Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

"На другия ден". Или как да се преборим с махмурлука


Независимо, дали младежките буйни години отдавна са отминали или не, махмурлукът е нещо, което си същестува. На всекиму се е случвало да се позабавлява порядъчно някоя вечер, обилно полята с алкохол, и на сутринта сякаш целия свят да му се стовари на главата. В какво се изразява синдромът „На другия ден”? Главоболие, умора, гадене, обща отпадналост, чувствителност към шумове и светлина, жажда, от утоляването на която сякаш става по- зле. И макар всеки препатил да си има собствени средства за справяне с тази неприятна „болест”, тук ще стане ясно защо и как се случва махмурлукът и как да неутрализираме ефектите му.

Алкохолът действа на организма на много фронтове и затова причинява толкова разнообразен дискомфорт. Има и някои негови особености, като съдържанието на захар, колко вида и брой дестилация е претърпял, дали смесваме различните видове алкохол. От своя страна организмът реагира различно на ефекта от алкохола – някои хора с по- чувствителни стомаси директно връщат поетото количество и за тях това е само от полза, за разлика от онези, които си лягат с изпитото и го оставят да действа през това, което е останало от нощта.

Как действа алкохолът на организма?

На чисто клетъчно ниво, алкохолът е убиец. Той поразява токсично клетките на целия организъм, затруднявайки максимално черния дроб и причинявайки невъзвратимата смърт на нервните клетки в мозъка. При разграждането си алкохолът се разгражда на ацетаталдехид. Той във високи дози е именно тази отрова за клетките. Затова като цяло, ежедневната прекомерна консумация на алкохол е нежелателна, ако искаме да сме здрави и в добра форма дълго време.

Ефект 1:

При разграждането си етанолът в алкохола потиска различни важни ензими – особено този, който контролира отделянето на течности от организма, иначе казано – алкохолът действа като диуретик. Дори измамната свежест на бирата е с доказан диуретичен ефект. Дехидратацията кара мозъка да се свие от нормалните си размери, което води до прословутото главоболие. Отделно тази скоростна за току- що събудилия се махмурлия води до сухота в устата, мускулна слабост и други подобни ефекти.

Решение по време на пиене: Когато пиете алкохол, дори и бира, пийте много течности, за предпочитане – добрата стара вода. Преди лягане също – поне две големи чаши вода. Така през нощта организмът няма да се дехидратира и ще преживеете сутринта по- леко.

Решение за сутринта: Обилно количество сокове – прясно изцедени с много витамин С – доматен, от грейпфрут. Зелевият сок, стига да не е прекалено солен също е отлично решение, заради високото съдържание на витамини от В- групата и други безценни аминокиселини и микроелементи, но пък по- трудно се намира под ръка. В соковете има и много соли, които бързо излизат от организма, но са безценни за клетъчното възстановяване – калий, натрий. Айранът с минимално количество сол има отлично действие.

Зелен чай с мед и лимон – антиоксидантите имат цялостно пречистващо организма от токсините действие. Ошав, компот – ценните соли плюс фруктоза или глюкоза – директен допинг за мозъка.

Лоша идея: Относно течностите, лоша идея са газираните напитки преди, по време и след пиене на алкохол – те раздуват стомаха, а заради изкуствените захари, които съдържат, и усилват ефекта на алкохола. Неблагоприятно действие има и кафето – допълнително дехидратира, а кофеинът, дори и да даде временна бодрост, само забавя разграждането на алкохола. „Клин клин избива” е лоша максима в случая с алкохола. Прословутата „една бира на сутринта” облекчава временно жаждата, но вече казахме, какво е действието и. така вместо да неутрализирате токсичното действие на алкохола, ще удвоите времето му.

Ефект 2:

Затруднен от обилното количество алкохол, набързо погълнато при това, черният дроб забавя останалите си функции. Това води до и до забавяне производството на глюкоза. Тя, от своя страна, е горивото на мозъка и недостига и води до отпадналост, умора и дразненията от светлината и шума. Както казахме, на клетъчно ниво алкохолът е убиец – особено страда мястото, където той се събира – стомахът. Прякото атакуване на лигавицата му, освен, че пречи на цялостната функция на стомаха, „отравя” и клетките на стените му – затова на сутринта усещаме гадене и тежест в стомаха.

Решение по време на пиене: Що се отнася до храненето, добре е преди запоя, да похапнете по- мазни и наситени с енергия храни. Редуването на глътка с хапка по малко и начесто, иначе казано – мезенето, е задължително условие за бистра глава. Златното правило тук гласи: „Не пий на гладен стомах”. ако стомахът е празен през цялата вечер, то той ще се „занимава” само с алкохола и това ще го натовари максимално, а наличието на храна, напротив, ще отнема от отровното въздействие и така ще отвежда алкохола по- бързо до черния дроб.

Решение на сутринта: Една топла, зеленчукова супа или телешко варено ще е истински балсам за изстрадалия стомах. Избягвайте подправките като черен пипер, лютиви добавки. Спорна, но много ефективна е шкембе- чорбата. Ако при вас действа и е домашна, не се колебайте. Но ако е от заведение за обществено хранене, внимавайте – не винаги там се готви здравословно, а знаем, че карантията е специфичен продукт. Яйцата са висококалорични и полезни в такива случаи. Един омлет с айран дава усещане за ситост и успокоява стомаха.

Лошо решение: Хапчето на сутринта е спорно като решение. Някои предпочитат определени хапчета заради адското главоболие. Но не забравяйте, че медикаментите имат дразнещ лигавицата на стомаха ефект, натоварват повече или по- малко черния дроб. Затова изпийте хапчето или още вечерта, или на сутринта, но поне след лека закуска.

Най- основното, което можете да направите, е, след кратък, освежаващ душ, да си направите питателна закуска, колкото и да е свит стомахът ви. След това да прекарате деня в леглото, на тъмно и тихо, а до вас да е неизменно чаша с предпочитана напитка. И когато ви се случи отново да държите чаша с алкохол, си спомнете нашите съвети и така ще намалите ефекта от синдрома „На другия ден”.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Бумът на семейната фотография
· Между истерията и депресията: Нова Година
· Вълшебството на Рождество
· 5 вкусни и освежаващи безалкохолни коктейли за лятото (рецепти)
· Пенливо вино според етикета - как да отворим, налеем и поднесем пенливи вина?
· Класически горещи напитки за студените зимни дни
· "Живот и здраве, живот и здраве"
· Психолози: Предновогодишна депресия не съществува
· Щастлива да е новата 2020 г., приятели!
· Пълнено пиле с кестени
· Идеи за коледна украса от 4sales.bg
· Деца творят картички, за да спасят от самота възрастните в хосписите. Включи се и ти!
· Атлантическата диета - защо е толкова полезна
· 8 зимни напитки за укрепване на имунитета и хидратиране
· Слуховите апарати могат да помогнат на хората със загуба на слуха да живеят по-дълго
· Ниските температури - разболяват ли ни настина? Експертите развенчават 12 мита
· Защо да хапваме тиква: 10 причини
· Био продуктите за дома и ползите за здравето
Събота
24
Февруари 2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Сенната хрема – причини и профилактика
Сенната хрема е една от най-разпространените алергии. Името й идва от сено, тъй като се причинява от...
Порасни косице!
Косата често става жертва на внезапно обладалото ни желание за кардинална промяна. Защото какво по-бързо...
Полезни съвети как да се предпазим от горещините
БЧК напомня, че високите температури през летните месеци могат да поставят в риск здравето и живота на...
Ябълков оцет за здраве и красота
Според Библията ябълката е символ на познанието (,което изкушило любопитната Ева), според омировата „Илиада”...
20 октомври - Световен ден за борба с остеопорозата
Това е най-разпространеното заболяване на костите. Статистиката сочи, че болестта засяга всяка трета...
Дори през зимата – здрави и красиви
Задава се зимата – сезонът, беден на „естествени” здраве и красота от природата. С преминаването сезонът...
Как да горим повече калории по време на тренировка
Колко калории горим по време на тренировка? Може ли да са повече и така тя да е по-ефективна. Можете...
Етеричното масло от мащерка
Кой не обича мащерката и кой не е чувал за нея!? Като подправка, за чай или като билка, това растение...
Рициново масло идва от отровно растение, но лекува
Рицинът произхожда от Източна Африка и се култивира от дълбока древност. Тази култура, позната още като...
Синдромът на мишката
Спомняте ли си една детска игра, наречена „Нерви”. Всички деца се нареждат на пейката и поставят ръце...
За(Пре)хранване след Великденския пост
Великденските пости са най-дългите и същевременно най-строгите в православния календар. Ако сте решили...
Ароматерапията в борбата с безсънието
Добрият сън зависи от много фактори: удобното легло, свежият въздух в стаята, правилното хранене. Но...
Смелостта, без която не можем
Замисляте ли се как живеят по-голямата част от хората след една определена възраст? Сякаш в един момент...
Храненето и детето - I
Едва ли има родители, които при захранването да не са сблъскали с нежеланието на своето мъниче да яде...
Цялата истина за „хапчето след секс”
Когато сексуалните страсти се развихрят, разумът често се оказва един неприятен свидетел. За да избегнем...
Люти чушки за намаляване на риска от инфаркт
Учени установиха, че яденето на люти чушки помага за намаляване на риска от сърдечни заболявания. Изследването...
Български учени направиха бира без глутен
Български учени от Института по криобиология и хранителни технологии (ИКХТ) разработиха безглутенова...
Метеочувствителност
Много от нас не се нуждаят от специално образование, за да предвидят промените във времето. Според проучвания...
Как вредим на околната среда, без да подозираме
Нашите битови изобретения са част от човешката ни същност. Човешкият разум е като дете, което измисля...
Червената леща - повече желязо за малки и големи
Лещата е едно от най-старите култивирани бобови растения изобщо. Тя е била източник на ценни протеини...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook