Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Прясно изцедените сокове – за какво да внимаваме


Безспорна е ползата от прясно изцедените сокове – и плодовите, и зеленчуковите. Изполваме ги при захранване на съвсем малки бебета, при така популярните режими за детокс, при лекуване на редица болести или за отслабване. За какво обаче трябва да внимаваме, когато консумираме прясно изцедени сокове?

За фреша - само най-доброто качество

На първо място и може би най-логично е изискването соковете да се прави само с пресни, добре узрели и здрави плодове и зеленчуци. Забравете, че може да използвате загнили или продукти с по-ниско качество, такива трябва добре да се изрежат. Истината е, че макар и смлени и прецедени през центрофугата и на най-добрата сокоизстисквачка, соковете запазват в себе, както полезните, така и опасните за човешкия организъм токсини.

Затова старателното избиране, измиване и почистване на плодовете и зеленчуците преди изцеждането им е задължително. Когато поръчвате прясно изцеден сок в заведение или от улицата, не се притеснявайте да се уверите лично, дали сокът, който ще ви бъде сервиран, е действително направен от първокачествени продукти.

Ключовата роля на сокоизстисквачката

Следващият важен момент при направата на сокове е сокоизстисквачката. Няма да говорим за марка или модел, а затова кой тип сокоизстисквачки са оптималният избор по отношение на запазване на здравословните качества на приготвените с тях сокове. Всички сме запознати с високоскоростните, достъпни, центрофугиращи сокоизстисквачки.


За максимално извличане не полезните вещества от плодовете и зеленчуците, обаче, се препоръчват така наречените мачкащи или дъвчещи сокоизстисквачки. Те работят подобно на месомелачките, като смачкват продуктите при ниска скорост и чрез притискане извличат соковете, без да се стига до окисляването им, съответно и до загуба на голяма част от витамините и минералите в тях.

Те позволяват и запазването на пулпата - плодовото или зеленчуково месо, в която се крият голяма част от витамините. Особено подходящи са и за сокове от зеленолистни зеленчуци. За съжаление цената им е все още висока, не са така разпространени и са в пъти по-бавни от центорфугиращите сокоизстисквачки. Който и вид да изберете, пригответе се за старателно почистване. Задържалите се влакна загниват бързо и могат да вкарат токсини в следващия сок.

Кога и как да се консумират соковете?

Първо и най-важно правило е да консумираме соковете веднага след изцеждането им. Причината отново е съприкосновението с кислорода, който бързо отнема от полезния ефект на соковете. Витамин С е този витамин, който много бързо се разрушава от молекулите на кислорода. Изключение прави сокът от цвекло, за който и преди сме споменавали, че е добре да престои поне няколко часа преди употреба. За максимално усвояване е препоръчително соковете да се консумират отделно от друга храна.

Пресни сокове можем да пием по всяко време, но ако е на гладно, когато са и най-полезни, е добре да хапнем след около 30 минути. Плодовите киселини сериозно могат да увредят стомашната лигавица. Директно след хранене не биха се усвоили оптимално. Нека изчакаме час, час и половина поне.

В какви количества?

И тук мненията варират в двете крайности – от една чаша до количества от няколко литра дневно. Но дори и най-малкото количество прясно изцеден сок носи ползи на организма ни. За да се получи лечебен ефект, обаче, важи правилото – колкото по-големи количества системно, толкова по-добре. Както всички природни лекове, така и прясно изцедените сокове действат на принципа на натрупването, а здравословният ефект от приема им може да бъде видян едва след известно време и постоянство от наша страна.

И още...

Цитрусовите сокове не са подходящи за хора с чувствителни зъби, защото предизвикват ерозия на емайла. Това е една от основните причини за чувствителните зъби.

Препоръката соковете да се пият час, час и половина след хранене особено с отнася за соковете от сладки плодове. В противен случай рискувате да си навлечете подуване на стомаха и метеоризъм, в следствие на ферментацията на сладките плодове в стомаха и червата.

Хора с гастрит, язва, панкреатит трябва да избягват кисели сокове, защото консумацията им може да раздразни стомаха.

Сокът от грейпфрут е опасно да се съчетава с голяма група лекарствени продукти. Имайте го предвид при приема на дори най-безобидни на пръв поглед лекарства.

Поради високото си захарно съдържание сокът от грозде не се препоръчва за хора с диабет.

Безспорно, редовната консумация на поне чаша прясно изцеден плодов или зеленчуков сок на ден носи удоволствие, добро настроение и дългосрочни ползи на нашия организъм. В случай, че решите да приемате соковете с цел отслабване, детокс или лечение, препоръчваме задължителна консултация със съответните специалисти.
Коментари
2014-07-29 #1
Инна Георгиева
Аз лично обаче обичам да пия основно вода - плодовете ги хапвам - по-малко загуба на витамини.
Не опряско свързано, но понеже най-често се правят фрешове от портокал и грейпфрут, някакво изследване четох, в което казват, че повече проблеми със зъбите имат хора консумиращи храни, които не растат в същите ширини, да речем портокали в България
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Сок от селъри за здрави бъбреци и хубава кожа
· Сок от нар за здраво сърце и добра памет
· 4 идеи какво да направим с червено цвекло
· Какви обувки задължително да вземем по време на почивката си
· Защо ходенето на къмпинг е полезно за децата?
· Отрицателните йони - какво е значението им за здравето ни?
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Ново изследване: Сините сливи могат да предотвратят загубата на костна тъкан при жените
· Проучване: По-честата консумация на гъби ни предпазва от депресия
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· Витамин C и връзката му с колагена
· Инфлуцид и Шуслерова сол №3 - изпитаните решения за защита от вируси
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Нов живот за балкона? Толкова е лесно
· Разчупи езиковите бариери с моментален преводач Vasco Translator M3
· Как да изберем мебели за спалнята
· Морковите и доматите са по-полезни сготвени
· Хемороиди – от какво се получават?
· Излъчването от мобилните телефони ускорява развитието на Алцхаймер
· Тази подправка намалява нивата на холестерол
· 23 май - Световен ден на кръводарителя
· Скуката не е толкова страшна, колкото изглежда
Четвъртък
30
Юни 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Забравените свойства на английската сол
Когато чуете „английска сол”, най-вероятно в главата ви нахлуват мисли за клизма, детоксикация и отслабване,...
Когато щастието ти зависи само от теб
За изкуството да живееш щастливо са написани стотици книги. А думата щастие за всеки от нас има различен...
Даването и получаването като големи житейски уроци
Една от най-важните ни мисии в този живот е тази да даваме. Да даваме внимание, обич, разбиране, помощ,...
Eлектронните цигари - опасни ли са?
Един от най-големите врагове на здравето са цигарите. От десетилетия се води масова кампания за вредата...
Водна медитация
Възприятията за "хубави и лоши неща" в живота ни са субективни и най-често базирани на миналото или...
Нощните смени увеличават риск от спонтанен аборт, сочи проучване
Бременни жени, които работят две или повече нощни смени в седмицата, са подложени на по-висок риск от...
Как да станем по-добър събеседник и да подобрим общуването?
Днес комуникацията е всичко. За малко време да изразиш максимално, да направиш впечатление, да бъдеш...
Да спрем да надскачаме себе си
Открай време ни е известно, че за жените е по- естествено да вършат няколко неща едновременно. Учените...
Слабо известните витамини
В общи линии всички сме чували за витамините A, C, D, E, F, K, P и повечето от комплекса В, както и за...
СЗО предупреди: Консумацията на преработено месо увеличава риска от поява на рак
Световната здравна организация обяви на 26 октомври, че консумацията на обработено месо причинява рак....
Защо захарта потиска имунитета?
Зимата е сезонът, когато болестите ни атакуват най-безмилостно. И една лека настинка води до отслабване...
Бамя - древният позабравен зеленчук
В Южна Азия я наричат дамски пръсти - “ladyfinger”. В Германия могат да ви я предложат като “окра”. Аз...
Йогалатес - най-доброто от йога и пилатес в едно
Йогалатес е вид комбинация от упражнения, вдъхновени от йога и метода „Пилатес“, както подсказва...
Възстановяващата сила на тишината
Тишината - това е моментът в който можеш да поговориш сама със себе си. - Алла Пугачова Кога...
Пеперудените деца имат нужда от помощ
Те са истински герои. Ежедневието им е изпълнено с болка и страдание, но намират сили да се усмихват...
Дребните неща, които правят хората щастливи
В началото на 2018 година в социалната мрежа reddit потребител пита: "Кои са дребните неща, които ви...
Стволовите клетки – резервните части на организма
В днешно време, изследванията за същността, възможностите и ползите на стволовите клетки е една от най-...
Кейлът - достъпната за всички нас суперхрана
Кейлът е поредната обявена за „супер” храна. Богатото семейство на Зелеви е дала не е един и двама видни...
Ритъмът на сърцето - II
Кога да не мерим пулса? Когато: сме в изправено или легнало положение- най-малки стойности се отчитат...
Животните лекуват
Вероятно сте чували или дори изпитвали върху себе си, че котките са перфектни диагностици. Те намират...
Безопасна храна през лятото
Лятото е „любимият“ сезон на бактериите - топлото време осигурява благодатни условия за техния растеж,...
Възможен ли е животът без боклук?
Американката Лорън Сингър (Lauren Singer) живее вече две години без да произвежда боклук (Zero Waste)....
Когато някой близък тежко боледува
Най-близката приятелка на Силвия има злокачествен тумор и ходи на химиотерапия, но тя така и не може...
Лимонова трева - подправка, билка и козметика
Латинското й наименование е Цимбопогон (Cymbopogon), но е известна с по-простичкото - лимонова трева....
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook