Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Ginataang monggo - филипински десерт


Ginataang monggo е традиционен филипински десерт. С думата Ginataang филипинците назовават всякаква храна, която се приготвя с gata - филипинското название за кокосовото мляко. Monggo пък е думата за боб мунг ( от който покълваме соеви кълнове). Десертът се приготвя от печен боб мунг, ориз и кокосово мляко.

Кокосовото мляко е често срещано във филипинската кухня. Можете да го намерите в метални кутийки в по-големите магазини. Боб мунг пък ще откриете в магазините за здравословна храна, Десертът донякъде напомня на нашенския сутляш или иначе казано мляко с ориз. Подходящ е за вегетарианци и в дните, когато се пости. Също за хора, които избягват глутен.
за 3 порции

50 гр. боб мунг - сух
100 гр. ориз
300 мл. кокосово мляко
100 мл. вода
60-70 гр. захар


В сух тиган запичаме до кафяво боб мунг - оставяме да изстине. Поставяме бобчетата в хартия за печене и с помоща на точилка или друг твърд предмет го смачкваме, колкото зърната да се разделят.
Оризът е добре да бъде от закръглените сортове. Измиваме го добре.

В тенджера изсипваме кокосовото мляко и водата. След като заври, намаляваме на слаб огън и добавяме бобчетата и ориза. Бъркаме от време на време (около 15 минути) и добавяме захарта (увеличете или я намалете по ваш вкус). Сместа започва да се сгъстява и е нужно непрестанно бъркане, когато придобие кремообразен вид е готова. По желание може да добавите и много малко ванилия. Разсипваме в купички, оставяме леко да изстине. При сервиране може да се полее с лъжица кокосово мляко.


Коментари
2011-03-15 #4
didatzeni
Тоя десерт ще го ям през лятото,като ида на почивка във Филипините.Само да не ни хакне някое земетресение там.
2011-02-28 #3
Инна Георгиева
На нещо препечено /ама че обяснение/ Не мога да оприлича със сходен вкус.
2011-02-28 #2
Iskra
А какъв вкус има препеченият мунг?
2011-02-27 #1
selena
Много интересно изглежда
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Как да си направим кълнове от боб мунг?
· Боб мунг (папуда) - още един здравословен избор
· Пролетна салата с кълнове и авокадо
· Предимства на кокосовото масло за коса: най-добрите начини за употреба и ползи
· Кокосовото масло може би не е толкова полезно за здравето, колкото смятахме
· Кокосовото брашно - здравословна алтернатива без глутен
· Аспержов зелен боб с пушен бекон
· Чапати - хляб от индийската кухня
· Индийска кухня - Къри с кладница, кашу и зеленчуци
· Любимите сладки на Hera.bg
· Вкусни десерти с тиква
· Нетрадиционни идеи за традиционната печена тиква
· Сирни Заговезни
· Аранчини - италиански оризови топки
· Заговезни
· 3 вида храни, които да имаме вкъщи, докато постим
· Всичко за Великите пости
· Зелеви сарми с праз и гъби
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Български учени направиха бира без глутен
· Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
· Торта със стар козунак без печене
· 5 любими десерта с ябълки
· Патладжан ветрило на фурна - да си оближеш пръстите!
· Постни банички с праз и маслини
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Боб чорба по манастирски
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Салата с леща белуга и семена от нар
· „Вкусът на България в четири сезона“: Опитайте тези прекрасни рецепти от книгата на Иван Звездев
· Перфектна закуска: Печен сандвич с тиквички, сирене и сминдух
· Долма по иракска рецепта
Четвъртък
25
Юли 2024
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Сол или сол
Солта е най-простата подправка. Дотолкова сме свикнали с нея, че прибавянето й в основните ястия изобщо...
Вино и храна - как да съчетаваме правилно
Когато есента е в разгара си, а зимата потропва на прозореца, в хладните нощи често ти се приисква да...
Критараки с доматен сос и телешки кюфтенца
Критараки е вид паста, която много прилича по форма на ориза. Често се използва в гръцката кухня, в същата...
Супа с резене, коприва и левурда
Резенето, известно с доброто си антибактериално свойство, можете да срещнете с различни имена. Като мореч...
Елда с кестени
Обичате елда, но може би се чудите как да притъпите особения й привкус ? Как да да стане още по-приятна...
Скариди с чесън и копър
Съвършените неща са прости. Те нямат нужда от нищо повече и нищо по-малко. Блюдо от скариди с чаша вино...
Козуначена пита след Великден
Какво да правим със стария козунак? Това е вторият най-задаван въпрос след Великден. Първият, разбира...
Гьобечки
Отраснала съм в Родопите. Коренът ни е от Добруджа и Русе. Историята е малко сложна, леко военна и ненужно...
Салата от спанак, цвекло, синьо сирене и орехи
Нещо свежо и набързо. Изберете по-дребен спанак, за да не се налага да режете листенцата. две шепи...
Празнична торта - Великденско гнездо
Гергана от Варна: "Бих искала да участвам и с още едно предложение, за великденски десерт - една много...
Лимонова трева - подправка, билка и козметика
Латинското й наименование е Цимбопогон (Cymbopogon), но е известна с по-простичкото - лимонова трева....
Постни лозови сарми с булгур
Лозовите сармички са едно малко бижу в националната ни кухня. Пипкаво е да направиш една тава с миниатюрни...
Тайните на домашната лимонада
Кой не обича прясна домашна лимонада? Тя няма нищо общо с онова газирано, подсладено и ароматизирано...
Постни арменски сармички
Ако са ви омръзнали обичайните рецепти за лозови сърми и искате да опитате нещо ново и все пак традиционно...
Пици в американски стил – как "Доминос" поддържат стандарта
Пицата е храна, която се радва на голяма популярност по целия свят. Тя е обичана от всички и се отличава...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook