Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Как да си направим: Прясна паста



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Признавам, че отдавна съм чела, че прясно приготвената паста е пъти по-добра от сухата, която купуваме. Но се храня рядко навън и като изключим една лазаня, последния ми опит с прясна паста - Талиателе с морски дарове - бе катастрофален. Все пак таях надежди, че просто не съм случила на приготвяне. И продължавах да прочитам, колко по-хубава била.
Да я приготвя у дома си представях, че е нещо изключително трудоемко. Дори огледах няколко машини за паста, но прецених, че е безсмислено да давам пари за нещо, което ще ползвам 5-6 пъти в годината. И така желанието ми оставаше в застой вече няколко месеца.
Заговорихме се с Теодора, какво сме приготвили за хапване и тя сподели, че приготвят пастата у дома. От нея разбрах, че на 100 грама брашно се слага 1 яйце. Реших се, ще опитам и аз.

Реших моята паста талиателе да е смесица от ръжено и пшенично брашно. Имах само 3 яйца в хладилника, затова използвах 300 гр брашно (смесено). Остана паста за почти още 2 порции. Т.е за 2-ма души 100-150 грама брашно ще е достатъчно.

Брашното пресях в купа със едро сито, за да вкарам малко въздух. По средата направих кладенче, в което сложих 3-те яйца, започнах да замесвам тестото, което се получава доста твърдо. По препоръка на Теодора, го сложих за 30-40 минути в хладилника.

Полученото тесто разделих на 4 по-малки топки. Процедурата по разточване е стандартна. Набрашняваме топката от долу и отгоре с малко брашно, слагаме от него и малко на масата и разстиламе кора, която е повече дълга, отколкото широка. Дебелината на кората трябва да е "3-4 листа" ми каза Теодора :)

Тъй като предстоеше рязане, а аз бях разточила кората на масата, избрах да режа тестото с една пластмасова лопатка, която се използва обикновено за оформяне на торти. Е, не ми се получиха всички перфектно прави, ала това не ме притесняваше. Има някакъв чар и в това всичко да не изглежда като от матрица. Оформих дълги и по-широчки ленти - т.е форма на талиателе.

По желание можете да изсушите леко пастата, но можете да започнете с варенето веднага. В случая опънах едно въженце от шкаф до шкаф и наредих нарязаната паста върху него за около час.
Процедурата по варене е както при сухата паста. В обилно количество завряла вода слагаме сол (вдига точката на кипене) и добавяме пастата. С тази разлика, че тук трябва да се побутне първите 1-2 минути за да не залепне една за друга (точно такава паста ядох в едно заведение). После сервираме със сос по избор. У дома имаше два соса един - сос "Болонезе" и друг - само от домашни домати, гъби и пресен босилек. Досега съм правила лазаня само с готови кори, но след като разбрах колко лесно е да се направят такива, скоро ще опитам лазаня с пресни.

Коментари
2015-08-21 #7
Инна Георгиева
С готови кори за баница няма как да се получи прясна паста
2015-08-18 #6
iliqna bineva
А с готови кори за баница става ли.
2012-01-21 #5
Milana
Здравей uHHa,страхотна паста стана...благодаря ти още веднъж...сега вече в менюто имам и паста ...
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Критараки с доматен сос и телешки кюфтенца
· Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
· Най-рядката паста - Su Filindeu, се прави само от три жени в света
· Аранчини - италиански оризови топки
· Пълнозърнести спагети с гъби и соево мляко
· Бял и червен ориз със зеленчуци
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 25
· Пица от лимец с риба и каперси
· Пакистанската кухня - една по-различна екзотична разходка
· Пишмание - турският деликатен десерт
· Сусамът - древната храна с доказани днес много здравословни ползи
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Торта със стар козунак без печене
· Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Как да: Почистим телефона си, за да се защитим от зараза с коронавирус?
· Съвети за по-топъл дом през зимата
· Как да пътуваме по-леко и приятно със самолет?
· Боб чорба по манастирски
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
Петък
24
Септември 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Пилешки дробчета по селски
Пилешките дробчета по селски, са любими у дома, за мезе за биричката или за основно ястие. Понякога разнобразявам...
15 декември - Международен ден на чая
Международният ден на чая се отбелязва на 15 декември от 2005 г. насам от страните производителки на...
Домашната торта на баба
Класиката на класиките. Вкусът на вкусовете. Торта мека като бабина душица - проста и незабравима. Всъщност...
Уасаби - лютото лекарство
Обичате ли люти чушки? А знаете ли, че ги наричат подправката за здравословен живот? Множество изследвания...
Зелената салата - хит на пролетта
Омръзна ли ви от туршии и други зимни разядки? Чашка ледено студен аперитив намира през пролетта нов...
Всичко за яйцата - II
Как да проверим свежестта на яйцата Ако имате яйца, в чиято свежест се съмнявате – подарени, купени...
Свежа лятна напитка с праскови и босилек
Кой да предположи, че босилекът, освен основна съставка на любимото ни песто „Дженовезе“ и неизменна...
Печена тиква
Щом чуя за печена тиква, винаги се сещам за Душко Добродушков от разказа на Елин Пелин - Печена тиква. "Всъщност,...
Ечемичени здравословни бисквити
От тези бисквити занесох на моя близка, която работи дълги часове на крак с клиенти. В края на деня,...
Оризово фиде с пиле и броколи
Моето оризово фиде е с дебелина 1 мм, опаковка от 200 грама - използвала съм около 1/4 от опаковката....
Красив лед
Лятото идва, а с него и горещите дни, в които често търсим нещо свежо и разхлаждащо. Гледката на коктейли...
Маслинова паста с босилек
Маслиновата паста, намазана на препечена филийка е един от многобройните видове брускети, които жителите...
Козуначени кифлички
Здравейте!Казвам се Людмила от гр. Хасково и бих искала да участвам и с едно предложение, за великденски...
Магданозени кюфтенца
Както казва една приятелка: "Когато опитах тези магданозени кюфтенца, разбрах, че съм пропиляла живота...
Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
Пицата е сред най-разпознаваемите и най-предпочитани храни в света - тя отдавна е прекрачила границите...
Лимонова трева - подправка, билка и козметика
Латинското й наименование е Цимбопогон (Cymbopogon), но е известна с по-простичкото - лимонова трева....
Как да приготвим: Кестени
Понякога си мисля, че есента всъщност мирише на печени кестени или печените кестени на есен. Няма значение!...
Мързелив Ягодов чийзкейк
Сладкишът е без печене, става бързо и лесно. Подходящ е и за начинаещи сладкари. В оригиналната рецепта...
Гръцка салата
В "Гръцката салата" ( Χωριάτικη σαλάτα...
Патладжанът – историята на един плод
Родом от региона на Индия, култивиран преди около 4000 години, днес патладжанът е разпространен в почти...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook