Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Омайният кардамон



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
От появата му на територията на Южна Индия и Шри Ланка до днес растението с латинско название Elettaria cardamomum овкусява няколко континента. В скандинавските страни, Германия и Русия подправката кардамон (изписва се и като кардамом) се използва често в рецептите за хлябове и сладкиши. В арабския свят пък, наред с традиционния чай, към универсалните символи на гостоприемство, се нарежда и кафето сервирано с кардамом.

Смята се, че кардамонът се е появил за първи път на европейска земя, пренесен от от учени, част от похода за завладяване на Индия, начело на Александър Македонски, през 4 в. пр.н.е. По-късно, в Древен Рим, растението се е използвало като съставка на парфюми. След залеза на Западната римска империя кардамонът изчезва от пазара на Стария континент, за да се появи отново през Средновековието, когато кръстоносците го връщат от Близкия изток, заедно с други подправки за медицински и кулинарни цели.

На вкус ароматната подправка има особена прилика с джинджифила, като към нея от миниатюрните семенца се носи и аромат на хвойна, камфор, лимон и още цял букет от екзотично преплитащи се нотки


Кардамонът под лупа:

Разнообразието от усещания дори само от едно зрънце кардамон може да се обясни и с някои от основните химични вещества в него.

Цинеол – придава свеж евкалиптов аромат
Лимонен - придава лек цитрусов аромат
Пинен – придава силно изразен аромат на борови иглички
Линалоол – придава лек цветен аромат на момина сълза
Малките продълговати шушулчици, пълни със семе, всъщност са изсушените, неузрели плодове на многогодишното растение от семейство Джинджифилови Elettaria cardamomum. Има много видове кардамон, а в зависимост от това как са заготвени шушулките на растението, съществуват три вида семена от кардамом – бял, зелен и черен.


Полезни свойства

В Древността, подобно на много други подправки, подправката е била използвана като лекарство дълго време преди да стане част от кулинарните традиции на отделни групи хора.
Най-общо шушулката с омаен и интересен аромат се използвала за стимулиране на отделянето на жлъчен сок, укрепване на мускулатурата на стомаха, както и като газогонно средство.
Исторически сведения сочат, че древните египтяни са употребявали кардамона за лек или за козметични цели – в различни мазила, парфюми, ароматни масла и за балсамиране. В традициите на Аюрведа, кардамонът е средство за подобряване на храносмилането и за намаляване на стомашни мускулни спазми. Според древната индийска система подправката стимулира апетита и лекува прекомерната киселинност в стомаха.

Кардамонът си е спечелил и репутация на леко възбуждащо средство, благодарение на съставката цинеол (евкалиптол), която стимулира централната нервна система. Цинеолът също така притежава и антисептични свойства и убива бактериите, които причиняват лош дъх, затова, наред с подправката карамфил, кардамонът се препоръчва и за дъвчене.

Подправката спомага и за прочистването на организма, тъй като съдържа редица вещества с детоксикиращи свойства. Семенцата подобряват циркулацията на кръвта и в малки количества са полезни за хора, страдащи от астма или бронхит.

Употребa

• Семената на кардамома могат да се използват външно под формата на пасти при главоболие, както и да се прилагат при кожни заболявания и сърбеж.
• Маслото от E. cardamomum. действа антиспазмолитично и облекчава мускулните крампи. Кардамонът може да бъде и средство за облекчаване на депресия и умора. Полезен е за метаболизма защото стимулира отделянето на ензими и хормони, както и на стомашни сокове.
• Отварата от семената се използва при повръщане, както и за облекчаване на симптомите на метеоризъм (газове в червата).

Кардамонът и кулинарията

Кардамонът е третата най-скъпа подправка в света след шафрана и ванилията. И въпреки че своеобразният аромат на кардамома някак отвежда към употребата му в сладкиши, подправката не е за подценяване и при солените ястия.

Ароматният кардамом може да бъде вплетен в разнообразие от блюда - с морски дарове, птиче месо, зеленчуци, както и към различни сосове. Счукана, смляна или цяла тази подправка има затоплящо действие и се използва широко в индийската кухня, където се появява в пикантни ястия, напитки и десерти.

Именно заради омайния му аромат обаче към кардамона трябва да се подхожда внимателно, защото има опасност да превземе и подчини всички други вкусови нюанси на ястието.



Виж още статии за:   Кулинар - повече за: · Подправките ·
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Изпитана рецепта за домашна горчица
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Лимонова трева - подправка, билка и козметика
· Кестените – вкусът на есента и съкровищница от ползи за здравето
· Зелето: нискокалорична супер храна за костите, сърцето и имунната система
· Япония триумфира над Франция на Световното първенство по сладкиши (снимки)
Виж още статии за:   Кулинар - повече за: · Подправките ·
Сряда
19
Ноември 2025
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Бърза рибна вечеря
Колко пъти се прибираме уморени, хапва ни се нещо вкусно, лесно и бързо. Ето нещо, което ще ухае след...
Зимни коктейли: Сгряващият грог
Навън се пука дърво и камък от студ. Със сетните сили на вцепененото си тяло, успявате да се доберете...
Салата с патладжан и маслини
Изключително вкусна и полезна салата. От нетърпение понякога у дома недочакваме да изстине и се превръща...
Пълнени кръгли тиквички с тученица и козе сирене
Тези кръгли тиквички са наистина много симпатични и ефектни. Получих ги дар, a докато се чудех как да...
Идея за здравословна закуска с чия
Навикът понякога е наистина по-силен от нас. Трябва ни някаква провокация, за да се дистанцираме от зоната...
1
Палачинки
Палачинките са от онази категория храни, които най-често свързваме с уикенда. Не стават много бързо,...
Печена трицона
Тази рецепта често я правеше свекърва ми и никъде другаде не съм виждала някой да я приготвя. В тяхната...
Домашна прясна паста без яйца
Как се прави прясна паста вече съм писала. Но се сдобих с машинка за паста и тук тя е приготвена с нея....
Ориз с гъби кладница
Здравей, Цвети! Казвам се Стефка, от Димитровград съм, и реших да се включа в конкурса. Аз не постя тази...
Да си направим суши - II
Съществуват много видове суши, но разликата между тях е по-скоро в начина на оформяне, а не толкова във...
1
Баница с локум
Локумената баница е нещо, което не изисква никакви усилия, а ще се хареса на цялото семейство. Препоръчвам...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем, ден 3
Снощи хапнахме Супа от коприва и пащърнак. Когато e сезон, се снабдявам с по-голямо количество коприва,...
Агнешко бутче с картофи
Рецептата, която ви предлагам, съм записала от свекървата. И бутчето от снимките е нейно произведение...
Долма по иракска рецепта
Покрай един Рамазан Байрям се бяхме заговорили у дома, а после и се зачетохме, с каква храна мюсюлманите...
Пълнени тиквички с кайма и ориз
Понякога като се замисля, колко много неща не съм консумирала, в тинейджърските години, чак се хващам...
1
Трюфелите – по- ценни от злато
Трюфелите отдавна са символ в цял свят на лукса, благосъстоянието и като цяло на гурме кухнята. Познати...
Пица от лимец с риба и каперси
Под поста ми за патладжанчетата с киноа една мила дама на име Анета ми предложи да опитам пица от лимец...
Пита с ябълки
1 кг брашно 1,5 кг ябълки 25 г мая 100 г захар 200 мл олио 100 орехи смлени 1 и ½ ч.ч вода кора...
На всяка манджа... вино
Да си призная, преди време нищо не разбирах от вино. Дори не разбирах качествата на тази напитка и ми...
Майорана - непозната билка и подправка с ароматерапевтичен ефект
Въпреки че малко прилича на ригана, това растение не е така широко употребявано като него. За някои от...
1
Нахут с тиква и къри Мадрас
Къри Мадрас е подправка-смес популярна в южна Индия. Нейната родина е индийския град Мадрас, днес носещ...
Оризът – Ин и Ян за нашето тяло
Много диети твърдят, че оризът е прекалено калоричен и беден на полезни вещества. Затова ни съветват,...
Как да използваме формите за лед - 12 идеи
Добре познатите ни форми за лед могат да имат много приложения, за които рядко се сещаме. Предимствата...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook