Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Патладжан с телешки кюфтенца или киноа - по избор



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Киноата не е храна за всяка уста и реших, че патладжанът, който ще изпека, мога да комбинирам с нещо друго за любимия. Не че и патладжан обича, но знам, че има ли нещо месно имаше шанс да се жертва :) Кюфтенца! Ала нали ми звучаха много обикновено, реших да им добавя разни зелени подправки от терасата и един куп пикантни сухи. Несигурността ми в хапването на иначе недолюбвания от него патладжан ме накара да се подсигуря и с картофено пюре. И ето така се получиха тези ястия, които ви предлагам днес. Оказа се, че киноа + патладжан + кюфтенца и доматен сос беше опитано с удоволствие (макар и с доза съмнение).
патладжан - 300 гр
домати - 200 гр

500 гр телешка кайма
1/2 малка глава лук (20 гр)
1 яйце
2 филии сух бял хляб
1 к.л зелен кориандър
1 с.л зелен босилек
1 с.л магданоз
зехтин, брашно
индийско орехче, куркума, джинджифил,
кимион, чесън на прах, черен пипер, сол


за гарнитура

киноа
картофено пюре
доматен сос

Патладжанът нарязваме на кръгчета с дебелина около 2 см. Аз лично много рядко посолявам и изчаквам да изтече сок от него. Купувам предимно по-малки, задължително много свежи патладжани, като включим, че вече повечето сортове са с по-малко соланин - липсата му е осезаема.
Патладжанът омазняваме добре със зехтин и печем във фурната (200 градуса), след около 20 минути, поръсваме с чесън на прах, сол и върху всяко колелце патладжан слагаме по един резен домат (дебел около 1 см), добавяме 3 с.л вода в тавичката (по желание и парче пипер или камба) и печем още около 20 минути.

Отстраняваме коричките на хляба, накисваме го за 1 минута във вода, изцеждаме го (притискайки с длан) и добавяме към каймата. Лукът и зелените подправки наситняваме и добавяме към каймата, Сухите подправки трябва да са общо около 1 кафяна лъжица. Добавяме и яйцето, разбъркваме добре.

Кюфтенцата оформяме с големина колкото орех, това става много лесно, като леко навлажняваме дланите с вода. После овалваме в брашно и нареждаме в тавичка покрита с хартия за печене. Печем във фурната за около 40-50 минути (200 градуса)


Киноата накисваме за 10 минути, измиваме много добре и слагаме да се вари с малко сол до готовност. Отцеждаме добре.

За картофеното пюре - картофите обелваме, измиваме добре и нарязваме на едри кубчета. Добавяме к.л захар и сол и варим до готовност. Смачкваме с 1 к.л масло.

Сервираме в желаната комбинация: патладжан с киноа и доматен сос; патладжан с телешки кюфтенца и картофено пюре; патладжан с киноа и телешки кюфтенца.

Коментари
2011-10-11 #1
jana
Много е добро всичко, но изисква повече време
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Патладжан с киноа, просо и лимоново-таханов сос
· Коприва с просо и сирене на фурна
· Скорбялата - енергия за тялото
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Аранчини - италиански оризови топки
· Магданозени кюфтенца
· Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam
· Критараки с доматен сос и телешки кюфтенца
· Телешко в шоколадов сос
· Пикантни чили догс
· Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
· Кисело зеле по добруджански с месо и наденички
· Патладжан ветрило на фурна - да си оближеш пръстите!
· Долма по иракска рецепта
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Пълнено пиле с кестени
· Печено агнешко на порции с гарнитура от ориз, булгур и спанак
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· „Вкусът на България в четири сезона“: Опитайте тези прекрасни рецепти от книгата на Иван Звездев
· Аспержов зелен боб с пушен бекон
· Перфектна закуска: Печен сандвич с тиквички, сирене и сминдух
Неделя
6
Октомври 2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Зеленчукова запеканка
Здравей, Цвети! Аз съм Лилия и чета с удоволствие Hera.bg. Исках много да се включа в играта, но не знаех...
Картофки на фурна с асафетида
Асафетида (Ferula asafoetida.) е подправка-билка, идваща от националните кухни на Иран и Афганистан....
Кюфтенца с извара, джинджифил и магданоз
Тези вкусни кюфтенца сервирах със сладко-кисел сос, в който основно имаше ананас. За съжаление рецепта...
Зелените подправки - шедьовър на лятото
Лятото е щедър сезон. Гали ни с топлите си лъчи, изсипва в краката ни изобилие от плодове и зеленчуци...
3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
Кайсиите често стоят в сянката на прасковите, че и на нектарините. Да, те не са толкова сочни, но в тях...
Салата Фризе
Когато си купих салатата Фризе, нямах никаква идея, какво би следвало да представлява и дори как да я...
Наздраве по холандски
Приятна съботна или неделна вечер. Навън вали сняг, а вие сте се събрали на по питие вкъщи с приятели....
Свежи летни коктейли с розе
Голяма част от жените предпочитат бялото вино, особено за горещите летни дни. Други се спират на един...
Сладко от круши и грозде
След горещото и вълнуващо лято есента идва с тихи стъпки и носи пъстър букет от цветове, аромати, вкусове...
Винен кебап с месо
Тази рецепта е рожба на молбата на една читателка за рецепта, в която да оползотвори виното, което не...
Мазнините: добри, полезни, вредни - II
Животинските мазнини за разлика от растителните, съдържат холестерол и повече наситени мастни киселини...
Класически горещи напитки за студените зимни дни
Зимата притежава усещането за уют и топлина повече от който и да е от друготе сезони. Това усещане е...
Печен миш маш
Обичам миш маш, а също и печени зеленчуци. За това реших да комбинирам и се получи това зеленчуково ястие. ...
Как да сготвим крехко свинско бон филе (тънкости)
Как да приготвим така бонфилето, че да остане сочно и крехко - да, има своите тънкости определено. Както...
Родопска салата
Попадала съм на всевъзможни рецепти под името „родопска салата” – с картофи, с домати, със сирене, дори...
Торта "Сахер" - неустоима виенска класика
Тя е може би най-голямата конкуренция на прословутия „Гараш”. Вкусът и е също толкова неустоим, а приготвянето...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook