Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 35



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Коледни пости ден 35. Миналия петък, както ви споделих, се наложи да опитам разни недотам постни неща В „Национално състезание по устойчиво готвене“. Конкурсът, на който бях поканена като жури, събра близо 30 участници в две категории – „професионалисти“ и „аматьори (ученици) с ментори“.



Съревнованието бе тип „черна кутия“ – група продукти (местни и сезонни), следващи темата „устойчиво готвене“. Кутията бе с основна съставка риба (пъстърва), като включваше още яйце, бейби картофи, целина, млад лук (шалот), морков, земна ябълка (гулия), дюля и ябълка. Участниците се запознаха със съдържанието на кутията при самия старт на готвене.


В кухнята, докато течеше състезанието, открих ето този плик, съдържащ сушени листа от морков. Писала съм и преди за полезните свойства на листата от морков, но много се зачудих, че ги открих сушени, като подправка. Попитах Шеф Крис Жишк за какво ги използва сушени, а не пресни, а той ми отговори, че пак може да се добавят в смутита и ястия.

Представям ви и чинията на Росен Господинов, 1-во място в секция „аматьори (ученици) с ментори“:




През уикенда хапнахме пълнени патладжани с доматен сос и зеленчуци, калмари, повечко плодове и зеленчуци.

Снощи приготвих крем супа от алабаш, карфиол и джинджифил.

Алабашът е добър източник на калий, а също прекрасен източник на витамин C (затова е най-добре да се хапва и суров). Облекчава симптоми на настинка, съдържа фитохимикали, които спомагат за естествена защита срещу някои видове рак. Съдържа витамин B6, който играе важна роля за червените кръвни телца (поддържа метаболизма им), както и за доброто функциониране на имунната система. Повишава енергията в организма и добрата концентрация и памет.

Рецептата за крем супа с алабаш тук



Към края на постите човек установява, че няма никакво значение какво яде, храната определено минава на заден план. Затова вероятно и все по-простички стават нещата, които хапваме. А храната за офиса е почти еднообразна.


За офиса на моето момче за ден 35 съм подготвила:

Сандвич с пастет от авокадо и пресен червен пипер + ябълка

За пастета използвах за база рецептата за Постна майонеза, към която добавих и половин авокадо.


Тази седмица ме очаква още едно предизвикателство. Да измисля какво ще хапва до 24-ти това постещо момче, тъй като аз ще отсъствам от дома. Идеята ми е да приготвя някои храни, които да могат да се замразяват. Но още не съм го измислила.

Надявам се да ви е полезно и да ви вдъхнови за вашите менюта за Коледни пости.
Ще се радвам да споделите този пост, за да достигне до повече хора.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 36
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 32
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 31
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· 7 постни дипове и разядки за всякакви поводи
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 30
· "Каква полза имаме от това да бледнеем от пост, когато побледняваме от завист?"
· Смисълът на християнските пости
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 29
· Постни банички с праз и маслини
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Голяма задушница преди Великия пост
Понеделник
26
Септември 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Как неправилното хранене застрашава децата през 21 век?
"Децата не просто трябва да получават достатъчно храна, те трябва да получават здравословна храна." -...
Колбасите нарушават бъбречната функция при децата и ги правят по-нервни
Д-р Татяна Брежнева, главен детски диетолог в Московския департамент по здравеопазване, посочва, че прекомерната...
Бавно научавам...
Бавно научавам, че не трябва да реагирам на всичко, което ме дразни. Бавно научавам, че не трябва...
Диабетът
Световната здравна организация го нарича "тихата епидемия", а статистиката с уж мълчаливите си цифри...
Как да направим: Биоградина на терасата
Най-сигурният начин да знаем каква е храната ни, е като я отглеждаме сами. За тези, които разполагат...
В очакване на Коледа без стрес
С напредването на декември започваме да се настройваме на празнична вълна – съзнанието ни е завладяно...
Под пара
Ние бягаме, те ни гонят. Сроковете, изискванията, плановете, неотложните действия – всички се варят на...
Акупунктура и акупресура - древно лечение на тялото и душата
Акупунктурата и акупресурата нашумяват все повече и повече и са официално приети алтернативни терапии...
"От 1 януари ще..."
Типично за края на годината е следното поведение: обръщаме се поглед назад и констатираме, че някои лоши...
Ползата от ферментиралите храни - II
Квасен хляб. Направата на хляб с квас е традиционна за много народи, включително и за нашия. При него...
Аднекситът – потайната женска болест
Пролетното слънце ни мами да свалим досадните зимни дрехи и да почувстваме лъчите върху кожата си. Но...
Ленено семе - съкровището на омега мастните киселини
На лененото семе се преписват редица ползи за здравето. От намаляване на опасността от диабет и сърдечно...
Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
Зеленият боб е една от най-полезните храни, които човечеството познава. Днес на фона на разнообразието,...
Защо е важен подборът на правилните средства за лична хигиена
Добрата лична хигиена ни помага да се чувстваме и да изглеждаме добре. Тя играе важна роля при предотвратяването...
Анасонът - билка и подправка
Анасонът е от семейството на кимиона и копъра, има сладникав вкус натрапчив и характерен аромат, който...
Невротоксините в храната
Знаете ли какво е невротоксин? Отговорът е в самата дума. Невротоксинът е отрова, която действа на нервните...
Пушенето през бременността удвоява риска от внезапната детска смърт
Първите констатации, получени в резултат на сътрудничество между Сиатълския детски изследователски институт...
Сенната хрема – причини и профилактика
Сенната хрема е една от най-разпространените алергии. Името й идва от сено, тъй като се причинява от...
Възстановяващата сила на тишината
Тишината - това е моментът в който можеш да поговориш сама със себе си. - Алла Пугачова Кога...
Ритъмът на сърцето - I
Има стотици начини тялото да ни подскаже, че нещо не е както трябва и че страдаме от дадено заболяване....
Всичко за захарта - вреда, алтернативи и как да подслаждаме без бяла захар
Винаги съм имала влечение към сладкото. Понякога това ми пристрастие неусетно е преминавало в зависимост....
Край с оплакването веднъж завинаги!
Не са малко хората, които хленчат твърде често. Обикновено винаги те са прецаканите, винаги на тях не...
Да преодолеем страха си от шофиране веднъж завинаги
Колко от вас имат шофьорска книжка? А колко от вас са активни шофьори? Наблюденията ми сочат, че една...
Зареждане с щастие
Когато сме щастливи правим чудеса. Емоционалната енергия, с която щастието изпълва, ни дава сили и устрем....
Тестът АПГАР
Целият ни живот е белязан с различни по значение и видове оценяване и тестове. Обикновено се започва,...
Броколи романеско - зеленчук, сякаш от друга планета
Наскоро се загледах в този зеленчук, който ми беше напълно непознат. Не случайно казват, че е пренесен...
Как да станем по-добър събеседник и да подобрим общуването?
Днес комуникацията е всичко. За малко време да изразиш максимално, да направиш впечатление, да бъдеш...
Забравените свойства на английската сол
Когато чуете „английска сол”, най-вероятно в главата ви нахлуват мисли за клизма, детоксикация и отслабване,...
Не този, който си ти, те държи в застой, а този, който си мислиш, че не си
Не този, който си ти, те държи в застой, а този, който си мислиш, че не си. ...
Под хипноза
Хипноза е древно понятие. Както много други състояние от парапсихологията, и нейните корени са още в...
За хранителните навици на малкия човек
Колко майки досега сте чували да казват за детето си “нищо не яде”? Много, нали? Разбира се, под “нищо”,...
Посади си оптимизъм
Промяната на бъдещето ни не е нещо загадъчно и окултно. Механизмът е съвсем прост и ясен. Нещо като в...
Дори незначителната липса на сън влияе на емоциите
Дори незначителна липса на сън може съществено да повлияе на емоционалното състояние на човек, съобщава...
С любов към родените през декември
Понякога ми е малко мъчно за родените през декември. Не че един Стрелец или Козирог ще позволи да бъде...
Емоционалната устойчивост прави ли ни безчувствени?
Терминът "емоционалната резилиентност" няма еднословен еквивалентен в българския език. Можем да я преведем...
Лапад - непретенциозен, но много полезен
Лападът е може би най-разпространеният по нашите земи зеленолистен зеленчук. Расте из цялата страна,...
Какво представляват убежденията ни и как се формират?
„Докато не направим несъзнателното - съзнателно, то ще управлява живота ни, а ние ще го наричаме съдба”...
Тренировките у дома - кои са ползите и как да бъдат резултатни
Всички знаем, че ежедневната активност и тренировки носят със себе си много положителни резултати....
Защо лятото е най-добрият момент да започнем да живеем минималистично?
Много от нас си представят началото на дадена промяна в живота си с отправна точка - понеделник, Нова...
Най-полезните растителни масла
Традиционно в българската кухня се използват две растителни масла – слънчогледовото олио за готвене и...
Следродилни емоционални разстройства
Емоционалните проблеми на родилката могат да започнат от 3-4 ден след раждането, а могат да се появят...
Страхът от старостта
Всяка епоха има своите страхове. Древните хора тръпнели от зловещите гръмотевици вярвайки, че божествата...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook