Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Най-"коледните" подправки


Канела, джинджифил, карамфил

Коледа е единственият празник, който има свой личен аромат. Той е упойващ и топъл, навява мисли за уют и детство. Той е сладък и тръпчив и не може да се сбърка с нищо друго.

По Коледа правим много сладкиши и всичко те ухаят на три подправки – канела, карамфил и джинджифил. Независимо, дали правите класически тиквеник, обичаните меденки или ароматни коледни сладки, или експериментирате с чуждестранна кухня – щолен, панетоне, немски сладки или джинджифилови човечета – това е ароматът на Коледа, без капка съмнение.

Канела

Канелата е изключително полезна за здравето съставка и дори се пие като хранителна добавка - срещу високото кръвно. Канелата е най-известната „зимна”, „коледна” и „уютна” подправка. Тя обича есенните плодове – ябълка, тиква, круша. Може би затова зимата ухае на канела – от тиквеника до ябълковите кейкове и любимите меденки, канелата се намесва с деликатния си вкус и дава съвсем друго звучене на симфонията от сезонни плодове.

Как да разпознаем истинската канела.

Освен за сладкиши, канелата е популярна и в изкуството на приготвянето и поднасянето на кафето, т.нар. бариста. Популярно е някои сортове кафе да се смесват с канела или голяма чаша лате да се разбърква с канелена пръчица. Комбинацията създава усещането, че не пием точно кафе, а някакъв топъл специалитет - а е толкова просто да се направи!

Рецепти с канела

Джинджифил

Джинджифилът е смятан за изключително полезна храна, билка и лек срещу много възпалителни заболявания, особено на гърлото. Познат още на древните китайци с тези си качества, днес джинджифилът е популярен най-вече като подправка. Интересното е, че навлиза в кулинарията като консервант. Именно заради това свойство още през Средните векове в Германия той става задължителна съставка на коледните сладкиши, тъй като ги запазвал в продължение на дългите коледни празници.

От тази част на Европа идват известните джинджифилови сладки с “ледена” глазура Lebkuchen (лебкухен) – невероятна смесица от вкусове за всички рецептори. Особено се услаждат на някой от прословутите коледни базари. Джинджифил може да се слага и в рецепти на меденки, а ако имате форма с джинджифиловото човече, децата ще са очаровани. Джинджифилът също „харесва” ябълки и комбинации с мед, но и крем супи, които идеално допълват зимното меню.

Карамфил

Карамфилът е по-непознат у нас, но това не го прави по-малко „коледен”. Освен като добавка в размер на малка щипка за сладките, тази подправка участва е едно много характерно за Коледа съкровище – глювайна (нем. Gluhwein). Греяното, по нашему, вино има традиции, коренящи се в студените райони на Европа, особено в страните около Алпите – Германия, Австрия, Швейцария. Да направиш истинско греяно вино си е цяло изкуство, подобно на повечето традиционни рецепти. Ползва се качествено вино, ром, канела, карамфил, кардамом, плод (ябълка или портокал), звездовиден анасон, черен пипер. Вероятно всеки дом в немскоговорящите страни има своя рецепта на напитката.

Много рядко слагаме карамфил самостоятелно, той е спътник на компанията от канела и джинджифил, кардамом, звездовиден анасон. Но вкусът му чудесно се съчетава с цитрусите – затова е задължително да го сложим в десерти с портокалови, както и лимонови корички и сок. А една прекрасна коледна украса са мандаринките и портокалите, в които можем да набоцкаме пъпките на карамфила в каквито фигури пожелаем. След това самият цитрусов плод има невероятен пикантен вкус.

Убедихме ли ви да сложите в коледните сладки, кексове и десерти тези три подправки? Да? Добре, защото Коледа просто не може без тях.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· С дъх на канела - опасно или полезно за здравето
· ЕС ще ограничи употребата на канела
· По-красиви с ябълкова козметика
· Постна крем супа от алабаш, карфиол, джинджифил и Мадраско къри
· Чай за тонус и здраве
· Студен чай с какаови зърна, джинджифил и цитруси
· Изпитана рецепта за домашна горчица
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Лимонова трева - подправка, билка и козметика
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Идеи за коледна украса от 4sales.bg
· Деца творят картички, за да спасят от самота възрастните в хосписите. Включи се и ти!
· Минимализъм през Коледа
Вторник
21
Март 2023
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Минзухарът - стройният джентълмен сред пролетните цветя
Минзухарът (Crocus) e многогодишно растение от семейство Перуникови, разпространено от Източното Средиземноморие...
Дървовидно алое
Родът Алое включва около 350 вида растения, които произхождат от тропическите области на Африка и Арабския...
Петковден - Традиции и обичаи на българите
На Петковден – 14 октомври, църквата почита Света Параскева или още наричана Света Петка. Този ден обаче...
На Велика сряда Юда уговорил да предаде Исус
На този ден Юда отишъл при юдейските първенци и уговорил да предаде Христос за тридесет сребърника. На...
Направете Коледата си различна
Омръзнала ли ви е Коледа? Сега ще си кажете "що за глупав въпрос!" Да, наистина. Как може да ни омръзне...
Тайните на домашния уют
Имате нов апартамент или просто ви е омръзнал интериорът на стария? Грубият ремонт е приключил и сега...
Боядисване на великденски яйца с ориз
Боядисването на великденски яйца с ориз е нещо, което винаги съм искала да направя. Защото през годините...
За готвенето с любов
Никога не съм чувствала готвенето като задължение. Напротив. В моето семейство и прабаба ми, и баба ми,...
Как да бъдете по-организирана домакиня?
Вероятно сте дама, която се опитва да води активен начин на живот. Може би се опитвате да създадете кариера,...
Ангелите-пазители и децата
Архангеловден е денят, в който ангелите небесни слизат на земята и ни се открива тяхното съществуване....
Еко съвети в очакване на бебето
Днес почти всяка сфера в живота ни е свързана със стремежа към щадящо околната среда поведение и начин...
9 причини да хванем парцала
Пролетно почистване на домовете ни – ясно е, че трябва да се свърши - къде с по-малко, къде с по-голяма...
Вълнистите папагали - верни приятели у дома II
Грижи За да се чувстват щастливи вашите пернати любимци, трябва да им осигурите достатъчно пространство...
Защо лятото е най-добрият момент да започнем да живеем минималистично?
Много от нас си представят началото на дадена промяна в живота си с отправна точка - понеделник, Нова...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 18
Ден 18 от Коледните пости. Ехе, почти сме ги преполовили! Все още се чудя как моето момче реши да пости,...
Стайни растения за мързеливци
Вечно забравяте да полеете цветята, обичате да проветрявате през зимата и не знаете какво е това наторяване...
Света Екатерина
На 24 ноември празнуваме Света Екатерина. Имен ден имат всички, носещи името на светицата - Екатерина,...
Любов към домашната градина
От какво се нуждае един дом? Не са достатъчно само 4 стени и покрив, за да е подходящ за обитаване. Необходими...
Петровден
Петровден отбелязваме на 29 юни. Според църковния календар този ден е отреден за светиите Петър и Павел....
Как да обезопасим дома за прохождащо дете
Ето, че малкият пътешественик е направил първите си стъпки. За него те са огромен скок към независимост,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook