Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Динята - лятна свежест


Най-любимият ни плод през лятото е динята. Не се знае с точност от кога се отглежда, но се предполага, че още 2000 години пр.Хр. вече е виреела по долината на Нил. Интересно е, че съществуват над 1200 нейни разновидности, от които цели 60 могат да се консумират.

Динята всъщност е плодов зеленчук. Тя не само е вкусна, но и много полезна. Само едно парче диня съдържа завидно количество витамин С и бета-каротен, както и витамин А, калций и желязо. Динята има добри антиоксидантни свойства (заради съдържанието на ликопен) и ни защитава от рак. Освен това е и източник на фибри , които помагат за правилното храносмилане. Динята подпомага изчистването на токсични вещества от тялото. Затова се препоръчва при проблеми с отделителната система. Това й свойство се обуславя и от съдържанието на магнезий и фина целулоза. С 1 парче диня приемаме ежедневното количество магнезий, от което имаме нужда.

Този свеж и вкусен плод е много подходящ за диетично хранене, тъй като съдържа голямо количество вода – над 90%, което е и най-много в сравнение с всички останали плодове. Освен това има и много малко калории. В разумни количества (до 200-300гр. на ден) тя не е вредна и за диабетиците.

Много интересен факт е, че динята се смята за естествена виагра, тъй като съдържа азотен оксид, който отпуска и разширява кръвоносните съдове.

Някои страни имат по-нетрадиционни начини за хапване на диня
В Китай например кората се маринова или запържва, като най-напред се обелва и се приготвя с чесън, люти чушки, ром, захар и лук. Маринована кора от диня хапват и в Русия. В тези две азиатски страни използват и семките на динята. В Китай, подобно на слънчогледовите семки, може да се намерят и печени динени семки. Те са богати на мазнини и белтъчини. В някои западноафрикански държави пък използват семките за приготвяне на масло. На други места пробиват кората на динята и добавят някакъв вид алкохол ( В България най-популярно с анасонова напитка), изчаква се известно време, за да поеме и след това се нарязва. В някои части на страната ни правят туршия от малки зелени динки или сладко от корите им.

Добър летен вариант, подходящ за разпускане край плажа, си остава този, в който вътрешността на динята се издълбава и се запълва с различни напитки за получаване на свеж летен коктейл.

Коментари
2010-09-03 #8
Инна Георгиева
Мисля, че Анелия е права. Синапените семенца стягат продукта и го правят хрупкав, което предполагам е идеята и за една туршия
2010-09-03 #7
Анелия
Топченцата би трябвало да са синап
2010-09-02 #6
Вяра
иННа мерси! Виждала съм и едни малки топченца да има?
Изолда ами туршия...
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Световен ден на динята - 3 август
· Летен детокс с диня и пъпеш
· Тази подправка намалява нивата на холестерол
· Класация обяви Средиземноморската диета за най-добрата за 2019 г.
· Сок от нар за здраво сърце и добра памет
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Печурките – чудесните пробиотици и антидепресанти от природата!
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Ново изследване: Сините сливи могат да предотвратят загубата на костна тъкан при жените
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· Витамин C и връзката му с колагена
· Инфлуцид и Шуслерова сол №3 - изпитаните решения за защита от вируси
· 5 симптома на дехидратация и как да се справим с нея
· Лято е, но да не се отпускаме
· Пролет, лято, есен, зима - за барбекюто в сърцето ми място винаги има
· Стайните растения, които са най-полезни за нашето здраве
· Парфюмите Montale - божественият Ориент, който носи изтънченост, трайност и лукс
· Орехите – за здраво сърце и добро настроение
Четвъртък
9
Февруари 2023
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Забавни сандвичи
Във времената на "junk food" асоциираме думата сандвич с нещо вредно. Далеч съм от мисълта, че сандвичът...
Портокалови масленки с шоколад
Тони Карова от Тony's happy kitchen ни предлага един изкусителен постен, веган десерт - маслени сладки...
Панирани пиперки с доматен сос
Всеки сезон носи своето очарование, своите блага – така, както природата е разпоредила да стане. Силно...
Бонбони от фурми, портокалови корички, бадем и шоколад
Изберете натурални фурми, защото тези със захар са по-сухи и отделянето на костилката в комбинация със...
Красив лед
Лятото идва, а с него и горещите дни, в които често търсим нещо свежо и разхлаждащо. Гледката на коктейли...
Тръстиковата захар – здраве и аромат на южно слънце - II
Частично рафинираната захар е запазила голяма част от полезните съставки на нерафинираната, но съдържанието...
Забравени целувки
Забравени целувки или забравени сладки са едно много лесно, бързо, икономично и ужасно вкусно удоволствие....
Кои сирена с кои вина си подхождат
Въпреки че тънките познавачи на вино споделят, че не всеки път комбинацията от сирене и вино е възможно...
В защита на Храната
Храната. Защо такова обичайно нещо като храната има нужда от защита? Според американският журналист и...
Къде са ни чиниите?
Решаваш да хапнеш някъде навън, отиваш в близкия ресторант за бързо хранене и ти сервират сандвича в...
Омайният кардамон
От появата му на територията на Южна Индия и Шри Ланка до днес растението с латинско название Elettaria...
Ябълков сладкиш с Мартин
Обичам бързите и здравословни сладкиши. Мама ми го приготви, когато й гостувах, но се оказа, че рецептата...
Домашната торта на баба
Класиката на класиките. Вкусът на вкусовете. Торта мека като бабина душица - проста и незабравима. Всъщност...
Любимите сладки на Hera.bg
Човек и добре да живее, пък и на диета да е, празници да идват, поводи да има - ами дояжда му се нещо...
Българският и още 18 флага на други страни, направени от най-типичните в тях храни
Много често си служим със стереотипи, за да опишем някои нации. Германците били скучни и работливи, французите...
Маслинова паста с босилек
Маслиновата паста, намазана на препечена филийка е един от многобройните видове брускети, които жителите...
Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
Някои хора, срещали бахара само в мляно състояние, смятат, че той е смес от подправки. Други не се докосват...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook