Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      
В шушулката се намират малки меки зрънца
В шушулката се намират малки меки зрънца

Ванилията – аромат в шушулка


Почти всеки крем, бисквити, вафла или шоколад имат аромат на ванилия, а в действителност повечето от нас не познават истинският вкус на тази подправка. Причината е проста – естествената ванилия се отглежда трудно, затова цената й е твърде висока. Може да я открием само в най-изисканите десерти и вина, а в масовото производство се използва синтетичен ванилин – познатият ни бял прах, които обаче е само едно от 171 идентифицирани ароматни съединения във ваниловата шушулка.

Ванилията е вид лиана от семейство орхидеи, която произхожда от тропическите гори на Централна Америка. Има красиви бледожълти цветове, които след като прецъфтят, образуват дългите шушулки. Те се берат зелени и се оставят да ферментират на слънце, докато добият тъмнокафяв цвят и в тях се разгърне сладкият аромат.

Така изглежда зелената ванилова шушулка
Първи започнали да употребяват подправката древните ацтеки. Със счуканите зърна те ароматизирали божествения чоколатъл (първообразът на днешния шоколад). И до днес ванилията е най-добрият партньор на какаовите зърна, а древната рецепта е почти непроменена. В началото на XVI век конкистадорите за пръв път пренасят ароматните шушулки на Стария континент, където стават любима подправка на аристокрацията и кралските особи. Най-високо ценена е от французите, които няколко столетия се опитват безуспешно да я култивират в своите колонии. Семенцата пониквали, бледожълтите цветове на орхидеята се отваряли, но така и не се образувала шушулката, в която се крият ароматните зрънца. Едва през 1839 е открито разковничето на проблема - само едно насекомо може да опраши сложно устроеният ванилов цвят. Това е вид планинска пчела, живееща единствено в Мексико. Опитите да бъде развъдена и на други места също ударили на камък, но две години по-късно един 12-годишен роб на Борбоните открил начин как ръчно да се опрашват цветовете. Така подправката започнала да се култивира и в други тропични области, но отглеждането й станало по-трудоемко.

Как да изберете ванилия
Купувайте цели, черно-кафяви на цвят и опаковани без достъп на въздух шушулки. Колкото по-големи са пръчиците, толкова по-богат е ароматът им, като най-качествените достигат до 20-25 см. След отваряне ги използвайте веднага или ги съхранявайте в херметичен съд.

Как да я използвате

Необработена – разрежете шушулката и остържете с нож меките зрънца от вътрешната страна. Те са най-подходящи за добавяне към печива, защото добре запазват аромата си при силно нагряване.

Ванилов екстракт – можете да си го приготвите лесно и в домашни условия. Необходимо ви е: тясна бутилка 200-250 мл, 3-4 шушулки ванилия, 200 мл. зърнена водка. Разполовете шушулките и ги сложете в бутилката. След това сипете водката, която трябва да ги покрие изцяло, затворете добре капачката и оставете извлека на тъмно за 2-3 седмици. През това време спиртът ще добива кехлибарен цвят и аромата на ванилията. Полученият екстракт е идеален за овкусяване на кремове, сладоледи заливки и изобщо сладкарски изделия, които не се подлагат на продължителна топлинна обработка. Една чаена лъжичка от него заменя един прах ванилия в рецептите, но аромата е много по-пълен, изтънчен и истински.

Ванилова захар – разполовете една ванилия и остържете с нож зрънцата от вътрешната страна, натрошете и шушулката на големи парчета. Смесете ги с 200 гр. захар (пудра или на кристали) и ги затворете в стъклен буркан с винтова капачка. След няколко седмици захарта ще е поела аромата на ванилията и с нея можете да ароматизирате както печива и кремове, както и да украсявате плодове и готови сладкиши.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Изпитана рецепта за домашна горчица
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Лимонова трева - подправка, билка и козметика
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Пъстърва с пържена салвия и хрупкава чеснова поръска с орехи
· Постни банички с праз и маслини
· Боб чорба по манастирски
Сряда
29
Юни 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Пилешки дробчета с пуешко и гъбки
Като повечето жени и аз не обичам да изхвърлям храна, така че често се налага да оползотворявам продукти....
Вкусни десерти с тиква
Тиквата е любим есенен плод, но при нея има една особеност - тя просто е толкова голяма! Затова често...
Салата от кестени, земна ябълка и постна майонеза
Кестените съдържат доста калории, но пък нямат много мазнини, повдигат тонуса и са чудесен източник на...
Зеленчуково ястие с боб ала мексикана
Установила съм, че най-вкусна бобената чорба става, ако си сварил наведнъж поне 700 гр. боб /в сухо състояние/....
Леща с тиквички и кус кус
Антония Карова от кулинарния блог Tony's Happy Kitchen ни представи две свои авторски рецепти, които...
Домашни бонбони
Вариантите на домашни бонбони са точно безброй. Всеки добавя, маха, модифицира нещо в рецептата, но резултатът...
Слънчогледовите семки са достъпни, вкусни, много полезни
Печеният слънчоглед е най-популярната семка у нас. Започнеш ли веднъж, няма отърване, докато не приключиш...
Кулинарните специалитети на Испания - I
Испания не е типична кулинарна дестинация. Тя някак остава в сянката на гордата с изисканите си блюда...
Хумус
Хумусът е типично ястие за Близкия Изток и арабските страни. Може да се поднася като разядка или мезе,...
Праз с ориз и туршия
А ето я и втората рецепта на Величка от Велико Търново: Праз с ориз и туршия: 2 стръка едър...
Шоколадово "Сърце" за Св. Валентин
Отново в търсене на най-атрактивния сладкиш за св. Валентин? Да, и аз съм така...Преди време си купих...
Вкусна баклава
У дома си облизват пръстите с тази баклава. Сладичка! Така на нас най-много ни харесва! Малките парченца...
Шоколадов терин с кестени
Шоколад и кестени е интересна комбинация за сладкиш, който всеки трябва да опита. Няма как да го объркаш...
Никулденски шаран със сини сливи
Едно предложение за празника на Свети Николай, когато на масата задължително присъства шаранът. шаран...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook