Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Анемията и храненето



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Недостигът на хемоглобин в кръвта е неприятно и същевременно не чак толкова опасно състояние, с което доста хора до толкова свикват, че дори забравят, че имат такъв проблем. Съществуват различни видове анемии според първопричините за тях. Най-безобидната е желязодефицитната анемия, която сами можем да контролираме и коригираме, най-вече с приема на повече храни, съдържащи желязо. Нека започнем от кратко медицинско разяснение на това състояние.

Анемията е състояние, при което броят на червените кръвни клетки или хемоглобин е по-нисък от нормалното. За нормалното образуване на тези клетки, за узряването и постъпването им в кръвта, играят роля доста фактори. Основните два са именно желязото и витамин B12. Когато в организма не постъпват достатъчни количества желязо, се появява желязодефицитната анемия или хлор анемия. Твърди се, че тя е характерна основно за жени между 30 и 50-годишна възраст, но това далеч не означава, че ако сте на 20, няма вариант да я развиете. Аз, например, откакто се помня, я имам.

Това обаче по никакъв начин не е променило живота ми или не ме е накарало да се чувствам различна от останалите. Разбира се, има моменти, в които се сещам за нея и то не по приятен начин, но те са незначителни и могат да бъдат почти напълно избегнати. Симптомите на това състояние могат да бъдат напълно скрити, да ги усещате твърде рядко или да се сблъсквате ежедневно с тях. Всичко зависи от ритъма ви на живот и от начина, по който се храните. Анемия се установява единствено с изследване на кръвта и ако имаме някой от по-долу изброението симптоми, е добре да се обърнем към лекар, вместо да се самолекуваме с хранителни добавки:

Симптоми:

- лесна уморяемост
- сънливост и непълноценен сън
- бледа кожа
- главоболие
- затруднено дишане
- сърцебиене
- зрителни нарушения и склонност към световъртеж или дори колапс, особено при изправяне на тялото
- чувство на студ, несъответстващо с външната температура
- един специфичен симптом, особено неприятен за нас жените тук е косопадът, но той се проявява най-вече при много тежките форми на това „заболяване”

Помнете, че тялото ви може да се приспособи към тези симптоми до толкова, че дори да не чувства неразположение, особено, когато не извършва някаква по-тежка физическа дейност. И същевременно, ако анемията настъпи изведнъж, може да се почувствате наистина много зле, особено ако сте свикнали с по-активен начин на живот. Няма да отрека, че една от причините да не обичам преходите в планината, особено, когато трябва да се изкачвам по по-стръмни склонове, е анемията. Умората и бързото задъхване никак не са ми чужди. Но пък, ако спазвам по-умерено темпо и си почивам по-често, изобщо не се сещам за този си проблем.

Наистина, много лесно е да се поддържате в добра форма и дори напълно да забравите, че сте анемични. Достатъчно е редовно да посещавате лекар и да изследвате нивата на хемоглобина си, ако се налага веднъж или два пъти годишно да приемате допълнителни количества желязо под формата на таблетки или ампули и да се храните здравословно предвид вашето състояние- с храна, съдържаща в по-големи количества елемента желязо.

А сега нека посочим и кои са храните, които трябва да консумираме почти ежедневно, когато съжителстваме с желязодефицитната анемия:


Сурови зеленчуци – особено лятото- не пропускайте салатите- доматите, лука, червеното цвекло, магданозът и картофите трябва да са ви първи приятели. А спанакът и копривата- задължителен елемент в храната ви поне два пъти седмично.

За основно ястие предпочитайте птичето месо, рибата и морските дарове, черния дроб, бобовите растения - боб, леща, грах, нахут, както и зърнените култури като елда и киноа- те са вашият най-здравословен избор

Сурови ядки и семена - бадеми, лешници, орехи, тиквени и слънчогледови семки- винаги, когато изпитате глад и искате нещо мъничко за хапване, преди основното ядене, избирайте ядките

Сурови плодове, фрешове, сокове и смутита- ябълки (поне по 2 на ден), круши, ягоди, грозде, диня, касис, смокини и боровинки

Не забравяйте и за цитрусовите плодове- снабдяването на организма с витамин C е особено важно, когато страдате от анемия.

Вероятно малко от вас знаят за „магията” на суровите жълтъци - 1 суров жълтък на ден доставя на организма необходимата доза желязо. Може да го добавите към шепа ядки и да го разбъркате и с лъжичка мед.

Сред останалите храни, които не бива да подминавате са:

Чистото какао на прах
Сусам и сусамово масло
Сушени домати
Сушени кайсии и сушени сливи

Не забравяйте и за витамин B12 и редовно го доставяйте на организма си под каквато форма изберете. Той е задължителен в съчетание с желязото, за да поддържате добра форма, да сте бодри и заредени с енергия.

Избягвайте:

Кофеина- високото съдържание на кофеин в кафето влияе неблагоприятно върху анемията. Затова или не злоупотребявайте с дозата (до 2 кафета на ден), или просто изберете безкофеиново. Знаем, че анемията ни кара да се чувстваме сънливи и уморени и кафето понякога (особено в офиса) ни е единственият спасител, който моментално ни „вдига на крак” и все пак- придържайте се към разрешеното количество.

В съчетание с еднообразна храна, кофеинът и алкохолът могат да ви бъдат сериозни врагове в борбата с желязодефицитната анемия. Затова- бъдете внимателни и още веднъж - помнете, че колкото по-здравословно се храните (според състоянието си), толкова по-голяма е възможността изобщо да забравите, че имате такъв проблем.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Хемороиди – от какво се получават?
· Излъчването от мобилните телефони ускорява развитието на Алцхаймер
· Оцелелите от COVID-19 са по-склонни да развият психични проблеми
· Какво е общото между сезонния грип и COVID-19?
· В Световния ден на атопичния дерматит: около 200 000 българи боледуват
· 26 март - "Лилавият ден" в подкрепа на хората с епилепсия
· Морковите и доматите са по-полезни сготвени
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Интервю с магистър-фармацевт Петя Цонева
· Тази подправка намалява нивата на холестерол
· 23 май - Световен ден на кръводарителя
· Скуката не е толкова страшна, колкото изглежда
Четвъртък
30
Юни 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Липсва ви енергия? Вероятните причини
Забелязали ли сте, че има дни, в които може да сте десет часа на работа и после още пет да шетате из...
Чудесата на парната баня
През последните години акватерапията е изключително популярна. Ако изпишете думата в интернет, ще ви...
Защо е важно да се разтягаме преди, по време и след тренировка - продължение
Разтягaнето по време на тренировка е необходимо, макар на пръв поглед то да я прекъсва. Това са малки...
Блатен аир - полезен за стомаха и храносмилането, при борба с косопада
Kоренищата му са традиционна подправка в индийската и арабската кухня и в същото време от тях се приготвят...
Скачане на мини батут за здраве и добро настроение
Кога беше последният път, когато истински се забавлявахте, докато тренирахте? Ако не можете да си спомните,...
Списание Hera.bg подкрепя Коледните пости
Коледните пости вече започнаха. И тази година ще подкрепим всички читатели, които са решили да постят....
СЗО предупреди: Консумацията на преработено месо увеличава риска от поява на рак
Световната здравна организация обяви на 26 октомври, че консумацията на обработено месо причинява рак....
Биопродуктите – лукс или разумна инвестиция в здравето II
Алтернативата Внедряването на всеки един нов химикал или технология влече след себе си необходимостта...
11 лични вещи, които са си наистина лични
Има лични вещи, които споделяме с приятелките си, които споделяме със сестра си и такива, които са си...
Киселото зеле - зимното съкровище
За българите киселото зеле е класическа зимнина, заедно с туршията и киселите краставички. Приготвянето...
Разбирането на гнева води до овладяването му - причини за гнева и техники за справяне
„Никой не е в състояние да предизвика в теб гняв или стрес. Само ти можеш да го сториш чрез начина, по...
Влиянието на Луната върху женското здраве II
Ще започнем да търсим мъдрите напътствия на женската ни природа с проучване на особеностите на фазите...
С повишено внимание към морските дарове
Лято е и менюто ни в тези горещини би трябвало да е доста по-различно. А дори да не сте променили особено...
Микроелементът йод – защо ни е необходим?
Всички знаем, че йодът е необходим за дейността на щитовидната жлеза. По малко известно е, че същия този...
Плуване за изваяно тяло
Плуването е може би най-подходящото физическо упражнение за добиване на изваяна фигура и добър тонус....
Защо от загубата на домашен любимец толкова ни боли?
Хората, които нямат домашен любимец, често не разбират мъката на другите, когато се случи тяхната животинка...
"Премахнаха" ли ни смартфоните от собствения ни живот?
Обсебването ни към смартфоните днес се е сляло с действителността и никому не прави впечатление. Може...
Полезни ли са диетичните храни?
Свидетели сме на истинско наводнение от продукти с надписите „диетична храна” и „по-малко калории”. В...
Без отпуск тази година? Станете турист в собствения си град
Ако вие сте от тези щастливци, които нямат голям или никакъв годишен отпуск, трябва ви спешно идея как...
Защо да накисваме предварително семена, ядки и варива?
По време на пости многократно увеличаваме количеството на консумираните зърнени и бобови храни, а суровите...
Митовете и истина за настинката
Обикновената простуда е неприятно заболяване, но не дотолкова сериозно, че да се отправим към лекарския...
25 ноември - Международен ден за елиминиране на насилието над жени и момичета
По данни на ООН, всяка трета жена или момиче по света е страдала от насилие през живота си, половината...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 10
Ден 10 от Коледните пости. От днес можем да включим риба, скариди, калмари, октоподи, миди и всякакви...
Грижете се за тялото си. Това е единственото място, в което ще живеете
Грижете се за тялото си. Това е единственото място, в което ще живеете....
Инулинът - що е то?
Установено е, че в миналото нашите предци са консумирали всеки ден около 200 г различни диетични фибри,...
Учени: Умереното гладуване намалява риска от сърдечно-съдови болести
Учени от университета на Съри в Англия установиха, че умереното гладуване с прекъсвания намалява по-ефикасно...
Манипулаторите в нашето ежедневие
Манипулаторите около нас може да са различни типове, но всичко с тях се свежда до едно - някак успяват...
Похвалата е ключ към сърцето и към успеха - не я пестете!
Всеизвестен факт е, че децата е добре да бъдат хвалени, да получават поощрение и одобрение и при най-малкия...
Мазните храни, зимата и холестеролът
Високият холестерол е една от главните причини за сърдечните проблеми на хората по света. Зимата пък...
Повече приятели или повече родители?
Често, когато говорим за родителството, използваме думи като "забранявам", "карам се", "изисквам", "нареждам"....
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook