Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Кокосовото брашно - здравословна алтернатива без глутен



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
На пазара има голямо разнообразие от всякакви видове брашна, подходящи за всеки вкус и нужда – бяло брашно, пълнозърнести видове, брашно от Лимец, царевично, соево, бадемово, оризово, кокосово и други. Много рецепти, поради своята специфичност, изискват точно определен тип брашно, за да бъде резултатът наистина успешен, а приготвената храна да носи истинска наслада за сетивата.

Кокосовото масло – универсално средство за красота

Популярността на кокосовото брашно нараства все повече тъй като много хора откриват ползите му за здравето, възможността да се използва в приготвянето на различни вкусни ястия и най-вече като здравословна алтернатива на другите брашна.

Кокосовото брашно не съдържа глутен, богато е на фибри, белтъчини и здравословни мазнини. Също така то има ниско съдържание на захар, смилаеми въглехидрати и калории, както и нисък процент на гликемичния индекс. Всичко това прави кокосовото брашно особено подходящо за хора, чувствителни към глутен, с храносмилателни проблеми, с алергии към ядки, вегетарианци и всички останали, които биха искали да опитат нещо различно.

Кокосово масло за здравето

Как се приготвя брашното? Кокосовото брашно се приготвя от изсушената вътрешна част на кокосовия орех. Няма следи от никакви ядки, направено е изцяло от чист кокос. След като месестата бяла част се отдели от кокосовия орех, тя се пече при ниска температура, за да се изсуши добре, след което се превръща във фино брашно.

Ползи за здравето:

- Подпомага метаболизма - високите нива на здравословни наситени мазнини под формата на средноверижни мастни киселини (MCFA) се използват от тялото за енергия и спомагат за поддържането на здравословен метаболизъм, балансирани нива на кръвната захар и др.;
- С високо съдържание на фибри – вътрешността на кокосовия орех, от която се приготвя брашното, доставя 61% диетични фибри за организма;
- Подпомага поддържането на здравословни нива на кръвната захар - кокосовото брашно е ниска гликемична храна и не повишава нивата на кръвната захар. Изследвания показват, че консумирането на продукти, съдържащи кокосово брашно, може да помогне, за да се намали цялостното гликемично въздействие на храната и да се поддържат стабилни нива на кръвната захар;
- Подпомага храносмилането - подходящо за хора с проблеми с храносмилането, има висока хранителна плътност, може да помогне и за здравето на сърцето. Проучвания показват, че кокосовото брашно има способността да спомага за понижаване на "лошите" нива на LDL холестеролa и серумните триглицериди.

Дори с малко количество кокосово брашно могат да се постигнат страхотни резултати - само 2 супени лъжици кокосово брашно съдържат 5 грама фибри, 8 грама въглехидрати и само 60 калории. Това го прави идеален избор за тези, които следват по-нисък калориен план за отслабване, наблюдават стриктно приема на въглехидрати и се стремят да увеличат фибрите в диетата си.



Кокосово или Бадемово брашно?

И двата вида брашно са много харесвани заради безглутеновото си съдържание, възможността да се използват в различни рецепти, разбира се, и заради високото съдържание на хранителни вещества. И все пак кокосовото брашно предлага повече фибри и по-малко калории в сравнение с бадемовото. Кокосовото брашно е и чудесна алтернатива за всички, които имат алергии към ядки.

¼ чаша кокосово брашно (около 28 грама) съдържа:
120 калории
4 грама мазнини
4 грама протеин
10 грама фибри
16 грама въглехидрати
2 грама захар

¼ чаша бадемово брашно (около 28 грама) съдържа:
160 калории
14 грама мазнини
6 грама протеини
3 грама фибри
6 грама въглехидрати

Кокосовото брашно и бадемовото брашно създават големи покрития за протеини, но имат различни текстури и качества, когато се приготвят. Бадемовото брашно обикновено е ронливо, по-твърдо и има по-силен вкус. Кокосовото брашно пък абсорбира повече вода, по-плътно е и създава по-мек продукт. Можете да използвате и двете брашна заедно, за да създадете много здравословни безглутенови рецепти. Винаги можете да експериментирате, откривайки различни начини за използване и нови вкусове.


Какво да приготвим с кокосово брашно? – кокосовото брашно може да се използва в приготвянето, както на сладки, така и на солени рецепти. Особено подходящо е за хлябове с по-гъста текстура, мъфини, бисквити, палачинки, браунис, кексове и други.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Кокосовото масло може би не е толкова полезно за здравето, колкото смятахме
· Постен кокосов кекс с какао
· Бърза маска за всеки тип коса от само три съставки
· Орехите – за здраво сърце и добро настроение
· Орехите - полезни за мозъка, но още повече за сърцето
· Полезна или не е консумацията на ядки вечер?
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Български учени направиха бира без глутен
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
Четвъртък
6
Май 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30

31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Ginataang monggo - филипински десерт
Ginataang monggo е традиционен филипински десерт. С думата Ginataang филипинците назовават всякаква...
Яхния с охлюви и лапад
Тази рецепта ни изпрати и сподели Величка Христова "През пролетта има много дъждове, а след дъжд отвсякъде...
Синьото сирене - изтънчена наслада за ценители на нетрадиционни вкусове
Синьото сирене е специфичен деликатесен вид сирене с висока хранителна стойност и висока масленост. Представлява...
Салата от спанак, цвекло, синьо сирене и орехи
Нещо свежо и набързо. Изберете по-дребен спанак, за да не се налага да режете листенцата. две шепи...
Baingan Bharta - индийска кухня
Baingan Bharta е традиционна индийска рецепта от Панджабския регион, която в зависимост от района има...
Овесени бисквити с Дарето
Рецептата ми е споделена от една приятелка, която обича да готви всякакви завъртяни вкусотийки. Но на...
Патладжанена разядка
Вкусна и ефектна за поднасяне разядка с печен патладжан, която направих импулсивно, но стана много сполучлива. Разполовяваме...
Меломакарона
Здравейте Цвети и Hera.bg, Почти в края на Коледните пости Ви предлагам две рецепти. Аз съм Галка,...
Мазнините: добри, полезни, вредни - I
Често възхвалата или анатемосването на дадена мазнина има за цел просто да ни продаде рекламиран продукт....
Хумус с цвекло
Ако обичате цвекло и хумус, то значи в тяхната комбинация ще се влюбите. Добавям една лъжичка от дара...
Японската кухня - I
Японската кухня не прилича на никоя друга. Жителите на страната на изгряващото слънце считат, че всяко...
Домашната лютеница "на брата"
Миналата година, брат ми за първи път решиха, че ще правят лютеница (тази пак са направили). Даже успях...
Първата българска готварска книга е дело на...Дядо Славейков
Петко Рачов Славейков е светило сред съвременниците си - уважавана обществена и политическа фигура, патриот...
Празът - полезният братовчед на лука
Често пренебрегваме праза поради миризмата му. Но още по-често се налага да пием различни медикаменти...
Традиционни рецепти за Петковден
На Петковден се правят родови курбани и се месят обредни хлябове, като най-големия наречен „Света Петка”,...
Салата от булгур, авокадо, царевица и мини лукчета
Заради наличието на булгур салатката има и повече въглехидрати, но всъщност именно заради това може да...
Талятеле ала Зингара
Талятелето е любимата ми италианска паста. Представлява плоски лентички, широки около сантиметър след...
Тиквата – склад за витамини
С напредването на есента постепенно плодовете започват да изчезват от трапезата ни. Някои от тях се опитваме...
Печен камембер с червени боровинки, орехи, мащерка
Сиренето Камембер има твърда плесенна коричка, която задържа меката му вътрешност. Готвенето му на висока...
Крем супа от картофи
Картофената крем супа е нещо на вид изключително просто, даже сякаш незаслужаващо внимание. Но опиташ...
Пилешки руладини с гъби
Едно от любимите и сравнително бързи неща, които приготвяме в нашия дом. Получават се 4 броя руладини....
Тръстиковата захар – здраве и аромат на южно слънце - II
Частично рафинираната захар е запазила голяма част от полезните съставки на нерафинираната, но съдържанието...
Слънчогледовите семки са достъпни, вкусни, много полезни
Печеният слънчоглед е най-популярната семка у нас. Започнеш ли веднъж, няма отърване, докато не приключиш...
Арабски мини пици с кладница
Пиците, не са никак трудни, даже ги възприемам като някаква форма бърза закуска, правих ги по време на...
Постна майонеза
Тази рецепта правя и записвам специално за Гени. Нейното детенце има алергия към яйца. Предложих й, освен...
Пилешки шишчета със сусам
Макар, че в тази рецепта имаме топлинна обработка на сусама, все нещичко остава от неговите изключително...
Грахова крем-супа с пармезанови крутони
Тази свежа супа ще ви зареди с пролетно настроение, както заради аромата на пресни подправки, така и...
Мармалад асорти
Краят на август – любимият ми сезон. Слънцето е различно - вече грее косо и милостиво. Въздухът е различен...
Мароканската кухня – пиршество за душата - II
Присъстващ на всяко ястие е мароканският хляб (хобз) - кръгъл и плосък, тип пита, с дебела кора. Приготвя...
Критараки с доматен сос и телешки кюфтенца
Критараки е вид паста, която много прилича по форма на ориза. Често се използва в гръцката кухня, в същата...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook