Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

"Който казва, че не обича шоколад, вероятно лъже"


Интервю с Милена от DeliFideli


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Чудили ли сте се защо, след като сте изяли цял шоколад или преполовили кутия бонбони, желанието ви да хапнете сладко не намалява, а напротив - увеличава се пропорционално на погълнатото количество? Милена от DeliFideli си задава този въпрос преди години. И в търсене на отговора защо това се случва, започва своите експерименти с шоколадовите бонбони.

Милена, как започна всичко?

От малка много обичам шоколад. С годините, стигнах до там, че

изяждах по един шоколад всяка вечер, но вместо да се почувствам по-добре, се чувствах все по-зле.


Количеството шоколад, се увеличаваше, но всъщност не задоволяваше сетивата ми. В един момент установих, че съм в някакъв капан.

Като се роди второто ни дете, у дома започнахме да се храним по-осъзнато. Допълнително се оказа, че то има алергия към някои продукти. И в търсене на това защо се пристрастяваме и как да предложа на детето качествен шоколад без алергени, експериментите ми за сурови бонбони, облечени в шоколад, започнаха. Когато преди години направих първия домашен бонбон със спирулина, мъжът ми каза "Този бонбон бих могъл да го ям цял живот". Затова, когато го попитах какво иска за рождения си ден, съвсем естествено той отговори: „Да почерпя в офиса с твоите бонбони.”



Така се сблъсках с първите си 150 бонбона. Малко по-късно за дигиталното събитие Webit поискаха да направя над 1500 бонбона. В този миг се сблъсках с реалността - да създам такова количество бонбони, които да изглеждат добре, да са стабилни във времето и да се харесат на всички! Оказа се голямо предизвикателство. Започнах да експериментирам по метода на проба - грешка – така заминаха доста килограми качествен шоколад. Но пък у дома определено се радваха на неуспешните ми опити. След събитието чух от съвсем непознати хора, които нямаха и идея кой е правил бонбоните, че това са едни от най-добрите шоколадови бонбони, които са опитвали. Това ми даде стимул и вяра, че не трябва да губя повече време, а да разкрия моята шоколадова страст и мисия в истинската й светлина.


Казваш „мисия”? Каква мисия?

Да предложа на семейството си, а сега и на много повече хора нещо истинско, различно, вкусно и запомнящо се. Хората да разберат каква е разликата между кутия бонбони и кутия уникално преживяване.

Защото не е нужно да изядеш една кутия (или 1 шоколад), за да усетиш наслада.


Можеш да го постигнеш и с 1-2 бонбона или хапки, осъзнато похапване на шоколад. За година и половина успях да превъзпитам вкуса на дъщеря ми и нашия в семейството като цяло. От едни, пристрастени към сладките шоколади с палмови мазнини и изкуствени аромати, хора, ние се превърнахме в ценители на всяка малка хапка качествен бонбон. И да, определено здравословен, защото в пълнежите на бонбоните DeliFideli влагам само качествени суровини и естествени съставки – ядки, тахани, мака, матча, сушени плодове, подправки, чесън...




Опитай да си приготвиш
Рецепта за суровоядски бонбони със сушени сливи, специално за Hera.bg



Бонбони с чесън?!

Даа, всъщност това е един уникален и наистина завладяващ вкус. На последните събития се оказа един от топ 5 любимите вкусове! Разбира се, имаме и други по-класически вкусове – ноазет, лешници и какао, сусам и какао, пистачо, годжи бери, спирулина, портокал, кокос и бадем, сини сливи, череша и бадем, кафе. Ганашите ни са различни, защото сметаната, която ползваме е без хидрогенирани мазнини, консерванти и стабилизатори (само погледнете списъка им на кутиите), подходяща и за вегани и хора с алергии и хранителни непоносимости към млечни продукти. Затова и бонбоните са с годност до месец, но нямаме данни до сега кутия бонбони да е оцеляла повече от ден :)


Какво би отправила като пожелание към читателите?

Да погледнат към себе си, към нуждите на тялото си и да се замислят, това ли е най-доброто което му дават, преди да похапнат. Тялото ни постоянно дава сигнали какво е добре и какво не за него. И ако се вслушаме, ще открием нови, много различни вкусове, за които то жадува.
Щом едно 8- годишно дете, ходещо на училище, може да издържи повече от 3 месеца на много строг режим, да носи храната си в училище и да се гордее с това, да се излекува от непоносимости, въпреки заобикалящия ни свят, значи няма оправдание за нас възрастните, че не можем да даваме качествена храна на себе си.

Милена сподели някои моменти от шоколадовата магия, която твори:






Виж какво още твори Милена от DeliFideli тук


Коментари
2016-05-12 #3
Теодора Хаджийска
У дома също почти не се яде рафинирана захар. Купуване на разни вафли, снаксове, гризки - също. Дори и тези, които се опитват да ни набутват като много полезни - Барни и сродни.
Но от градината не можахме да избягаме - там такива неща се дават на рождените дни. За щастие е само там. Когато влезем в магазин никога не се тръшка детето на земята, че иска нещо. Разглежда иначе картинките на разните сладки нещица. изумявам се как има майки, които даже от ранна възраст слагат сол и захар в пюретата - голяма услуга правят на децата си.
2016-05-12 #2
пак Лора
Между другото и двамата ми сина имат силно изразен релеф на корема още от първата си годинка. Така че, който си мисли, че хубава форма се постига само с фитнес - достатъчно е качествено и чисто хранене, без рафинирани продукти, захар и огромни количества сол.
2016-05-12 #1
Лора
Много хубава статия Аз бях от хората, които не обичат шоколад. Много залитах по киселото, лютивото, ако изядях десерт на гости, после трябваше да ям нещо солено след него, "за да си оправя вкуса". Преди 5 години започна да ме влече страшно и е имало периоди, в които съм изяждала по половин шоколад заедно с мъжа ми всяка вечер. Интересното е, че точно тогава ми откриха инсулинова резистентност и пред диабетно състояние. Явно това е събудило гладът ми за сладко. Двете ми деца не консумират захарни изделия никакви, дори в градината отказват тортите на рожден ден, а лелките им се чудят. По-големият ми син го бяха накарали да изяде един бонбон, "да не му станело нещо", а после гузни ни съобщиха, че го повърнал (знае, организмът му, че това е отрова). Затова вярвам, че любовта към сладкото се възпитава - захарта пристрастява мозъка, а ако са ви подарявали шоколади на празници, неизменно подсъзнателно ги свързвате с нещо хубаво, към което винаги посягате, особено в напрегнати, изморени и криви дни.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Виктория Бешлийска: Езикът дава характер, отличимост, чувство за принадлежност
· Цвят и свежа провокация в градската среда - Виктория Георгиева-Mouse
· Жените, които ни вдъхновяват: Мария Николова
· Шоколадов чийзкейк
· Kексче с шоколадова душа
· Шоколадови топчета
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Патладжанена разядка
· Любими есенни супи с тиква
· Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
· Торта със стар козунак без печене
· Любимите сладки на Hera.bg
· Напусна ни великата Татяна Лолова - 10 любими мисли от кралицата на комедията
· 224 години от смъртта на барон Мюнхаузен
· Виола Смит - първата жена професионален барабанист в историята
· Малко познатата история на пъpвaтa бългapcĸa ĸнижнa бaнĸнoтa
· Съдомиялните машини и циркулярът са изобретени от жени. И още любопитни факти
· КАНАПЕ-19 - дизайнерът Tobia Zamboti с провокация (снимки)
Четвъртък
6
Май 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30

31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Водораслите - новото 3 в 1
В България водораслите се асоциират предимно с плаж, море и досадни зелени растения, които ни се мотаят...
Спрете киселините без лекарства
Не се сещам за по- неприятен начин да си развалиш удоволствието след вкусната вечеря от този да усетиш...
Когато ученикът е готов, Учителят сам се появява
Няма по-добър учител от живота и неговата реалност. Така бързо и своенравно ни завърта в брилянтния...
Орехите – за здраво сърце и добро настроение
Забелязали ли сте че орехът изглежда точно като човешкия мозък? Според древна мъдрост това е много повече...
Как да изберем подходящия вид йога за добро здраве?
Йогата е на път да се превърне в една от най-често използваните допълнителни и алтернативни здравни практики...
Да се научим да разтоварваме емоционалния си багаж
Как да разберем, че имаме твърде много емоционален багаж ли? Постоянно лошото настроение, безразличието,...
Устните, които заразяват...
Когато някой вкъщи е болен, се нуждае от нашите грижи (особено ако става дума за дете или възрастен човек),...
Защо да тренираме вечер, а не сутрин?
Чудили ли сте се някога кога е по-добре да тренирате – сутрин или вечер? Истината е, че този въпрос...
Алергия към козметиката
„Хипоалергенна козметика без консерванти” този надпис може да прочетем върху опаковката на всеки втори...
Компостът - еко земеделие чрез отпадъци
Известно е, че боклукът ни се дели на 3 основни групи – хартия, стъкло и метал. Разделното сметосъбиране...
Маслото от маракуя - екзотична грижа за сухата и чувствителна кожа
Маслото от семената на тропическия плод маракуя е по-слабо известно, но за него активно се говори и се...
Кефир за здрави черва и имунитет
Кефирът е поредната ферментирала храна, която заслужава вниманието ни. И макар направата му да е малко...
Няколко тактики преди да тръгнем на плаж
Вече е лято и започваме да се замисляме за годишната отпуска. Искаме да сменим средата, да си починем,...
Сироп от смокинови листа
Сиропът от смокинови листа е много обичан в моето семейство. Той носи лек дъх на смокиня, на лято и южна...
Полезни ли са диетичните храни?
Свидетели сме на истинско наводнение от продукти с надписите „диетична храна” и „по-малко калории”. В...
Канистерапията – общуването с кучета лекува
„И зная – ако Бог ме попита: „Дете, на обичане кой те научи?”, ще Му кажа с ръка на сърцето: едно куче!“...
Екзотично, полезно и непознато
Убедена съм, че всяка от нас има такива моменти, в които и се хапва нещо, но не знае какво точно. Има...
През целия месец юни можем да сменим личния си лекар
НЗОК напомня, че целият месец юни е периодът, в който можем да сменим личния си лекар, респективно -...
Не искам да променя нито една секунда от живота си
Не искам да променям нито една секунда от живота си, да поправя нито една грешка, не искам да върна...
Червената леща - повече желязо за малки и големи
Лещата е едно от най-старите култивирани бобови растения изобщо. Тя е била източник на ценни протеини...
Как да трансформираме съжалението във възможност за израстване?
„... съжалението от пропуснатите възможности е най-страшният ад, в който може да пребивава живата душа...“...
Митовете и истина за настинката
Обикновената простуда е неприятно заболяване, но не дотолкова сериозно, че да се отправим към лекарския...
Тайните на зехтина
Зехтинът вероятно е една от първите растителни мазнини, използвани от човечеството за приготвяне на храна....
Рициново масло идва от отровно растение, но лекува
Рицинът произхожда от Източна Африка и се култивира от дълбока древност. Тази култура, позната още като...
Възможен ли е баланс между работа и семейство?
Няма как да оспорим факта, че разумните хора са онези, които винаги намират златната среда. Балансът...
Лимоново масло за хубава кожа и добро храносмилане
Лимоните и етеричното масло, което се произвежда от тях, се използват за подпомагащо лечение на...
Тайната на нормалния живот
Попитали веднъж Мъдреца: - Каква е твоята тайна? Той отговорил: - Аз живея нормален живот – това...
Меню "Aнти-стрес"
Когато ресурсите на организма са на изчерпване, а ние трябва да свършим още „малко” работа, да откраднем...
Витамините – колко и кога?
Сезони, когато вирусите атакуват най-активно, са преходните - пролетта и есента. Но Този път болестите...
Къде още може да намерим екологично чиста храна
Идеята за среща между клиентите и земеделските производители на фермерските пазари несъмнено е чудесна....
Витамин D – място под слънцето
Чести простуди, умора, безсъние... Може би обичайна реакция на организма в тази част на годината? Или...
Властта над житейските обстоятелства
На една жена много не й вървяло в живота, все проблеми, все грижи и се чувствала напълно безпомощна....
5 житейски урока от "Алексис Зорбас"
"Остави хорицата на мира, началство, не им отваряй очите; ако им ги отвориш, какво ще видят? Немотията...
Чипсът - факти, вреда и алтернативи
Макар чипсът да е резултат от кулинарна грешка, това е една от най-обичаните храни днес в света. Установено...
Завръщането на просото
Просото е поредната незаслужено пренебрегната традиционна култура за сметка на модерните напоследък суперхрани...
Сутрешни ритуали за обич
Сутрините са начало на деня. Те са подарък от живота. Твърде голяма част от нас обаче сякаш не го осъзнават....
В защита на Храната
Храната. Защо такова обичайно нещо като храната има нужда от защита? Според американският журналист и...
Как силовите тренировки оформят мускулатурата и повишават тонуса - ползи и съвети
За силовите тренировки има изписано и изговорено много и въпреки всичко, често хората остават в заблуда...
Малките ни бунтове
В Древен Рим имало един празник наречен Сатурналии. По време на честването му, всяка година в края на...
По какъв начин любовта оказва влияние върху личността ни?
"Да бъдеш силно обичан от някого ти дава сила. Да обичаш силно някого ти дава кураж!" - Лао Дзъ ...
Храненето и детето - II
За радост има начини да повлияете на вкусовете на вашето дете: Всичко е вкусно, когато си гладен ...
Достъпни алтернативи на някои храни
Идеята да включваме към трапезата си храни от други географски ширини е много добра и е прекрасно, когато...
Прекомерното окосмяване като тревожен симптом
Тъмните, твърди и на необичайни места косми, колкото и странно да звучи, съвсем не са безопасни за своята...
Коремните преси вредят на гръбначния стълб?
Коремните преси, лицевите опори, клековете - това са основните упражнения за добра форма, всеизвестно...
Чобанка - при сезонни алергии и мигрена
Растението чобанка (Petasites hybridus) е вид храст, от семейство Сложноцветни, който обикновено...
Витамини за бъдещи майки - част II
На всички е известен витамин С или аскорбиновата киселина. Основната му функция е поддържането на активна...
От сън спомен има
Често денят не ни достига, за да се справим с безбройните задължения, с които сме се нагърбили в работата,...
Биопродуктите – лукс или разумна инвестиция в здравето I
Наричат ги различно – „органик” в Англия и САЩ, „био” в Швейцария, „екологични” в Германия, независимо...
Ройбосът
Ройбосът често е наричан червен чай, но в действителност има малко общо с черния, зеления и белия, които...
12 скрити прояви на емоционалния тормоз
Тормозът има много измерения, само едно то които е сексуалният. Емоционално, психически, ден след ден...
Камфорово масло - против възпаления и за профилактика в грипния сезон
Използвали ли сте камфора като средство за лечение? Идва зимата. Затова е добре да научим повече за това...
Метаболизмът – ключ към баланса в тялото
„Погледни я, по цял ден не спира да похапва, а нищо не и се лепи. А аз – една бисквитка да си позволя...
Водите ли си календарче за "онези дни"?
Преди години майка ми ме учеше да си водя календарче за "онзи" период от месеца. Тя имаше едно в портмонето...
Страхът от старостта
Всяка епоха има своите страхове. Древните хора тръпнели от зловещите гръмотевици вярвайки, че божествата...
Хемороиди: Да намалим болката и дискомфорта!
Около половината население по света страда от хемороиди. Ако сте в „щастливата половина“, значи бегло...
Етеричните масла - приложение у дома
Има изписани толкова много материали за етеричните масла – техният произход, функции, предназначение,...
Как да намалим възможността от заразяване с COVID-19 (препоръки)
Министерство на здравеопазването публикува препоръки какво да правим, за да сведем до минимум възможността...
Чудесата на парната баня
През последните години акватерапията е изключително популярна. Ако изпишете думата в интернет, ще ви...
Кръгли и здравословни – баодинг топки
Сигурно ви се е случвало, в магазините за сувенири, да се заглеждате в 2 малки топки, нарисувани най-често...
1 октомври - Световен ден на вегетарианството
На тази дата през 1977 г. е учреден световният ден на вегетарианството по инициатива на Северноамериканската...
Вредна ли е 3D технологията за детското зрение
3D технологията е бъдещето на киното, в това вече няма нужда никой да ни убеждава – нужно е само да хвърлим...
Всъщност се справяте много по-добре с живота
Обземат ли ви мрачни мисли често-често? Може би сте убедени, че в живота хич не ви върви, особено на...
Фитнес според типа фигура - II
ТИП Н Особености на фигурата – визуално ханшът е равен по ширина на раменната област, горната и долната...
Камъни и кристали. Как и дали наистина ни помагат? - II
Кехлибар ( янтар)- изкопаема смола, известна като камъкът на Слънцето. Лекува очите, ушите, гърлото,...
Здравословни алтернативи за компания на бирата
Изпотени бутилки, звукът от отварянето на бутилката, тънката нишка хладина, която излиза от гърлото....
Нощните смени увеличават риск от спонтанен аборт, сочи проучване
Бременни жени, които работят две или повече нощни смени в седмицата, са подложени на по-висок риск от...
Не влизайте в капана на пасивната агресия
Гневът и недоволството са емоции, които всеки човек изпитва, но в съвременното “цивилизовано” общество...
Как идентичността ни определя нашето поведение?
В основата на нашата идентичност е това как сами виждаме себе си или как вярваме, че другите ни...
Разкрийте вашата чувствителна страна и бъдете себе си без страх
Днешният свят забранява чувствителността. От една страна тя ни прави уязвими и сами я избягваме, а от...
В какво се изразява същността на интегритета и защо е толкова важен?
„Истинският интегритет е да правиш правилното нещо, знаейки, че никой няма да разбере дали си го направили...
Трябва ли да се тревожим от прекалено ниската телесна температура?
На всеки се е случвало да се почувства внезапно отпаднал, изнемощял, дискомфортно по отношение на телесната...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем, ден 8
Ден 8 на Коледните пости, днес е последният ден от строгия пост. От утре, 23 ноември, е позволено риба...
Искате да сте по-малко зависими от телефона? Тренирайте се да скучаете
Днес е много популярно да се разграничават поколенията, като тези, най-новите Поколение Z са обособени...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook