Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Съхранение и сервиране на виното



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Виното е напитка с фина душа и изисква своите грижи. Ако ценим достойнствата му и сме склонни да отделяме средства да му се насладим, то е редно да познаваме и спазваме някои от условията за съхранение, които изисква то.

Виното е най-добре да се съхранява в стъклени бутилки с коркови тапи. Ако корковата тапа е от истински кор, бутилката трябва да е в полулегнало положение, така че виното да е в съприкосновение с корка – така той няма да се разсъхне, няма да влезе и допълнителен въздух, който да влоши качествата на виното.

Виното и неговите аксесоари

Бутилките е добре да държим на хладно и тъмно място, с температури между 5 и 18 градуса, оптимално 10-12 градуса, с висока влажност на въздуха, добро проветряване и далеч от силни шумове и миризми. Ако въздухът е сух, корковите тапи ще се повредят и ще влезе въздух, а пък ако не е се проветрява, влагата ще доведе до плесен и мухъл. Пряката слънчева светлина, както и резките скокове и спадове в темературата мога да влошат виното до неузнаваемост.



Ако няма възможност за изба или студен килер, можете да държите бутилките в най-студеното място в дома, в хладилник или шкаф с контрол на температурата. Правилото е белите вина да са на по-студено, по-ниско подредени, а червените и десертните – по-високо на рафта. Макар да е изкушаващо да покажете колекцията си пред гостите, не дръжте бутилките вино в дневната.

Щом отворите бутилката и въздухът влезе, виното започва да променя вкуса си. Тогава може да пристъпим към декантиране. Това е преливането на виното от бутилка в специален съд, който дава възможност то да разкрие всичките си качества. Не се декантират пенливите и белите вина, с изключение на някои стари реколти. Червените вина е добре обаче да бъдат декантирани. Внимателно се прелива от бутилка в декантер, като се внимава да не се размъти утайката, ако я има. Когато утайката е повече, виното съответно е по-старо, декантиране не е необходимо.

Ако сте в заведение и всичко е по етикет, преди да сервират избраната от вас вино, ще ви поднесат за дегустация в отделна, малка чашка. Може да не сте специалисти и да не кажете нищо особено по вкуса, но отново по етикет, е редно поне да кимнете със задоволство и да разрешите разливането.

Как се поднася червено вино



Червеното вино е с богат вкус, високо съдържание на танини и за да разкрие качествата си, трябва да бъде поднесено подобаващо. Обикновено се съчетава с ястия с червено месо, тежки сосове, в които може и да участва, дивеч, паста и други подобни ястия с по-тежък вкус. Червеното вино се сервира в чаши с високо столче и обемен, закръглен балон. По-широката повърхност позволява да разгърне повече от своите аромати, както и като го завъртаме в по-обемната чаша, то няма да се разлее. Температурата трябва да е стайна, но това се оказва много условно понятие. Колкото е по-младо чврвеното вино, толкова повече търпи да е охладено – 16-18 градуса. Това важи и за десертните и плодови вина – до 18 градуса е максимумът. По-старите и тъмни вина търпят по-топло, до към 20 градуса, но не бива да надвишават, защото се губи от насладата. Добре е да бъдат държани на студено и час-два преди да се поднесат да се декантират в по-топло помещение и да се „стоплят“, но да не достигат температурата на въздуха.

Бяло и пенливо вино, розе



Белите вина, пенливите и розето се поднасят охладени – тук спорове няма. Чашките са с високо столче, с по-прибран балон, за да не избяга ароматът, който е по-деликатен от този на червеното вино. Пенливите вина се сериват в чаши с тясно гърло, за да не се разгазират много бързо. Белите вина обичат леки ястия – риба, птиче месо, морски дарове, ястия с ориз, сметанови сосове, рецепти със сирена. До 9 градуса е шампанското и пенливите вина, 9-11 са за бялото вино, а до 12-13 градуса – розето и купажните (с повече от един сорт грозде) бели вина с по-плътен вкус. За да се поддържа тази темепратура, те се държат в хладилници, а се сервират на масата в кофа с лед. Десертните и пенливи вина, ликьорните се поднасят и с всякакви леки десерти и плодове.



Особено интересно за летните месеци е поднасянето на вино с лед и плодове - т.нар. сангрия.

Това е домашен испански коктейл, рецeптите за които са толкова много, колкото домакинства има в Андалузия. Общото за всички е:

Нарязани цитруси с корите,
Ябълки
100-200 гр. ром
Кафява захар или мед
Канела
Много лед

Плодовете се смесват на дъното на висока кана и се слага захарта и рома. Бърка се внимателно, докато захарта се стопи. След това се долива виното и се слага леда. Коктейлът е много освежаващ.

Ето колко неуловима душа има виното - то е за всяко сърце, за всеки миг и заслужава да се отнасяме с него с любов и грижа. Както се отнася то с нас.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· От Могилово до Нова Зеландия. Българска изба произвежда вино на другия край на света
· Пенливо вино според етикета - как да отворим, налеем и поднесем пенливи вина?
· На тази дата: "Изобретено" е шампанското
· Как се използва фотоепилатор?
· Учени откриха нов метод за варене на яйца с перфектен резултат
· Как да избелим бялото пране?
· FunStarter: Подаръците, които не познават срокове
· Отървете се от бъркотията по пода! Или как да изберем мебели за съхранение на играчки
· 6 идеи как да пазарувате по-евтино
· Вашата бутилка с вода е развъдник на бактерии – миете ли я достатъчно често?
· Преобразяване на хола с фототапет: Как да го направим стилно?
· Домашна мода - как да изглеждате модерни по всяко време на деня?
Неделя
20
Април 2025
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
16 юли - св. мъченица Юлия
На 16 юли Православната църква чества света мъченица Юлия. Легендата разказва, че Юлия е родена в...
Как да си ушием: Ръкохватка
Въпреки навлизането на силиконовите ръкохватки за горещо тези от плат все още са най-често употребявани....
9 игри от миналото, на които да научите децата през ваканцията
Дама Играта на дама е подходяща за навън. За нея е необходим тебешир, с който да се начертае полето....
Света Варвара
На 4 декември отбелязваме света Варвара. Родена в знатно семейство, тя приема християнската вяра. Това...
Стая на цветни петна
Често пазарувайки търсим практичността – "ще взема тези черни обувки, защото ще подхождат на всичко,...
1 юли - св. св. безсребърници Козма и Дамян
На 1 юли Православната църква почита светите безсребърници Козма и Дамян. Култът към двамата братя...
Филтрирате ли питейната вода?
Всички знаем, че чистата вода е едно от най-важните условия за доброто ни здраве. Водата от водопроводния...
За бебето с любов - идеи за подарък - I
Да избираш подарък за бебе е вълнуваща и емоционална задача, сама по себе си празник. Но понякога и доста...
Кошничка за яйца - Веселите зайчета
Винаги съм се чудела какво да ги правя тези кори и кутии за яйца – от една страна се натрупват толкова...
Кой празнува на 1 октомври?
Първият ден на октомври е ден, в който се отбелязват различни специални дни. 1 октомври е Световен...
Да приберем балконските цветя у дома - I
Първото по- сериозно застудяване съвсем скоро предстои и нашите цветя имат нужда от внимание. През цялото...
Дългокосместите котки - идеалната компания - I
Изборът на домашно животно е избор на нов член от семейството. Той трябва да бъде добре обмислен и преценен....
Да изберем най-подходящите пердета
Пердетата внасят в дома ни мекота и топлина, която някак не усещаме ежедневно, но забелязваме, когато...
Стилни и красиви без много усилия
Днес живеем в модерно време на множество технологии, забързано ежедневие, лъскави вещи и изобилие от...
Няколко идеи за малка детска книжка
Приказката за лека нощ е стара традиция. Вероятно кратки чудновати историйки преди лягане са слушали...
Как да представим Коледа на децата така, че те да схванат смисъла й?
Коледа е празник на любов, единност, надежда, топлина. Коледа е и празник на безкрайно пазаруване, следене...
Кактусите - бодливите красавци
Кактусите са голямо семейство покритосеменни растения, което произхожда от Северна и Южна Америка. Само...
Легенда за Кубратовата дъщеря Хуба
Да помним старите български традиции, да изгоним лошите мисли и случки в миналото и да не забравяме,...
Как да проверим дали са пресни кокошите яйца - няколко съвета
Как да проверим дали са пресни кокошите яйца ни съветва Александра Разаренова, диетолог, специалист по...
Трифон Зарезан
Свети мъченик Трифон е роден в Камсада, Фригия (Мала Азия) през 227. Земите се смятат за една от прародините...
Днес празнуваме Деня на бащата
Десетки страни по света отбелязват в третата неделя от юни Деня на бащата. Това е изцяло светски празник,...
Какво можем да научим от нашия домашен любимец?
От животните можем да научим изненадващо много, най-лесно - от домашния ни любимец, животното, намиращо...
Любопитно за Никулден по света и как св. Николай стана Санта Клаус
Никулден е един от важните православни празници. В Западна Европа, както и в някои държави от Близкия...
Семейни игри и предизвикателства за 8 март
Знаем, че 8 март е празник на жената като пълноправна част от обществото, че честваме героичните жени...
Направи си: Тиква - фенер за Хелоуин
Подобно на Свети Валентин и Хелоун за нас е "вносен" празник. Въпреки това, с всяка изминала година последователите...
Магичните свещи
Историята на свещите – кога и къде за пръв път са се появили, тъне в мистерия. Съществуват само легенди,...
Каланхое – какво трябва да знаем за отглеждането му?
Каланхое е голям род от около 125 вида тропически, цъфтящи растения от семейство Crassulaceae, разпространени...
Ръчно изработени коледни картички
Коледните картички, подобно на подаръците, казват много. Ако с думи можем умело да скрием отношението...
Стайни растения за мързеливци
Вечно забравяте да полеете цветята, обичате да проветрявате през зимата и не знаете какво е това наторяване...
Томина неделя - Великден на покойниците
Великденският цикъл продължава с Томина неделя, неделята в края на Светлата седмица след възкресението...
Интересни факти за велосипедите
Малко история Дървен дизайн (около 1820 г.),първото двуколесно превозно средство. През 1817 г....
Направи си сама... бижу -II
3. Полимерна глина – това също е много модерен материал, от който напоследък се изработват бижута. Предимството...
Черешова задушница
В събота преди Петдесетница църквата извършва заупокойна панихида за душите на умрелите. Този ден народът...
Минзухарът - стройният джентълмен сред пролетните цветя
Минзухарът (Crocus) e многогодишно растение от семейство Перуникови, разпространено от Източното Средиземноморие...
Честита Баба Марта! - II
Ясно като бял ден е, че всички древни вярвания, дошли от езическите времена, са „пригодени” към християнския...
Мартенички - помпони
Винаги съм правила лично мартениците за близките ми хора. Самото усукване на белия и червения конец и...
Три мартеници-цветя като брошки и фиби
Тези ръчно изработени мартеници са посветени на жените в моето семейство. Баба ми, майка ми и моите две...
На Велики вторник се замисляме за добродетелите
На Велики вторник от Страстната седмица Христос разказва различни нравствени поучения на своите ученици....
Моето бюро, моята крепост - II
Плюсове и минуси на различните типове бюра Ъглово бюро + Гъвкаво решение, може да се побере в стаи...
Как да се отнасяме с дома си, за да сме щастливи в него - нагласата
В днешно време сме отрупани с вещи. Хората са схващани като консуматори, на които им се продават разни...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook