Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Лапад - непретенциозен, но много полезен



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Лападът е може би най-разпространеният по нашите земи зеленолистен зеленчук. Расте из цялата страна, изключително непретенциозен и устойчив вид. Другото голямо предимство на лапада е фактът, че той е сред първите свежи растения, които се появяват напролет в градината, наред със спанака, копривата, киселеца и това го прави една от най-ценните храни за българина.

Лападът (Rumex patientia, още "английски спанак") е тревисто растение, пръв братовчед на киселеца, но без неговия киселеещ характерен вкус. За разлика от спанака, той не променя вкусовите си качества след готвене, напротив, те остават напълно неутрални. Затова е подходящ пресен във всички видове салата, но и сготвен във всички рецепти със зеленолистни – супи, баници, постни ястия с ориз и към яхнии с месо.

Лападът притежава всички достойнства на зеленолистните зеленчуци.

Той е богат на желязо – отличен за борба с анемията и пролетната умора

Богат е и на фолиева киселина, чиито липси също усещаме през пролетта

Хлорофилът от зелените листа преборва свободните радикали, сочени за вероятна причина за рака

Той е източник на растителни фибри, флавоноиди, целулоза, дъбилни вещества, в същото време няма никакви мазнини и много малко калории

Задължителен е пролетно време за постещи, вегетарианци, вегани и суровоядци, които трябва внимателно да следят за баланса на хранителните вещества.

Лападът има много витамини, особено А и С, аминокиселини.

Антрахиноновите глюкозиди са биологични активни вещества, които помагат при лениви черва, запек и имат прочистващ ефект при хронични състояния.

Оксаловата киселина в лапада, го прави неподходящ единствено за тези, които имат или са генетично предразположени към камъни в бъбреците и жлъчката, тъй като тя се утаява в тези органи.


Зряло растение със семена, в което вече няма толкова полезни вещества.

Как да избираме и приготвяме лапад?

Лападът е най-полезен току-що набран – както са и впрочем всички зеленолистни. На пазара избирайте възможно най-пресните или по-добре не купувайте изобщо.

Пресният лапад се познава по крехките връхчета на листата и по свежестта на откъсната дръжка.

Избирайте растения с ярко зелени листа, без кафяви петна и без много дебели дръжки

Заради свойството на листните да трупат нитрати е добре лападът да бъде добре почистен, но и накиснат за 30 минути във вода. Съхранението е до 3 дни в найлонова торба в чекмеджето на хладилника, за да не се мачка и влагата между листата да го развали преждевременно. Така или иначе престоява не повече от три дни.

Можете и да замразите лапад нарязан във фризера, но и така не повече от месец, защото всеки ден неговите вкусови качества се губят, както и полезните вещества.

Лападът е чувствителен на обработка топлинна, затова е най-добре в зелената салата да се добавя, да се прави на смути.

Приготвянето му е в съд с малко вода и мазнина до омекване, което става доста бързо.

Захранването на бебето с лапад се препоръчва след 8-10 месец, зависи от старта на захранването въобще и най-подходящ е във вида на пюре или крем супа.
Коментари
2021-06-25 #2
Силвия
браво!
2015-03-28 #1
Нелина
Лападът и спанакът са непрепоръчителна храна и за хора, страдащи от проблеми в гръбначния стълб, защото оксаловата киселина на тези храни подсилва възможността за образуване на шипове!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Лапад – пролетният еликсир за здраве и енергия
· 10 пролетни рецепти със зеленолистни зеленчуци
· Яхния с охлюви и лапад
· Патладжан ветрило на фурна - да си оближеш пръстите!
· Печено агнешко на порции с гарнитура от ориз, булгур и спанак
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· 10 добри причини да ядем зелен чесън
· Яжте по-често спанак! 6 важни причини да го направите
· Копривата - някои добре опазени тайни
· Как да избегнем пролетната умора
· 12 красиви цитата за цветята
· Пак ухае на цвят, пак на пролет ухае
· Печурките – чудесните пробиотици и антидепресанти от природата!
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Ново изследване: Сините сливи могат да предотвратят загубата на костна тъкан при жените
· 6 причини защо да включим гроздето в храненето си
· Витамин Ц за деца - защо е важен за тяхното развитие?
· 10 идеи за укрепване на имунитета през есента
· Предимства на кокосовото масло за коса: най-добрите начини за употреба и ползи
· 7-те най-добри ползи за здравето от мента
· Куркумин – грижа от природата за вашето здраве
· Слушането като суперсила: Как да изградим по-дълбоки връзки чрез истинско присъствие
· Тест с линийка: Как да проверите здравето на мозъка си у дома
· Ново оръжие срещу затлъстяването: Забрави глада, намали въглехидратите
Неделя
27
Април 2025
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Синя тинтява за засилване на апетита и за по-добро храносмилане
Тази билка се среща в цялата ни страна - по тревистите места, край храсталаците и в горите на всичките...
Между истерията и депресията: Нова Година
„Къде ще бъдеш на Нова Година?”, „А с кого?”… Това са най- омразните въпроси в края на годината, особено...
Порасналите недоносени бебета в един даващ надежда фотопроект от Канада
Всеки ден милиони бебета по света се раждат преди определения термин. По една или друга причина, тенденцията...
Смелостта и свободата да си поплачеш
Ние, жените, сме сочени като по-чувствителната половина на човечеството, която често си поплаква с повод...
Искате да сте по-малко зависими от телефона? Тренирайте се да скучаете
Днес е много популярно да се разграничават поколенията, като тези, най-новите Поколение Z са обособени...
Какво се питат първо хората, когато се запознават с вас?
Разбира се, за третия всички сме много наясно – дали сме потенциални партньори. Но в самото начало, когато...
Да се справим със страха от летене веднъж завинаги
Въздушният транспорт е все по-достъпен. Според статистиките, той е води и за най-безопасен. Възможността...
Да спрем рака на гърдата навреме
Статистиките сочат, че ракът на гърдата е на първо място по честота на диагностициране сред жените, което...
Нов поглед към женската сексуалност
Еволюционните психолози обясняват поведението на хората с техните древни инстинкти и запазени през вековете...
Розата като лечебно средство
Цъфналите по това време на годината рози са не само наслада за очите и обонянието, но и лечебно средство,...
Натурални съставки за домашните ни маски - част II
Списъкът с благодатните плодове и зеленчуци, правещи кожата ни искряща, продължава. Добре е да знаем,...
Антиоксидантите – шепа несинтетично здраве!
Списания, телевизия, радио ни заливат ежедневно с реклами за фармацевтични лекарства. "Излекувай болката",...
Здраве без химия: Кромид лук срещу отоци, навяхвания и натъртвания
Вашето дете обича ли да скача на леглото? Моето е на три години и - много! Това е задължителен ритуал...
Жената алфа
"Жени алфа", "силни жени", "безсърдечни кучки" - жени, от които се възхищаваме, които презираме, които...
Обикновените суперхрани, които често пренебрегваме
Време е да сложим край на скъпите „чудодейни” храни и да обърнем внимание на тези, които освен че са...
Канцерогените – какво знаем и не знаем за тях
Злокачествените туморни образувания са известни от дълбока древност, но през последния един век са се...
Червена детелина за женско здраве
Червената детелина е разпространено ливадно цвете, което пчелите много обичат. И неслучайно. Освен сладките...
Пестициди и химикали в предмети от бита понижават интелигентността на децата
Пестицидите и химикалите, забавящи горенето, влияят върху умственото развитие на децата. До този извод...
Гулията - съкровище в земята
Земната ябълка (Helianthus tuberosus L.), още наричана гулия, топинамбур или йерусалимски артишок, принадлежи...
Ох, боли!
Дълго чакаме първата крачка на детето си. Мечтаем как то ще проходи и ще се затича към нас разтворило...
Масло от мента за облекчаване на алергии и за повече енергия
Маслото от мента е едно от най-универсалните етерични масла. Може да се използва за ароматерапия,...
Фини като японки
Повечето японки са фини, слаби жени и живеят най-дълго от всички нации - за жените това е средно 86 години,...
Сакъз - свойствата на мастиковата смола
В наши дни сякаш малко сме позабравили сакъза - единствената дъвка от миналото. Но това е, защото може...
Новият грип, щам „ Хонг Конг“ - какви са скритите опасности и как да се предпазим?
Тази зима сме потърпевши на грип с щам „Хонг Конг”. Тъй като той не е върлувал вече десетина години,...
Как да осъзнаем и използваме пълния си потенциал?
"Дали един човек е успешен или не, се определя не от способностите му, а от желанието му да достигне...
Ранната менопауза
Обичайно, когато мислим за менопаузата си представяме картини от третата възраст – спокойна пенсия, внуци,...
Да повървим за здраве
Няма никакво съмнение, че ходенето е най-лесното упражнение. Освен това е приятно, безплатно и едновременно...
Самоуверените деца
Какво е най-важно за вас във възпитанието на децата ви? Всички искаме едно уверено дете, което вярва,...
Сетивата на помощ на емоционалното ни здраве - II
Емоционалното ни здраве всеки ден е подложено на риск. Източник на този риск сме самите ние и като главно...
Психосоматиката – болестта като изход
Моя близка е тежко болен човек. Тя има исхемична болест на сърцето, хипертония, ревматизъм, колит, бъбречна...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook