Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Патладжан с телешки кюфтенца или киноа - по избор



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Киноата не е храна за всяка уста и реших, че патладжанът, който ще изпека, мога да комбинирам с нещо друго за любимия. Не че и патладжан обича, но знам, че има ли нещо месно имаше шанс да се жертва :) Кюфтенца! Ала нали ми звучаха много обикновено, реших да им добавя разни зелени подправки от терасата и един куп пикантни сухи. Несигурността ми в хапването на иначе недолюбвания от него патладжан ме накара да се подсигуря и с картофено пюре. И ето така се получиха тези ястия, които ви предлагам днес. Оказа се, че киноа + патладжан + кюфтенца и доматен сос беше опитано с удоволствие (макар и с доза съмнение).
патладжан - 300 гр
домати - 200 гр

500 гр телешка кайма
1/2 малка глава лук (20 гр)
1 яйце
2 филии сух бял хляб
1 к.л зелен кориандър
1 с.л зелен босилек
1 с.л магданоз
зехтин, брашно
индийско орехче, куркума, джинджифил,
кимион, чесън на прах, черен пипер, сол


за гарнитура

киноа
картофено пюре
доматен сос

Патладжанът нарязваме на кръгчета с дебелина около 2 см. Аз лично много рядко посолявам и изчаквам да изтече сок от него. Купувам предимно по-малки, задължително много свежи патладжани, като включим, че вече повечето сортове са с по-малко соланин - липсата му е осезаема.
Патладжанът омазняваме добре със зехтин и печем във фурната (200 градуса), след около 20 минути, поръсваме с чесън на прах, сол и върху всяко колелце патладжан слагаме по един резен домат (дебел около 1 см), добавяме 3 с.л вода в тавичката (по желание и парче пипер или камба) и печем още около 20 минути.

Отстраняваме коричките на хляба, накисваме го за 1 минута във вода, изцеждаме го (притискайки с длан) и добавяме към каймата. Лукът и зелените подправки наситняваме и добавяме към каймата, Сухите подправки трябва да са общо около 1 кафяна лъжица. Добавяме и яйцето, разбъркваме добре.

Кюфтенцата оформяме с големина колкото орех, това става много лесно, като леко навлажняваме дланите с вода. После овалваме в брашно и нареждаме в тавичка покрита с хартия за печене. Печем във фурната за около 40-50 минути (200 градуса)


Киноата накисваме за 10 минути, измиваме много добре и слагаме да се вари с малко сол до готовност. Отцеждаме добре.

За картофеното пюре - картофите обелваме, измиваме добре и нарязваме на едри кубчета. Добавяме к.л захар и сол и варим до готовност. Смачкваме с 1 к.л масло.

Сервираме в желаната комбинация: патладжан с киноа и доматен сос; патладжан с телешки кюфтенца и картофено пюре; патладжан с киноа и телешки кюфтенца.

Коментари
2011-10-11 #1
jana
Много е добро всичко, но изисква повече време
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Патладжан с киноа, просо и лимоново-таханов сос
· Коприва с просо и сирене на фурна
· Скорбялата - енергия за тялото
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Аранчини - италиански оризови топки
· Магданозени кюфтенца
· Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam
· Критараки с доматен сос и телешки кюфтенца
· Телешко в шоколадов сос
· Пикантни чили догс
· Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
· Кисело зеле по добруджански с месо и наденички
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Патладжанена разядка
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Как да сготвим крехко свинско бон филе (тънкости)
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Боб чорба по манастирски
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Торта със стар козунак без печене
Вторник
27
Юли 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Веган торта с ядки, сушени плодове и крем от авокадо и банан
Антония Карова от кулинарния блог Tony's Happy Kitchen ни представи две свои авторски рецепти, които...
Картофи на фурна със свинско и прясна чубрица
Прясната чубрица има по-нежен аромат от сушената, наскоро имах възможност да си набера за това и присъства...
Закуска, който не пропуска...
Казват, че денят се познава от сутринта. С времето се убедих, че това наистина е така. А за успешния...
Варено жито за Задушница
Раздавката (подавката) е част от ритуала за Задушница. Най-често се подава варено жито, а също и пита,...
Жените и бирата
В рекламния фолклор бирата е единствено мъжка привилегия, която силният пол използва не толкова по предназначение...
Мъфини с тиква и локум
Специално за нас Илиян Димитров, човекът, който стои зад Блоговодител, представи своя авторска рецепта...Тези...
Шоколадово "Сърце" за Св. Валентин
Отново в търсене на най-атрактивния сладкиш за св. Валентин? Да, и аз съм така...Преди време си купих...
Доматено чътни със сушени кайсии
Чътнито е незаменима част от индийската кухня и макар често да се среща плодово не остсъстват и други...
Портокаловите корички - безвреден аромат за сладкиши
Вече всички знаем, че в по-голяма част от опакованите сладкиши се крие значително количество химия. Овкусителите,...
Крем супа с праз
Една прекрасна супа подходяща за хладните есенни дни 3-4 стръка праз 50 гр масло 2 с.л зехтин 2...
Как да се храним по време на летните жеги
Високите летни температури са истинско изпитание за нашия организъм. Особено нетърпими са жегите в големи...
Банички с ябълки
За тази рецепта изберете сладки, но кисели ябълки. Комбинацията е прекрасна, особено с канелата и карамеления...
Мариновано червено цвекло
Това колко е вкусно маринованото червено цвекло открих сравнително скоро - преди две-три години. Сега...
Задушено шкембе в пръстени гювечета
1 кг телешко шкембе 100 гр краве масло 150 мл бяло вино черен и червен пипер дафинов лист 2-3 скилидки...
Лесен кекс с орехи
Кексът може да изглежда много лесна работа за някои, но за мен дълго време беше пълна мъгла. Докато не...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем, ден 1
Коледните пости у дома, за моя изненада, тази година се увеличиха с още един решил да ги спазва: моето...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook