Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Патладжан с телешки кюфтенца или киноа - по избор



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Киноата не е храна за всяка уста и реших, че патладжанът, който ще изпека, мога да комбинирам с нещо друго за любимия. Не че и патладжан обича, но знам, че има ли нещо месно имаше шанс да се жертва :) Кюфтенца! Ала нали ми звучаха много обикновено, реших да им добавя разни зелени подправки от терасата и един куп пикантни сухи. Несигурността ми в хапването на иначе недолюбвания от него патладжан ме накара да се подсигуря и с картофено пюре. И ето така се получиха тези ястия, които ви предлагам днес. Оказа се, че киноа + патладжан + кюфтенца и доматен сос беше опитано с удоволствие (макар и с доза съмнение).
патладжан - 300 гр
домати - 200 гр

500 гр телешка кайма
1/2 малка глава лук (20 гр)
1 яйце
2 филии сух бял хляб
1 к.л зелен кориандър
1 с.л зелен босилек
1 с.л магданоз
зехтин, брашно
индийско орехче, куркума, джинджифил,
кимион, чесън на прах, черен пипер, сол


за гарнитура

киноа
картофено пюре
доматен сос

Патладжанът нарязваме на кръгчета с дебелина около 2 см. Аз лично много рядко посолявам и изчаквам да изтече сок от него. Купувам предимно по-малки, задължително много свежи патладжани, като включим, че вече повечето сортове са с по-малко соланин - липсата му е осезаема.
Патладжанът омазняваме добре със зехтин и печем във фурната (200 градуса), след около 20 минути, поръсваме с чесън на прах, сол и върху всяко колелце патладжан слагаме по един резен домат (дебел около 1 см), добавяме 3 с.л вода в тавичката (по желание и парче пипер или камба) и печем още около 20 минути.

Отстраняваме коричките на хляба, накисваме го за 1 минута във вода, изцеждаме го (притискайки с длан) и добавяме към каймата. Лукът и зелените подправки наситняваме и добавяме към каймата, Сухите подправки трябва да са общо около 1 кафяна лъжица. Добавяме и яйцето, разбъркваме добре.

Кюфтенцата оформяме с големина колкото орех, това става много лесно, като леко навлажняваме дланите с вода. После овалваме в брашно и нареждаме в тавичка покрита с хартия за печене. Печем във фурната за около 40-50 минути (200 градуса)


Киноата накисваме за 10 минути, измиваме много добре и слагаме да се вари с малко сол до готовност. Отцеждаме добре.

За картофеното пюре - картофите обелваме, измиваме добре и нарязваме на едри кубчета. Добавяме к.л захар и сол и варим до готовност. Смачкваме с 1 к.л масло.

Сервираме в желаната комбинация: патладжан с киноа и доматен сос; патладжан с телешки кюфтенца и картофено пюре; патладжан с киноа и телешки кюфтенца.

Коментари
2011-10-11 #1
jana
Много е добро всичко, но изисква повече време
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Патладжан с киноа, просо и лимоново-таханов сос
· Коприва с просо и сирене на фурна
· Скорбялата - енергия за тялото
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Аранчини - италиански оризови топки
· Магданозени кюфтенца
· Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam
· Критараки с доматен сос и телешки кюфтенца
· Телешко в шоколадов сос
· Пикантни чили догс
· Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
· Кисело зеле по добруджански с месо и наденички
· Патладжан ветрило на фурна - да си оближеш пръстите!
· Долма по иракска рецепта
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Пълнено пиле с кестени
· Печено агнешко на порции с гарнитура от ориз, булгур и спанак
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· „Вкусът на България в четири сезона“: Опитайте тези прекрасни рецепти от книгата на Иван Звездев
· Аспержов зелен боб с пушен бекон
· Перфектна закуска: Печен сандвич с тиквички, сирене и сминдух
Понеделник
24
Март 2025
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30

31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Тарама хайвер
Препечените филийки с домашно разбит тарама хайвер са един приятен спомен от моето детство. Сервират...
Родопска яхния с овнешко
Родопската яхния с овнешко е характерна рецепта за Петковден 500 г овнешко 1 глава лук 1/4 ч.ч. ориз 500...
Закуска с овесени ядки за деца
Марти днес ми каза, че в детската градина овесените ядки са "гадни" и никой не ги яде. Замислих се, че...
Първата българска готварска книга е дело на...Дядо Славейков
Петко Рачов Славейков е светило сред съвременниците си - уважавана обществена и политическа фигура, патриот...
Брашното – някои го предпочитат черно
Бързам да уточня, че определението “черно” в заглавието е по-скоро преносно и обобщаващо. Иде реч за...
Сандвичи със спанак и яйце
Привет, привет! Следя конкурса с голям интерес и всички рецепти ми изглеждат вкусни. Моето предложение...
Японската кухня - I
Японската кухня не прилича на никоя друга. Жителите на страната на изгряващото слънце считат, че всяко...
Салата с ряпа дайкон
Ряпата дайкон вече трайно се е настанила до нашенската - обикновена бяла, черна, червена ряпа. В родината...
Тайните на домашната лимонада
Кой не обича прясна домашна лимонада? Тя няма нищо общо с онова газирано, подсладено и ароматизирано...
Хумус
Хумусът е типично ястие за Близкия Изток и арабските страни. Може да се поднася като разядка или мезе,...
Палачинки (катми) с мая
Тези катми си имат история, която ме провокира да ги направя, макар да не ми се нрави идеята да чакам...
Пресни и хрупкави картофки - ветрилце с босилек
У дома само аз харесвам пресен босилек, така че половината от тези картофки направих с копър. Можете...
Печени патладжани с домати и Пармезан
Извинявам се предварително, че пропорциите не са съвсем точни, но това бе нещо импровизирано, което пък...
Ароматни коледни сладки
Празничните коледни сладки са наричани най-често джинджифилови. За мен обаче най-важната и ароматна подправка...
„Вкусът на България в четири сезона“: Опитайте тези прекрасни рецепти от книгата на Иван Звездев
След феноменалния успех на „Вкусът на България“ любимият кулинар на България Иван Звездев отново събира...
Зеленчукова запеканка
Здравей, Цвети! Аз съм Лилия и чета с удоволствие Hera.bg. Исках много да се включа в играта, но не знаех...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook