Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Вино и храна - как да съчетаваме правилно


Когато есента е в разгара си, а зимата потропва на прозореца, в хладните нощи често ти се приисква да споделиш чаша вино с приятна компания. И действително „във виното е истината” (in vino veritas), но за да усетим изцяло удоволствието от вкуса на този божествен дар, той иска да бъде сервиран подходящо. Основните подробности, с които трябва да се съобразим при поднасяне на вино, са подходящата храна и правилната температура.

По правило месата се сервират с червено вино, но някои от тях спокойно могат да бъдат подкрепени от по-силно бяло вино. Голямо значение за изборът на вино има сосът и дали неговият вкус е преобладаващ в дадено ястие.
„Виното е светлината на слънцето, затворена във вода“ — Галилей


Така например освен морските дарове, като скариди, миди, раци и риби, също и месата от пиле, пуйка и телешко, са съчетават чудесно с бяло вино Шардоне. Добавяйки сметана към ястието се получава завършена комбинация.

Белите Траминер и Ризлинг се препоръчват за пикантни, пушени и солени ястия. Ризлингът е добър компаньон и на суши. Ако сте решили да изненадате гостите си с този азиатски деликатес, хубаво е да знаете, че правилен избор са и шампанско или розе.

По-мазните меса, като например агнешки котлети или свинска скара, подхождат на червеното вино Каберне Совиньон. Това е сравнително леко, сухо вино, което е подходящо допълнение и на ястия с много подправки, както и на тежки сирена. Мерлото пък е тежко, сухо червено вино и най-добрата компания за него са средно мазните ястия. Препоръчва се в тях да има орехи, които намаляват усещането за танините във виното.

Десертните вина, като Порто или Шери например, не бива да се смесват с много по-сладки от виното храни, защото неговият вкус ще се загуби. Няма да сбъркате ако се насладите на шоколадовите трюфели с чаша Порто или пък на печените бадеми с Шери.

Освен правилната комбинация с храните, значение има и температурата на поднесеното вино. По правило колкото по-силно и тежко е едно вино, толкова по-висока трябва да бъде неговата температура. Затова и белите вина се сервират охладени, а червените – не. Но пък ако червеното вино е по-слабо, като например Божоле, то може да бъде и леко изстудено.

Независимо дали ще съчетаете ястието с бяло или червено, розе или шампанско, виното дарява с радост и наслада. Изпитайте и вие удоволствието от чаша вино и си спомнете думите на Томас Мор: „На младини имай любов и рози, а на старини — приятели и вино”.

Коментари
2011-10-15 #4
Моника
При всички меса се ползва ЧЕРВЕНО вино
Червеното вино и бирата са най подходящи за месо знам го от моята баба
но в някой случаи се ползва и бяло вино но на мен ми харесва наи много с червено винно и бира
2010-11-09 #3
Цвети
"..червеното вино Каберне Совиньон. Това е сравнително леко, сухо вино, което е подходящо допълнение и на ястия с много подправки, както и на тежки сирена. Мерлото пък е тежко, сухо червено вино и най-добрата компания за него са средно мазните ястия. " - това ли имаш предвид?!!!
2010-11-09 #2
ненова
нещата не стоят точно така.............има разчупване от тия канони: бяло с риба и пр, и червено с тежки меса...........
по-важна е другата неточност...........мерлото е" по -леко " от кабернето................
2010-10-27 #1
NANIK
Много полезна статия, така най-сетне ще ги прилагам правилно.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Винен кебап от гъби кладница
· Винен кебап с месо
· Миди с бяло вино и лимони
· От Могилово до Нова Зеландия. Българска изба произвежда вино на другия край на света
· Пенливо вино според етикета - как да отворим, налеем и поднесем пенливи вина?
· На тази дата: "Изобретено" е шампанското
· 5 вкусни и освежаващи безалкохолни коктейли за лятото (рецепти)
· Класически горещи напитки за студените зимни дни
· Свежи летни коктейли с розе
· Колкото различни са хората, толкова различни са и начините за изразяване на любовта
· Как да направим плато сирена? (видео)
· Саркастични любовни послания
· Онлайн брошури: Изгодно пазаруване на една ръка разстояние
· Идеи за украса на сватбено менче: ръчно изработени декорации
· Преобразяване на хола с фототапет: Как да го направим стилно?
· Как да се отървем от паяците у дома?
· Дестилати в готвенето: От коняк в сосовете до ром в десертите
· 6 идеи как да пазарувате по-евтино
Сряда
18
Септември 2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Бели пеперудки, къде отлетяхте...
Помните тази детска песничка-игра, нали? Може би всеки се е въртял с другарче подръка, припявайки я,...
Коледното дърво между традицията и съвременния интериор
От символиката на коледното дърво сякаш е останала само детската радост около украсяването с шарени играчки...
Мартеница гривна с техника "макраме"
Много дълго време мислех, че макрамето е нещо безкрайно трудно. Докато преди време не попаднах на едно...
Орхидеите
Семейството на орхидеите е голямо. Познати са над 35 хил. вида, разпределени в 800 рода. Всички те, без...
Как да: Почистим телефона си, за да се защитим от зараза с коронавирус?
Сред мерките за защита от заразяване с коронавирус според специалистите е да спрем да пипаме лицето си....
След края на празниците: празнувайте останалата част от годината
Толкова много дни и седмици в очакване, планиране и подготовка на празниците и сякаш само за един...
Как да: Изберем олекотена завивка
На пазара се предлага голямо разнообразие от завивки. Олекотените им версии стават все по- популярни...
Коледен венец
За направата на този коледен венец използвахме една трета от изкуствен гирлянд имитиращ клончета на ...
Елегантният чимшир е още интересна билка
Този така симпатичен градински храст - чимширът, е токсично растение. Но това не пречи той да е най-предпочитания...
Да запазим по-дълго любимите си качествени дрехи
В ерата на fast fashion модата – евтина, масова изработка със средно качество, приличен дизайн и съмнителен...
Есенни занимания за деца с материали от природата
Като чуем Валдорфска педагогика, си представяме нещо много сложно, някаква теория, която човек трябва...
Петседмична система за чистене - II
Как да превърнем хаоса в ред? Запитайте се: Колко чиста искам да бъде къщата ми, за да се чувства...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook