Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Газираните напитки – за утоляване или разпалване на жаждата


Навън вече е топло. Ние се радваме на галещите лъчи на слънцето, стараем да прекарваме повече време в разходки...и ожадняваме. А какво по-приятно от това да утолим жаждата с газирани напитки. Еднa обаче едва ли ще ни стигне, защото да се напием с безалкохолно на практика е невъзможно. След краткото облекчение устните ни се слепват от сладкото и искаме още. Затова обикновено поглъщаме литри без да се замисляме, но в същото време се оплакваме от няколкото килограми в повече или влошеното си здраве. А дали причината не е точно пред очите ни?

Какво се крие в газираните напитки
В основата си газираните напитки представляват вода с добавени киселини и подсладители, които възбуждат нашите вкусови рецептори. Ако е използвана обикновена захар или глюкозо-фруктозен сироп в 100 мл. безалкохолно се съдържат 40-50 ккал. Това малко ли е или много? Ако изпием само чаша – напълно приемливо, но обикновено изпиваме повече от литър, особено през горещините. Така енергията от безалкохолното може да се равнява на пълноценно хранене, а всъщност оставаме не само гладни, но и жадни. Това обаче не е най-голямата беда. С безалкохолното организмът ни получава големи количества рафинирани захари и никакви витамини и минерали, което е рисков фактор за развитието на заболявания на сърдечно-съдовата система, кариес и диабет. Още повече вредни ефекти върху здравето ни имат изкуствените подсладители, а изписаните на опаковката нула калории ни се връщат тъпкано.

Другите основни съставки на безалкохолните са киселините – най-често лимонена и фосфорна. Те играят ролята на овкусители и консерванти. За съжаление обаче имат разяждащо действие. Лимонената киселина например поврежда емайла на зъбите, но фосфорната има далеч по-сериозни последствия. Попадайки в организма тя се свързва с калция и започва да го извлича от костите. При ежедневна употреба на газирани напитки това създава опасност от остеропороза – заболяване, към което са особено уязвими жените в зряла възраст. Полученото съединение обаче предизвиква и друго последствие, което засяга и двата пола. Тъй като се извежда от организма с урината, често става причина за образуване на фосфатни камъни в бъбреците.

Няма безалкохолно и без въглероден диоксид – това е газът, които образува малките шиптящи балончета в течността. Сам по себе си той е безвреден, но издува стомаха и може да обостри състоянието при хора, които страдат от гастрит, колит и метеоризъм.

Допълнителни „екстри” според вида на безалкохолното са оцветителите, ароматизаторите и кофеина. Често подценяваме количеството на последния и си осигуряваме безсънни нощи. Друг път консумираме ободряващата напитка целенасочено, когато искаме да си осигурим прилив на сили на работното място или по време на пътуване. След консумацията на определено количество обаче постигаме обратен ефект – от продължителното стимулиране нервната ни система се изтощава, което е придружено с главоболие, умора, апатия или, напротив, раздразнение.

Всеки от нас решава сам, какви напитки да употребява. И все пак понякога ни е нужен повод да се замисли, дали наистина изпитваме желание и необходимост да надигнем чашата с газирана напитка или го правим просто по-навик – защото е на една ръка растояние.
Коментари
2016-06-14 #5
Лили Мавродинова
Повече от 15 години не пия газирани напитки . Лете , зиме си правим в къщи лимонада . Измивам по 3 килограма лимони хъбаво с четка малко по твърда , блендирам ги заедно с кората , залагам ги в няколко буркана с мед и в хладилника . 5-6 супени лъжици в еднолитрова кана , 2-3 листа мента ( саксията ми е на прозореца) или джоджен , разбърквам добре и ето ти една разкошна и много вкусна напитка за всички сезони ....... и айрян ..... много и по всяко време
2011-03-22 #4
Цвети
вярно ли?! уаууу...майка му на Петко прави един сок, лимонов, кисне лимони в захарен сироп, вари ги, мед добавя, но не знам каква е точно технологията. П:олучва се концентрат, който си се разрежда и може да се консервира дори. Много е ободрителен ако искаш може да се поинтересувам и да я споделя от нейно име
2011-03-22 #3
Iskra
И аз газирано не пия от години и то го отказах не по някакви здравословни съображения, а съвсем естествено - просто ми ставаше лошо. Сега обаче с воля се опитвам да откажа соковете (имам предвид опакованите). Донякъде успешно вече ги замествам с айран. Аз съм от тези хора, за които Инна говори - не мога да пия вода . За прясно изцедени сокове за жалост нямам особено време, правя си само 4-5 пъти месечно.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Ботокс - ето кои са най-често задаваните въпроси за процедурите
· Откровено за майчинството между митовете и истините, които никой не признава
· Защо майките трябва да слушат единствено бебето и инстинкта си?
· 10 идеи за укрепване на имунитета през есента
· Можем ли да отслабнем с ягоди? 10 причини да ги хапвате с наслада
· Тази подправка намалява нивата на холестерол
· Пирамида на здравословното хранене
· Полезни ли са диетичните храни?
· Полезните мазнини
· Предупредиха за случаи на рак на гърдата, свързани с гръдни импланти
· Хемороиди – от какво се получават?
· Излъчването от мобилните телефони ускорява развитието на Алцхаймер
· Защо да хапваме тиква: 10 причини
· Пици в американски стил – как "Доминос" поддържат стандарта
· Био продуктите за дома и ползите за здравето
· Жените след 40-те. Да поговорим за Пременопауза, перименопауза и менопауза
· Вегетарианството може да е и въпрос на ген?
· Есенната умора + 5 стъпки да се справим с нея
Четвъртък
7
Декември 2023
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Джанките
Помните ли какво обичахте най много като малки по това време на годината? Безкрайните горещи дни, в които...
8 храни за по-добра концентрация
Независимо от възрастта и нивото на заетост, поддържането на високо ниво на концентрация през деня, може...
Самоуверените деца
Какво е най-важно за вас във възпитанието на децата ви? Всички искаме едно уверено дете, което вярва,...
На 17-и ноември отбелязваме Международния ден за борба с рака на панкреаса
По традиция всяка година третият четвъртък от месец ноември се посвещава на Международния ден за борба...
Сугестопедията - българска следа в обучението
Българската наука може да не е дала много на света, но пък напоследък често слушаме за сугестопедията,...
Лек за разширените вени
Оттекли крака с неузнаваема първоначална форма, криволичещи релефни вени или синьо-лилави жилки, които...
Забравените свойства на английската сол
Когато чуете „английска сол”, най-вероятно в главата ви нахлуват мисли за клизма, детоксикация и отслабване,...
Евкалиптът - ароматен лек и защита
Знаете ли коя е любимата храна на коалите? А кое дърво се нарежда сред най-високите широколистни видове...
Натурални съставки за домашните ни маски - част II
Списъкът с благодатните плодове и зеленчуци, правещи кожата ни искряща, продължава. Добре е да знаем,...
Дългата ми, страстна афера с книгите
С книгите и четенето имам дълга и сложна връзка. Всъщност, по-дълга и по-сложна, отколкото с всеки мъж....
Сух пост – древна традиция за здраве
Сухият пост е една практика за пречистване на тялото и ума, която се смята за доста крайна и се практикува...
Сок от черна ряпа срещу кашлица за деца
Сокът от черна ряпа срещу кашлица е забравено, но добре познато на прабабите ни средство за облекчаване...
Менструална чашка - избор, употреба и поддръжка
Подходът към генериране на по-малко отпадъци ни съпътства във всеки акспект от живота. Намаляването на...
Една дъвка, моля!
Прототипът на съвременната дъвка е открит още в дълбока Древност, когато нашите предци са използвали...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook