Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Яхния с охлюви и лапад



Величка Христова
        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Тази рецепта ни изпрати и сподели Величка Христова

"През пролетта има много дъждове, а след дъжд отвсякъде излизат охлюви. Това е една традиционна рецепта от моя край, която майка ми приготвяше пролетно време. Знаете, на село се готви с каквито продукти разполагаш от природата. И без да сме знаели, колко полезни са охлювите, колко протеини съдържат и колко чисто е месото им, сме яли с удоволствие тази пролетна гозба. "

Пролетна яхния с охлюви и лапад
около 0,5 кг изчистени охлюви,
глава стар лук,
2-3 стръка пресен лук,
около 150 г изчистен лапад или спанак,
непълна чаена чаша ориз,
1 к. ч. олио
пресни подправки: магданоз, девесил, джоджен,
чер пипер, по желание червен пипер, сол на вкус.


Приготовление:

Подготовка - как да почистим охлювите

Най- сложната част на рецептата е подготовката на охлювите. Признавам, че не е най- приятната, но пък нали резултатът си заслужава. Събираме охлювите, изчистваме от полепналите листа, треви и ги измиваме със студена вода. Слагаме в съд или по-голяма найлонова торба на сянка да изхвърлят поетата храна. На следващия ден (може и след 2- 3 дни) отново измиваме и изсипваме във вряща вода.

Тенджерата, в която ще ги варим да е по-голяма, защото отделят пяна. Оставяме ги да поврат около 20-30 мин. С решетъчна лъжица отделяме пяната и внимаваме да не изкипят. Изливаме и обливаме със студена вода. Поохладени вадим месестата част на охлюва. Следва неколкократно посипване обилно със сол, претриване да пуснат слуз, измиване със студена вода и така докато се измият.



Вече можем да започнем същинското готвене:

Измитите охлюви варим с около 1,5 л вода за 20 - 30 минути да поомекнат (мускулът е жилав).

През това време в малко вода задушаваме стария лук с щипка сол и захар.

Наливаме олиото и нарязания пресен лук.

Нарязания лапад пускаме да се задушава при лука. Пържене да не се получава.

Добавяме измития ориз, черния пипер, по желание и червен пипер и заливаме с врящата вода на охлювите да покрие.

Изсипваме и охлювите. Оставяме всичко да ври на тих огън.

Добавяме сол на вкус. При необходимост добавяме вода, така че като набъбне оризът, ястието да е с гъстота на яхния.

Накрая добавяме зелените подправки. Захлупваме и оставяме 10 минути да се задуши.

Коментари
2024-05-11 #5
Диан
Не ми харесват когато са извадени от черупката. Стоят си в манджата с черупката и така винаги са свежи . Не пържа охлюви защото стават гумени. Охлюва (за разлика от мидата) има осезаем вкус (то си е мирис де) и той се запазва при варенето. Но не бива да се държи извън водата- изсъхва.
2014-04-29 #4
дес
Заливам охлювите със студена вода.Когато заври са готови.Изваждам ги от черупките и изрязвам крайчетата.В началото и аз ги доварявах вече почистени,но забелязах че не стават по-меки.Същото важи и за рапаните.
2014-04-29 #3
Цвети
Дес, това "само ги кипвам" за първото варене ли се отнася или за самото готвене? Жив охлюв само с кипване ми се струва недостатъчно да стане ядлив, а панирането не е кой знае каква топлинна обработка...
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· 10 пролетни рецепти със зеленолистни зеленчуци
· Лапад - непретенциозен, но много полезен
· Пролетна супа с лапад
· Долма по иракска рецепта
· Аранчини - италиански оризови топки
· Ориз с праз, брюкселско зеле, сладък картоф и асафетида
· Патладжан ветрило на фурна - да си оближеш пръстите!
· Печено агнешко на порции с гарнитура от ориз, булгур и спанак
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Ироничното усещане да си родител днес
· Превъзмогване
· Разруши ли фейсбук връзката ми или тя вече беше изчерпана?
· Пълнено пиле с кестени
· Българската баница и мурсалския чай станаха част от ресторанти в Токио
· Вкусни десерти с тиква
· 10 добри причини да ядем зелен чесън
· Яжте по-често спанак! 6 важни причини да го направите
· Копривата - някои добре опазени тайни
· Бъдеще без клане на животни - биореактори за изкуствено месо
· Как да сготвим крехко свинско бон филе (тънкости)
· Пикантни чили догс
Събота
14
Септември 2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Крем супа от моркови и картофи с шафранка
Чудото на тази бърза крем супа от моркови и картофи с шафранка, се крие в пържения дехидратиран лук....
Суровоядска разядка със сушени кайсии
Тази разядка е съвсем простичка за изпълнение, но е идеална гарнитура или сос към много ястия. Веган,...
Гхи - пречистената, здравословна мазнина от Изтока
За пръв път пречистената мазнина гхи (ги, гхий, от санскрит) се появява в стари ведически текстове като...
Ванилията – аромат в шушулка
Почти всеки крем, бисквити, вафла или шоколад имат аромат на ванилия, а в действителност повечето от...
Как да: Почистим череши/вишни от костилки
И така, ако си попаднал на този пост е ясно, че вероятно нямаш уред за отстраняване на костилки, като...
Най-полезният сладолед
В жарките горещи дни сладоледът ни дава свежест и наслада. Но всяка жена, поне малко загрижена за линията...
Risotto al radicchio e Gorgonzola
Рецептата ни представя Радостин Кирязов, собственик на италиански ресторант "PizzaRado", специално за...
Постен сиропиран сладкиш
Здравейте! Пращам ви и моите две рецепти, защото време не остана. Докато се наканя и конкурсът свършил....
Банички с ябълки
За тази рецепта изберете сладки, но кисели ябълки. Комбинацията е прекрасна, особено с канелата и карамеления...
Родопска яхния с овнешко
Родопската яхния с овнешко е характерна рецепта за Петковден 500 г овнешко 1 глава лук 1/4 ч.ч. ориз 500...
Готвенето помогнало на човек да развие мозъка си
Готвенето е помогнало на човека да развие мозъка си и е допринесло за възникването на религиите и културата,...
Ечемичени здравословни бисквити
От тези бисквити занесох на моя близка, която работи дълги часове на крак с клиенти. В края на деня,...
Ориз със сушени домати
Предлагам ви нещо много просто, подходящо както за гарнитура така и за безмесно предястие. 150 грама...
Как да си направим кълнове от боб мунг?
Кълновете от боб мунг най-често ще откриете в готов вид в търговската мрежа като "соеви кълнове". Те...
Брашното – някои го предпочитат черно
Бързам да уточня, че определението “черно” в заглавието е по-скоро преносно и обобщаващо. Иде реч за...
Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
Точно в 16 часа, 31 минути преди да настъпи астрономическата есен, спрях с чистенето вкъщи, с което се...
Динята - лятна свежест
Най-любимият ни плод през лятото е динята. Не се знае с точност от кога се отглежда, но се предполага,...
Слънчогледовите семки са достъпни, вкусни, много полезни
Печеният слънчоглед е най-популярната семка у нас. Започнеш ли веднъж, няма отърване, докато не приключиш...
Кекс със сладко
Опитайте тази изключително лесна рецепта за кекс. В нея няма нито яйца, нито мляко, така че е подходяща...
Трюфелите – по- ценни от злато
Трюфелите отдавна са символ в цял свят на лукса, благосъстоянието и като цяло на гурме кухнята. Познати...
Оризови късчета със спанак и домати
Спанакът е добре да включваме в менюто си, когато сме на режими, в които сме ограничили млечните храни,...
Кокосовото брашно - здравословна алтернатива без глутен
На пазара има голямо разнообразие от всякакви видове брашна, подходящи за всеки вкус и нужда – бяло брашно,...
Новогодишна баница
В моето детство баба слагаше в новогодишната баница с късмети дрянови клонки. Ходеше и си ги търсеше,...
Пълнен заек
Тази рецепта ни изпрати Дими Добрева от Варна. От името на всички дами (и господа), които четат Hera.bg,...
Пица с полента
Вкусът на това ястие изненада дори и мен. Нямах огромни очаквания, но наистина се получи чудесно, според...
Дестилати в готвенето: От коняк в сосовете до ром в десертите
Алкохолът и храната са две удоволствия в живота, които често се допълват по един магичен начин. Това...
Как да приготвим: Раци
Раците са едни от най-вкусните лакомства, които ни предлага природата. За съжаление все по-рядко хапваме...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook