Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Омайният кардамон



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
От появата му на територията на Южна Индия и Шри Ланка до днес растението с латинско название Elettaria cardamomum овкусява няколко континента. В скандинавските страни, Германия и Русия подправката кардамон (изписва се и като кардамом) се използва често в рецептите за хлябове и сладкиши. В арабския свят пък, наред с традиционния чай, към универсалните символи на гостоприемство, се нарежда и кафето сервирано с кардамом.

Смята се, че кардамонът се е появил за първи път на европейска земя, пренесен от от учени, част от похода за завладяване на Индия, начело на Александър Македонски, през 4 в. пр.н.е. По-късно, в Древен Рим, растението се е използвало като съставка на парфюми. След залеза на Западната римска империя кардамонът изчезва от пазара на Стария континент, за да се появи отново през Средновековието, когато кръстоносците го връщат от Близкия изток, заедно с други подправки за медицински и кулинарни цели.

На вкус ароматната подправка има особена прилика с джинджифила, като към нея от миниатюрните семенца се носи и аромат на хвойна, камфор, лимон и още цял букет от екзотично преплитащи се нотки


Кардамонът под лупа:

Разнообразието от усещания дори само от едно зрънце кардамон може да се обясни и с някои от основните химични вещества в него.

Цинеол – придава свеж евкалиптов аромат
Лимонен - придава лек цитрусов аромат
Пинен – придава силно изразен аромат на борови иглички
Линалоол – придава лек цветен аромат на момина сълза
Малките продълговати шушулчици, пълни със семе, всъщност са изсушените, неузрели плодове на многогодишното растение от семейство Джинджифилови Elettaria cardamomum. Има много видове кардамон, а в зависимост от това как са заготвени шушулките на растението, съществуват три вида семена от кардамом – бял, зелен и черен.


Полезни свойства

В Древността, подобно на много други подправки, подправката е била използвана като лекарство дълго време преди да стане част от кулинарните традиции на отделни групи хора.
Най-общо шушулката с омаен и интересен аромат се използвала за стимулиране на отделянето на жлъчен сок, укрепване на мускулатурата на стомаха, както и като газогонно средство.
Исторически сведения сочат, че древните египтяни са употребявали кардамона за лек или за козметични цели – в различни мазила, парфюми, ароматни масла и за балсамиране. В традициите на Аюрведа, кардамонът е средство за подобряване на храносмилането и за намаляване на стомашни мускулни спазми. Според древната индийска система подправката стимулира апетита и лекува прекомерната киселинност в стомаха.

Кардамонът си е спечелил и репутация на леко възбуждащо средство, благодарение на съставката цинеол (евкалиптол), която стимулира централната нервна система. Цинеолът също така притежава и антисептични свойства и убива бактериите, които причиняват лош дъх, затова, наред с подправката карамфил, кардамонът се препоръчва и за дъвчене.

Подправката спомага и за прочистването на организма, тъй като съдържа редица вещества с детоксикиращи свойства. Семенцата подобряват циркулацията на кръвта и в малки количества са полезни за хора, страдащи от астма или бронхит.

Употребa

• Семената на кардамома могат да се използват външно под формата на пасти при главоболие, както и да се прилагат при кожни заболявания и сърбеж.
• Маслото от E. cardamomum. действа антиспазмолитично и облекчава мускулните крампи. Кардамонът може да бъде и средство за облекчаване на депресия и умора. Полезен е за метаболизма защото стимулира отделянето на ензими и хормони, както и на стомашни сокове.
• Отварата от семената се използва при повръщане, както и за облекчаване на симптомите на метеоризъм (газове в червата).

Кардамонът и кулинарията

Кардамонът е третата най-скъпа подправка в света след шафрана и ванилията. И въпреки че своеобразният аромат на кардамома някак отвежда към употребата му в сладкиши, подправката не е за подценяване и при солените ястия.

Ароматният кардамом може да бъде вплетен в разнообразие от блюда - с морски дарове, птиче месо, зеленчуци, както и към различни сосове. Счукана, смляна или цяла тази подправка има затоплящо действие и се използва широко в индийската кухня, където се появява в пикантни ястия, напитки и десерти.

Именно заради омайния му аромат обаче към кардамона трябва да се подхожда внимателно, защото има опасност да превземе и подчини всички други вкусови нюанси на ястието.



Виж още статии за:   Кулинар - повече за: · Подправките ·
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Изпитана рецепта за домашна горчица
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Лимонова трева - подправка, билка и козметика
· Япония триумфира над Франция на Световното първенство по сладкиши (снимки)
· Топ 5 ползи за здравето от елдата
· Как да зарадваме домашния майстор?
Виж още статии за:   Кулинар - повече за: · Подправките ·
Понеделник
17
Февруари 2025
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Броколите – една от най-ценните храни
Едва ли има човек, който да не знае, че броколите са много полезни. Въпреки това у нас този зеленчук...
Пици в американски стил – как "Доминос" поддържат стандарта
Пицата е храна, която се радва на голяма популярност по целия свят. Тя е обичана от всички и се отличава...
Постна майонеза
Тази рецепта правя и записвам специално за Гени. Нейното детенце има алергия към яйца. Предложих й, освен...
Ghriba - марокански сладки
След пътеписа за Мароко на Анелия и статията й за Мароканската кухня, бях много впечатлена и вдъхновена....
Грахова крем-супа с пармезанови крутони
Тази свежа супа ще ви зареди с пролетно настроение, както заради аромата на пресни подправки, така и...
Сладко от череши
Сладкото от череши винаги го свързвам със сладоледените мелби от моето детство. И сега за разкош понякога...
Коледна разядка с босилек и броколи
Предлагам ви една много проста, но ефектна рецепта. С малко средства и продукти можем да направим бърза...
Брашното – някои го предпочитат черно
Бързам да уточня, че определението “черно” в заглавието е по-скоро преносно и обобщаващо. Иде реч за...
Телешко в шоколадов сос
В месеца на любовта получих подарък от скъп за мен човек, между всичко се криеше и кулинарна книжка....
Домашна лютеница
Има ли човек, който да не обича домашна лютеничка? Няма! Или ако има, то са толкова малко, че няма да...
Сладко от сини сливи
Печеното сладко от сини сливи е едно от ония прегрешения, които човек може да си позволи да хапне, в...
Домашната торта на баба
Класиката на класиките. Вкусът на вкусовете. Торта мека като бабина душица - проста и незабравима. Всъщност...
Доматено чътни със сушени кайсии
Чътнито е незаменима част от индийската кухня и макар често да се среща плодово не остсъстват и други...
Постна крем супа от алабаш, карфиол, джинджифил и Мадраско къри
За студените зимни дни - нещо вкусно и топло за хапване. Тази крем супа е постна, здравословна и подсилва...
Ориз със спанак, сирене и яйца
Здравейте на всички от екипа на Хера! :) И аз ще се престраша да участвам във вашия "вкусен" конкурс...
Напитка за Хелоуин
Изключително забавно предложение за вашето Хелоуин парти е тази напитка око с мартини. За децата можете...
Сладко от боровинки
Моят личен опит със сладко от боровинки и това как направих едно по-нискокалорично такова, използвайки...
4 идеи какво да направим с червено цвекло
Цвеклото е невероятно полезен зеленчук. В това едва ли някой се съмнява. Но съм забелязала, че когато...
Япония триумфира над Франция на Световното първенство по сладкиши (снимки)
Въпреки че събитието през 2025 г. се проведе в Лион, френският отбор не спечели златния медал, задоволявайки...
Талятеле ала Зингара
Талятелето е любимата ми италианска паста. Представлява плоски лентички, широки около сантиметър след...
Шоколадови бонбони "Не/Съвършена любов"
Ако максимата "Любовта минава през стомаха" е вярна, то с тези ръчно изработени бонбони влюбването е...
Пълнено пиле с кестени
Характерна за Северозапада, една празнична рецепта от българската кухня, която няма как да ви остави...
Торта от фурми с крем от авокадо
От много време насам се каних да ви предложа и една веганска торта. Иначе казано, да отсъства какъвто...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook