Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Ginataang monggo - филипински десерт


Ginataang monggo е традиционен филипински десерт. С думата Ginataang филипинците назовават всякаква храна, която се приготвя с gata - филипинското название за кокосовото мляко. Monggo пък е думата за боб мунг ( от който покълваме соеви кълнове). Десертът се приготвя от печен боб мунг, ориз и кокосово мляко.

Кокосовото мляко е често срещано във филипинската кухня. Можете да го намерите в метални кутийки в по-големите магазини. Боб мунг пък ще откриете в магазините за здравословна храна, Десертът донякъде напомня на нашенския сутляш или иначе казано мляко с ориз. Подходящ е за вегетарианци и в дните, когато се пости. Също за хора, които избягват глутен.
за 3 порции

50 гр. боб мунг - сух
100 гр. ориз
300 мл. кокосово мляко
100 мл. вода
60-70 гр. захар


В сух тиган запичаме до кафяво боб мунг - оставяме да изстине. Поставяме бобчетата в хартия за печене и с помоща на точилка или друг твърд предмет го смачкваме, колкото зърната да се разделят.
Оризът е добре да бъде от закръглените сортове. Измиваме го добре.

В тенджера изсипваме кокосовото мляко и водата. След като заври, намаляваме на слаб огън и добавяме бобчетата и ориза. Бъркаме от време на време (около 15 минути) и добавяме захарта (увеличете или я намалете по ваш вкус). Сместа започва да се сгъстява и е нужно непрестанно бъркане, когато придобие кремообразен вид е готова. По желание може да добавите и много малко ванилия. Разсипваме в купички, оставяме леко да изстине. При сервиране може да се полее с лъжица кокосово мляко.


Коментари
2011-03-15 #4
didatzeni
Тоя десерт ще го ям през лятото,като ида на почивка във Филипините.Само да не ни хакне някое земетресение там.
2011-02-28 #3
Инна Георгиева
На нещо препечено /ама че обяснение/ Не мога да оприлича със сходен вкус.
2011-02-28 #2
Iskra
А какъв вкус има препеченият мунг?
2011-02-27 #1
selena
Много интересно изглежда
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Как да си направим кълнове от боб мунг?
· Боб мунг (папуда) - още един здравословен избор
· Пролетна салата с кълнове и авокадо
· Кокосовото масло може би не е толкова полезно за здравето, колкото смятахме
· Кокосовото брашно - здравословна алтернатива без глутен
· Постен кокосов кекс с какао
· Чапати - хляб от индийската кухня
· Индийска кухня - Къри с кладница, кашу и зеленчуци
· Оризови нудъли със зеленчуци
· Любимите сладки на Hera.bg
· Вкусни десерти с тиква
· Нетрадиционни идеи за традиционната печена тиква
· Сирни Заговезни
· Аранчини - италиански оризови топки
· Заговезни
· 3 вида храни, които да имаме вкъщи, докато постим
· Всичко за Великите пости
· Зелеви сарми с праз и гъби
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Български учени направиха бира без глутен
· Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
· Торта със стар козунак без печене
· 5 любими десерта с ябълки
· Патладжан ветрило на фурна - да си оближеш пръстите!
· Постни банички с праз и маслини
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Боб чорба по манастирски
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Перфектна закуска: Печен сандвич с тиквички, сирене и сминдух
· Долма по иракска рецепта
· Тархана чорба
Сряда
4
Октомври 2023
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Импровизиран киш с праз и бекон
Имам нещо много любимо - да приготвям храна, за която са ми споделили обични ми хора. Просто... рецепти...
Коледна питка с паричка
В последните години много мои познати ми споделят, че баницата с късмети, която е характерна за първите...
Как да проверим дали са пресни кокошите яйца - няколко съвета
Как да проверим дали са пресни кокошите яйца ни съветва Александра Разаренова, диетолог, специалист по...
Пресни подправки от терасата
Подправките са душата на всяко ястие, а какво по-хубаво от това да са пресни и току-що откъснати. Вече...
Салата с печен пипер, праз, рукола и кедрови ядки
За тази вкусна есенна салата ни е нужно: 450 г праз 2 пипера - червени 2 с.л зехтин 1 с.л бял...
Календар на сезонните плодове
Най-качествени, полезни и изгодни са плодовете в сезона си. А ето и кой плод, в кой месец, е най-изгоден...
Пресни и хрупкави картофки - ветрилце с босилек
У дома само аз харесвам пресен босилек, така че половината от тези картофки направих с копър. Можете...
Сладък картоф (батат) за стабилизиране на кръвната захар и засилване на имунитета
Сладкият картоф навлиза все по-бързо и успешно в менюто и е предпочитан продукт от много хора, които...
Какво и как да приготвим с дюли?
След събирането на последните дарове на есента, често можем да се озовем с някоя и друга дюля. Този плод...
Българска национална кухня – що е то?
Страната ни може да е малка, но поводи за национална гордост – колкото искаш. Всеки ще има какво да изтъкне...
Свинско с кисело зеле
Една от най-големите кулинарни благинки на зимата е Свинско с кисело зеле. Ако пък е направено с така...
Синьото сирене - изтънчена наслада за ценители на нетрадиционни вкусове
Синьото сирене е специфичен деликатесен вид сирене с висока хранителна стойност и висока масленост. Представлява...
Какво да правим с великденските яйца след Великден
Независимо как сме боядисали великденските яйца, независимо колко от тях сме спасили от спукване при...
Свежите безалкохолни напитки на лятото
В горещ летен ден, за парти или просто така, понякога не ни идва идея за разхлаждаща напитка, различна...
Кефир за здрави черва и имунитет
Кефирът е поредната ферментирала храна, която заслужава вниманието ни. И макар направата му да е малко...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook