Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Как да изберем блендер


За доста хора блендерът не влиза в графата на задължителните кухненски уреди. На домакинствата обаче, които ежедневно си правят течни и кремообразни храни, той е несравним помощник. С блендера стават много хубави, фино обработени смеси като шейкове, крем супи, пастети, разядки, смутита и други най-различни смески, както и разбира се легендарното Дайкири и други алкохолни и безалкохолни коктейли.

“Извинявайте за сигурно тъпия въпрос, ама какво е блендер?”


Въпросът никак не е тъп, а отговорът му се крие в историята на уреда. Блендерът се появява през 1922, когато Стефан Поплавски създава пособие, с което в магазините в САЩ се приготвят млечни шейкове и сладоледени миксове с газирани напитки. Първите блендери се състояли от въртящи се ножове в дъното на метален контейнер и били използвани в търговските обекти. Ресторантите ползвали патентования от Поплавски уред, но домакинствата все още нямали достъп до него. Това се променило, когато Фредерик Осиъс внесъл нововъведения в машинката и я патентовал. Тъй като нямал средства за разпространението й, те дошли от музиканта Фред Уоринг, който по онова време страдал от язва и на когото била предписана течна зеленчукова диета.

Така се появил първият блендер за домашна употреба и в средата на 20 в. вече повече от милион американски домакинства притежавала уреда. Разновидностите на блендери с въртящ се нож са много. Блендерът, наложил се масово, е този с кана, а изборът му зависи най-вече от това за какво смятаме да го използваме. Когато купуваме блендер основните характеристики, на които трябва да обърнем внимание са мощност, вид на каната и накрая функции.

Мощност
Изборът на мощност на блендера зависи от това за какво ще ви трябва - само за смутита, за натрошаване на лед или за смилане на по-твърди съставки като ядки например. Скоростите варират от 350 W до 1000W и повече. С по-мощен блендер можете да правите повече неща, като и смилането е по-фино. Колкото повече вата е мощността, толкова по-голяма е и цената на уреда.

Кана
Каната на блендера е всъщност основната част, с която ще сипвате готовите неща, в която ще приготвяте смесите и не на последно място, която ще миете. Стъклените кани са по-масивни и издръжливи, но са и значително по-тежки. Пластмасовите кани са по-леки, но пък се измиват по-трудно и се надраскват с времето. Единственото им удобство наистина по-лесното вдигане и сипване и по-ниската цена. Друга характеристика на каната е нейната вместимост. Капацитетът й може да стигне до 2-2,5 литра.
Каквато и кана да си изберете, е добре тя да има малко отворче отгоре през което могат да се добавят съставки докато блендерът работи.

Други екстри
Към основните характеристики на блендера има и функционалности като различен брой скорости, видове копчета, прибиране на кабела под уреда, както и екстрата пулс (или още: моментен пуск). Тя се използва за по-бързо смилане на сухи и гъсти смески и може да бъде много полезна за разбиване на лед. Не на последно място, макар и да изглеждат маловажни, са цветът и дизайна на блендера. Те са от значение, защото това е уред, който обикновено ще стои на открито в кухнята ви. Имайте предвид че блендерът е сравнително висок и ако смятате да го държите в шкаф трябва предварително да прецените размерите му.
Виж още статии за:   Съвети за дома · Уредите в дома ·
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Съдомиялнята - лукс или инвестиция
· Уредите в кухнята
· Домашен хляб и козунак за хора, които нямат време
· Какво трябва да знаем при избора на летни колички?
· Какво е "правилото на едната минута" и защо да го прилагаме
· Хартията в интериора
Виж още статии за:   Съвети за дома · Уредите в дома ·
Петък
7
Май 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30

31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Празен хладилник и внезапни гости. Помощ!
На всеки му се е случвало да го изненадат внезапни гости. Не от онези неприятните, с които през цялото...
Виното и любовта като отпечатък на страстта
Замислен поглед пред календара. Планирамe, обмислямe, заграждамe дати. Нижат се празник след празник...
Храбрият шивач: Подлепващото
Тъй като на места, когато показвам нещо, използвам подлепващо, реших да кажа и нещо повече за него, което...
Васильовден
На 1 януари в народната традиция се преплитат няколко празника. Затова и тази дата се нарича с много...
1 май - Ирминден
Ирминден (или още: Йеремия, Еремия, Зъмски ден, Ирима) се празнува в чест на змиите и гущерите и на него...
За нашия еко дом - пролетНо без химия
Искаш домът ти да бъде чист, да ухае на свежо и да е безопасно за теб и за природата, докато се грижиш...
Ръчно изработени коледни картички
Коледните картички, подобно на подаръците, казват много. Ако с думи можем умело да скрием отношението...
Списание Hera.bg подкрепя Коледните пости
Коледните пости вече започнаха. И тази година ще подкрепим всички читатели, които са решили да постят....
Декорация за Хелоуин: Прилепи по стената
Прилепи по стената Тази идея се прави с шаблон "Прилеп", който можете да принтирате от тук. Необходимите...
Елхи - шишарки
Тази Коледа реших да не си купувам елха. Не исках в дома ми да има нито отсечено дръвче, нито пластмасово,...
Да си направим мартеница-бижу
Дойде ли време за мартениците, някакво радостно вълнение обхваща сърцето ми.. Не за друго, а защото свързвам...
Вместо лакомия за Нова година - умереност и балансирано меню
С наближаването на Коледа и Нова Година, всеки декември настъпва трескава подготовка и кипи еуфорична...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook