Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Задушниците


Задушниците са дни, в който правим помен в чест на мъртвите. По традиция християните измолват Господ да прости греховете на нашите близки покойници. В Църковния календар задушниците са три на брой и са винаги в събота - ден определен от църквата за ден на покойните.
Всяка събота и по време на дните определени за задушница в църквата се прави богослужение с молитви за починалите.

Църквата прави помен за починалите:

в събота срещу Неделя Месопустна (пред Великия пост) - срещу Месни заговезни
в събота срещу Петдесетница - наричана Черешова задушница
в събота срещу Архангеловден - Архангелова задушница

Помени-панахиди не се правят в някой дни, а именно
през първата седмица на Великия пост
от Лазарева събота до Томина неделя
от навечерието на Рождество Христово (Игнажден) до Ивановден.


В някои краища на България правят задушници и около други големи празници като Петковден, Димитровден, Тодоровден, Гергьовден и други.

На задушница на гробовете се кади с тамян, пали свещи и оставят цветя. Свещта е символ на нашата вяра, а пламъкът напомня за безсмъртието на душите. Тамянът пък символизира чистата молитва, цветята - добродетелите на починалия.
Каденето с тамян е "за да избяга злото" и колкото е по-голям пушека толкова по-далеч ще избяга то.

По време на задушница се правят общи трапези. Първата хапка се слага на земята а първата глътка вино се изсипва на земята с думите "Бог да прости". Смята се, че ако по време на общите трапези около масата зажужи пеперудка или мушичка, това е душата на покойника. Правят се помени или наричани още раздавки, подавки. Раздават се на близки, комшии, близките дошли на гроба на починалият, а също и на другите хора около съседните гробове, дори непознати.

Някъде вярват, че на Задушница покойниците идват на нашата трапеза за да се нахранят и за това на масата обикновено се оставя празно място. Това е и причина първата глътка са се излива и първата хапка да се изхвърля - за да се нахранят.

В някои краища на българия при помените на Задушница, съседите си раздават сол и брашно, за да се разсипят и стопят греховете на умрелите така както брашното и солта. В някои къщи пък първо давали от приготвеното жито на кокошките "за да не умре друг от къщата"- наричали го "коливо".

Помените каквито и да са те са забранени от Игнажден (21 декември) до Ивановден (7 януари), през първата седмица на Великия пост и от Лазаровден до Томина неделя.

Всеки за раздавка може да подаде това, което има и иска. Най-прието е да се дава варено жито, пита, вино -символизиращи възкресението, плътта и кръвта на Христос, а също и плодове и сладки.

Важно е да се отбележи, че раздавки не се оставят върху гроба на починалите, защото те са предназначение за живите - за да спомнят с добро в молитвите си покойниците.
Обикновено вярващите имат у дома кътче с икона и снимка на починалия близък и на Задушница палят свещичка.


Виж как да приготвиш: Жито за задушница
Коментари
2015-02-13 #4
Дончева
Купи си от църквата календарче там всичко пише. Можеш и в интернет да го намериш.
2015-02-13 #3
Дончева
Купи си от църквата календарче там всичко пише. Можеш и в интернет да го намериш.
2013-03-08 #2
добрина
Много трудно намирам информация за датите на задушниците.
2011-02-25 #1
Toni Sveshtarova
Бог да ги прости всичките отминали от този свят...Обичта ни към тях е по-силна от смъртта...
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Димитровден - български традиции и обичаи
· Димитровден – Свети Димитър (Димитрий)
· Св. Димитър - Покровител на българите
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Баница с праз (зелник)
· Петковден - Традиции и обичаи на българите
· Задушница - живот в града на мъртвите
· Любовта над материята. Архангелова задушница е...
· Ангелите-пазители и децата
· Варено жито за Задушница
· Архангелова задушница
· Питки със сирене за Димитровска задушница
· Секновение е! В народните представи изключително опасен празник
· Голяма задушница преди Великия пост
· Да кажем дружина: "Да бъде!"
Сряда
22
Септември 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Калдаръмчето
В детството ми моята майка отглеждаше калдаръмчета на терасата. След първата година, така да се каже,...
Направи си сама... бижу -II
3. Полимерна глина – това също е много модерен материал, от който напоследък се изработват бижута. Предимството...
Лов на Вещи - II
А и Б на подредеността Не отлагайте. Много е лесно да си кажете утре ще оправя това, но когато дойде...
Храните, които не бива да се съхраняват в хладилника
Хладилникът е един от най-важните уреди за всяко домакинство: приемаме го за помощник в запазването на...
Хлябът на Бъдни вечер
Мълчи, моме, наливай, водата от ручея, зимай. Па после го думай на зърното, па спомняй си слънцето,...
Ебру - нестандартно изкуство за рисуване върху вода
Ебру е вековна традиция, предавана от поколение на поколение, която улавя момента, в който рисуващият...
Стилът Пачуърк – слънчева усмивка във вашия дом
Пъстрият текстил в стил Пачуърк е за тези от вас, които искат да изпълнят дома си с цвят и позитивизъм....
Направете Коледата си различна
Омръзнала ли ви е Коледа? Сега ще си кажете "що за глупав въпрос!" Да, наистина. Как може да ни омръзне...
Атанасовден
Свети Атанасий Велики е роден през 295 г. в Александрия. Почитаме светеца на 18 януари, заедно с архиепископ...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 32
Ден 32 от Коледните пости. По време на постите, когато човек не е свикнал с този начин на хранене, вероятно...
Пролетно вдъхновение за декорация на дома
Привет, артистични хора от Хера! Реших да вдъхновя участниците в конкурса "Пролет с Hera.bg" и да ви...
Свети Сава (Савинден)
5 декември Източноправославната църква посвещава на светеца св. Сава Освещени, построил в края на живота...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook