Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Яхния с охлюви и лапад



Величка Христова
        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Тази рецепта ни изпрати и сподели Величка Христова

"През пролетта има много дъждове, а след дъжд отвсякъде излизат охлюви. Това е една традиционна рецепта от моя край, която майка ми приготвяше пролетно време. Знаете, на село се готви с каквито продукти разполагаш от природата. И без да сме знаели, колко полезни са охлювите, колко протеини съдържат и колко чисто е месото им, сме яли с удоволствие тази пролетна гозба. "

Пролетна яхния с охлюви и лапад
около 0,5 кг изчистени охлюви,
глава стар лук,
2-3 стръка пресен лук,
около 150 г изчистен лапад или спанак,
непълна чаена чаша ориз,
1 к. ч. олио
пресни подправки: магданоз, девесил, джоджен,
чер пипер, по желание червен пипер, сол на вкус.


Приготовление:

Подготовка - как да почистим охлювите

Най- сложната част на рецептата е подготовката на охлювите. Признавам, че не е най- приятната, но пък нали резултатът си заслужава. Събираме охлювите, изчистваме от полепналите листа, треви и ги измиваме със студена вода. Слагаме в съд или по-голяма найлонова торба на сянка да изхвърлят поетата храна. На следващия ден (може и след 2- 3 дни) отново измиваме и изсипваме във вряща вода.

Тенджерата, в която ще ги варим да е по-голяма, защото отделят пяна. Оставяме ги да поврат около 20-30 мин. С решетъчна лъжица отделяме пяната и внимаваме да не изкипят. Изливаме и обливаме със студена вода. Поохладени вадим месестата част на охлюва. Следва неколкократно посипване обилно със сол, претриване да пуснат слуз, измиване със студена вода и така докато се измият.



Вече можем да започнем същинското готвене:

Измитите охлюви варим с около 1,5 л вода за 20 - 30 минути да поомекнат (мускулът е жилав).

През това време в малко вода задушаваме стария лук с щипка сол и захар.

Наливаме олиото и нарязания пресен лук.

Нарязания лапад пускаме да се задушава при лука. Пържене да не се получава.

Добавяме измития ориз, черния пипер, по желание и червен пипер и заливаме с врящата вода на охлювите да покрие.

Изсипваме и охлювите. Оставяме всичко да ври на тих огън.

Добавяме сол на вкус. При необходимост добавяме вода, така че като набъбне оризът, ястието да е с гъстота на яхния.

Накрая добавяме зелените подправки. Захлупваме и оставяме 10 минути да се задуши.

Коментари
2014-04-29 #4
дес
Заливам охлювите със студена вода.Когато заври са готови.Изваждам ги от черупките и изрязвам крайчетата.В началото и аз ги доварявах вече почистени,но забелязах че не стават по-меки.Същото важи и за рапаните.
2014-04-29 #3
Цвети
Дес, това "само ги кипвам" за първото варене ли се отнася или за самото готвене? Жив охлюв само с кипване ми се струва недостатъчно да стане ядлив, а панирането не е кой знае каква топлинна обработка...
2014-04-29 #2
Венета
Много хубава рецепта!
2014-04-29 #1
дес
Проверила съм многократно, че охлювите колкото повече се варят по-жилави стават и повече слуз пускат.Аз само ги кипвам,почиствам ги и ги изплаквам с малко оцет.Мариновам с подправки и панирам.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· 10 пролетни рецепти със зеленолистни зеленчуци
· Лапад - непретенциозен, но много полезен
· Пролетна супа с лапад
· Долма по иракска рецепта
· Аранчини - италиански оризови топки
· Ориз с праз, брюкселско зеле, сладък картоф и асафетида
· Патладжан ветрило на фурна - да си оближеш пръстите!
· Печено агнешко на порции с гарнитура от ориз, булгур и спанак
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Българската баница и мурсалския чай станаха част от ресторанти в Токио
· Вкусни десерти с тиква
· Паламуд плакия по варненски
· Ироничното усещане да си родител днес
· Превъзмогване
· Разруши ли фейсбук връзката ми или тя вече беше изчерпана?
· 10 добри причини да ядем зелен чесън
· Яжте по-често спанак! 6 важни причини да го направите
· Копривата - някои добре опазени тайни
· Бъдеще без клане на животни - биореактори за изкуствено месо
· Как да сготвим крехко свинско бон филе (тънкости)
· Пикантни чили догс
Четвъртък
8
Юни 2023
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Сандвич със сос от авокадо и босилек
Здравейте, Hera.bg! Здравей, Цвети! Макар и на края на поста реших да се включа с една рецепта, която...
Пълнозърнеста питка за Бъдни вечер
Здравей, Цвети, ето и моята бърза, постна и здравословна рецепта. Признавам си, че за първи път я правя,...
Бонбони от фурми, портокалови корички, бадем и шоколад
Изберете натурални фурми, защото тези със захар са по-сухи и отделянето на костилката в комбинация със...
Студена супа от тиквички
Супата от тиквички, пресни картофи и прясно мляко е чудесна студена супа, една от немногото, които да...
Агнешкото - защо да го изберем
Макар и да съществуват теории, според които ние можем да се храним напълно здравословно и без присъствието...
Кюфтета от тиквички
Кюфтенцата от тиквички са една често приготвяна рецепта от домакинствата. И като такава може да се срещне...
Как да съхраним картофи през зимата
В нашата страна картофите са основен продукт в зимното меню. Независимо дали ги печем, варим или пържим...
Динята - лятна свежест
Най-любимият ни плод през лятото е динята. Не се знае с точност от кога се отглежда, но се предполага,...
Трюфелите – по- ценни от злато
Трюфелите отдавна са символ в цял свят на лукса, благосъстоянието и като цяло на гурме кухнята. Познати...
Домашен хляб с квас в хлебопекарна
Тази година се зарекох по време на постите да опитам да хвана квас. Първият път беше неуспешен, но след...
Морковите – позната "супер храна"
В последните години все повече се говори за т.н. „супер храни”, в които има висока концентрация на витамини,...
Лятна салата с нахут, булгур и сезонни зеленчуци
Тази салата е идеална за лятото. И ще кажа защо точно пък тя. Как минава летният ни ден? Ставаме, оправяме...
Пилешки руладини с гъби
Едно от любимите и сравнително бързи неща, които приготвяме в нашия дом. Получават се 4 броя руладини....
Печена трицона
Тази рецепта често я правеше свекърва ми и никъде другаде не съм виждала някой да я приготвя. В тяхната...
Как да пием чай със стил?
Вкъщи, на работа или сред близки приятели можем да пием чай по всякакъв начин и в най-различни пози –...
Крем супа от цвекло, тиква и джинджифил
Макар цвеклото да е един от най-сладките зеленчуци, реших да добавя и тиква, за да направя тази супа...
Телешко със сини сливи
Тази рецепта е плод на коментарите тук в Hera.bg и практически подбудата да я приготвя е заради Цвети....
Суровоядска торта с шоколад и глог
Събрах есента - в тази суровоядска тортичка. Има какво ли не от нея - къпини, дюли, смокини, орехи, лешници....
Как да: Приготвим сушени домати
Италианската кухня е една от най-любимите в света. Богата на аромати, на цветове и вкусове, тя е и изключително...
Моят ватикански хляб
Когато разбрах за този „ритуал” не бях особено екзалтирана, дори си помислих, че това е поредното суеверие,...
Портокалови корички в тъмен шоколад
Около коледните празници във всяко семейство се изяждат големи количества портокали. Но най-ароматната...
Ориз с праз, брюкселско зеле, сладък картоф и асафетида
Тази комбинация на пръв поглед е необичайна, но гарантирано - оказа се особено сполучлива. Сладките...
Как да приготвим: Кестени
Понякога си мисля, че есента всъщност мирише на печени кестени или печените кестени на есен. Няма значение!...
Гхи - пречистената, здравословна мазнина от Изтока
За пръв път пречистената мазнина гхи (ги, гхий, от санскрит) се появява в стари ведически текстове като...
Супа с тиква, целина и овес
Имах останала печена тиква, а също и две малки тиквички. Затова реших да ги комбинирам в топла пъстра...
Пълнозърнеста паста с карфиол, синьо сирене и сметана
Идеята за тази паста ми хрумна заради една несправедливост. Смятам, че карфиолът е много подценяван за...
Сладък картоф (батат) за стабилизиране на кръвната захар и засилване на имунитета
Сладкият картоф навлиза все по-бързо и успешно в менюто и е предпочитан продукт от много хора, които...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook