Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Съхранение и сервиране на виното



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Виното е напитка с фина душа и изисква своите грижи. Ако ценим достойнствата му и сме склонни да отделяме средства да му се насладим, то е редно да познаваме и спазваме някои от условията за съхранение, които изисква то.

Виното е най-добре да се съхранява в стъклени бутилки с коркови тапи. Ако корковата тапа е от истински кор, бутилката трябва да е в полулегнало положение, така че виното да е в съприкосновение с корка – така той няма да се разсъхне, няма да влезе и допълнителен въздух, който да влоши качествата на виното.

Виното и неговите аксесоари

Бутилките е добре да държим на хладно и тъмно място, с температури между 5 и 18 градуса, оптимално 10-12 градуса, с висока влажност на въздуха, добро проветряване и далеч от силни шумове и миризми. Ако въздухът е сух, корковите тапи ще се повредят и ще влезе въздух, а пък ако не е се проветрява, влагата ще доведе до плесен и мухъл. Пряката слънчева светлина, както и резките скокове и спадове в темературата мога да влошат виното до неузнаваемост.



Ако няма възможност за изба или студен килер, можете да държите бутилките в най-студеното място в дома, в хладилник или шкаф с контрол на температурата. Правилото е белите вина да са на по-студено, по-ниско подредени, а червените и десертните – по-високо на рафта. Макар да е изкушаващо да покажете колекцията си пред гостите, не дръжте бутилките вино в дневната.

Щом отворите бутилката и въздухът влезе, виното започва да променя вкуса си. Тогава може да пристъпим към декантиране. Това е преливането на виното от бутилка в специален съд, който дава възможност то да разкрие всичките си качества. Не се декантират пенливите и белите вина, с изключение на някои стари реколти. Червените вина е добре обаче да бъдат декантирани. Внимателно се прелива от бутилка в декантер, като се внимава да не се размъти утайката, ако я има. Когато утайката е повече, виното съответно е по-старо, декантиране не е необходимо.

Ако сте в заведение и всичко е по етикет, преди да сервират избраната от вас вино, ще ви поднесат за дегустация в отделна, малка чашка. Може да не сте специалисти и да не кажете нищо особено по вкуса, но отново по етикет, е редно поне да кимнете със задоволство и да разрешите разливането.

Как се поднася червено вино



Червеното вино е с богат вкус, високо съдържание на танини и за да разкрие качествата си, трябва да бъде поднесено подобаващо. Обикновено се съчетава с ястия с червено месо, тежки сосове, в които може и да участва, дивеч, паста и други подобни ястия с по-тежък вкус. Червеното вино се сервира в чаши с високо столче и обемен, закръглен балон. По-широката повърхност позволява да разгърне повече от своите аромати, както и като го завъртаме в по-обемната чаша, то няма да се разлее. Температурата трябва да е стайна, но това се оказва много условно понятие. Колкото е по-младо чврвеното вино, толкова повече търпи да е охладено – 16-18 градуса. Това важи и за десертните и плодови вина – до 18 градуса е максимумът. По-старите и тъмни вина търпят по-топло, до към 20 градуса, но не бива да надвишават, защото се губи от насладата. Добре е да бъдат държани на студено и час-два преди да се поднесат да се декантират в по-топло помещение и да се „стоплят“, но да не достигат температурата на въздуха.

Бяло и пенливо вино, розе



Белите вина, пенливите и розето се поднасят охладени – тук спорове няма. Чашките са с високо столче, с по-прибран балон, за да не избяга ароматът, който е по-деликатен от този на червеното вино. Пенливите вина се сериват в чаши с тясно гърло, за да не се разгазират много бързо. Белите вина обичат леки ястия – риба, птиче месо, морски дарове, ястия с ориз, сметанови сосове, рецепти със сирена. До 9 градуса е шампанското и пенливите вина, 9-11 са за бялото вино, а до 12-13 градуса – розето и купажните (с повече от един сорт грозде) бели вина с по-плътен вкус. За да се поддържа тази темепратура, те се държат в хладилници, а се сервират на масата в кофа с лед. Десертните и пенливи вина, ликьорните се поднасят и с всякакви леки десерти и плодове.



Особено интересно за летните месеци е поднасянето на вино с лед и плодове - т.нар. сангрия.

Това е домашен испански коктейл, рецeптите за които са толкова много, колкото домакинства има в Андалузия. Общото за всички е:

Нарязани цитруси с корите,
Ябълки
100-200 гр. ром
Кафява захар или мед
Канела
Много лед

Плодовете се смесват на дъното на висока кана и се слага захарта и рома. Бърка се внимателно, докато захарта се стопи. След това се долива виното и се слага леда. Коктейлът е много освежаващ.

Ето колко неуловима душа има виното - то е за всяко сърце, за всеки миг и заслужава да се отнасяме с него с любов и грижа. Както се отнася то с нас.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· От Могилово до Нова Зеландия. Българска изба произвежда вино на другия край на света
· Пенливо вино според етикета - как да отворим, налеем и поднесем пенливи вина?
· На тази дата: "Изобретено" е шампанското
· Елегантност на крачка разстояние – как да избереш перфектните боти за есента?
· За кого са подходящи слънчевите очила тип котешко око?
· Как се използва фотоепилатор?
· FunStarter: Подаръците, които не познават срокове
· Отървете се от бъркотията по пода! Или как да изберем мебели за съхранение на играчки
· 6 идеи как да пазарувате по-евтино
· Топ 3 причини да изберете двустенни чаши за кафе
· Палцова косачка – кога е по-добър избор от стандартната?
· За какво да внимавате при избор на касетъчен климатик?
Вторник
18
Ноември 2025
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Цветовете на 2016 г. - розов кварц и спокoйствие
Институтът за цветовете Pantone е избрал своя официален цвят на 2016 г. Напомням, че това е най-големият...
Скандинавският стил в интериора - чисти линии и интересни акценти
Модерният скандинавски стил е предпочитан от любителите на съвременния дизайн и изчистените линии в интериора....
Мебелите от ратан
Изделията от ратан, най-често масички, кресла и дивани са леки, красиви и вече много години не губят...
Венец за врата с черупки от охлюви
Прекрасно стоплящо сърцето е, когато усетим обратна връзка от вас, нашите читатели. След конкурса ни...
Флоротерапия - как цветята буквално лекуват
С какво лекувате умората и постоянното напрежение? Може би пътувате извън града в почивните дни. Чудесно...
1
Коледен венец
За направата на този коледен венец използвахме една трета от изкуствен гирлянд имитиращ клончета на ...
Димитровден - български традиции и обичаи
Свети Димитър е един от любимите светци на българина. На празника, който се чества на 26 октомври, имен...
Цветница
Божура, Елица, Цветан, Теменужка, Жасмина, Върбан, Цветелина – море от имена на хора, които ще почерпят...
Какви електроматериали да предвидите при основен ремонт?
Лятото е сезонът на ремонтите и тогава всеки се втурва да преобразява и подобрява обстановката в жилището...
Защо и как да пестим храната?
На всички ни са известни потресаващите снимки на бедни, гладни чернокожи деца, чиито вид понякога губи...
1
Любов към домашната градина
От какво се нуждае един дом? Не са достатъчно само 4 стени и покрив, за да е подходящ за обитаване. Необходими...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 17
Ден 17 от Коледните пости. Снощната вечеря бе червен и бял ориз с гъби, моркови и тиквички. Става бързо,...
Как да отглеждаме: Сансевиера
В естествена среда Сансевиерата (Sansevieria) расте в тропиците на Африка. Заради острите си и бодливи...
Любопитно за Никулден по света и как св. Николай стана Санта Клаус
Никулден е един от важните православни празници. В Западна Европа, както и в някои държави от Близкия...
Кучетата или котките - кои са по-умни
Любителите на кучета и котки отдавна спорят кой от домашните им питомци е по-умен. Отговор на този въпрос...
1
За Новата година: да изчистим дома си от негативната енергия
Нова година, ново начало. Затова традицията повелява да я започнем на чисто. Тази задача обаче не се...
Как да си направим бюджет
Представете си добре управляваните семейни средства като добре подреден гардероб - винаги знаеш откъде...
Коледна украса "Горски кът"
В дните около Коледа магазините се изпълват с лъскави елхички, гирлянди, топки и венци, които отдалеч...
Боядисване на великденски яйца с ориз
Боядисването на великденски яйца с ориз е нещо, което винаги съм искала да направя. Защото през годините...
Идея за подарък: за баба и дядо
Подаръците за близките понякога ни затрудняват. Първо, защото за всичките тези години е имало стотици...
1
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 36
Ден 36 от Коледните пости. Последният ден, в който ви разказвам какво постим у дома. Да, до края на Коледните...
Св. Иван Рилски - българският светец-лечител
Свeти Иван Рилски е считан за покровител на българския народ, основател и пазител на най-големия ни манастир...
Как да се отнасяме с дома си, за да сме щастливи в него - нагласата
В днешно време сме отрупани с вещи. Хората са схващани като консуматори, на които им се продават разни...
Нова „одежда” за стария диван
Обикновено не забелязваме как обичния ни стар диван бавно, но безнадеждно се протрива и избелява. При...
Списание Hera.bg подкрепя Коледните пости
Коледните пости вече започнаха. И тази година ще подкрепим всички читатели, които са решили да постят....
1
Св. Харалампий
На 10 февруари почитаме Св. Харалампий Магнезийски, свещеномъченик на вярата. Празникът остава в българската...
Какво се случва на Велики понеделник?
На Велики понеделник евангелистите ни разказват как Божият син влязъл в Йерусалимския храм и го намерил...
Есента като игра
Жълто, оранжево, кафяво, червено това са багрите на ранната есен. Слънцето не топли толкова, но придава...
Домошари по душа
Какво правите, когато натовареният работен ден най-после свърши? Как и къде прекарвате вечерите си......
Системата FLY LADY – щастие и чист дом II
Огнищата на хаоса, които се изграждат чрез натрупване, са наречени горещи точки. Оставяте касовата бележка...
1
"Дали тази година ще успее да си дойде за Коледа?"
Коледните светлинки блещукат вече не само из стаите, но и в очите. А щом ги има в очите, значи ги има...
Как да: Почистим телефона си, за да се защитим от зараза с коронавирус?
Сред мерките за защита от заразяване с коронавирус според специалистите е да спрем да пипаме лицето си....
1 септември - Симеоновден
На 1 септември Православната църква отбелязва Симеоновден. В християнския календар се чества паметта...
По-осъзната и щастлива да е 2019 г., приятели!
Измина още една година, в която бяхме заедно. Сега, в края й, знаем, че поглеждаме към нея с усмивка...
Децата творят Коледа с нас: Коледен венец
Когато закачих нашия коледен венец преди седмица на външната врата, децата настояха и те да има свой...
1
Да обичаш на Коледа
Някои Коледи се помнят вечно. И нищо не е в състояние да ги изтрие от миналото. Празникът, който помниш...
Декорация за Хелоуин: Гирлянд от прилепи
Гирлянд от прилепи Тази идея се прави с шаблон "Прилеп", който можете да принтирате от тук. Необходимите...
Растенията в офиса
Човешкият разум се е зародил в природата, затова е истинско престъпление да полагаме умствен труд в в...
Коледната трапеза - начин на употреба
Украсихме елха и дома си, купихме или направихме подаръците за обичните ни хора време е да обърнем погледа...
Сухите цветя – спомен за лятото
В магазините се предлага огромен избор от сувенири със сухи цветя и други природни материали. В някои...
1
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook