Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Ginataang monggo - филипински десерт


Ginataang monggo е традиционен филипински десерт. С думата Ginataang филипинците назовават всякаква храна, която се приготвя с gata - филипинското название за кокосовото мляко. Monggo пък е думата за боб мунг ( от който покълваме соеви кълнове). Десертът се приготвя от печен боб мунг, ориз и кокосово мляко.

Кокосовото мляко е често срещано във филипинската кухня. Можете да го намерите в метални кутийки в по-големите магазини. Боб мунг пък ще откриете в магазините за здравословна храна, Десертът донякъде напомня на нашенския сутляш или иначе казано мляко с ориз. Подходящ е за вегетарианци и в дните, когато се пости. Също за хора, които избягват глутен.
за 3 порции

50 гр. боб мунг - сух
100 гр. ориз
300 мл. кокосово мляко
100 мл. вода
60-70 гр. захар


В сух тиган запичаме до кафяво боб мунг - оставяме да изстине. Поставяме бобчетата в хартия за печене и с помоща на точилка или друг твърд предмет го смачкваме, колкото зърната да се разделят.
Оризът е добре да бъде от закръглените сортове. Измиваме го добре.

В тенджера изсипваме кокосовото мляко и водата. След като заври, намаляваме на слаб огън и добавяме бобчетата и ориза. Бъркаме от време на време (около 15 минути) и добавяме захарта (увеличете или я намалете по ваш вкус). Сместа започва да се сгъстява и е нужно непрестанно бъркане, когато придобие кремообразен вид е готова. По желание може да добавите и много малко ванилия. Разсипваме в купички, оставяме леко да изстине. При сервиране може да се полее с лъжица кокосово мляко.


Коментари
2011-03-15 #4
didatzeni
Тоя десерт ще го ям през лятото,като ида на почивка във Филипините.Само да не ни хакне някое земетресение там.
2011-02-28 #3
Инна Георгиева
На нещо препечено /ама че обяснение/ Не мога да оприлича със сходен вкус.
2011-02-28 #2
Iskra
А какъв вкус има препеченият мунг?
2011-02-27 #1
selena
Много интересно изглежда
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Как да си направим кълнове от боб мунг?
· Боб мунг (папуда) - още един здравословен избор
· Пролетна салата с кълнове и авокадо
· Кокосовото масло може би не е толкова полезно за здравето, колкото смятахме
· Кокосовото брашно - здравословна алтернатива без глутен
· Постен кокосов кекс с какао
· Чапати - хляб от индийската кухня
· Индийска кухня - Къри с кладница, кашу и зеленчуци
· Оризови нудъли със зеленчуци
· Любимите сладки на Hera.bg
· Вкусни десерти с тиква
· Нетрадиционни идеи за традиционната печена тиква
· Сирни Заговезни
· Аранчини - италиански оризови топки
· Заговезни
· 3 вида храни, които да имаме вкъщи, докато постим
· Всичко за Великите пости
· Зелеви сарми с праз и гъби
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Български учени направиха бира без глутен
· Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
· Торта със стар козунак без печене
· 5 любими десерта с ябълки
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Боб чорба по манастирски
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Изпитана рецепта за домашна горчица
Вторник
3
Август 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Лятна суперсалата с кейл, спанак и авокадо
Това е първата ми среща с кейла на трапезата. Изумителните му здравословни ползи са проучени едва наскоро,...
Как да съхраним: Хайвер за разбиване
Надявам, се че щом четеш тази статия и ти като мен си любител на разбития тарама хайвер. Е да, той далеч...
Тиквените семки
Есента е сезона на тиквата. Вероятно я обичате печена, на тиквеник или, ако имате страст към екзотичните...
Захранване на бебето
Когато настъпи момента да захраните бебето, (около 5-6 месец) а и малко преди това, изниква въпроса домашно...
Рангелово блюдо
На Архангеловден жените приготвят обреден хляб наречен "рангелово блюдо" (рангелов хляб), "боговица"...
Шоколадови трюфели
Знам, че в Hera.bg има сериозни почитателки на шоколада и то натуралния! С поздрав към всички вас и благодарност...
"Който казва, че не обича шоколад, вероятно лъже"
Чудили ли сте се защо, след като сте изяли цял шоколад или преполовили кутия бонбони, желанието ви да...
Омлет със спанак - бързо и полезно
Привет редакция на списание „Hera.bg”! Казвам се Диана, живея в София, наскоро се оженихме с моя дългогодишен...
Новогодишна баница
В моето детство баба слагаше в новогодишната баница с късмети дрянови клонки. Ходеше и си ги търсеше,...
Хелоуин: Буболечки
Ето едно много лесно хелоуинско предложение. Добавени дори върху най-обикновено изглеждаща храна, тези...
Гювечета с кестени
В сезона на кестените, винаги си замразявам малко сварени кестени във фризера, за това днес мога и да...
Моят ватикански хляб
Когато разбрах за този „ритуал” не бях особено екзалтирана, дори си помислих, че това е поредното суеверие,...
Фъдж с кокос
Този десерт става изключително бързо, а вкусът му е страхотен. Макар наречен фъдж, тук по-скоро идеята...
Мъфини със спанак и синьо сирене
На Цветница имахме кратко пътуване извън града с децата. Сутринта минахме за благословия и върба през...
Миди с бяло вино и лимони
Интересното в тази рецепта за миди е варенето им с кубчета лимон. Как да почистите мидите преди...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook