Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Съхранение и сервиране на виното



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Виното е напитка с фина душа и изисква своите грижи. Ако ценим достойнствата му и сме склонни да отделяме средства да му се насладим, то е редно да познаваме и спазваме някои от условията за съхранение, които изисква то.

Виното е най-добре да се съхранява в стъклени бутилки с коркови тапи. Ако корковата тапа е от истински кор, бутилката трябва да е в полулегнало положение, така че виното да е в съприкосновение с корка – така той няма да се разсъхне, няма да влезе и допълнителен въздух, който да влоши качествата на виното.

Виното и неговите аксесоари

Бутилките е добре да държим на хладно и тъмно място, с температури между 5 и 18 градуса, оптимално 10-12 градуса, с висока влажност на въздуха, добро проветряване и далеч от силни шумове и миризми. Ако въздухът е сух, корковите тапи ще се повредят и ще влезе въздух, а пък ако не е се проветрява, влагата ще доведе до плесен и мухъл. Пряката слънчева светлина, както и резките скокове и спадове в темературата мога да влошат виното до неузнаваемост.



Ако няма възможност за изба или студен килер, можете да държите бутилките в най-студеното място в дома, в хладилник или шкаф с контрол на температурата. Правилото е белите вина да са на по-студено, по-ниско подредени, а червените и десертните – по-високо на рафта. Макар да е изкушаващо да покажете колекцията си пред гостите, не дръжте бутилките вино в дневната.

Щом отворите бутилката и въздухът влезе, виното започва да променя вкуса си. Тогава може да пристъпим към декантиране. Това е преливането на виното от бутилка в специален съд, който дава възможност то да разкрие всичките си качества. Не се декантират пенливите и белите вина, с изключение на някои стари реколти. Червените вина е добре обаче да бъдат декантирани. Внимателно се прелива от бутилка в декантер, като се внимава да не се размъти утайката, ако я има. Когато утайката е повече, виното съответно е по-старо, декантиране не е необходимо.

Ако сте в заведение и всичко е по етикет, преди да сервират избраната от вас вино, ще ви поднесат за дегустация в отделна, малка чашка. Може да не сте специалисти и да не кажете нищо особено по вкуса, но отново по етикет, е редно поне да кимнете със задоволство и да разрешите разливането.

Как се поднася червено вино



Червеното вино е с богат вкус, високо съдържание на танини и за да разкрие качествата си, трябва да бъде поднесено подобаващо. Обикновено се съчетава с ястия с червено месо, тежки сосове, в които може и да участва, дивеч, паста и други подобни ястия с по-тежък вкус. Червеното вино се сервира в чаши с високо столче и обемен, закръглен балон. По-широката повърхност позволява да разгърне повече от своите аромати, както и като го завъртаме в по-обемната чаша, то няма да се разлее. Температурата трябва да е стайна, но това се оказва много условно понятие. Колкото е по-младо чврвеното вино, толкова повече търпи да е охладено – 16-18 градуса. Това важи и за десертните и плодови вина – до 18 градуса е максимумът. По-старите и тъмни вина търпят по-топло, до към 20 градуса, но не бива да надвишават, защото се губи от насладата. Добре е да бъдат държани на студено и час-два преди да се поднесат да се декантират в по-топло помещение и да се „стоплят“, но да не достигат температурата на въздуха.

Бяло и пенливо вино, розе



Белите вина, пенливите и розето се поднасят охладени – тук спорове няма. Чашките са с високо столче, с по-прибран балон, за да не избяга ароматът, който е по-деликатен от този на червеното вино. Пенливите вина се сериват в чаши с тясно гърло, за да не се разгазират много бързо. Белите вина обичат леки ястия – риба, птиче месо, морски дарове, ястия с ориз, сметанови сосове, рецепти със сирена. До 9 градуса е шампанското и пенливите вина, 9-11 са за бялото вино, а до 12-13 градуса – розето и купажните (с повече от един сорт грозде) бели вина с по-плътен вкус. За да се поддържа тази темепратура, те се държат в хладилници, а се сервират на масата в кофа с лед. Десертните и пенливи вина, ликьорните се поднасят и с всякакви леки десерти и плодове.



Особено интересно за летните месеци е поднасянето на вино с лед и плодове - т.нар. сангрия.

Това е домашен испански коктейл, рецeптите за които са толкова много, колкото домакинства има в Андалузия. Общото за всички е:

Нарязани цитруси с корите,
Ябълки
100-200 гр. ром
Кафява захар или мед
Канела
Много лед

Плодовете се смесват на дъното на висока кана и се слага захарта и рома. Бърка се внимателно, докато захарта се стопи. След това се долива виното и се слага леда. Коктейлът е много освежаващ.

Ето колко неуловима душа има виното - то е за всяко сърце, за всеки миг и заслужава да се отнасяме с него с любов и грижа. Както се отнася то с нас.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Пенливо вино според етикета - как да отворим, налеем и поднесем пенливи вина?
· На тази дата: "Изобретено" е шампанското
· Как да направим плато сирена? (видео)
· Дестилати в готвенето: От коняк в сосовете до ром в десертите
· 6 идеи как да пазарувате по-евтино
· Тротинетка за всяко дете – как да изберем
· Отървете се от бъркотията по пода! Или как да изберем мебели за съхранение на играчки
· Как да изберете най-подходящия тип количка за вас и за вашето бебе?
· Обичам да пазарувам, но харча неразумно. Няколко съвета как да пазарувате за по-малко пари
· Иновативните технологии, които промениха света на телевизорите
· Испания пуска приложение, за да разбере избягват ли мъжете домакинска работа
· Какво трябва да направим, ако усетим земетресение - практични и конкретни действия
Неделя
24
Септември 2023
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Очарованието на винтиджа
Френската дума „винтидж” съвсем буквално означава отлежало вино от изключителна реколта грозде. Тя обаче...
Стилни и красиви без много усилия
Днес живеем в модерно време на множество технологии, забързано ежедневие, лъскави вещи и изобилие от...
Любов към домашната градина
От какво се нуждае един дом? Не са достатъчно само 4 стени и покрив, за да е подходящ за обитаване. Необходими...
Защо лятото е най-добрият момент да започнем да живеем минималистично?
Много от нас си представят началото на дадена промяна в живота си с отправна точка - понеделник, Нова...
Какво можем да научим от нашия домашен любимец?
От животните можем да научим изненадващо много, най-лесно - от домашния ни любимец, животното, намиращо...
Тротинетка за всяко дете – как да изберем
Всяко малко дете обича да играе на открито. Играта навън е важна за правилното развитие на децата. От...
Преображение Господне
На 6 август Православната църква празнува Преображение Господне – един от най-ранните църковни празници....
Еко стилът в обзавеждането
През последните години екологичният стил превзема всички сфери на човешката дейност. Такива са тенденциите...
Екологичният ремонт: подбор на материалите
Според данни на еколозите, въздухът в нашите домове е многократно по-замърсен отколкото на улицата. Една...
18 октомври - св. великомъченица Злата Мъгленска
Света Злата Мъгленска живяла по време на турското робство в България. Почита се на деня на нейната мъченическа...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем, ден 3
Снощи хапнахме Супа от коприва и пащърнак. Когато e сезон, се снабдявам с по-голямо количество коприва,...
Пано "Пролетна картина"
Много исках тази година да направя нещо за Баба Марта, с което да украся дома си, не само да закича близките...
Иновативните технологии, които промениха света на телевизорите
Телевизията е един от най-популярните начини за развлечение и информация в наши дни. С развитието на...
Свети Валентин – какво да подарим?
Свети Валентин е ден, който позволява цветята да бъдат изпратени от таен обожател, картичките да казват...
Балконът – варианти за преустройство
Във всеки апартамент има балкон, но не всеки балкон заема особено място в апартамента. В много случаи...
Вътрешният свят на матрака - II
Безпружинни матраци Модели от латекс. Базисният слой при тези матраци е произведен от втвърден каучуков...
Направи сама: Висящ цветарник
Да си направиш висящ цветарник не е кой знае какво. Ако имаме някои прежди и други въженца в излишък...
Постите - пречистване на душата и тялото
В нашата съвременност постите са загубили религиозното си значение за голяма част от хората – те или...
Стайните растения, които са най-полезни за нашето здраве
Колкото и да е трудно за вярване, шансът въздухът в затворени помещения да е по-лош, е по-голям, отколкото...
Коледничето - непретенциозна красота по празниците
Коледа е тук, а с нея дойде и най-коледното цвете- добре познатата ни коледна звезда, с която всяка година...
Вместо лакомия за Нова година - умереност и балансирано меню
С наближаването на Коледа и Нова Година, всеки декември настъпва трескава подготовка и кипи еуфорична...
25 ноември - св. Климент Охридски
На 25 ноември честваме паметта на св. Климент Охридски - учен, автор, един от последователите на св....
Една седмица преди Коледа - разумно пазаруване и здравословни граници
Голямото разнообразие от храни и напитки играе огромна роля през празничния сезон – това е времето,...
Хелоуин по света
Днес Хелоуин (31 октомври) се празнува в много краища на света но най-голяма популярност има в САЩ. ...
Нуждаеш ли се от това? - II
Да излезем от омагьосания кръг Когато сме в магазина и вземем стоката в ръка, е добре да се замислим:...
Стопкадър – на вълна фототапети
Планирате ремонт през тази година? Замислете се, дали да не обновите дома си с фототапети. Те могат да...
Минимализмът и възрастта
Имах една съседка, която разполагаше с огромен апартамент, живееше сама в него. Когато съм ходела у тях...
Как вредим на околната среда, без да подозираме
Нашите битови изобретения са част от човешката ни същност. Човешкият разум е като дете, което измисля...
Любопитно за Никулден по света и как св. Николай стана Санта Клаус
Никулден е един от важните православни празници. В Западна Европа, както и в някои държави от Близкия...
Как разумно да купуваме мебели - II
● Да си съставим план Когато трябва да изберем само една мебел, за допълване на интериора, знаем...
Да приберем балконските цветя у дома - II
И така, започнали сме прибирането на растенията, сега е време да погледнем самите тях. През лятото...
Упражнение за учениците: Народните будители за деца и родители
След като и най-малките разбраха за народните будители със симпатичния пъзел на Инна, ред е на по-големите...
Светът през чисти стъкла
Какво повдига настроението ви, когато се събудите сутрин? Вероятно слънчевите лъчи, които струят през...
Венецианската мазилка
Венецианската мазилка идва при нас от епохите на Римската античност и Ренесанса. Тя придава индивидуалност...
За какво да внимаваме по време на разпродажбите?
Във времето на смяната на сезоните започват големите намаления и разпродажби. Борбата за клиенти е толкова...
В разгара на летния сезон - кои са безопасните надуваеми съоръжения?
Глобален доклад на Световната здравна организация (WHO) посочва удавянето като третата водеща причина...
21 декември - Православна църква почита Света мъченица Юлиания
Българската православна църква почита днес Света мъченица Юлиания и пострадалите с нея 500 мъже и 130...
Как да обезопасим дома за прохождащо дете
Ето, че малкият пътешественик е направил първите си стъпки. За него те са огромен скок към независимост,...
Защо и как да пестим храната?
На всички ни са известни потресаващите снимки на бедни, гладни чернокожи деца, чиито вид понякога губи...
Снежен човек и Ежко Бежко от глина
Моделирайки глината с ръце, можете да направите обемни фигурки, които да сложите на по-дебелите клони...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook