Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Свинската мас - отново в центъра на вниманието



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Свинската мас е изконна част от българския бит. Тя е била незаменима част от всички битови, лековити и кулинарни дейности. Топенето на мас от прасето е била дейност с огромна важност, както съхранението й.

Днес свинската мас не се радва на особена почит. Към нея незаслужено се проявяват много предразсъдъци – че е „селяндурска”, че е тежка на вкус и вредна, че има твърде много холестерол и вреди на кръвоносните съдове и сърцето, била „бабешка”.

Маста и здравето

Вече отдавна знаем, че холестеролът бива „добър” и „лош” ( професионалистите не използват тези термини ). Този, който е необходим за изхранването на клетката, за работата на сърцето, за синтеза на хормоните и този, който е излишен, необработен и поради нарушения в транспортирането му се наслагва по стените на кръвоносните съдове. Така затруднява работата на сърцето и причинява атеросклероза, инфаркт и други болести. Свинската мас, овчата лой имат такива наситени мастни киселини, които подобряват холестеролния обмен в тялото. Те са в минимални количества на фона на кравето масло например, а пък сравнена с маргарина и другите хидрогенизирани мазнини, богати на транс- мастни киселини, свинската мас си е направо здравословна.

Най- чистата мас се взима от вътрешностите около бъбреците и стомаха и от гърба на прасето. Тя бива стопявана на бавен огън, а после, особено за козметични цели, и преварявана. Резултатът е пухкав кремообразен продукт, който бабите ни са съхранявали в мази и изби в дървени бъчвички на тъмно и студено.

Употреба на маста

Маста е сравнително лесна за усвояване от организма и се ползва широко в кулинарията. Особено за сладкиши, като масленки и други сладки, за тестени изделия като милинки, тутманици, баници и за подобряване вкуса на основни ястия с кисело зеле, свинско месо, гювечи. А най- хубавите пържени картофи стават с олио и мас в равно съотношение.

В козметиката маста има също голямо приложение. В миналото се е ползвала за лапи ( комбинация на мас с билки се налагат на парче плат върху засегнат участък ), правели са се разтривки при настинки и са мазали бебетата против подсичане. Днес влиянието на маста отново се възвръща, колкото традиционни методи за разкрасяване и здраве идват отново „на мода”. С преварена мас се мажат бременните жени в областта на корема, бедрата, ханша и гърдите, за да предотвратят появата на стрии – един страховит козметичен проблем, който е без пълно премахване. Маста участва и в много маски за коса. Много от нас още помнят мириса на маската против въшки от газ, мас и оцет. И като сложим настрана миризмата на газ, ефектът след тази маска е потресаващо добър.

Ако искате да мажете бебето си с преварена мас, това е може би далеч по- добре за него от всякакви бебешки лосиони, изключваме наистина качествените био варианти, които пък поддържат високи цени. Само е необходимо да се знае, че маста има загряващ ефект и за малките бебета тя трябва да се избягва при високи температури поради риск от прегряване, което при тях е особено опасно. Но за дете с настинка, една разтривка с мас е чудесна терапия.

Не на последно място, даже изобщо, стои домашният сапун. На практика е била векове наред ползвана с предимство точно за това – друг перилен препарат не е имало. Комбинацията на свинска мас, сода каустик, вода с правилното приготовление, което е много сериозно нещо, предвид содата каустик, прави по химичен път едно малко чудо. Домашният сапун, по моя личен опит, може да изпере абсолютно всичко. Особено необходим е той за детските дрешки, защото в него няма изкуствени съставки, които причиняват алергии и дразнят. А при захранването с пюренца, той е направо незаменим. Днес домашният сапун е отново модерен, може да си потърсите рецептата в интернет или да се допитате до баба. Вече се добавят и етерични масла, ексфолиращи частици, кокосово масло и други глезотии за кожата. Необходимо е, ако се решите да си направите, да спазвате стриктно инструкции за безопасност за работа със сода каустик.

Иначе казано, маста се отърсва от срама, с който беше модерно да я товарим дълги години и се завръща в пълния си блясък на сцената на кулинарията, козметиката и естествената чистота. Реабилитацията й е повече от заслужена.
Коментари
2016-02-17 #4
деду Въсу
... тъщата, мажеше и двете ми деца след къпане, пък накрая и им слагаше в устната кухина... ни гъбички, ни болести...
2015-11-29 #3
Сюзан
Най - после ! Намериха се умни хора , които да върнат доброто име на истинската натурална мазнина - свинската мас ! Има много рецепти , които дават възможност да се приготви домашна свинска мас и без да сме отглеждали прасе / на балкона/.Аз съм израстнала с препечена филийка хляб,намазана с бяла и ароматна свинска мас, наръсена с чубрица,няма по - вкусна закуска .А и никога не съм имала проблеми със стомаха си .Да ви е слдко !Сюзан
2015-05-09 #2
Веселин
Да го кажем по-истински и правдиво -
Свинската мас се завръща на сцената, след като дълги години беше оплювана като вредна, за да може на нейно място да пробутват отровните маргарини..
2014-10-08 #1
мамчето
така е това е най-доброто нещо за масажи за бебчета и по големи деца,възрасни.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Тази подправка намалява нивата на холестерол
· Орехите – за здраво сърце и добро настроение
· Кокосовото масло може би не е толкова полезно за здравето, колкото смятахме
· Три риби, чиято консумация ни предпазва от деменция
· Конопено олио - заместител на рибеното масло за още повече здраве и красота
· Гхи - пречистената, здравословна мазнина от Изтока
· Косата през лятото - да се погрижим за нея, за да е красива през есента
· Косата и омазняването
· Маслото от маракуя - екзотична грижа за сухата и чувствителна кожа
· Как да изберете най-подходящия тип количка за вас и за вашето бебе?
· Първата играчка
· Защо да купите бебешка количка от Baby.bg
· Ботокс - ето кои са най-често задаваните въпроси за процедурите
· Зимата - стрес за организма и шок за кожата
· Какви са предимствата на билковата козметика за лице?
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· По-голям прием на магнезий - по-добро здраве на мозъка до късна възраст
· Подсладителят еритритол може да е причина за сърдечен удар или инсулт, сочи проучване
· Менструална чашка - избор, употреба и поддръжка
· Целувайте се със страст за здрави зъби и венци
· Няколко важни съвета за безопасност на ски пистата
· Консумацията на риба от реки и езера е равносилна на месец пиене на замърсена вода
Събота
1
Април 2023
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Проста храна = добра храна = здраве
Храненето вече е тема, от която просто ми пуши главата и ми иде да избягам на село, където ще си произвеждам...
Люти чушки за намаляване на риска от инфаркт
Учени установиха, че яденето на люти чушки помага за намаляване на риска от сърдечни заболявания. Изследването...
Храните, които не бива да се съхраняват в хладилника
Хладилникът е един от най-важните уреди за всяко домакинство: приемаме го за помощник в запазването на...
Силата на слънцето
Откакто сме родени, има някои обекти, които приемаме за даденост. Но ако се замислим, те спомагат начина...
4 хранителни добавки за концентрация и по-добра памет
Стресът ни дебне отвсякъде. Задачите пред нас, трудностите, проблеми в работата. Когато той се натрупва,...
Възстановяващата сила на тишината
Тишината - това е моментът в който можеш да поговориш сама със себе си. - Алла Пугачова Кога...
Класация обяви Средиземноморската диета за най-добрата за 2019 г.
Начинът на хранене, разпространен в държавите около Средиземно море и известен с името "Средиземноморска...
Учени: Не използвайте стари слънцезащитни кремове и масла - водят до рак
Ако ви е останало плажно мляко от миналото лято, не го използвайте отново. Защото то крие опасност от...
Мизофония - когато дразнещите звуци причиняват болка
Дразните ли се от определени звуци? Като тежко дишане, сърбане, хъркане, щракане на химикалката? Специфични...
СЗО предупреди: Консумацията на преработено месо увеличава риска от поява на рак
Световната здравна организация обяви на 26 октомври, че консумацията на обработено месо причинява рак....
Защо потискането на емоции е лошо за нас?
Когато се случи нещо негативно в живота ни, което води след себе си силни отрицателни емоции, независимо...
Хемороиди – от какво се получават?
Хемороидите са заболяване, което е едно от най-често срещаните сред хората по целия свят. Те могат да...
Активният въглен - спешна помощ при натравяне и още ползи от него
Медицинският активен въглен* е мощно натурално средство, което се използва за улавяне на токсините и...
Тайните на вкусната и полезна зелена салата
Салатите са вълнуващи, салатите са "рокендрол", както ги нарича Джейми Оливър. Според известния готвач,...
Тъгата - състояние, което трябва да приемем, за да го преодолеем
Тъгата е едно такова особено чувство, от което сякаш всеки иска да избяга. Напоследък все по-усилено...
Ден 3 - Постове и пости: Нашите навици не ни определят, само ни ограничават
Навикът – втора природа, навикът – границите на зоната ни на комфорт. Навикът, който ни обезличава и...
Тофу – да похапнем здравословно
Тофуто е традиционно ястие, характерно за японската кухня. Но то е любимо и на много хора, които спазват...
Тайната на харизматичните хора
Харизмата е онова магическо излъчване, от което се възхищаваме и често бихме искали да притежаваме. Сигурно...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook