Варено жито за Задушница
 Изпрати
Раздавката (подавката) е част от ритуала за Задушница. Най-често се подава варено жито, а също и пита, вино -символизиращи възкресението, плътта и кръвта на Христос. Раздавките за Задушница, се дават на близки, познати и непознати, за да споменат с добро покойника.
500 г грухано жито
1 лимон кора
1 ч.ч. счукани орехи
2 с.л галета
1 ч.л канела
1 ч.ч пудра захар.
1 щипка сол
Почистеното жито измиваме добре и заливаме с 6 ч.ч вода. Добавяме щипка сол и варим на тих огън докато изври водата, като от време на време разбъркваме внимателно.
След това завиваме тенджерата плътно с одеяло за 2-3 часа.
Върху месал /голяма памучна кърпа/, изсипваме житото, разстилайки го на тънко. Така престоява за 1 час.
Изсипваме житото в по-голям съд, Добавяме настърганата на ситно лимонова кора, счуканите орехи, галетата. Разбъркваме и изсипваме в плитки чинии. Посипваме с дебел слой пудра захар и канела, която можем да оформим като кръст.
За подавката на гробищата, можете да използвате пластамасови чашки или чинии. |
Коментари
2016-10-30 #12  Елена Моята баба навремето вместо галета слагаше тънък слой препечено брашно върху свареното жито в поднос, след това слой пудра захар и с дръжката на лъжица оформяше кръст от пудра. С този поднос отиваше на гробища. При раздаване житото се смесва в момента с брашно и захар, беше сухо и много вкусно.
2016-08-15 #11  Венцислав Николов Много добри рецепти. Само да отбележа че слагането на бисквити не се допуска тъй като не са \"постна\" храна,въпреки че не оспорвам вкусовото им превъзходство.
2016-03-01 #10  Милостинята помага "Иисус й рече: Аз съм възкресението и животът; който вярва в Мене, и да умре, ще оживее. И всеки, който живее и вярва в Мене, няма да умре вовеки. Вярваш ли това? Тя Му дума: да, Господи, аз вярвам, че Ти си Христос, Син Божий, Който иде на света..." Който вярва в Иисус на съд не дохожда а е минал от смърт към живот...по думите на Иисус не всички ще се сподобят с пребиваването на ония свят и възкресението с телата...всичко е Премъдрост Божия на нас остава вярата и надеждата.Божието Име спасява.
2016-02-29 #9  канна Наистина, вместо галета може да се сложат ситно смлени ронливи бисквити. Така дори ще бъде сладко. Между другото, ако сложите захар много преди да го ядете/ подадете може да се свият зърната (като недоварени). Като подправки ванилията и лимоновата кора са класика, а канелата и карамфила за някои хора са доста екзотични и неприемливи (ако ще подавате). В този смисъл, за Задушница житото е по-добре да бъде подсушено.
2015-09-23 #8  Молитва Важна е вярата и молитвата за починалия.Има ли значение житото как е варено и с колко захар. Милостинята да е от сърце и винаги трябва бедните да се хранят.Това е важно.
2015-05-30 #7  Рона Здравейте, доста късно коментирам, но ще радвам ако някой се отзове. Искам да попитам понеже тази година е черешова задушница и как се връща чинийка. С какво трябва да е пълна?
2013-09-10 #6  Веска Атанасова след като се свари ,хубаво го измивам с гореща вода , изцежда се добре,прибавям на ситно нарязан локум и различни сушени плодове,може и без захар!друг вариант-желирано жито .......
2013-03-24 #5  Бебка Благодаря, но имам проста и прекрасна рецепта. 2 дни преди задушница, житото се сварява в съотношение 2:1. Говорим за грухано или парено жито. Вари се 30 мин под капак, с,лед това, без да се отхлупва, тенджерата се покрива със сгънато на няколко ката одеалце или голяма хавлия, до пълно охлаждане. Прибира се в хладилника. На следващия ден се прибавят, счукани орехи и сушени плодове/боровинки, стафиди, нарязани кайсии и пр./. Пак престоява в храдилника. Няма нужда да се отцежда. Престоя в хладилника свършва тази работа. На следващия ден се овкусява с карамфил, канела, ванилия, настъргана кора лимон и пр. Захар. На вкус. Сушените плодове подслаждат и може и без захар. Отличен вкус.
2013-01-21 #4  кулинарната  старите казват че се слага канела и цвете от горе
2012-01-28 #3  Aneliq На мен водата ми идва малко аз го правя 1 чаена чаша жито 4 чаши вода иначе остава сурово 
2011-11-03 #2  Диана към всичко това опитайте някога вместо лимонови - настъргани портокалови кори - аромата е по екзотичен

2010-08-29 #1  Galina Georgieva Аз слагам настъргани или смлени меки бисквити вместо галета ! По вкусно ми е ! Опитайте ! Използвам от типа "Еверест " или "Ореховки"
|
|
Понеделник 23 Май 2022 |
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
|
Абонирай се за новости
  Спаначени "мъфини" с готови кори
Здравейте приятели от Hera.bg! Искам да участвам в новия конкурс, защото искам най- вече да споделя рецепта,...
 Смутито завладява с финес здравословното хранене
Всички искаме в динамичния си начин на живот да успяваме да се храним здравословно. Това вълнува все...
 Баница с праз и гъби
Тази баница е поредната вариация на традиционната рецепта, която всички обичаме. Добавила съм праз и...
 Боб чорба по манастирски
В котешката кухня във Вършец съм. Днес съм приготвила Боб чорба по манастирски и ще ви споделя рецептата,...
  Сладко от череши
Сладкото от череши винаги го свързвам със сладоледените мелби от моето детство. И сега за разкош понякога...
   Домашни бонбони - II
За да си направите тези сладки топчета (около 15 бр.) отново ви трябва блендер.
Бонбони с фурми...
  Биопродуктите – лукс или разумна инвестиция в здравето I
Наричат ги различно – „органик” в Англия и САЩ, „био” в Швейцария, „екологични” в Германия, независимо...
 Сладолед-йогурт „Горски плодове”
Отдавна съм обявила бойкот на сладоледите, които се продават в магазинната мрежа, но досега ми се налагаше...
   Книжен кебап
Книжният кебап, като ястие от турската кухня, би следвало да се приготви с агнешко месо, аз обаче не...
  Как да решим какви съдове да ползваме в кухнята
Вредни ли са съдовете, в които готвим за нашия организъм? Кой вид да изберем?
И аз съм се чудела дълго...
  Родопска салата
Попадала съм на всевъзможни рецепти под името „родопска салата” – с картофи, с домати, със сирене, дори...
  Мазнините: добри, полезни, вредни - II
Животинските мазнини за разлика от растителните, съдържат холестерол и повече наситени мастни киселини...
|