Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 31



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Ден 31 от Коледните пости. Снощи приготвих яхния от зелен боб за момчетата. Аз бях на фирмено парти, така че не можах да го опитам, но съдейки какво е останало - явно е бил одобрен. Утре обаче ще трябва да разваля леко моите пости, защото съм поканена за жури на Състезанието за устойчиво готвене във Варна. Ще се наложи да опитам доста непостни неща. Но какво да се прави :)

Конкурсът ще събере 35 участници в две категории – „професионалисти" и „аматьори (ученици) с ментори" от цялата страна (Варна, Добрич, Кюстендил, Велико Търново, Силистра, Сливен, Търговище и др).

Съревнованието ще бъде с „черна кутия" – неизвестна на участниците група продукти (местни и сезонни), следващи темата „устойчиво готвене". Времето за готвене е 90 минути.

„Накратко, устойчивото готвене е приготвяне и съхранение на храната, без да се нарушават основните принципи на природата, запазвайки полезните вещества и вкусовите качества на продукта. Подготвили сме и специална изненада – демонстрация за участниците, която е насочена към съчетанието на ястия с коктейли (Food Pairing). Коктейлите ще бъдат приготвени от професионален барман (Свилен Стефанов, член на БАБ), следвайки темата на състезанието – ще включват сиропи и съставки, приготвени от местни билки, сушени плодове, подправки и др. Сред големите награди за победителите, които желаят да следват при нас са предложение за стаж в Мишлен ресторант.“

За офиса на моето момче за ден 31 съм подготвила:


Задушени тиквички с нахут и много копър.



Тиквичките имат високо съдържание на калий, което ги прави перфектни за борба с умората, пречистването на организма и алергиите. Наличието на натрий е в идеална пропорция с този на калия, а натрий-калиевия баланс е жизненоважен за добрата работа на мускулите и нервите ни. Съдържанието на хранителни влакнини ги прави пръв помощник за хора със стомашни проблеми и при профилактика на редица болести. Освен това, в тиквичките се съдържа магнезий, който намалява риска от сърдечни заболявания. А също витамин C, А, Е мед, манган, омега -3 мастни киселини . Много подходящи при детското хранене, защото алергията към тях е много рядка.

Нахутът има високо съдържание на фибри и е добър източник на протеини, желязо, манган. Спомага намаляването на теглото и холестерола.


Пресният копър винаги предава много свеж вкус на всичко, в което се добави. Подходяща подправка от ранна възраст, добър източник на калции, желязо, магнезий, има противомикробно действие.


Иначе по рецептата нищо особено. Нарязах една тиквичка на по-едри кубчета, задуших за 2 минути с малко зехтин, добавих сол, черен пипер, сварен нахут. Когато изстина сложих няколко капки лимонов сок и добавих повечко пресен копър.


Два банана в чантата също и това е.

Надявам се да ви е полезно и да ви вдъхнови за вашите менюта за Коледни пости.
Ще се радвам да споделите този пост, за да достигне до повече хора.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 36
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 35
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 32
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· 7 постни дипове и разядки за всякакви поводи
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 30
· "Каква полза имаме от това да бледнеем от пост, когато побледняваме от завист?"
· Смисълът на християнските пости
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 29
· Постни банички с праз и маслини
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Голяма задушница преди Великия пост
Неделя
2
Април 2023
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Професия "Домакиня"
Имало времена, когато никой не се е замислял над това – „Професия – домакиня”. И че жената изобщо може...
Време за билки: сушене, съхранение и употреба
За да запазим максимално силата на лечебните растения не е достатъчно само да ги съберем внимателно и...
Когато емпатията се превърне в проблем
Днес терминът "емпатия" е много популярен и се въвлича в какви ли не контексти. Като цяло се утвърждава,...
Самодостатъчните жени
Сигурно всяка една от нас поне веднъж в живота си е срещала или се чувства като онзи тип жена, която...
Йоните - енергия от въздуха
Често говорим за химическия състав на въздуха, но не само от наличието или отсъствието на замърсители...
Разговорът, който всяка майка трябва да проведе с дъщеря си
Една нова тема се прокрадва в живота на младите момичета. Тема, която може да окаже влияние върху него...
4 хранителни добавки за концентрация и по-добра памет
Стресът ни дебне отвсякъде. Задачите пред нас, трудностите, проблеми в работата. Когато той се натрупва,...
Това кошмарно главоболие - II
Съществува обаче и друг вид главоболие – мигрената, чийто произход остава все така забулен в тайнственост....
Събуди се! - II
Трети ден: 45 минути йога и пилатес Степен на събуждане: 3,50 Енергия и тонус: 5,50 Чувствам се освежена...
Вместо равносметки и обещания - списък с планове
Доскоро не вярвах в равносметките и обещанията на Нова година. Запъването в определена дата, за да „оправиш”...
Психосоматиката – болестта като изход
Моя близка е тежко болен човек. Тя има исхемична болест на сърцето, хипертония, ревматизъм, колит, бъбречна...
Тревожността
Тревоженето може да е от полза, когато ни подтиква към реакция и навременни действия при решаването на...
Смелостта, без която не можем
Замисляте ли се как живеят по-голямата част от хората след една определена възраст? Сякаш в един момент...
За ползите от вредните неща
Ин и Ян- във всяко добро има доза зло, във всяко зло можем да намерим добро. Защо да се преструваме,...
Инулинът - що е то?
Установено е, че в миналото нашите предци са консумирали всеки ден около 200 г различни диетични фибри,...
Фитнес под прикритие
В днешно време на много от нас се налага да прекарваме часове пред компютрите и да упражняваме най-вече...
Честита да е 2016 г., приятели!
На 1-ви януари погледите и сърцата ни са устремени с надежда в новата година. Пожелаваме си хубави неща,...
Розата като лечебно средство
Цъфналите по това време на годината рози са не само наслада за очите и обонянието, но и лечебно средство,...
Витамини за бъдещи майки - част II
На всички е известен витамин С или аскорбиновата киселина. Основната му функция е поддържането на активна...
Компостът - еко земеделие чрез отпадъци
Известно е, че боклукът ни се дели на 3 основни групи – хартия, стъкло и метал. Разделното сметосъбиране...
Името ми е "Червен" - Нарът
Почти всички червени плодове и зеленчуци притежават силни антиоксидантни свойства и са изключително полезни...
Дори през зимата – здрави и красиви
Задава се зимата – сезонът, беден на „естествени” здраве и красота от природата. С преминаването сезонът...
Направете Коледата си различна
Омръзнала ли ви е Коледа? Сега ще си кажете "що за глупав въпрос!" Да, наистина. Как може да ни омръзне...
Здравец - лечителската му сила започва още с името
Ако българското село имаше свой герб, на него щеше да стои здравец. Почти не се намира двор без здравец,...
Кърмаческа стачка
Кърмаческа стачка е термин, който се отнася най-общо за бебе, което е под годинка и внезапно отказва...
Аеробните занимания
Днес все повече фитнес и танцови клубове предлагат разнообразие от дейности и лутайки се из списъка трудно...
Сутрешни ритуали за страхотен ден
Когато един ден започне без тонус и енергия, той върви така до вечерта. Задълженията ни се струват безкрайни,...
Дали и на 60 не ни се танцува
Замисляли ли сте се над това какво всъщност означава да си стар и кога в действителност настъпва старостта?...
Какво да избягваме веднага след хранене?
Важно е да поддържаме добър начин на живот, да се грижим за тялото и ума си, за да бъдем пълноценни...
Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
Някои хора, срещали бахара само в мляно състояние, смятат, че той е смес от подправки. Други не се докосват...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook