Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Идея за здравословна закуска с чия



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Навикът понякога е наистина по-силен от нас. Трябва ни някаква провокация, за да се дистанцираме от зоната си на комфорт и да видим колко този навик може да ни вреди. Това напълно се отнася до здравословното хранене. За мен тази провокация бяха коледните пости.

Когато за пръв път правих коледните пости, разбрах, че не е нужно да изям два сандвича, за да ми е сито сутринта. Нещо в мисленето ми за закуската просто се преобърна. И тогава открих закуски като тази, които с малки промени успешно се прилагат и в офиса, могат да са постни или не.

Здравословна закуска с чиа, кисело мляко, ядки и мед

Чиата е толкова пълноценен и засищащ продукт, че е необходимо не повече от 1 с.л. за закуска, дори за целия ден. Съчетавам с кисело мляко, орехи и мед, защото това е моята любима комбинация. Но смятам, че може всеки да добави нещо, което предпочита, стига да не прекалява с броя на съставките, за да не затруднява храносмилането.

Накисвам 1 с. л. семена чиа в 3 с.л. вода и изчаквам 5 минутки да набъбнат. Разликата се вижда веднага. Образува се слузеста смес, която е приятна на езика и няма никакъв вкус.

Добавям към чиата 3 с. л. кисело мляко*, 1 с. л. орехи и 1 с. л. мед. Разбърквам и готово.

Предложение за офиса:
Приготви си една купичка, в която да накиснеш чиата, а в някакъв контейнер или в пликче можеш от вкъщи да си приготвиш смес от плодове, ядки и други любими съставки. Вместо мед за подсладител може тръстикова захар, но ако има сушени плодове, пропусни друг подсладител. Киселото мляко да споделиш с колега или да си оставиш за после излишната половина. Закуската се приготвя и хапва за 10 минутки, колкото е една кратка работна почивка, а е далеч по-добра идея от кроасан или баничка.


*В тази закуска има кисело мляко, което не я прави подходяща за пости, но може и без него.

Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Перфектна закуска: Печен сандвич с тиквички, сирене и сминдух
· Палачинки (катми) с мая
· Моята първа домашна гранола
· Изследване: Какво има в пакетираните сандвичи и какво продават край училищата у нас
· Как неправилното хранене застрашава децата през 21 век?
· Принуждаването на децата да пазят диета може да навреди на здравето им
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Български учени направиха бира без глутен
· Пъстърва с пържена салвия и хрупкава чеснова поръска с орехи
· Боб чорба по манастирски
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Долма по иракска рецепта
· Тархана чорба
· Пролет, лято, есен, зима - за барбекюто в сърцето ми място винаги има
Вторник
21
Март 2023
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Крем супа от цвекло, тиква и джинджифил
Макар цвеклото да е един от най-сладките зеленчуци, реших да добавя и тиква, за да направя тази супа...
Сладкиш с праскови и диви къпини
Сезонът на прасковите. Природата отново ни дари с изобилие и у дома имаме много. Хапваме си ги пресни,...
Как да използваме формите за лед - 12 идеи
Добре познатите ни форми за лед могат да имат много приложения, за които рядко се сещаме. Предимствата...
Салата с ряпа дайкон
Ряпата дайкон вече трайно се е настанила до нашенската - обикновена бяла, черна, червена ряпа. В родината...
Кулинарните специалитети на Испания - I
Испания не е типична кулинарна дестинация. Тя някак остава в сянката на гордата с изисканите си блюда...
Хлябът на Бъдни вечер
Мълчи, моме, наливай, водата от ручея, зимай. Па после го думай на зърното, па спомняй си слънцето,...
Великденска изненада с различен вкус
Великден наближава и отново близки и приятели ще се съберат около шарени пролетни трапези. Споделям...
Как да: Замразим зелен боб
Вярно е, че най-добре е да консумираме зеленчуците пресни, но при замразяването им съвсем не се губят...
Коледна питка с паричка
В последните години много мои познати ми споделят, че баницата с късмети, която е характерна за първите...
Празен хладилник и внезапни гости. Помощ!
На всеки му се е случвало да го изненадат внезапни гости. Не от онези неприятните, с които през цялото...
Баница с локум
Локумената баница е нещо, което не изисква никакви усилия, а ще се хареса на цялото семейство. Препоръчвам...
Мазнините: добри, полезни, вредни - II
Животинските мазнини за разлика от растителните, съдържат холестерол и повече наситени мастни киселини...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook