Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Как да съхраним картофи през зимата


В нашата страна картофите са основен продукт в зимното меню. Независимо дали ги печем, варим или пържим обикновено са на масата ни почти всеки ден. Затова чувалчето с картофи „собствено производство”, подарено от от роднини е безценен подарък, но изниква тежката задача как можем по дълго да ги съхраним.

Място за съхранение

То трябва да бъде сухо, прохладно и тъмно място. Идеалното помещение е изба или мазе, но малко домакини разполагат с нещо подобно. В рамките на апартамента с подобни достойнства може да се похвали само килера. Задължително е да няма достъп на слънчева светлина, защото тя вреди на картофите. Под въздействието на слънчевите лъчи в тях се образува вредното вещество соланин, което можем да познаем по зеления цвят на кората. В такъв случай те вече не са годни за ядене и могат да се използват единствено за посадъчен материал.

Подготовка на картофите
Преди да приберем картофите в килера, трябва да ги разстелем за няколко часа на свеж въздух. Така ще се изпари излишната влажност, която може да предизвика болести и гниене по картофите.

След това картофите е необходимо да се сортират. Тези, които са идеално подсушени, не много едри и без никакви недостатъци оставяме за дълъг период на съхранение. По-едрите картофи могат да издържат максимум до средата на зимата, защото с времето в тях се образуват кухини, които осезаемо влошават вкуса им. Затова тях трябва да употребим в по-кратък срок. Накрая трябва да отделим всички натъртени и с тъмни петна грудки и да ги сготвим в рамките на няколко дни.

Съхранение
Сортираните картофи трябва да прехвърлим в касетки с отвори. За да осигурим добра циркулация на въздуха не бива да ги поставяме нито на пода, нито плътно до стената, а най-добре върху рафтове.

Най-подходящата температура за съхранение на картофите е около 2-3 градуса и влажност на въздуха не повече от 90%. При по-ниска температура грудките замръзват, а съдържащото се в тях нишесте започва да се превръща в захар. В следствие на това такива картофи стават сладки и безвкусни.

С влагата можем да се борим като между редовете картофи сложим дървени стружки или пластове хартия. Важното е материала да е хигроскопичен и да попива всяко запотяване на грудките.

Внимание, соланин!
Както вече казахме, това е вредно вещество, което се образува в грудките при неправилно съхранение. От него картофите придобиват горчив вкус и причиняват дразнене в гърлото. Ако съдържанието на соланин значително превишава нормата, може да се стигне и до хранително отравяне. В повечето случаи резултатът е стомашно-чревно разстройство, учестено сърцебиене и задух. При по-тежките форми на отравяне обаче може да се стигне до гадене, повръщане и нарушена бъбречна функция. Затова обезателно трябва да проверяваме картофите преди готвене. А тези от тях, които са позеленели и прокарали, да не използваме за храна.
Коментари
2010-11-08 #2
Ния Стоянова
Wildprincess, благодаря за поправката. Мислех, че корена на термина идва от хидро (гр. вода), но изглежда произхода е друг.
2010-11-07 #1
wildprincess
,,ХиГроскопичен" е думата.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Сладък картоф (батат) за стабилизиране на кръвната захар и засилване на имунитета
· 4 идеи какво да направим с червено цвекло
· Ползите на олиото от тиквено семе
· Мушмули - невзрачни, но прекрасни
· Карфиолът - II
· Учени установиха произхода на любовта на човечеството към въглехидратите
· Най-скъпите пържени картофи в света вече са вписан в Гинес
· Картофки на фурна с асафетида
· Как да изберем перфектното дамско яке за студените дни?
· Ниските температури - разболяват ли ни настина? Експертите развенчават 12 мита
· Как да подготвим малка, но достатъчна чанта за уикенд в планината
· Как се използва фотоепилатор?
· Учени откриха нов метод за варене на яйца с перфектен резултат
· Как да избелим бялото пране?
· Яжте по-често спанак! 6 важни причини да го направите
· Копривата - някои добре опазени тайни
· Печурките – чудесните пробиотици и антидепресанти от природата!
Понеделник
28
Април 2025
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Сладко от круши и грозде
След горещото и вълнуващо лято есента идва с тихи стъпки и носи пъстър букет от цветове, аромати, вкусове...
Салата с патладжан и маслини
Изключително вкусна и полезна салата. От нетърпение понякога у дома недочакваме да изстине и се превръща...
Салата с тиквички, червени боровинки и кълнове
Напоследък времето нестига и основно хапвам салати. В един момент се получи така, че те се превърнаха...
Ябълков сладкиш с Мартин
Обичам бързите и здравословни сладкиши. Мама ми го приготви, когато й гостувах, но се оказа, че рецептата...
Мароканската кухня – пиршество за душата - I
Мароканската кухня е много вкусна, оригинална и богата, леко пикантна, простичка, засищаща и има какво...
10 пролетни рецепти със зеленолистни зеленчуци
От пролетния конкурс "Пролет с Hera.bg" научихме някои нови рецепти с любимите ни зеленолистни зеленчуци,...
Спагети с бекон, праз, грах и лимон
400 г спагети 40 г масло 150 г бекон 200 г праз 400 мл сметана 100 г грах 1 лимон -сок сол...
С дъх на… чесън
За чесъна и вампирите всички знаем. За чесъна и бацилите обаче някак все забравяме и то не случайно....
Зеленчуково ястие с боб ала мексикана
Установила съм, че най-вкусна бобената чорба става, ако си сварил наведнъж поне 700 гр. боб /в сухо състояние/....
Бисквити с тиква
Докато изрязвах с формички тези бисквити се чудех с какво да изрежа тестото за да получа формичка на...
Парти идеи за Хелоуин: Сандвичи-мумии
Решили сте да направите Хелоуин парти и търсите идеи за храна? Тези сандвичи ще спечелят вашите гости...
Брашното от рожков - здравословната алтернатива на какаото
Брашното от рожков нашумя последните години най-вече като здравословна алтернатива на какаото. Особено...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook