозът има много измерения, само едно то които е сексуалният. Емоционално, психически, ден след ден...
Зелените подправки - шедьовър на лятото
Лятото е щедър сезон. Гали ни с топлите си лъчи, изсипва в краката ни изобилие от плодове и зеленчуци...
Как да се харесаме на околните - I
Въпреки че не е възможно да се харесаме на всички около нас, почти всички хора имаме стремеж да бъдем...
Дафиновият лист - много приложения и лесно отглеждане
Благородният лавър е декоративно зелено дърво с много отличителен аромат от семейство Лаврови, което...
Тайните на зехтина
Зехтинът вероятно е една от първите растителни мазнини, използвани от човечеството за приготвяне на храна....
Без ум
Има моменти, в които се случва да се изгубим, из основи, доброволно или повлечени от някакво разрушително...
Йога и за деца
Според някои изследвания и теории ние се раждаме с много умения и способности, които с времето закърняват...
Самардала - много повече от шарена сол
Вълшебната българска шарена сол не би била същата без самардала. Тя придава един остър и пикантен вкус,...
Храненето и детето - I
Едва ли има родители, които при захранването да не са сблъскали с нежеланието на своето мъниче да яде...
Когато жегата е наистина жестока
В най-горещите летни дни се появява рискът от слънчев и топлинен удар. Макар и познати като опасности,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook