Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Как да изберем блендер


За доста хора блендерът не влиза в графата на задължителните кухненски уреди. На домакинствата обаче, които ежедневно си правят течни и кремообразни храни, той е несравним помощник. С блендера стават много хубави, фино обработени смеси като шейкове, крем супи, пастети, разядки, смутита и други най-различни смески, както и разбира се легендарното Дайкири и други алкохолни и безалкохолни коктейли.

“Извинявайте за сигурно тъпия въпрос, ама какво е блендер?”


Въпросът никак не е тъп, а отговорът му се крие в историята на уреда. Блендерът се появява през 1922, когато Стефан Поплавски създава пособие, с което в магазините в САЩ се приготвят млечни шейкове и сладоледени миксове с газирани напитки. Първите блендери се състояли от въртящи се ножове в дъното на метален контейнер и били използвани в търговските обекти. Ресторантите ползвали патентования от Поплавски уред, но домакинствата все още нямали достъп до него. Това се променило, когато Фредерик Осиъс внесъл нововъведения в машинката и я патентовал. Тъй като нямал средства за разпространението й, те дошли от музиканта Фред Уоринг, който по онова време страдал от язва и на когото била предписана течна зеленчукова диета.

Така се появил първият блендер за домашна употреба и в средата на 20 в. вече повече от милион американски домакинства притежавала уреда. Разновидностите на блендери с въртящ се нож са много. Блендерът, наложил се масово, е този с кана, а изборът му зависи най-вече от това за какво смятаме да го използваме. Когато купуваме блендер основните характеристики, на които трябва да обърнем внимание са мощност, вид на каната и накрая функции.

Мощност
Изборът на мощност на блендера зависи от това за какво ще ви трябва - само за смутита, за натрошаване на лед или за смилане на по-твърди съставки като ядки например. Скоростите варират от 350 W до 1000W и повече. С по-мощен блендер можете да правите повече неща, като и смилането е по-фино. Колкото повече вата е мощността, толкова по-голяма е и цената на уреда.

Кана
Каната на блендера е всъщност основната част, с която ще сипвате готовите неща, в която ще приготвяте смесите и не на последно място, която ще миете. Стъклените кани са по-масивни и издръжливи, но са и значително по-тежки. Пластмасовите кани са по-леки, но пък се измиват по-трудно и се надраскват с времето. Единственото им удобство наистина по-лесното вдигане и сипване и по-ниската цена. Друга характеристика на каната е нейната вместимост. Капацитетът й може да стигне до 2-2,5 литра.
Каквато и кана да си изберете, е добре тя да има малко отворче отгоре през което могат да се добавят съставки докато блендерът работи.

Други екстри
Към основните характеристики на блендера има и функционалности като различен брой скорости, видове копчета, прибиране на кабела под уреда, както и екстрата пулс (или още: моментен пуск). Тя се използва за по-бързо смилане на сухи и гъсти смески и може да бъде много полезна за разбиване на лед. Не на последно място, макар и да изглеждат маловажни, са цветът и дизайна на блендера. Те са от значение, защото това е уред, който обикновено ще стои на открито в кухнята ви. Имайте предвид че блендерът е сравнително висок и ако смятате да го държите в шкаф трябва предварително да прецените размерите му.
Виж още статии за:   Съвети за дома · Уредите в дома ·
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Кои параметри да гледаме при избор на климатици за отопление
· Съдомиялнята - лукс или инвестиция
· Уредите в кухнята
· Подготви дома си за есента - декорации и аксесоари
· Какво трябва да знаем при обзавеждане на нов апартамент
· Какво трябва да знаем при избора на летни колички?
Виж още статии за:   Съвети за дома · Уредите в дома ·
Сряда
28
Септември 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Ден 20 - Постове и пости: Да признаеш провала е да покажеш, че се учиш
Първи опит с квас равносилно на първи провал с квас. Започнах кваса и уж всичко беше както трябва. Живна,...
Тодоровден
Тодоровден е един от първите пролетни празници в народния календар. Отбелязва се в първата събота след...
Васильовден
На 1 януари в народната традиция се преплитат няколко празника. Затова и тази дата се нарича с много...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 36
Ден 36 от Коледните пости. Последният ден, в който ви разказвам какво постим у дома. Да, до края на Коледните...
Кои параметри да гледаме при избор на климатици за отопление
Да се избере климатик сред различните типове уреди и характеристики на отделните марки е нелесна задача....
Антоновден
На 17 януари църквата почита паметта на преподобний Антоний Велики, първият всепризнат основоположник...
Камелия - една истинска източна красавица
Всяка от нас има своите ежедневни ритуали за красота, които общо взето не особено често променяме. Често...
Подарете за Коледа не скъпоценна вещ, а безценно преживяване
Декември, колкото студен и мрачен, толкова и празничен и еуфоричен. Всеки забързан нанякъде, всеки нещо...
Огледалото като декор
Обикновено ние жените купуваме огледало с една-единствена цел – за да съзерцаваме в него собственото...
Св. Валентина - защитник на вярата
Св. Валентина е малко известна светица, особено покрай католическия си съименник, но тя е тази, която...
Незабравката - малко, но толкова важно цвете
Незабравката е тревисто растение (Myosotis sylvatica) от семейство Грапаволистни. Познати са около 50...
Нова „одежда” за стария диван
Обикновено не забелязваме как обичния ни стар диван бавно, но безнадеждно се протрива и избелява. При...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook