Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Как да си направим: Прясна паста



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Признавам, че отдавна съм чела, че прясно приготвената паста е пъти по-добра от сухата, която купуваме. Но се храня рядко навън и като изключим една лазаня, последния ми опит с прясна паста - Талиателе с морски дарове - бе катастрофален. Все пак таях надежди, че просто не съм случила на приготвяне. И продължавах да прочитам, колко по-хубава била.
Да я приготвя у дома си представях, че е нещо изключително трудоемко. Дори огледах няколко машини за паста, но прецених, че е безсмислено да давам пари за нещо, което ще ползвам 5-6 пъти в годината. И така желанието ми оставаше в застой вече няколко месеца.
Заговорихме се с Теодора, какво сме приготвили за хапване и тя сподели, че приготвят пастата у дома. От нея разбрах, че на 100 грама брашно се слага 1 яйце. Реших се, ще опитам и аз.

Реших моята паста талиателе да е смесица от ръжено и пшенично брашно. Имах само 3 яйца в хладилника, затова използвах 300 гр брашно (смесено). Остана паста за почти още 2 порции. Т.е за 2-ма души 100-150 грама брашно ще е достатъчно.

Брашното пресях в купа със едро сито, за да вкарам малко въздух. По средата направих кладенче, в което сложих 3-те яйца, започнах да замесвам тестото, което се получава доста твърдо. По препоръка на Теодора, го сложих за 30-40 минути в хладилника.

Полученото тесто разделих на 4 по-малки топки. Процедурата по разточване е стандартна. Набрашняваме топката от долу и отгоре с малко брашно, слагаме от него и малко на масата и разстиламе кора, която е повече дълга, отколкото широка. Дебелината на кората трябва да е "3-4 листа" ми каза Теодора :)

Тъй като предстоеше рязане, а аз бях разточила кората на масата, избрах да режа тестото с една пластмасова лопатка, която се използва обикновено за оформяне на торти. Е, не ми се получиха всички перфектно прави, ала това не ме притесняваше. Има някакъв чар и в това всичко да не изглежда като от матрица. Оформих дълги и по-широчки ленти - т.е форма на талиателе.

По желание можете да изсушите леко пастата, но можете да започнете с варенето веднага. В случая опънах едно въженце от шкаф до шкаф и наредих нарязаната паста върху него за около час.
Процедурата по варене е както при сухата паста. В обилно количество завряла вода слагаме сол (вдига точката на кипене) и добавяме пастата. С тази разлика, че тук трябва да се побутне първите 1-2 минути за да не залепне една за друга (точно такава паста ядох в едно заведение). После сервираме със сос по избор. У дома имаше два соса един - сос "Болонезе" и друг - само от домашни домати, гъби и пресен босилек. Досега съм правила лазаня само с готови кори, но след като разбрах колко лесно е да се направят такива, скоро ще опитам лазаня с пресни.

Коментари
2015-08-21 #7
Инна Георгиева
С готови кори за баница няма как да се получи прясна паста
2015-08-18 #6
iliqna bineva
А с готови кори за баница става ли.
2012-01-21 #5
Milana
Здравей uHHa,страхотна паста стана...благодаря ти още веднъж...сега вече в менюто имам и паста ...
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Критараки с доматен сос и телешки кюфтенца
· Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
· Най-рядката паста - Su Filindeu, се прави само от три жени в света
· Проучване: По-честата консумация на гъби ни предпазва от депресия
· Аранчини - италиански оризови топки
· Пълнозърнести спагети с гъби и соево мляко
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 25
· Пица от лимец с риба и каперси
· Пакистанската кухня - една по-различна екзотична разходка
· Пишмание - турският деликатен десерт
· Сусамът - древната храна с доказани днес много здравословни ползи
· Постни банички с праз и маслини
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Пъстърва с пържена салвия и хрупкава чеснова поръска с орехи
· Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Как да проверим дали са пресни кокошите яйца - няколко съвета
· Как да изберем мебели за спалнята
· Как се почистват сребърни обеци
· Боб чорба по манастирски
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
Четвъртък
19
Май 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Киноа – свещената храна на инките
Опитах я, защото педиатърката ми я препоръча да я включа в менюто на малката ми дъщеря, наравно с елдата,...
Зимни коктейли: Ирландското кафе
Силно ободряващо кафе, стоплящо кръвта меко уиски, гъста сметана като натрупалия навън сняг и бучка захар...
Суровоядски бонбони със сушени сливи
Милена от DeliFideli ни сподели една от оригиналните си и много обичани рецепти за суровоядски бонбони....
Вкусна баклава
У дома си облизват пръстите с тази баклава. Сладичка! Така на нас най-много ни харесва! Малките парченца...
Пишмание - турският деликатен десерт
Обичате ли сладко? Не, не ви говоря за добре познатия ни и особено любим на нас жените шоколад. Става...
Как да: Направиш омлет без да счупиш яйце
"За да си направиш омлет трябва да счупиш яйцата" - гласи една поговорка. Да, ама не. Ето една идея,...
Крем супа от карфиол с куркума
Най-често на трапезата ни карфиолът присъства под формата на трушия, но той е прекрасен за пресни салати,...
Паламуд плакия по варненски
Тази рецепта си е малко старовремска. От времето, в което никой не е броял мазното и пърженото. Семейна...
Мляко от семена и ядки
Млякото е прекрасен източник на белтъчини и калций, но преди всичко за малките деца. След 3-годишна възраст...
Броколи с пилешки жулиени и сос Бешамел
Изключително просто, изключително лесно, изключително вкусно ястие. Даже, ако ви домързи в магазините...
Пролетна супа с лапад
Здравейте, Hera.bg и всички читателки! Пиша ви и аз, защото много харесах вашия конкурс, само чаках да...
Печен миш маш
Обичам миш маш, а също и печени зеленчуци. За това реших да комбинирам и се получи това зеленчуково ястие. ...
Пилаф "Трите зърна"
Пилафът е едно традиционно ястие от Арабския свят и Ориента. Но както всяка традиция, всеки я разбира...
Меденки "Мечи лапи"
"Меденки, големи като мечи лапи", това си казахме, докато хапвахме от тях у дома. После пък си спомнихме,...
Зелените подправки - шедьовър на лятото
Лятото е щедър сезон. Гали ни с топлите си лъчи, изсипва в краката ни изобилие от плодове и зеленчуци...
Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
Пицата е сред най-разпознаваемите и най-предпочитани храни в света - тя отдавна е прекрачила границите...
С какво още да поднесем виното?
Според известната традиция, ако не се сервира с основно ястие, виното се поднася със сирена и/или сухи...
Ванилията – аромат в шушулка
Почти всеки крем, бисквити, вафла или шоколад имат аромат на ванилия, а в действителност повечето от...
Салата със спанак и пикантни пилешки късчета
Здравейте и от мен, Надя! Искам да участвам в конкурса с една рецепта за салата със спанак. Имаме малка...
Хелоуин: Буболечки
Ето едно много лесно хелоуинско предложение. Добавени дори върху най-обикновено изглеждаща храна, тези...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook