Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Кокосовото брашно - здравословна алтернатива без глутен



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
На пазара има голямо разнообразие от всякакви видове брашна, подходящи за всеки вкус и нужда – бяло брашно, пълнозърнести видове, брашно от Лимец, царевично, соево, бадемово, оризово, кокосово и други. Много рецепти, поради своята специфичност, изискват точно определен тип брашно, за да бъде резултатът наистина успешен, а приготвената храна да носи истинска наслада за сетивата.

Кокосовото масло – универсално средство за красота

Популярността на кокосовото брашно нараства все повече тъй като много хора откриват ползите му за здравето, възможността да се използва в приготвянето на различни вкусни ястия и най-вече като здравословна алтернатива на другите брашна.

Кокосовото брашно не съдържа глутен, богато е на фибри, белтъчини и здравословни мазнини. Също така то има ниско съдържание на захар, смилаеми въглехидрати и калории, както и нисък процент на гликемичния индекс. Всичко това прави кокосовото брашно особено подходящо за хора, чувствителни към глутен, с храносмилателни проблеми, с алергии към ядки, вегетарианци и всички останали, които биха искали да опитат нещо различно.

Кокосово масло за здравето

Как се приготвя брашното? Кокосовото брашно се приготвя от изсушената вътрешна част на кокосовия орех. Няма следи от никакви ядки, направено е изцяло от чист кокос. След като месестата бяла част се отдели от кокосовия орех, тя се пече при ниска температура, за да се изсуши добре, след което се превръща във фино брашно.

Ползи за здравето:

- Подпомага метаболизма - високите нива на здравословни наситени мазнини под формата на средноверижни мастни киселини (MCFA) се използват от тялото за енергия и спомагат за поддържането на здравословен метаболизъм, балансирани нива на кръвната захар и др.;
- С високо съдържание на фибри – вътрешността на кокосовия орех, от която се приготвя брашното, доставя 61% диетични фибри за организма;
- Подпомага поддържането на здравословни нива на кръвната захар - кокосовото брашно е ниска гликемична храна и не повишава нивата на кръвната захар. Изследвания показват, че консумирането на продукти, съдържащи кокосово брашно, може да помогне, за да се намали цялостното гликемично въздействие на храната и да се поддържат стабилни нива на кръвната захар;
- Подпомага храносмилането - подходящо за хора с проблеми с храносмилането, има висока хранителна плътност, може да помогне и за здравето на сърцето. Проучвания показват, че кокосовото брашно има способността да спомага за понижаване на "лошите" нива на LDL холестеролa и серумните триглицериди.

Дори с малко количество кокосово брашно могат да се постигнат страхотни резултати - само 2 супени лъжици кокосово брашно съдържат 5 грама фибри, 8 грама въглехидрати и само 60 калории. Това го прави идеален избор за тези, които следват по-нисък калориен план за отслабване, наблюдават стриктно приема на въглехидрати и се стремят да увеличат фибрите в диетата си.



Кокосово или Бадемово брашно?

И двата вида брашно са много харесвани заради безглутеновото си съдържание, възможността да се използват в различни рецепти, разбира се, и заради високото съдържание на хранителни вещества. И все пак кокосовото брашно предлага повече фибри и по-малко калории в сравнение с бадемовото. Кокосовото брашно е и чудесна алтернатива за всички, които имат алергии към ядки.

¼ чаша кокосово брашно (около 28 грама) съдържа:
120 калории
4 грама мазнини
4 грама протеин
10 грама фибри
16 грама въглехидрати
2 грама захар

¼ чаша бадемово брашно (около 28 грама) съдържа:
160 калории
14 грама мазнини
6 грама протеини
3 грама фибри
6 грама въглехидрати

Кокосовото брашно и бадемовото брашно създават големи покрития за протеини, но имат различни текстури и качества, когато се приготвят. Бадемовото брашно обикновено е ронливо, по-твърдо и има по-силен вкус. Кокосовото брашно пък абсорбира повече вода, по-плътно е и създава по-мек продукт. Можете да използвате и двете брашна заедно, за да създадете много здравословни безглутенови рецепти. Винаги можете да експериментирате, откривайки различни начини за използване и нови вкусове.


Какво да приготвим с кокосово брашно? – кокосовото брашно може да се използва в приготвянето, както на сладки, така и на солени рецепти. Особено подходящо е за хлябове с по-гъста текстура, мъфини, бисквити, палачинки, браунис, кексове и други.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Кокосовото масло може би не е толкова полезно за здравето, колкото смятахме
· Постен кокосов кекс с какао
· Бърза маска за всеки тип коса от само три съставки
· Откриха кои ядки ни помагат да отслабнем по-бързо
· Орехите – за здраво сърце и добро настроение
· Орехите - полезни за мозъка, но още повече за сърцето
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Български учени направиха бира без глутен
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
Неделя
22
Май 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Брускети с домати, чесън и зехтин
Родината на брускетата е централна Италия. Препечената със зехтин филийка е прекрасно предястие (особено...
Кюфтета от булгур, просо и елда
Тази година половинката реши, че ще се включи в постите и това е причина да приготвям някакви осреднени...
Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
Когато избирате зелени аспержи - гледайте да са със затворени съцветия в горната част, разбира се - свежи....
Патладжанени рулца с козе сирене
Ако допреди десетилетия козето сирене е било чест продукт на трапезата на българина - днес почти сме...
Тиквеник
Тиквеникът е едно от традиционните ястия за Бъдни вечер. Поднася се и на Коледни заговезни – денят преди...
Ориз със сушени домати
Предлагам ви нещо много просто, подходящо както за гарнитура така и за безмесно предястие. 150 грама...
Бърза авокадо паста
Обожавам паста - всякакви видове и всякакви сосове. Понякога времето не стига за разточително готвене....
Ризото с морски дарове
Оризът просто обожава в него блажено да се сгушват скаридки, миди и калмари с бяло вино. Ако имате повече...
Помогни на Цвети! Изпрати постна рецепта
Играта "Помагам на Цвети ot Hera.bg" ще се състои от 2 до 25 декември 2013 година, включително.  Както...
Ризото в розово
На пръв поглед цвета на това ризото може да те стъписа, защото в този цвят сме свикнали да виждаме най-вече...
Ошав
Ошавът присъства на обредните трапези в дните около Коледа, но освен това той е много хранителен и полезен....
Патладжанът – историята на един плод
Родом от региона на Индия, култивиран преди около 4000 години, днес патладжанът е разпространен в почти...
Пица с полента
Вкусът на това ястие изненада дори и мен. Нямах огромни очаквания, но наистина се получи чудесно, според...
Витаминозна зелена салата
Предлагам ви една изключително полезна комбинация с червено цвекло. Ето и как да приготвите тази вкусна...
Печено агнешко на порции с гарнитура от ориз, булгур и спанак
В моето детство Гергьовден беше най-радостният ден в годината. Дворът - пълен с живот, градината – с...
Как да приготвим: Броколи
На първо място е необходимо да изберете качествени броколи. Те се познават по тъмнозеления цвят, стегнатата...
Шоколадови бисквити с червени боровинки
Мина малко повече от седмица от края на нашия пролетен конкурс "Пролет с Hera.bg". Публикувахме имената...
Фъдж с кокос
Този десерт става изключително бързо, а вкусът му е страхотен. Макар наречен фъдж, тук по-скоро идеята...
Охлюви – нещо изтънчено или забравено от кухнята на баба
Всеки от нас поне веднъж е имал кулинарна среща с охлювите. Познавачи казват, че хората се делят на три...
Да консервираме здравословно - II част
Да намачкаме ягоди, малини, вишни, боровинки, касис, арония Най-полезният начин за съхранение на червените...
Маслинова паста с босилек
Маслиновата паста, намазана на препечена филийка е един от многобройните видове брускети, които жителите...
Пилешки дробчета с пуешко и гъбки
Като повечето жени и аз не обичам да изхвърлям храна, така че често се налага да оползотворявам продукти....
Сладолед-йогурт „Горски плодове”
Отдавна съм обявила бойкот на сладоледите, които се продават в магазинната мрежа, но досега ми се налагаше...
Есенна зеленчукова супа
Тази есенна супа, е изключително лесна за приготвяне. Наред с това, в нея има много витамини, които помагат...
Сладко от круши и грозде
След горещото и вълнуващо лято есента идва с тихи стъпки и носи пъстър букет от цветове, аромати, вкусове...
Как да готвим: Свинско месо
В сезона на свинското месо сме. Който гледа прасенца или пък има село, вече е намазал с празничните...
Как да нарежем диня бързо
В разгара на дините сме, сега те просто доминират над всички плодове. Често обаче след като сме избрали...
Как да: Почистим череши/вишни от костилки
И така, ако си попаднал на този пост е ясно, че вероятно нямаш уред за отстраняване на костилки, като...
Как да приготвим: Кестени
Понякога си мисля, че есента всъщност мирише на печени кестени или печените кестени на есен. Няма значение!...
Как се прави: Kурбан за здраве
Даване на курбан по нашите земи, обикновено за здраве, е една хилядолетна традиция. Тя има своите корени...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook