Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Шафран - щипка лукс в храната



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Чудесна подправка, най-скъпата в света и една от най-известните, използвана от древността, като лек и дори магически еликсир. У нас сякаш е малко по-неизвестна, но пък и не малко хора знаят, че е незаменима при приготвянето на определени ястия. На вашето внимание - ШАФРАНЪТ.
Названието му произлиза от латинското “safranum”, което буквално означава жълт. Получава се от цветовете на културен вид минзухар от семейство Перуникови, наречен шафранов.

История и “производители”
Историята му започва преди повече от 3000 години. Според китайските лечители родината му е Кашмир. Там той бил принасян в жертва на Буда. При напълно естествени условия, големи “плантации” с шафран растат в Югозападна Азия. За първи път е култивиран в района на Гърция. Разпространението му минава през Северна Америка и Северна Африка, за да достигне чак до Океания. Към днешна дата най много шафран се отглежда в Иран, следван от Испания, Индия, Гърция, Мароко и Италия.

Годишното световно производство на тази подправка възлиза на 300 тона, а цената му е наистина впечатляваща- в европейските страни средната му цена е около 1500 евро за килограм, а в световен мащаб стойността му достига до 10 000 долара за кг.

Необходими условия за отглеждане
Този минзухар понася както сухи и топли ветрове, така и студени зими. Обикновено в по-сухите райони- Гърция и Испания, например, се нуждае от изкуствено напояване, но общо взето е непретенциозна подправка.

Съдържание и вкус
Различните сортове варират в съдържанието на някои от съставките си. Като цяло в състава му влизат над 150 етерични и ароматни съединения, летливи масла и восък. Вкусът му е сравнително горчив и притежава особено характерна миризма на йодоформ или сено.

Употреба
Шафранът е любимец на азиатската, арабската и индийската кухня. По-малко употребяван е в европейската, най-често в средиземноморската. Използва се като подправка и оцветител. Добавя се още в сладкарски изделия и дори в спиртни напитки.
Място намира и в съдържанието на някои парфюми, лекарства и миещи средства. Бои на база шафран били открити в изображения на животни в днешен Ирак, на възраст над 30 хиляди години. В древен Рим бил постоянно използван за боядисване на тъкани, както и за лечение на кашлица, колики и различни други стомашно- чревни оплаквания. В Египет също намирал подобно приложение. Шумерите пък го употребявали в магически еликсири. Омир пише, че Зевс лягал в легло, покрито с шафран, за да бъде нощта му дълга и страстна. Шафранът и до днес си носи “званието” на наркотик и афродизиак.

Здравни приложения
- лек срещу умора, сънливост и пристъпи на депресия
- помага при хемороиди
- обезврежда опасния холестерол
- препоръчва се при закъсняващ месечен цикъл
- има ефективно действие при ухапвания от насекоми и различни кожни възпаления
- чаят от шафран помага и при конюнктивит
- известен е и със своите противоракови свойства

Внимание: Ако сте решили да лекувате заболяване само с тази подправка, консултирайте се относно дозировката. В прекомерно количество шафранът може да бъде много вреден.

Помнете
Поради силния му аромат, винаги употребявайте шафрана пестеливо.

Храните, които не могат без шафран
- рибата и различните видове морски деликатеси
- пилешкото месо също си отива с този “мизухар”
- оризът- ризотото и паелята са “съюзници” на шафрана
- доматената супа
- кускусът

Правила при готвене и съхранение
Тази подправка винаги се прибавя към ястието пет минути преди края на готвенето. В тесто я добавяте при самото замесване.
Винаги съхранявате на сухо и тъмно място, в херметически затворена кутия.

За фалшификатите

Шафранът е твърде скъпа подправка и като такава е нормално да има доста “заместители”. Често го заменят с листенца от невен.Не рядко към него се добавят куркума ( не малко хора я ползват вместо шафран, поради по-ниската и цена ) и червен пипер. Следете за по-червеникав цвят- той е сигнал за добавки или откровени ментета. Истинският шафран е много повече жълт или оранжавеещ, отколкото червен.
Виж още статии за:   Кулинар - повече за: · Подправките ·
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Изпитана рецепта за домашна горчица
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Лимонова трева - подправка, билка и козметика
· Защо да хапваме тиква: 10 причини
· Пици в американски стил – как "Доминос" поддържат стандарта
· Био продуктите за дома и ползите за здравето
Виж още статии за:   Кулинар - повече за: · Подправките ·
Четвъртък
30
Ноември 2023
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
Кайсиите често стоят в сянката на прасковите, че и на нектарините. Да, те не са толкова сочни, но в тях...
Напитка за Хелоуин
Изключително забавно предложение за вашето Хелоуин парти е тази напитка око с мартини. За децата можете...
Домашни бонбони - II
За да си направите тези сладки топчета (около 15 бр.) отново ви трябва блендер. Бонбони с фурми...
Как да направим плато сирена? (видео)
Платото от сирена е универсална идея за всякакви поводи и ситуации. Тя не изисква потене над печки и...
Шоколадови бонбони "Не/Съвършена любов"
Ако максимата "Любовта минава през стомаха" е вярна, то с тези ръчно изработени бонбони влюбването е...
Козуначена пита след Великден
Какво да правим със стария козунак? Това е вторият най-задаван въпрос след Великден. Първият, разбира...
Компот от ягоди
У дома, в детството ми компот и сладко от ягоди бяха на почит. С моя по-голям брат винаги се карахме...
Супа от коприва и пащърнак
Копривата съдържа много лесноусвояеми белтъчини от растителен произход. Добър източник на желязо е и...
Българският и още 18 флага на други страни, направени от най-типичните в тях храни
Много често си служим със стереотипи, за да опишем някои нации. Германците били скучни и работливи, французите...
Как да приготвим: Кестени
Понякога си мисля, че есента всъщност мирише на печени кестени или печените кестени на есен. Няма значение!...
Patlican Kebap - Патладжан кебап
Този вкусен шиш от патладжан и малки кюфтенца е една от гордостите на турската национална кухня. Обикновено...
Домашно сладко от ягоди
Бях си наумила, че тази година ще направя домашно сладко от ягоди, ей така, 2-3 бурканчета. Чаках само...
Ориз със спанак, сирене и яйца
Здравейте на всички от екипа на Хера! :) И аз ще се престраша да участвам във вашия "вкусен" конкурс...
Панирани пиперки с доматен сос
Всеки сезон носи своето очарование, своите блага – така, както природата е разпоредила да стане. Силно...
Как да съхраним: Хайвер за разбиване
Надявам, се че щом четеш тази статия и ти като мен си любител на разбития тарама хайвер. Е да, той далеч...
Свинско месо с бамя
Тази рецепта е традиционна за трапезата на Атанасовден. Тя принадлежи към българската кулинарна традиция...
Брускети асорти
Няколко брускети асорти и малка чаша бяло вино, чудесно предястие, а и да си призная понякога и достатъчно...
Сироп от мащерка срещу настинки за деца
Когато си спомням за Родопите, винаги долавям аромат на мащерка. Беряхме я в последните дни на май, юли,...
Печен камембер с червени боровинки, орехи, мащерка
Сиренето Камембер има твърда плесенна коричка, която задържа меката му вътрешност. Готвенето му на висока...
Есенна зеленчукова супа
Тази есенна супа, е изключително лесна за приготвяне. Наред с това, в нея има много витамини, които помагат...
Нахутът - вкусен, здравословен и диетичен
С Инна онзи ден се шегувахме помежду си, че толкова обичаме нахут и в Хера имаме толкова рецепти с нахут,...
Свежа лятна напитка с праскови и босилек
Кой да предположи, че босилекът, освен основна съставка на любимото ни песто „Дженовезе“ и неизменна...
Масленки за Свети Валентин
Един от традиционните подаръци за Св. Валентин, знаете, са сладкишите. Те трябва да подскажат чувствата...
Спагети с бекон, праз, грах и лимон
400 г спагети 40 г масло 150 г бекон 200 г праз 400 мл сметана 100 г грах 1 лимон -сок сол...
Как да познаем истинския мед
Медът е един от най-невероятните дарове на природата. В съдържанието му преобладават фруктозата и глюкозата...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook