Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

"Който казва, че не обича шоколад, вероятно лъже"


Интервю с Милена от DeliFideli


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Чудили ли сте се защо, след като сте изяли цял шоколад или преполовили кутия бонбони, желанието ви да хапнете сладко не намалява, а напротив - увеличава се пропорционално на погълнатото количество? Милена от DeliFideli си задава този въпрос преди години. И в търсене на отговора защо това се случва, започва своите експерименти с шоколадовите бонбони.

Милена, как започна всичко?

От малка много обичам шоколад. С годините, стигнах до там, че

изяждах по един шоколад всяка вечер, но вместо да се почувствам по-добре, се чувствах все по-зле.


Количеството шоколад, се увеличаваше, но всъщност не задоволяваше сетивата ми. В един момент установих, че съм в някакъв капан.

Като се роди второто ни дете, у дома започнахме да се храним по-осъзнато. Допълнително се оказа, че то има алергия към някои продукти. И в търсене на това защо се пристрастяваме и как да предложа на детето качествен шоколад без алергени, експериментите ми за сурови бонбони, облечени в шоколад, започнаха. Когато преди години направих първия домашен бонбон със спирулина, мъжът ми каза "Този бонбон бих могъл да го ям цял живот". Затова, когато го попитах какво иска за рождения си ден, съвсем естествено той отговори: „Да почерпя в офиса с твоите бонбони.”



Така се сблъсках с първите си 150 бонбона. Малко по-късно за дигиталното събитие Webit поискаха да направя над 1500 бонбона. В този миг се сблъсках с реалността - да създам такова количество бонбони, които да изглеждат добре, да са стабилни във времето и да се харесат на всички! Оказа се голямо предизвикателство. Започнах да експериментирам по метода на проба - грешка – така заминаха доста килограми качествен шоколад. Но пък у дома определено се радваха на неуспешните ми опити. След събитието чух от съвсем непознати хора, които нямаха и идея кой е правил бонбоните, че това са едни от най-добрите шоколадови бонбони, които са опитвали. Това ми даде стимул и вяра, че не трябва да губя повече време, а да разкрия моята шоколадова страст и мисия в истинската й светлина.


Казваш „мисия”? Каква мисия?

Да предложа на семейството си, а сега и на много повече хора нещо истинско, различно, вкусно и запомнящо се. Хората да разберат каква е разликата между кутия бонбони и кутия уникално преживяване.

Защото не е нужно да изядеш една кутия (или 1 шоколад), за да усетиш наслада.


Можеш да го постигнеш и с 1-2 бонбона или хапки, осъзнато похапване на шоколад. За година и половина успях да превъзпитам вкуса на дъщеря ми и нашия в семейството като цяло. От едни, пристрастени към сладките шоколади с палмови мазнини и изкуствени аромати, хора, ние се превърнахме в ценители на всяка малка хапка качествен бонбон. И да, определено здравословен, защото в пълнежите на бонбоните DeliFideli влагам само качествени суровини и естествени съставки – ядки, тахани, мака, матча, сушени плодове, подправки, чесън...




Опитай да си приготвиш
Рецепта за суровоядски бонбони със сушени сливи, специално за Hera.bg



Бонбони с чесън?!

Даа, всъщност това е един уникален и наистина завладяващ вкус. На последните събития се оказа един от топ 5 любимите вкусове! Разбира се, имаме и други по-класически вкусове – ноазет, лешници и какао, сусам и какао, пистачо, годжи бери, спирулина, портокал, кокос и бадем, сини сливи, череша и бадем, кафе. Ганашите ни са различни, защото сметаната, която ползваме е без хидрогенирани мазнини, консерванти и стабилизатори (само погледнете списъка им на кутиите), подходяща и за вегани и хора с алергии и хранителни непоносимости към млечни продукти. Затова и бонбоните са с годност до месец, но нямаме данни до сега кутия бонбони да е оцеляла повече от ден :)


Какво би отправила като пожелание към читателите?

Да погледнат към себе си, към нуждите на тялото си и да се замислят, това ли е най-доброто което му дават, преди да похапнат. Тялото ни постоянно дава сигнали какво е добре и какво не за него. И ако се вслушаме, ще открием нови, много различни вкусове, за които то жадува.
Щом едно 8- годишно дете, ходещо на училище, може да издържи повече от 3 месеца на много строг режим, да носи храната си в училище и да се гордее с това, да се излекува от непоносимости, въпреки заобикалящия ни свят, значи няма оправдание за нас възрастните, че не можем да даваме качествена храна на себе си.

Милена сподели някои моменти от шоколадовата магия, която твори:






Виж какво още твори Милена от DeliFideli тук


Коментари
2016-05-12 #3
Теодора Хаджийска
У дома също почти не се яде рафинирана захар. Купуване на разни вафли, снаксове, гризки - също. Дори и тези, които се опитват да ни набутват като много полезни - Барни и сродни.
Но от градината не можахме да избягаме - там такива неща се дават на рождените дни. За щастие е само там. Когато влезем в магазин никога не се тръшка детето на земята, че иска нещо. Разглежда иначе картинките на разните сладки нещица. изумявам се как има майки, които даже от ранна възраст слагат сол и захар в пюретата - голяма услуга правят на децата си.
2016-05-12 #2
пак Лора
Между другото и двамата ми сина имат силно изразен релеф на корема още от първата си годинка. Така че, който си мисли, че хубава форма се постига само с фитнес - достатъчно е качествено и чисто хранене, без рафинирани продукти, захар и огромни количества сол.
2016-05-12 #1
Лора
Много хубава статия Аз бях от хората, които не обичат шоколад. Много залитах по киселото, лютивото, ако изядях десерт на гости, после трябваше да ям нещо солено след него, "за да си оправя вкуса". Преди 5 години започна да ме влече страшно и е имало периоди, в които съм изяждала по половин шоколад заедно с мъжа ми всяка вечер. Интересното е, че точно тогава ми откриха инсулинова резистентност и пред диабетно състояние. Явно това е събудило гладът ми за сладко. Двете ми деца не консумират захарни изделия никакви, дори в градината отказват тортите на рожден ден, а лелките им се чудят. По-големият ми син го бяха накарали да изяде един бонбон, "да не му станело нещо", а после гузни ни съобщиха, че го повърнал (знае, организмът му, че това е отрова). Затова вярвам, че любовта към сладкото се възпитава - захарта пристрастява мозъка, а ако са ви подарявали шоколади на празници, неизменно подсъзнателно ги свързвате с нещо хубаво, към което винаги посягате, особено в напрегнати, изморени и криви дни.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Интервю с магистър-фармацевт Петя Цонева
· Виктория Бешлийска: Езикът дава характер, отличимост, чувство за принадлежност
· Цвят и свежа провокация в градската среда - Виктория Георгиева-Mouse
· Шоколадов чийзкейк
· Kексче с шоколадова душа
· Шоколадови топчета
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Патладжанена разядка
· Любими есенни супи с тиква
· Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
· Торта със стар козунак без печене
· Любимите сладки на Hera.bg
· Херман Хесе: „Мъдростта е да мислиш с песимизъм, а да действаш с оптимизъм"
· 30 години от смъртта на незабравимия Фреди Меркюри
· Гена Димитрова: Живях от изкуство, живях от любов…
· 10 август - Честит професионален празник на готвачите!
· Защо да се доверим на Бетенеми за съвети за залози онлайн?
· Кукувица кука за Гергьовден
Вторник
6
Декември 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Сафлоровото масло концентрира важни мазнини и витамини
До скоро почти никой не беше запознат със сафлоровото масло, но постепенно започна да добива все по-голяма...
Нещата, които правим след раздяла и за които после съжаляваме
Ние жените сме царе на промяната, когато всъщност искаме бягство от реалността. Случи ли ни се нещо по-разтърсващо,...
Бърз релакс в офиса - II
Тихичко навън Постоянното звънене на телефона и шумните разговори на колегите са едни от основните...
Всичко за Великите пости
Великият пост е най-строгият през годината и е най-продължителен. Постите започват седем седмици...
Най-полезният сладолед
В жарките горещи дни сладоледът ни дава свежест и наслада. Но всяка жена, поне малко загрижена за линията...
Хламидията - коварство и любов - II
Дебне от засада Както вече споменахме, хламидията често се маскира под клиничната картина на други заболявания....
Аромат на крака - II
Хиперхидроза и бромхидроза Зад тези медицински термини се крият нарушения в потоотделянето, които...
Изгубени в храната
Дългият път на здравословното хранене Пътят към здравословното хранене е наистина дълъг и трънлив. Освен...
Съвършенство под път и над път
Има едно нещо, в което никога не сте вярвали. Може би, защото никога не сте го виждали. Не, не говоря...
Натурални съставки за домашните ни маски - част II
Списъкът с благодатните плодове и зеленчуци, правещи кожата ни искряща, продължава. Добре е да знаем,...
Нова мания против стрес - книжки за оцветяване за възрастни
Мислите ли, че оцветяването е само за деца и вие отдавна сте преживели тази страст? Време е да преосмислите...
По пътя към целта - без извинения
Преследвате ли целите си или обичате да отлагате за времето, в което ще...имате повече време или пари,...
Повече за: Асафетида подправката - билка
Асафетида (Ferula asafoetida) е подправка-билка, идваща от националните кухни на Иран и Афганистан. Въпреки...
Успешни и малко причудливи техники за справяне със стреса
Стрес, стрес, стрес... Чуваме думата ежедневно и сме запознати, както с позитивното, така и с негативното...
Грахът - диетичен, достъпен, полезен
Грахът (Pisum Sativum) е изявен представител на семейство Бобови и е добре позната храна в целия свят....
Аюрведичната билка Тулси ("свещен босилек") – как и за какво помага?
Билката Тулси (Tulsi), позната още като „свещен босилек“, идва от тропическа Азия, но днес се отглежда...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 24
В ден 24 на Коледните пости установяваме, че, макар да не се лишаваме от храна, сме свалили с по около...
Вместо равносметки и обещания - списък с планове
Доскоро не вярвах в равносметките и обещанията на Нова година. Запъването в определена дата, за да „оправиш”...
На самообслужване
Най-хубавото нещо при самозадоволяването, е че не се налага да се обличаш специално за случая! Труман Когато...
Инулинът - що е то?
Установено е, че в миналото нашите предци са консумирали всеки ден около 200 г различни диетични фибри,...
Овес за здраве и красота
Всички знаем, че пълнозърнените култури са идеалната закуска, която засища и ни дава здравословен старт...
Защо ни изоставят?
Когато ни изоставят, независимо, дали заради друг човек, или защото любовта просто си е отишла, сме убедени,...
Аналгинът - приятел или враг
Познатият на всички ни аналгин през тази година навършва 90 години. Достопочтена възраст, която буди...
В сезона на подаръците подарете нещо и на себе си
"Най-големият дар, който можеш да дадеш на себе си, е малко от собственото си внимание." - Антъни Дж....
Кенгурова грижа за недоносените бебета
Терминът „кенгуру-грижа”, още „кожа-до-кожа” грижа се използва за специална грижа в първите часове и...
Японски учени: Дори и памучната маска намалява с до 40% поглъщането на вируси
Японски изследователи са провели уникален експеримент, който показва, че маските могат да предложат защита...
13 май - Европейски ден без асансьори
Европейската инициатива Ден без асансьори ще се проведе за втора поредна година на 13 май 2016 г.. Проектът...
Липсващото парченце от пъзела
Ако внезапно ни поканят да изредим от какво се оплакваме в живота си, вероятно няма да се затрудним да...
Когато душата е уморена
Имате ли чувството, че дните, в които не се чувствате добре в кожата си напоследък не спират? Всеки има...
Кои са най-добрите и най-вредни храни за зъбите?
Добрата устна хигиена и редовните посещения при зъболекар са много важни, но храната, която приемаме,...
Хиперактивното и мудното дете - как да им помогнем
Сигурно сте виждали някое от тези деца, за които казват, че са като „на пружина“ - те просто не спират...
Защо е толкова полезна рибата?
Всички сме чували как диетолозите препоръчват консумацията на риба два пъти седмично. Интересни статистики...
Как да намалим възможността от заразяване с COVID-19 (препоръки)
Министерство на здравеопазването публикува препоръки какво да правим, за да сведем до минимум възможността...
Неочаквани прояви на доброта
„Не всички можем да вършим големи дела, но всички можем да правим малки дела с голяма любов.” Майка...
На моето силно момиче
Имам момиче и тя не играе с кукли, не харесва рокли и обноските й никак не са мили, колкото и да се старая....
Тренировки за концентрация
Концентрацията е фокусиране на вниманието върху нещо точно определено. По законите на оптика обаче, когато...
Сбогом, начално училище!
С 4-ти клас си заминава една фаза от образованието ни - сбогуваме се с началото училище. Вярвам, че това...
Мъжът със златната ръка
Има един човек на света, който е помогнал на повече хора, отколкото можем да си представим, че е възможно...
Брашното – някои го предпочитат черно
Бързам да уточня, че определението “черно” в заглавието е по-скоро преносно и обобщаващо. Иде реч за...
Апендицитът – още една съвремeнна болест
Днес всички вярваме, че благодарение на развитите технологии и съвременната медицина ние сме много по-здрави...
Очакването
То може да бъде сладостно, да придава цвят и очарование на иначе монотонното ни ежедневие.. Ала може...
Билки при безплодие - II
В много случаи обаче така желаното забременяване не настъпва не заради недостига на определени хормони,...
Революционерът Джейми Оливър
Джейми Оливър – световноизвестният готвач, публична фигура и активист за здравословно хранене, е инициатор...
Уморена ли е душата ви?
Можем ли да кажем, че душата се е уморила? Не можем. Този вид умора е такъв, че остава незабелязан. Ден...
Седемте правила на ентусиазма
„Нищо велико не е било постигнато без ентусиазъм“ - Ралф Уолдо Емерсън Ентусиазмът е...
Непосилната монотонност на ежедневието
Отново понеделник. Ставам и тръгвам на работа. Дългото пътуване в автобуса. На отиване и връщане. Време...
Името ми е "Червен" - Нарът
Почти всички червени плодове и зеленчуци притежават силни антиоксидантни свойства и са изключително полезни...
Купероза или зачервена кожа
Не, не става дума за приятна и пращяща от здраве руменина на лицето, а за постоянно видима мрежа от капиляри...
Орехови листа за цяр
Безспорно орехът е една от най-ценните ядки. Като един от чудодейните дарове на природата, той ни е доказал...
Прясно изцедените сокове – за какво да внимаваме
Безспорна е ползата от прясно изцедените сокове – и плодовите, и зеленчуковите. Изполваме ги при захранване...
Когато отпуската не включва пътуване
Понякога почивката през лятото се оказва време, което не знаем как да оползотворим. Когато парите не...
Плодове и зеленчуци в услуга на кариеса
От какво пазите зъбите си? "От сладко", сигурно ще ми отвърнете. А знаете ли, че е добре да не ги “подлагате”...
Дюлята - с поздрав от есента
Невероятен, силен аромат, стипчив вкус и приятен жълт цвят, напомнящ ни за есента. Идваща тъкмо навреме,...
Содата - всичко, което (не) знаем за нея
Кое е това вещество, което присъства във всеки дом? Мястото му е в кухнята, при почистващите препарати,...
Как изживяваме смяната на времето?
Пролет е. Предполага се, че светлината и топлото време трябва да ни вдъхнат нови свежи сили, настроение...
Хамамът – релакс от Ориента
Хамамът или известен у нас като “турска баня” е вариант на парната баня и сауната, който играе важна...
Райската ябълка
Райската ябълка или персимон (англ. perssimon ) е екзотично дърво с красиви ярко-оранжеви плодове. Гръцкото...
Избери си семейство за Коледа
Казват, Коледа е семеен празник. Засипват ни картини и думи на сплотеност и общност, която идва от кръвта,...
Сулфитите във виното - необходими, вредни или поредния здравословен мит?
Пиенето на бира (основно от мъжете), както и на вино от жените, в наши дни се е превърнало в нещо като...
Методът Табата - истинско предизвикателство в тренировките
Една от най-често посочваните причини на голям брой хора да не тренират е липсата на време. В динамичното...
Йога – цялост на ум, дух и тяло
Преди си мислех, че да си йога, означава единствено тялото ти да заема налудничави и неестествени положения,...
Светът е наше отражение. Какво виждаме в него?
Какво мислите за света, в който живеете? Как виждате живота си? Бихте ли могли да го опишете с една дума-...
Как да предпазим очите си от влиянието на смартфоните?
Ако и вие сте сред хората, които проверяват смартфона си постоянно, шансовете очите ви да пострадат...
Как да се харесаме на околните - I
Въпреки че не е възможно да се харесаме на всички около нас, почти всички хора имаме стремеж да бъдем...
Проучване: По-честата консумация на гъби ни предпазва от депресия
Появи се ново проучване на американски учени, което показва връзка между всекидневното ядене на гъби...
Как да развием емоционалната си интелигентност
Емоционалната интелигентност играе ролята на везната, която трябва да е в състояние на баланс. От едната...
Гроздето – сладкият дар на есента
Кога и къде за пръв път е култивирана лозата, остава неизвестно. За нея обаче четем още в старозаветните...
Вредните навици през бременността - II
Злоупотребата с медикаменти Домът ви е заприличал на образцова аптека, а вие пиете лекарства за щяло...
Невротоксините в храната
Знаете ли какво е невротоксин? Отговорът е в самата дума. Невротоксинът е отрова, която действа на нервните...
Как да предпазим съня си по време на празничния сезон?
Празничният декемврийски сезон е прекрасно време от годината, очаквано с трепет от всеки, но поради...
Целината - от кулинарията до здравето
Зеленчук, подправка или лекарство – не бихме могли да дадем еднозначно определение на целината. Може...
23 май - Световен ден на кръводарителя
23 май отбелязваме Световния ден на кръводарителя. Кръводаряването е доброволно предоставяне на определено...
Пробиотиците - защо не можем без тях - I
Мисълта, че тялото ни е миниатюрна вселена, в която охолно живеят милиарди и милиарди микроорганизми,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook