Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      
В шушулката се намират малки меки зрънца
В шушулката се намират малки меки зрънца

Ванилията – аромат в шушулка


Почти всеки крем, бисквити, вафла или шоколад имат аромат на ванилия, а в действителност повечето от нас не познават истинският вкус на тази подправка. Причината е проста – естествената ванилия се отглежда трудно, затова цената й е твърде висока. Може да я открием само в най-изисканите десерти и вина, а в масовото производство се използва синтетичен ванилин – познатият ни бял прах, които обаче е само едно от 171 идентифицирани ароматни съединения във ваниловата шушулка.

Ванилията е вид лиана от семейство орхидеи, която произхожда от тропическите гори на Централна Америка. Има красиви бледожълти цветове, които след като прецъфтят, образуват дългите шушулки. Те се берат зелени и се оставят да ферментират на слънце, докато добият тъмнокафяв цвят и в тях се разгърне сладкият аромат.

Така изглежда зелената ванилова шушулка
Първи започнали да употребяват подправката древните ацтеки. Със счуканите зърна те ароматизирали божествения чоколатъл (първообразът на днешния шоколад). И до днес ванилията е най-добрият партньор на какаовите зърна, а древната рецепта е почти непроменена. В началото на XVI век конкистадорите за пръв път пренасят ароматните шушулки на Стария континент, където стават любима подправка на аристокрацията и кралските особи. Най-високо ценена е от французите, които няколко столетия се опитват безуспешно да я култивират в своите колонии. Семенцата пониквали, бледожълтите цветове на орхидеята се отваряли, но така и не се образувала шушулката, в която се крият ароматните зрънца. Едва през 1839 е открито разковничето на проблема - само едно насекомо може да опраши сложно устроеният ванилов цвят. Това е вид планинска пчела, живееща единствено в Мексико. Опитите да бъде развъдена и на други места също ударили на камък, но две години по-късно един 12-годишен роб на Борбоните открил начин как ръчно да се опрашват цветовете. Така подправката започнала да се култивира и в други тропични области, но отглеждането й станало по-трудоемко.

Как да изберете ванилия
Купувайте цели, черно-кафяви на цвят и опаковани без достъп на въздух шушулки. Колкото по-големи са пръчиците, толкова по-богат е ароматът им, като най-качествените достигат до 20-25 см. След отваряне ги използвайте веднага или ги съхранявайте в херметичен съд.

Как да я използвате

Необработена – разрежете шушулката и остържете с нож меките зрънца от вътрешната страна. Те са най-подходящи за добавяне към печива, защото добре запазват аромата си при силно нагряване.

Ванилов екстракт – можете да си го приготвите лесно и в домашни условия. Необходимо ви е: тясна бутилка 200-250 мл, 3-4 шушулки ванилия, 200 мл. зърнена водка. Разполовете шушулките и ги сложете в бутилката. След това сипете водката, която трябва да ги покрие изцяло, затворете добре капачката и оставете извлека на тъмно за 2-3 седмици. През това време спиртът ще добива кехлибарен цвят и аромата на ванилията. Полученият екстракт е идеален за овкусяване на кремове, сладоледи заливки и изобщо сладкарски изделия, които не се подлагат на продължителна топлинна обработка. Една чаена лъжичка от него заменя един прах ванилия в рецептите, но аромата е много по-пълен, изтънчен и истински.

Ванилова захар – разполовете една ванилия и остържете с нож зрънцата от вътрешната страна, натрошете и шушулката на големи парчета. Смесете ги с 200 гр. захар (пудра или на кристали) и ги затворете в стъклен буркан с винтова капачка. След няколко седмици захарта ще е поела аромата на ванилията и с нея можете да ароматизирате както печива и кремове, както и да украсявате плодове и готови сладкиши.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Изпитана рецепта за домашна горчица
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Лимонова трева - подправка, билка и козметика
· Топ 5 ползи за здравето от елдата
· Как да зарадваме домашния майстор?
· Защо да хапваме тиква: 10 причини
· „Вкусът на България в четири сезона“: Опитайте тези прекрасни рецепти от книгата на Иван Звездев
· Аспержов зелен боб с пушен бекон
· Патладжан ветрило на фурна - да си оближеш пръстите!
Вторник
3
Декември 2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Палачинки (катми) с мая
Тези катми си имат история, която ме провокира да ги направя, макар да не ми се нрави идеята да чакам...
За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
През лятото най-малко от всичко искаме да се потим над печки и котлони. Дните са дълги, прекарваме ги...
Пълнозърнести канелени бисквити
В едно магазинче за хляб, до нас, правят подобни бисквити. Още щом ги вкусих си казах, че ще опитам да...
Шоколадово "Сърце" за Св. Валентин
Отново в търсене на най-атрактивния сладкиш за св. Валентин? Да, и аз съм така...Преди време си купих...
Ориз с гъби кладница
Здравей, Цвети! Казвам се Стефка, от Димитровград съм, и реших да се включа в конкурса. Аз не постя тази...
Шоколадови бисквити с червени боровинки
Мина малко повече от седмица от края на нашия пролетен конкурс "Пролет с Hera.bg". Публикувахме имената...
За тиквичките с любов - II
В нашия дом Тиквичките могат да се приготвят по много начини: печени, варени, задушени, пържени. В някои...
Крем супа от боб
Бяхме на една виличка и домакинята бе решила да направи салата от зрял боб. Уви, беше позабравила боба...
Брускети асорти
Няколко брускети асорти и малка чаша бяло вино, чудесно предястие, а и да си призная понякога и достатъчно...
Домашно сладко от ягоди
Бях си наумила, че тази година ще направя домашно сладко от ягоди, ей така, 2-3 бурканчета. Чаках само...
С аромат на печени чушки
Дойде ли септември, миризмата на печени чушки се разнася почти от всеки блок, ясен знак за началото на...
Крем супа от тиква
Това е моята интерпретация за крем супа от тиква. Хубавата част на тази супа е, че подобно на морковите,...
Тайните на хубавия кекс
Много дълго време съм се заблуждавала относно кексовете. Мислех си, че заради моя Голям Импровизаторски...
4 идеи какво да направим с червено цвекло
Цвеклото е невероятно полезен зеленчук. В това едва ли някой се съмнява. Но съм забелязала, че когато...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook