Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Как да си направим: Прясна паста



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Признавам, че отдавна съм чела, че прясно приготвената паста е пъти по-добра от сухата, която купуваме. Но се храня рядко навън и като изключим една лазаня, последния ми опит с прясна паста - Талиателе с морски дарове - бе катастрофален. Все пак таях надежди, че просто не съм случила на приготвяне. И продължавах да прочитам, колко по-хубава била.
Да я приготвя у дома си представях, че е нещо изключително трудоемко. Дори огледах няколко машини за паста, но прецених, че е безсмислено да давам пари за нещо, което ще ползвам 5-6 пъти в годината. И така желанието ми оставаше в застой вече няколко месеца.
Заговорихме се с Теодора, какво сме приготвили за хапване и тя сподели, че приготвят пастата у дома. От нея разбрах, че на 100 грама брашно се слага 1 яйце. Реших се, ще опитам и аз.

Реших моята паста талиателе да е смесица от ръжено и пшенично брашно. Имах само 3 яйца в хладилника, затова използвах 300 гр брашно (смесено). Остана паста за почти още 2 порции. Т.е за 2-ма души 100-150 грама брашно ще е достатъчно.

Брашното пресях в купа със едро сито, за да вкарам малко въздух. По средата направих кладенче, в което сложих 3-те яйца, започнах да замесвам тестото, което се получава доста твърдо. По препоръка на Теодора, го сложих за 30-40 минути в хладилника.

Полученото тесто разделих на 4 по-малки топки. Процедурата по разточване е стандартна. Набрашняваме топката от долу и отгоре с малко брашно, слагаме от него и малко на масата и разстиламе кора, която е повече дълга, отколкото широка. Дебелината на кората трябва да е "3-4 листа" ми каза Теодора :)

Тъй като предстоеше рязане, а аз бях разточила кората на масата, избрах да режа тестото с една пластмасова лопатка, която се използва обикновено за оформяне на торти. Е, не ми се получиха всички перфектно прави, ала това не ме притесняваше. Има някакъв чар и в това всичко да не изглежда като от матрица. Оформих дълги и по-широчки ленти - т.е форма на талиателе.

По желание можете да изсушите леко пастата, но можете да започнете с варенето веднага. В случая опънах едно въженце от шкаф до шкаф и наредих нарязаната паста върху него за около час.
Процедурата по варене е както при сухата паста. В обилно количество завряла вода слагаме сол (вдига точката на кипене) и добавяме пастата. С тази разлика, че тук трябва да се побутне първите 1-2 минути за да не залепне една за друга (точно такава паста ядох в едно заведение). После сервираме със сос по избор. У дома имаше два соса един - сос "Болонезе" и друг - само от домашни домати, гъби и пресен босилек. Досега съм правила лазаня само с готови кори, но след като разбрах колко лесно е да се направят такива, скоро ще опитам лазаня с пресни.

Коментари
2015-08-21 #7
Инна Георгиева
С готови кори за баница няма как да се получи прясна паста
2015-08-18 #6
iliqna bineva
А с готови кори за баница става ли.
2012-01-21 #5
Milana
Здравей uHHa,страхотна паста стана...благодаря ти още веднъж...сега вече в менюто имам и паста ...
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Критараки с доматен сос и телешки кюфтенца
· Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
· Най-рядката паста - Su Filindeu, се прави само от три жени в света
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Аранчини - италиански оризови топки
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 25
· Печурките – чудесните пробиотици и антидепресанти от природата!
· Проучване: По-честата консумация на гъби ни предпазва от депресия
· Пълнозърнести спагети с гъби и соево мляко
· Пакистанската кухня - една по-различна екзотична разходка
· Пишмание - турският деликатен десерт
· Сусамът - древната храна с доказани днес много здравословни ползи
· Перфектна закуска: Печен сандвич с тиквички, сирене и сминдух
· Постни банички с праз и маслини
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Пъстърва с пържена салвия и хрупкава чеснова поръска с орехи
· Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Как да се отървем от паяците у дома?
· Дестилати в готвенето: От коняк в сосовете до ром в десертите
· 6 идеи как да пазарувате по-евтино
· „Вкусът на България в четири сезона“: Опитайте тези прекрасни рецепти от книгата на Иван Звездев
· Аспержов зелен боб с пушен бекон
· Патладжан ветрило на фурна - да си оближеш пръстите!
Четвъртък
22
Февруари 2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Сладко от череши
Сладкото от череши винаги го свързвам със сладоледените мелби от моето детство. И сега за разкош понякога...
Рецепта за сорбе само с две съставки
Сорбе е любим летен десерт за малки и големи. Не е трудно да си го направим, особено сега, когато плодовете...
Динята - лятна свежест
Най-любимият ни плод през лятото е динята. Не се знае с точност от кога се отглежда, но се предполага,...
Каперсите - нетрадиционната добавка с несравним вкус
Някои от нас ги смятат за плодове. Други за зеленчуци. Трети дори не са чували за каперси. А дори да...
Да боядисаме яйцата с памук и хартия
Във всеки дом настава истинско оживление, дойде ли Велики Четвъртък /или Велика Събота/ - деня, в който...
Откриванетото на Америка като кулинарна революция
Едва ли някои се съмнява, че Откриването на Америка завинаги преобръща историята на Европа – политическата,...
Защо да хапваме тиква: 10 причини
Тиквата, със своите ярко оранжеви тонове и характерни форми, не само е символ на есента, но и е невероятно...
Черна леща, "белуга" - богата на протеини, фибри, желязо и антиоксиданти
Черната леща е наричана още "белуга", защото зрънцата й наподобяват хайвера на тази риба. За разликата...
Перфектна закуска: Печен сандвич с тиквички, сирене и сминдух
Всички като деца сме хапвали печен сандвич с яйце и сирене или кашкавал, може би пък сте му казвали Принцеса...
Ориз с черни гъби, соеви кълнове и пиле
След успешното покълване на боб мунг - зелена соя, започнах да се чудя къде да включвам кълновете освен...
Два вида козуначени мъфини за Великден
Започвам с това, че винаги ме е било страх от козунаците. Не, че не ги обичам – напротив, но месенето...
Руло с яйца и моркови с мащерка
На тази рецепта бях попаднала преди време в интернет пространството. Модифицирала съм я и добавих за...
Да консервираме здравословно - II част
Да намачкаме ягоди, малини, вишни, боровинки, касис, арония Най-полезният начин за съхранение на червените...
Пълнозърнеста паста с карфиол, синьо сирене и сметана
Идеята за тази паста ми хрумна заради една несправедливост. Смятам, че карфиолът е много подценяван за...
Кокошка с кисело зеле
Как ми се яде кокошка с кисело зеле - каза съпругът ми. Сигурно не съм ял от детските си години, голяма...
Какво и как да приготвим с дюли?
След събирането на последните дарове на есента, често можем да се озовем с някоя и друга дюля. Този плод...
На всяка манджа... вино
Да си призная, преди време нищо не разбирах от вино. Дори не разбирах качествата на тази напитка и ми...
Вегетариански дюнер
Ако са ви останали от кюфтенцата с булгур, просо и елда, ви предлагам една лесна идея как да ги оползотворите....
Хелоуин: Буболечки
Ето едно много лесно хелоуинско предложение. Добавени дори върху най-обикновено изглеждаща храна, тези...
Броколи с пилешки жулиени и сос Бешамел
Изключително просто, изключително лесно, изключително вкусно ястие. Даже, ако ви домързи в магазините...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook