Във фризера – какво и как?
 Изпрати
Хубавото на фризера е, че можем да съхраняваме продуктите свежи и да им се наслаждаваме не само когато им е сезона, при това запазвайки почти всичките им полезни качества. Но и замразяването си има правила, които е добре да спазваме, за да извлечем максимално ползите от това изобретение на човешкия гений.
- На първо място трябва да обърнем внимание на продуктите, които сме решили да приберем на студено, така да се каже. Те трябва да бъдат свежи и пресни. Това важи както за плодовете и зеленчуците, така и за месото и рибата.
- Опаковането е друг важен елемент. Опаковките трябва плътно да обхващат целия продукт, за да не изсъхва. Те трябва да са гъвкави и да са устойчиви на киселини и мазнини. Най-удобни за целта са торбичките или домакинското фолио, които да са с дебелина не по-малка от 0,05 мм. Може да използвате и съдове, издържащи на ниски температури.
- Замразявайте на порции, които са подходящи за вашето домакинство, защото веднъж размразени, продуктите, не трябва да се прибират повторно във фризера. Преценете какви количества от дадения продукт ще са ви необходими при готвене и разпределете в такива дози.
- Залепете етикети върху пакетчетата със замразените продукти и там отбележете датата на замразяване, за да може да следите за срока на съхранение. Храните във фризера също имат такъв. Най-общо той варира между 6-8 месеца, за различните видове продукти.
- Веднъж размразени продуктите не трябва да се замразяват повторно.
- Малко физика – замразената течност увеличава обема си. Ако сте го забравили, припомнете си го, когато пълните съдове с течност.
- Замразявайте продуктите винаги добре изстудени.
- Направете списък на замразените продукти. По този начин винаги ще знаете какво имате във фризера. Не забравяйте да отбелязвате, когато вадите пликче. Все пак е добре списъкът да е актуален, нали?
Месо
Подходящи за замразяване са всички видове меса, стига да не са много тлъсти. Разпределете месото на порции и го опаковайте в торбички или фолио. Добре е да отстраните костите предварително, защото ако се подават извън пакета, месото се изсушава. Пържолите и котлетите се обвиват поотделно във фолио и тогава се опаковат. Месото за готвене се нарязва предварително на парчета.
Птици
Във фризера могат да се съхраняват всички видове домашни птици – кокошки, гъски, патици и пуйки. Опаковат се цели или на порции за готвене в полиетиленово фолио или торбички.
Риби
Ако сте решили да замразявате риба трябва да сте сигурни, че тя е прясно уловена, защото само такава е подходяща да влезе във фризера. За тази от магазина няма как да сме сигурни, че е свежа. Преди да я замразите почистете рибата от люспите и вътрешностите и я измийте. Рибите над 1 кг е добре да се разфасоват.
Зеленчуци
Достойни за фризера са всички зеленчуци, които се консумират варени, печени или пържени. Извън почетния списък за съжаление остават краставиците, зелените салати, репичките и лукът. Не бива да поставяте във фризера също така недозрелите или презрелите зеленчуци. Предварително почистете, измийте, нарежете на парченца и бланширайте. Бланширането е много важен процес, тъй като чрез него се запазват цветът, вкусът и витамините в продуктите. Изпълнението му не е сложно. Нужна ви е цедка или метална кошница. В подходящ съд кипвате вода. След това поставяте зеленчуците в цедката или кошницата и ги потапяте във врящата вода. Изчаквате тя да кипне отново и да продължи да кипи по време на бланширането. След това изваждате зеленчуците, потапяте ги в студена вода и ги отцеждате. Напълвате ги в торбички, които оформяте на плоски правоъгълни пакети (за да заемат по-малко място), залепяте етикет с датата и сте готови.
Размразяване: изсипете замразените зеленчуци в кипяща вода или ги задушете в мазнина. Желателно е някои зеленчуци като спанака и зелето например да се размразят частично преди готвене. Важно е да имате предвид, че времето за готвене на замразените зеленчуци е с една трета по-малко, отколкото на свежите. Магданозът не се бланшира.
Плодове
Подходящи са добре узрели, но не презрели плодове. Може да ги замразите със захарен сироп или без него. Всичко зависи от това как ще ги използвате след това. Ако искате да си замразите например ягоди и малини за украса на торти, като за целта трябва те да запазят формата си, постъпете по следния начин. Наредете ги върху чиния и ги сложете във фризера за час-два да се замразят предварително. След това вече може спокойно да ги подредите в торбичка. Така ще сте сигурни, че ще запазят формата си.
Плодовете е добре да размразите на стайна температура в покрит съд.
Млечни продукти
По принцип не са много подходящи за продължително замразяване. Млякото може да се съхранява около 2-3 месеца, а сметаната за около месец-два, толкова може да престои във фризера и бялото сирене. Кашкавалът и меките сирена се опаковат във фолио. Ако са нарязани на филийки, всяка се опакова отделно и тогава общо. Срокът им на съхранение е около половин година.
Тестени изделия и сладкиши
Често се замразяват теста, блатове за торти и готови сладкиши. Замразявайте всички сладкиши, докато са съвсем пресни. Приготвяйте тестата за сладкиши според обичайните рецепти и ги замразявайте на подходящи дози. Изкушенията приготвени от белтъчно тесто не са подходящи за фризера. Сладкишите запазват най-добре вкуса и свежестта си, като се размразяват при стайна температура. При поднасяне може да ги затоплите леко във фурната за 5-10 минути. Сладкишите с маслен крем и тестата се размразяват само на стайна температура.
Готвени ястия
Ако решите да замразите дадено ястие, добре е да имате предвид, че при продължително съхранение някои от подправките могат да придобият неприятен вкус. Затова гозбите, предназначени за замразяване, трябва да се подправят съвсем леко. Не преварявайте и не препичайте ястията, които ще замразявате. Те се слагат във фризера винаги добре охладени. |
Виж още статии за: Нашият Дом · Съвети за дома ·
Виж още статии за: Нашият Дом · Съвети за дома ·
|
|
Четвъртък 8 Юни 2023 |
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
|
Абонирай се за новости
 Коледни пости - седмица 4
Един месец пост отминаха. Мислите ни вече се настройват на тема Коледа. По време на моите пости намерих...
 Една седмица преди Коледа - разумно пазаруване и здравословни граници
Голямото разнообразие от храни и напитки играе огромна роля през празничния сезон – това е времето,...
 Какво трябва да направим, ако усетим земетресение - практични и конкретни действия
Най-важното: Опитайте да не се поддавате на паниката, останете трезвомислещи. Това може би е първият...
   Пролетна украса "Птиченца"
Обичам пролетта. Природата се събужда и слага най-нежните си и цветни дрехи.
Топлите и светли дни...
 Декорация за Хелоуин: Прилеп и четири различни идеи с него
Хелоуин не е наш, православен празник, не е и част от българската традиция. В последните години чуждоземният...
 Как да избираме детски играчки. И какви?
Да купуваш играчки - на пръв поглед това си е чиста проба забавление. Ами да, какво му е сложното, ще...
 Петдесетница - Раждането на Църквата
Православната църква отбелязва Петдесетница като един от най-големите празници в календара си. Той се...
 Коледничето - непретенциозна красота по празниците
Коледа е тук, а с нея дойде и най-коледното цвете- добре познатата ни коледна звезда, с която всяка година...
 Съвременният интериор
Днес в интериорния дизайн повече от всякога се използват елементи характерни за различни култури и епохи....
  Играчки за елха с филц - топка и елхичка
Предлагам ви две лесни идеи за играчки за елха - топка и елхичка. Играчките от филц са леки и биха били...
  Дългогодишна връзка и никакви идеи за подарък
Наскоро ми се случи, а знам, че и на много от вас, да избирам подарък на човек, който има всичко. Наистина...
 Съединението на Княжество България с Източна Румелия в документи от архива
На 8 септември 1885 г. Александър I издава прокламация, с която се обявява за „княз на Северна и Южна...
  Да боядисаме яйцата с лепящо фолио
Миналата година ви показахме как да боядисаме яйцата на Велики четвъртък с хартия или памук.
Представихме...
 Как да се отнасяме с дома си, за да сме щастливи в него - нагласата
В днешно време сме отрупани с вещи. Хората са схващани като консуматори, на които им се продават разни...
 Три мартеници-цветя като брошки и фиби
Тези ръчно изработени мартеници са посветени на жените в моето семейство. Баба ми, майка ми и моите две...
  Стопкадър – на вълна фототапети
Планирате ремонт през тази година? Замислете се, дали да не обновите дома си с фототапети. Те могат да...
  Меки завивки за сладки сънища
Кой е най-важния критерий за избор на спално бельо? Най-често това, което ни привлича към даден комплект...
  Каква количка да изберем за бебето?
Преди да имаме дете обикновено мислим, че изборът на количка е по-скоро естетичен. Ами да, какво толкова?...
   Mалките жилища
За да се поддържа една голяма къща се изисква голямо количество топлинна енергия и електричество. А в...
 Как се играе на "Котешка люлка"?
"Котешка люлка" е сред най-старите игри, които човечеството познава. В нея могат да участват двама или...
 След края на празниците: празнувайте останалата част от годината
Толкова много дни и седмици в очакване, планиране и подготовка на празниците и сякаш само за един...
|