Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Свинската мас - отново в центъра на вниманието



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Свинската мас е изконна част от българския бит. Тя е била незаменима част от всички битови, лековити и кулинарни дейности. Топенето на мас от прасето е била дейност с огромна важност, както съхранението й.

Днес свинската мас не се радва на особена почит. Към нея незаслужено се проявяват много предразсъдъци – че е „селяндурска”, че е тежка на вкус и вредна, че има твърде много холестерол и вреди на кръвоносните съдове и сърцето, била „бабешка”.

Маста и здравето

Вече отдавна знаем, че холестеролът бива „добър” и „лош” ( професионалистите не използват тези термини ). Този, който е необходим за изхранването на клетката, за работата на сърцето, за синтеза на хормоните и този, който е излишен, необработен и поради нарушения в транспортирането му се наслагва по стените на кръвоносните съдове. Така затруднява работата на сърцето и причинява атеросклероза, инфаркт и други болести. Свинската мас, овчата лой имат такива наситени мастни киселини, които подобряват холестеролния обмен в тялото. Те са в минимални количества на фона на кравето масло например, а пък сравнена с маргарина и другите хидрогенизирани мазнини, богати на транс- мастни киселини, свинската мас си е направо здравословна.

Най- чистата мас се взима от вътрешностите около бъбреците и стомаха и от гърба на прасето. Тя бива стопявана на бавен огън, а после, особено за козметични цели, и преварявана. Резултатът е пухкав кремообразен продукт, който бабите ни са съхранявали в мази и изби в дървени бъчвички на тъмно и студено.

Употреба на маста

Маста е сравнително лесна за усвояване от организма и се ползва широко в кулинарията. Особено за сладкиши, като масленки и други сладки, за тестени изделия като милинки, тутманици, баници и за подобряване вкуса на основни ястия с кисело зеле, свинско месо, гювечи. А най- хубавите пържени картофи стават с олио и мас в равно съотношение.

В козметиката маста има също голямо приложение. В миналото се е ползвала за лапи ( комбинация на мас с билки се налагат на парче плат върху засегнат участък ), правели са се разтривки при настинки и са мазали бебетата против подсичане. Днес влиянието на маста отново се възвръща, колкото традиционни методи за разкрасяване и здраве идват отново „на мода”. С преварена мас се мажат бременните жени в областта на корема, бедрата, ханша и гърдите, за да предотвратят появата на стрии – един страховит козметичен проблем, който е без пълно премахване. Маста участва и в много маски за коса. Много от нас още помнят мириса на маската против въшки от газ, мас и оцет. И като сложим настрана миризмата на газ, ефектът след тази маска е потресаващо добър.

Ако искате да мажете бебето си с преварена мас, това е може би далеч по- добре за него от всякакви бебешки лосиони, изключваме наистина качествените био варианти, които пък поддържат високи цени. Само е необходимо да се знае, че маста има загряващ ефект и за малките бебета тя трябва да се избягва при високи температури поради риск от прегряване, което при тях е особено опасно. Но за дете с настинка, една разтривка с мас е чудесна терапия.

Не на последно място, даже изобщо, стои домашният сапун. На практика е била векове наред ползвана с предимство точно за това – друг перилен препарат не е имало. Комбинацията на свинска мас, сода каустик, вода с правилното приготовление, което е много сериозно нещо, предвид содата каустик, прави по химичен път едно малко чудо. Домашният сапун, по моя личен опит, може да изпере абсолютно всичко. Особено необходим е той за детските дрешки, защото в него няма изкуствени съставки, които причиняват алергии и дразнят. А при захранването с пюренца, той е направо незаменим. Днес домашният сапун е отново модерен, може да си потърсите рецептата в интернет или да се допитате до баба. Вече се добавят и етерични масла, ексфолиращи частици, кокосово масло и други глезотии за кожата. Необходимо е, ако се решите да си направите, да спазвате стриктно инструкции за безопасност за работа със сода каустик.

Иначе казано, маста се отърсва от срама, с който беше модерно да я товарим дълги години и се завръща в пълния си блясък на сцената на кулинарията, козметиката и естествената чистота. Реабилитацията й е повече от заслужена.
Коментари
2016-02-17 #4
деду Въсу
... тъщата, мажеше и двете ми деца след къпане, пък накрая и им слагаше в устната кухина... ни гъбички, ни болести...
2015-11-29 #3
Сюзан
Най - после ! Намериха се умни хора , които да върнат доброто име на истинската натурална мазнина - свинската мас ! Има много рецепти , които дават възможност да се приготви домашна свинска мас и без да сме отглеждали прасе / на балкона/.Аз съм израстнала с препечена филийка хляб,намазана с бяла и ароматна свинска мас, наръсена с чубрица,няма по - вкусна закуска .А и никога не съм имала проблеми със стомаха си .Да ви е слдко !Сюзан
2015-05-09 #2
Веселин
Да го кажем по-истински и правдиво -
Свинската мас се завръща на сцената, след като дълги години беше оплювана като вредна, за да може на нейно място да пробутват отровните маргарини..
2014-10-08 #1
мамчето
така е това е най-доброто нещо за масажи за бебчета и по големи деца,възрасни.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Тази подправка намалява нивата на холестерол
· Орехите – за здраво сърце и добро настроение
· Кокосовото масло може би не е толкова полезно за здравето, колкото смятахме
· Предимства на кокосовото масло за коса: най-добрите начини за употреба и ползи
· 3 изненадващи здравословни храни за сърцето
· Три риби, чиято консумация ни предпазва от деменция
· Твърд шампоан: Тайната на нулевите отпадъци в грижата за косата
· Отключване на предимствата на прахообразните балсами за коса
· Професионална грижа за косата с качествени продукти
· Официално: СЗО предупреждава, че талкът е „вероятно канцерогенен“ за хората
· Милион бебета могат да бъдат спасени годишно, ако се променят тези малки неща
· Как да изберете най-подходящия тип количка за вас и за вашето бебе?
· Защо да изберете козметика с натурални съставки
· Митове и факти за лазерната епилация
· Как се използва фотоепилатор?
· Кестените – вкусът на есента и съкровищница от ползи за здравето
· Зелето: нискокалорична супер храна за костите, сърцето и имунната система
· Япония триумфира над Франция на Световното първенство по сладкиши (снимки)
· Защо толкова много милениали се разболяват от рак?
· Любов по време на перименопауза
· Няма безопасно количество алкохол за риска от деменция, сочи ново изследване
· 6 храни, които може да отключат мигрена
· Какво може вибраторът за простата?
· Ниската кръвна захар може да увреди очите при диабет
Петък
14
Ноември 2025
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Кленовият сироп - още едно чудо на природата
Твърде известен в САЩ и Канада и все още малко известен у нас, въпреки, че отдавна е в продажба на българския...
Как да избегнем негативното (само)програмиране
Можем ли сами да програмираме така живота си, че да бъдем нещастни, в лошо здраве и да влияем негативно...
Невидимите жертви на домашното насилие
Когато приемеш насилието над себе си, доброволно се съгласяваш да бъдеш жертва. А това е патологичен...
Евкалиптът - ароматен лек и защита
Знаете ли коя е любимата храна на коалите? А кое дърво се нарежда сред най-високите широколистни видове...
Соята – идеалната храна или опасност
В последните години соята присъства в повечето продукти, които се предлагат в търговската мрежа. В някои...
1
Здравословното пестене
Всички искаме да спестяваме (поне малко), но не всеки успява. Да не кажем, че за някои хора това си е...
Бърз релакс в офиса - II
Тихичко навън Постоянното звънене на телефона и шумните разговори на колегите са едни от основните...
Най-важните 5 ползи от вегетарианството
Вегетарианството е начин на хранене, който в различна степен изключва храните от животински произход...
Ферментирал (черен) чесън - защо е толкова полезен?
Чесънът е добре известен с полезните си свойства - няма съмнение, че той е естествен антибиотик, убива...
Житото - в самите корени на живота
Житото е една от основните храни за човечеството. То е символ на плодородието, земята, цикличността на...
1
Национална лятна АНТИСПИН кампания "Животът е безценен!"
За десета поредна година Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”, финансирана от Глобалния фонд за...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 24
В ден 24 на Коледните пости установяваме, че, макар да не се лишаваме от храна, сме свалили с по около...
Любовта започва от нас
Повечето хора вярват, че любовта е въпрос на случайност – нещо, което се случва ако имаш късмет. Често...
Най-трудната борба
Животът е низ от усилия, справяне с предизвикателства или крушения. Най-трудната борба обаче не се води...
Храненето при децата – рискове и последици
Пълноценното и здравословно хранене на бременните жени и на децата в кърмаческа и ранна детска възраст...
1
Да успокоим разтревожено дете с тези магически фрази
Децата изглеждат смели и безстрашни, но са изтъкани от много сенки, малки и големи чудовища и несигурност....
Синдромът на хроничната умора – изтощение на тялото или душата
Съвсем нормално е да се чувствате уморени ако се трудите за двама, направили сте 20-километров преход...
Типове поведение, които вредят на увереността
Липсата на увереност може да причини много вреди в живота на човек. Нашето самочувствие засяга начина,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook