Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Как да изберем вкусна диня


В разгара на лятото пазарите, магазините и крайпътните барачки се изпълват с огромни купчини мамещи на вид дини. Разбира се, от тази гледка устата ни се налива със слюнка, но как да изберем най-качественият – едновременно зрял, вкусен, но и отгледан с минимално използване на пестициди, плод? След като вече ви разказахме за полезните свойства на динята и най-интересните начини за хапването й, сега на какво да обърнем внимание по време на покупка и след това.

Не купувайте диня преди началото на август. Дори най-ранните сортове успяват да узреят естествено едва в края на юли. Всички дини, които виждате по пазарите преди това са зелени, внос от по-топли страни или зреенето им е било „пришпорено” със солидно количество химикали.

Зрялата диня издава кънтящ звук, когато почукате кората и скърца дори при леко притискане.

Не купувайте сцепена или нарязана диня. Първо, защото плодът се състои предимно от вода и след нарушаване на целостта на кората за минути губи свежестта си. И второ, защото по този начин във вътрешността лесно проникват опасни бактерии.

Не се хвърляйте на най-големите дини, които има на пазара. Колосалният размер е сигурен признак, че тези екземпляри са получили прекалено много азотна тор и съответно съдържат повече нитрати. Твърде малките дини пък обичайно са недозрели. Най-добрият избор са плодовете със среден размер.

Колкото по-малко е жълтеникавото петно на обратната страна на динята, толкова е по-зряла.

Колкото и примамливи да изглеждат сергиите край пътя, никога не купувайте диня от магистралата. Дори и след отрязването си от бостана, плодът продължава да „диша” с кората си и попива токсините от въздуха.

Изсъхналата дръжка не винаги означава зрял плод. Същият ефект се получава, ако няколко дена преди откъсването на динята, „опашката” просто е била пристегната.

Нитратите в динята се разпределят неравномерно. Най-много са в кората и близост до нея и по-малко в сърцевината.

Сигурен признак за високо съдържание на нитрати в динята е жълтият цвят на жилките, които прорязват червената сърцевина. Консумирайте само плодове с бели жилки.

Не е разумно да приготвяте сладко от корите, подобно на нашите баби. При съвременното отглеждане на дините именно в тях се натрупват най-много вредни вещества.
Виж още статии за:   Как да... · Динята ·
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Световен ден на динята - 3 август
· Летен детокс с диня и пъпеш
· Как да се отървем от паяците у дома?
· Дестилати в готвенето: От коняк в сосовете до ром в десертите
· 6 идеи как да пазарувате по-евтино
Виж още статии за:   Как да... · Динята ·
Събота
7
Септември 2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Любими есенни супи с тиква
Знам, че много хора не възприемат крем супите като сериозно ястие. Е, то някои и супата не я възприемат...
Аспержов зелен боб с пушен бекон
Зеленият боб е една от най-полезните храни, които човечеството познава. Днес на фона на разнообразието,...
Свежа лимонада с диня, малини и кокосова вода
Всички обожават това време на годината. Юли и август са месеците, в които някъде в междублоковите пространства...
Пролетна супа с лапад
Здравейте, Hera.bg и всички читателки! Пиша ви и аз, защото много харесах вашия конкурс, само чаках да...
Крем супа от моркови и картофи с шафранка
Чудото на тази бърза крем супа от моркови и картофи с шафранка, се крие в пържения дехидратиран лук....
Охлюви – нещо изтънчено или забравено от кухнята на баба
Всеки от нас поне веднъж е имал кулинарна среща с охлювите. Познавачи казват, че хората се делят на три...
Смутито завладява с финес здравословното хранене
Всички искаме в динамичния си начин на живот да успяваме да се храним здравословно. Това вълнува все...
Салата с кълнове и риба тон
Ако имате кълнове, които се чудите как да оползотворите, предлагаме ви тази салата. Тук сме използвали...
Празнична торта - Великденско гнездо
Гергана от Варна: "Бих искала да участвам и с още едно предложение, за великденски десерт - една много...
Ройбосът
Ройбосът често е наричан червен чай, но в действителност има малко общо с черния, зеления и белия, които...
Палачинки с праскови и канела
Бързам да направя допълнението, че това не са палачинките, които най-често хапваме в европейската кухня,...
Динята - лятна свежест
Най-любимият ни плод през лятото е динята. Не се знае с точност от кога се отглежда, но се предполага,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook