Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Във фризера – какво и как?


Хубавото на фризера е, че можем да съхраняваме продуктите свежи и да им се наслаждаваме не само когато им е сезона, при това запазвайки почти всичките им полезни качества. Но и замразяването си има правила, които е добре да спазваме, за да извлечем максимално ползите от това изобретение на човешкия гений.

- На първо място трябва да обърнем внимание на продуктите, които сме решили да приберем на студено, така да се каже. Те трябва да бъдат свежи и пресни. Това важи както за плодовете и зеленчуците, така и за месото и рибата.

- Опаковането е друг важен елемент. Опаковките трябва плътно да обхващат целия продукт, за да не изсъхва. Те трябва да са гъвкави и да са устойчиви на киселини и мазнини. Най-удобни за целта са торбичките или домакинското фолио, които да са с дебелина не по-малка от 0,05 мм. Може да използвате и съдове, издържащи на ниски температури.

- Замразявайте на порции, които са подходящи за вашето домакинство, защото веднъж размразени, продуктите, не трябва да се прибират повторно във фризера. Преценете какви количества от дадения продукт ще са ви необходими при готвене и разпределете в такива дози.

- Залепете етикети върху пакетчетата със замразените продукти и там отбележете датата на замразяване, за да може да следите за срока на съхранение. Храните във фризера също имат такъв. Най-общо той варира между 6-8 месеца, за различните видове продукти.

- Веднъж размразени продуктите не трябва да се замразяват повторно.

- Малко физика – замразената течност увеличава обема си. Ако сте го забравили, припомнете си го, когато пълните съдове с течност.

- Замразявайте продуктите винаги добре изстудени.

- Направете списък на замразените продукти. По този начин винаги ще знаете какво имате във фризера. Не забравяйте да отбелязвате, когато вадите пликче. Все пак е добре списъкът да е актуален, нали?

Месо
Подходящи за замразяване са всички видове меса, стига да не са много тлъсти. Разпределете месото на порции и го опаковайте в торбички или фолио. Добре е да отстраните костите предварително, защото ако се подават извън пакета, месото се изсушава. Пържолите и котлетите се обвиват поотделно във фолио и тогава се опаковат. Месото за готвене се нарязва предварително на парчета.

Птици
Във фризера могат да се съхраняват всички видове домашни птици – кокошки, гъски, патици и пуйки. Опаковат се цели или на порции за готвене в полиетиленово фолио или торбички.

Риби
Ако сте решили да замразявате риба трябва да сте сигурни, че тя е прясно уловена, защото само такава е подходяща да влезе във фризера. За тази от магазина няма как да сме сигурни, че е свежа. Преди да я замразите почистете рибата от люспите и вътрешностите и я измийте. Рибите над 1 кг е добре да се разфасоват.

Зеленчуци
Достойни за фризера са всички зеленчуци, които се консумират варени, печени или пържени. Извън почетния списък за съжаление остават краставиците, зелените салати, репичките и лукът. Не бива да поставяте във фризера също така недозрелите или презрелите зеленчуци. Предварително почистете, измийте, нарежете на парченца и бланширайте. Бланширането е много важен процес, тъй като чрез него се запазват цветът, вкусът и витамините в продуктите. Изпълнението му не е сложно. Нужна ви е цедка или метална кошница. В подходящ съд кипвате вода. След това поставяте зеленчуците в цедката или кошницата и ги потапяте във врящата вода. Изчаквате тя да кипне отново и да продължи да кипи по време на бланширането. След това изваждате зеленчуците, потапяте ги в студена вода и ги отцеждате. Напълвате ги в торбички, които оформяте на плоски правоъгълни пакети (за да заемат по-малко място), залепяте етикет с датата и сте готови.

Размразяване: изсипете замразените зеленчуци в кипяща вода или ги задушете в мазнина. Желателно е някои зеленчуци като спанака и зелето например да се размразят частично преди готвене. Важно е да имате предвид, че времето за готвене на замразените зеленчуци е с една трета по-малко, отколкото на свежите. Магданозът не се бланшира.

Плодове
Подходящи са добре узрели, но не презрели плодове. Може да ги замразите със захарен сироп или без него. Всичко зависи от това как ще ги използвате след това. Ако искате да си замразите например ягоди и малини за украса на торти, като за целта трябва те да запазят формата си, постъпете по следния начин. Наредете ги върху чиния и ги сложете във фризера за час-два да се замразят предварително. След това вече може спокойно да ги подредите в торбичка. Така ще сте сигурни, че ще запазят формата си.
Плодовете е добре да размразите на стайна температура в покрит съд.

Млечни продукти
По принцип не са много подходящи за продължително замразяване. Млякото може да се съхранява около 2-3 месеца, а сметаната за около месец-два, толкова може да престои във фризера и бялото сирене. Кашкавалът и меките сирена се опаковат във фолио. Ако са нарязани на филийки, всяка се опакова отделно и тогава общо. Срокът им на съхранение е около половин година.

Тестени изделия и сладкиши
Често се замразяват теста, блатове за торти и готови сладкиши. Замразявайте всички сладкиши, докато са съвсем пресни. Приготвяйте тестата за сладкиши според обичайните рецепти и ги замразявайте на подходящи дози. Изкушенията приготвени от белтъчно тесто не са подходящи за фризера. Сладкишите запазват най-добре вкуса и свежестта си, като се размразяват при стайна температура. При поднасяне може да ги затоплите леко във фурната за 5-10 минути. Сладкишите с маслен крем и тестата се размразяват само на стайна температура.

Готвени ястия
Ако решите да замразите дадено ястие, добре е да имате предвид, че при продължително съхранение някои от подправките могат да придобият неприятен вкус. Затова гозбите, предназначени за замразяване, трябва да се подправят съвсем леко. Не преварявайте и не препичайте ястията, които ще замразявате. Те се слагат във фризера винаги добре охладени.
Виж още статии за:   Нашият Дом · Съвети за дома ·
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Подготви дома си за есента - декорации и аксесоари
· Какво трябва да знаем при обзавеждане на нов апартамент
· Какво трябва да знаем при избора на летни колички?
· Нов живот за балкона? Толкова е лесно
· Как да изберем мебели за спалнята
· Засейте тези култури до лука и ще предпазите градината от вредители
Виж още статии за:   Нашият Дом · Съвети за дома ·
Събота
2
Юли 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Тайните на домашния уют
Имате нов апартамент или просто ви е омръзнал интериорът на стария? Грубият ремонт е приключил и сега...
Скандинавският стил в интериора - чисти линии и интересни акценти
Модерният скандинавски стил е предпочитан от любителите на съвременния дизайн и изчистените линии в интериора....
Великденски яйца - кошнички. Рисувани яйца и техника декупаж
Здравейте списание Hera, Казвам се Гергана и съм от гр. Варна. Бих желала да участвам с моите великденски...
Минимализмът и възрастта
Имах една съседка, която разполагаше с огромен апартамент, живееше сама в него. Когато съм ходела у тях...
Хортензиите – от какво зависи цветът им и как да се грижим за тях
Хортензията (Hydrangea) е храст, който принадлежи към семейството Saxifraceae - расте до 1-2 метра...
Как да намалим боклука - съвети от кухнята
Домакинствата са огромни консуматори и с това - производители на много боклук. Опаковките, найлонът,...
Поливане на растенията по време на отпуската
Обичайният и най-надежден начин да се погрижим за любимите растения, когато сме далеч от дома е просто...
Герман Градушкар
Св. Герман е Цариградски патриарх, живял през VIII в., които се прочул с непримиримия си отпор срещу...
Свети Сава (Савинден)
5 декември Източноправославната църква посвещава на светеца св. Сава Освещени, построил в края на живота...
Новогодишни късметчета
Новогодишните и коледни късметчета радват всички. Затова ви предлагам една интересна идея, с която можете...
Цитруси в саксия – описание и грижи
По-голямата част от стайните растения цъфтят с разкошни цветове, но тяхната нетрайна красота бързо умира....
Сухият въздух у дома
Гърлото ви е пресъхнало, устните напукани, носът ви има корички, кашляте, кожата ви е зачервена и ви...
Кратуните - незалязващ чар и практичност за бита
Наскоро ни подариха малки кратунки и децата ме попитаха стават ли за ядене, служат ли за нещо. Започнах...
Акари и алергии
Свикнали сме да възприемаме праха като част от домашния интериор. Макар и неприятен, той изглежда напълно...
Св. пророк Самуил - 20 август
На 20 август църквата почита св. пророк Самуил и св. 38 мъченици Пловдивски. Празнуват всички, които...
Как да си ушием възглавница
По-голяма част от дрехите ми шиеше мама. Така почти до тинейджърските ми години. Винаги бях кипра. То...
Да си направим мартеница-бижу
Дойде ли време за мартениците, някакво радостно вълнение обхваща сърцето ми.. Не за друго, а защото свързвам...
„Климатът” у дома
Почти 90% от денонощието, а през зимата дори повече, прекарваме в затворено помещение. Затова качеството...
Направи сама: Обичам те, защото...
Този подарък ще отнеме от бюджета ви около 40-50 стотинки, а ако имате подходяща хартия у дома - 0 лева. Нужни...
Как да бъдете по-организирана домакиня?
Вероятно сте дама, която се опитва да води активен начин на живот. Може би се опитвате да създадете кариера,...
Цветовете в интериора
Цветовете са първото, което забелязваме, когато прекрачим прага на нечие жилище. Още в началото те започват...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook