Във фризера – какво и как?
 Изпрати
Хубавото на фризера е, че можем да съхраняваме продуктите свежи и да им се наслаждаваме не само когато им е сезона, при това запазвайки почти всичките им полезни качества. Но и замразяването си има правила, които е добре да спазваме, за да извлечем максимално ползите от това изобретение на човешкия гений.
- На първо място трябва да обърнем внимание на продуктите, които сме решили да приберем на студено, така да се каже. Те трябва да бъдат свежи и пресни. Това важи както за плодовете и зеленчуците, така и за месото и рибата.
- Опаковането е друг важен елемент. Опаковките трябва плътно да обхващат целия продукт, за да не изсъхва. Те трябва да са гъвкави и да са устойчиви на киселини и мазнини. Най-удобни за целта са торбичките или домакинското фолио, които да са с дебелина не по-малка от 0,05 мм. Може да използвате и съдове, издържащи на ниски температури.
- Замразявайте на порции, които са подходящи за вашето домакинство, защото веднъж размразени, продуктите, не трябва да се прибират повторно във фризера. Преценете какви количества от дадения продукт ще са ви необходими при готвене и разпределете в такива дози.
- Залепете етикети върху пакетчетата със замразените продукти и там отбележете датата на замразяване, за да може да следите за срока на съхранение. Храните във фризера също имат такъв. Най-общо той варира между 6-8 месеца, за различните видове продукти.
- Веднъж размразени продуктите не трябва да се замразяват повторно.
- Малко физика – замразената течност увеличава обема си. Ако сте го забравили, припомнете си го, когато пълните съдове с течност.
- Замразявайте продуктите винаги добре изстудени.
- Направете списък на замразените продукти. По този начин винаги ще знаете какво имате във фризера. Не забравяйте да отбелязвате, когато вадите пликче. Все пак е добре списъкът да е актуален, нали?
Месо
Подходящи за замразяване са всички видове меса, стига да не са много тлъсти. Разпределете месото на порции и го опаковайте в торбички или фолио. Добре е да отстраните костите предварително, защото ако се подават извън пакета, месото се изсушава. Пържолите и котлетите се обвиват поотделно във фолио и тогава се опаковат. Месото за готвене се нарязва предварително на парчета.
Птици
Във фризера могат да се съхраняват всички видове домашни птици – кокошки, гъски, патици и пуйки. Опаковат се цели или на порции за готвене в полиетиленово фолио или торбички.
Риби
Ако сте решили да замразявате риба трябва да сте сигурни, че тя е прясно уловена, защото само такава е подходяща да влезе във фризера. За тази от магазина няма как да сме сигурни, че е свежа. Преди да я замразите почистете рибата от люспите и вътрешностите и я измийте. Рибите над 1 кг е добре да се разфасоват.
Зеленчуци
Достойни за фризера са всички зеленчуци, които се консумират варени, печени или пържени. Извън почетния списък за съжаление остават краставиците, зелените салати, репичките и лукът. Не бива да поставяте във фризера също така недозрелите или презрелите зеленчуци. Предварително почистете, измийте, нарежете на парченца и бланширайте. Бланширането е много важен процес, тъй като чрез него се запазват цветът, вкусът и витамините в продуктите. Изпълнението му не е сложно. Нужна ви е цедка или метална кошница. В подходящ съд кипвате вода. След това поставяте зеленчуците в цедката или кошницата и ги потапяте във врящата вода. Изчаквате тя да кипне отново и да продължи да кипи по време на бланширането. След това изваждате зеленчуците, потапяте ги в студена вода и ги отцеждате. Напълвате ги в торбички, които оформяте на плоски правоъгълни пакети (за да заемат по-малко място), залепяте етикет с датата и сте готови.
Размразяване: изсипете замразените зеленчуци в кипяща вода или ги задушете в мазнина. Желателно е някои зеленчуци като спанака и зелето например да се размразят частично преди готвене. Важно е да имате предвид, че времето за готвене на замразените зеленчуци е с една трета по-малко, отколкото на свежите. Магданозът не се бланшира.
Плодове
Подходящи са добре узрели, но не презрели плодове. Може да ги замразите със захарен сироп или без него. Всичко зависи от това как ще ги използвате след това. Ако искате да си замразите например ягоди и малини за украса на торти, като за целта трябва те да запазят формата си, постъпете по следния начин. Наредете ги върху чиния и ги сложете във фризера за час-два да се замразят предварително. След това вече може спокойно да ги подредите в торбичка. Така ще сте сигурни, че ще запазят формата си.
Плодовете е добре да размразите на стайна температура в покрит съд.
Млечни продукти
По принцип не са много подходящи за продължително замразяване. Млякото може да се съхранява около 2-3 месеца, а сметаната за около месец-два, толкова може да престои във фризера и бялото сирене. Кашкавалът и меките сирена се опаковат във фолио. Ако са нарязани на филийки, всяка се опакова отделно и тогава общо. Срокът им на съхранение е около половин година.
Тестени изделия и сладкиши
Често се замразяват теста, блатове за торти и готови сладкиши. Замразявайте всички сладкиши, докато са съвсем пресни. Приготвяйте тестата за сладкиши според обичайните рецепти и ги замразявайте на подходящи дози. Изкушенията приготвени от белтъчно тесто не са подходящи за фризера. Сладкишите запазват най-добре вкуса и свежестта си, като се размразяват при стайна температура. При поднасяне може да ги затоплите леко във фурната за 5-10 минути. Сладкишите с маслен крем и тестата се размразяват само на стайна температура.
Готвени ястия
Ако решите да замразите дадено ястие, добре е да имате предвид, че при продължително съхранение някои от подправките могат да придобият неприятен вкус. Затова гозбите, предназначени за замразяване, трябва да се подправят съвсем леко. Не преварявайте и не препичайте ястията, които ще замразявате. Те се слагат във фризера винаги добре охладени. |
Виж още статии за: Нашият Дом · Съвети за дома ·
Виж още статии за: Нашият Дом · Съвети за дома ·
|
|
Понеделник 28 Април 2025 |
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
|
Абонирай се за новости
  Идея за: Кръгли мартенички
Вкъщи с децата правим сами мартеничките, с които на 1 март закичваме роднини и приятели. Изработването...
   Как да си ушием: Еко торбичка
Отдавна нося в чантата си една зелена платнена торбичка, която бях купила преди време. Личният пример...
 Св. мъченица Ирина - 5 май
Света мъченица Ирина е много почитана в древна Византия и Ирина днес е едно от най-разпространените гръцки...
  Когато нямаше Коледа
А имаше време, когато нямаше Коледа … Не съвсем, но поне не официално. Православната църква си отбелязваше...
  Огледалото като декор
Обикновено ние жените купуваме огледало с една-единствена цел – за да съзерцаваме в него собственото...
  Двуетажното легло в детската стая
Да има собствено жилище е мечтата на всяко семейство. Тенденция в последните месеци ( 2014 г. ) е търсенето...
 Защо от загубата на домашен любимец толкова ни боли?
Хората, които нямат домашен любимец, често не разбират мъката на другите, когато се случи тяхната животинка...
 Различните (и екзотични) домашни любимци
Наскоро се видях с приятели, които бяха доста разочаровани от факта, че са се осмелили да си вземат домашен...
  Пресни подправки от терасата
Подправките са душата на всяко ястие, а какво по-хубаво от това да са пресни и току-що откъснати. Вече...
 Герман Градушкар
Св. Герман е Цариградски патриарх, живял през VIII в., които се прочул с непримиримия си отпор срещу...
  Избор на тиган: в какво да пържим - I
Достатъчно е да надникнем само в някой по-голям магазин за битови потреби, за да се удивим от големия...
  Еко съвети за дома - II
Почистващите препарати
Списъкът с вредни химикали в продуктите за миене на чинии, повърхности и в...
   Да си направим мартеница-бижу
Дойде ли време за мартениците, някакво радостно вълнение обхваща сърцето ми.. Не за друго, а защото свързвам...
 Какво трябва да знаем при обзавеждане на нов апартамент
Сдобили сме се с ново жилище или искаме да ремонтираме старото? И в двата случая ни очаква едно вълнуващо...
 Пенливо вино според етикета - как да отворим, налеем и поднесем пенливи вина?
Естествено пенливото вино е с нас при всеки празничен повод. Празненствата на Нова година не минават...
  Какво ви „казва” домашният любимец?
Схващането, че животинките не могат да говорят не е съвсем вярно. Те, също както нас – хората, използват...
 Когато прегръщаме наранените си деца, прегръщаме детето в себе си
Когато вдъхваме надежда на децата си,
получаваме надежда за себе си.
Когато утешаваме децата си,
...
 Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 17
Ден 17 от Коледните пости. Снощната вечеря бе червен и бял ориз с гъби, моркови и тиквички. Става бързо,...
  Хобито – удоволствие и релакс
Да имаш свое любимо занимание не е само начин за запълване на свободното време, а и възможност за пълноценна...
  Коледното дърво между традицията и съвременния интериор
От символиката на коледното дърво сякаш е останала само детската радост около украсяването с шарени играчки...
   Как да си направим: Традиционна мартеница
Да спазим традицията за Баба Марта, не означава непременно да се окичим с Пижо и Пенда. Истинският смисъл...
|