Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Шафран - щипка лукс в храната



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Чудесна подправка, най-скъпата в света и една от най-известните, използвана от древността, като лек и дори магически еликсир. У нас сякаш е малко по-неизвестна, но пък и не малко хора знаят, че е незаменима при приготвянето на определени ястия. На вашето внимание - ШАФРАНЪТ.
Названието му произлиза от латинското “safranum”, което буквално означава жълт. Получава се от цветовете на културен вид минзухар от семейство Перуникови, наречен шафранов.

История и “производители”
Историята му започва преди повече от 3000 години. Според китайските лечители родината му е Кашмир. Там той бил принасян в жертва на Буда. При напълно естествени условия, големи “плантации” с шафран растат в Югозападна Азия. За първи път е култивиран в района на Гърция. Разпространението му минава през Северна Америка и Северна Африка, за да достигне чак до Океания. Към днешна дата най много шафран се отглежда в Иран, следван от Испания, Индия, Гърция, Мароко и Италия.

Годишното световно производство на тази подправка възлиза на 300 тона, а цената му е наистина впечатляваща- в европейските страни средната му цена е около 1500 евро за килограм, а в световен мащаб стойността му достига до 10 000 долара за кг.

Необходими условия за отглеждане
Този минзухар понася както сухи и топли ветрове, така и студени зими. Обикновено в по-сухите райони- Гърция и Испания, например, се нуждае от изкуствено напояване, но общо взето е непретенциозна подправка.

Съдържание и вкус
Различните сортове варират в съдържанието на някои от съставките си. Като цяло в състава му влизат над 150 етерични и ароматни съединения, летливи масла и восък. Вкусът му е сравнително горчив и притежава особено характерна миризма на йодоформ или сено.

Употреба
Шафранът е любимец на азиатската, арабската и индийската кухня. По-малко употребяван е в европейската, най-често в средиземноморската. Използва се като подправка и оцветител. Добавя се още в сладкарски изделия и дори в спиртни напитки.
Място намира и в съдържанието на някои парфюми, лекарства и миещи средства. Бои на база шафран били открити в изображения на животни в днешен Ирак, на възраст над 30 хиляди години. В древен Рим бил постоянно използван за боядисване на тъкани, както и за лечение на кашлица, колики и различни други стомашно- чревни оплаквания. В Египет също намирал подобно приложение. Шумерите пък го употребявали в магически еликсири. Омир пише, че Зевс лягал в легло, покрито с шафран, за да бъде нощта му дълга и страстна. Шафранът и до днес си носи “званието” на наркотик и афродизиак.

Здравни приложения
- лек срещу умора, сънливост и пристъпи на депресия
- помага при хемороиди
- обезврежда опасния холестерол
- препоръчва се при закъсняващ месечен цикъл
- има ефективно действие при ухапвания от насекоми и различни кожни възпаления
- чаят от шафран помага и при конюнктивит
- известен е и със своите противоракови свойства

Внимание: Ако сте решили да лекувате заболяване само с тази подправка, консултирайте се относно дозировката. В прекомерно количество шафранът може да бъде много вреден.

Помнете
Поради силния му аромат, винаги употребявайте шафрана пестеливо.

Храните, които не могат без шафран
- рибата и различните видове морски деликатеси
- пилешкото месо също си отива с този “мизухар”
- оризът- ризотото и паелята са “съюзници” на шафрана
- доматената супа
- кускусът

Правила при готвене и съхранение
Тази подправка винаги се прибавя към ястието пет минути преди края на готвенето. В тесто я добавяте при самото замесване.
Винаги съхранявате на сухо и тъмно място, в херметически затворена кутия.

За фалшификатите

Шафранът е твърде скъпа подправка и като такава е нормално да има доста “заместители”. Често го заменят с листенца от невен.Не рядко към него се добавят куркума ( не малко хора я ползват вместо шафран, поради по-ниската и цена ) и червен пипер. Следете за по-червеникав цвят- той е сигнал за добавки или откровени ментета. Истинският шафран е много повече жълт или оранжавеещ, отколкото червен.
Виж още статии за:   Кулинар - повече за: · Подправките ·
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Изпитана рецепта за домашна горчица
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Лимонова трева - подправка, билка и козметика
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
Виж още статии за:   Кулинар - повече за: · Подправките ·
Сряда
29
Юни 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Супа от коприва, елда, гъбки и булгур
Реших да се възползвам от ценните качества на копривената супа, но да й прибавя и нещо друго. Какво обаче......
Пълнени кръгли тиквички с тученица и козе сирене
Тези кръгли тиквички са наистина много симпатични и ефектни. Получих ги дар, a докато се чудех как да...
Ванилията – аромат в шушулка
Почти всеки крем, бисквити, вафла или шоколад имат аромат на ванилия, а в действителност повечето от...
Оризови топчета с жълт грах и доматен сос
Нищо сложно и претенциозно. Но пък пикантно и ароматно. Жълтият грах можете да закупите в повечето магазини...
Мрачната история на вилицата
Доброто възпитание изисква да се храним с прибори. Ако се замислим кой от тях използваме най-често, безспорният...
Конфитюр от грозде
Това не е (само) рецепта за конфитюр от грозде. Това е семеен спомен, за това как баба ми разкри любовта...
Два вида козуначени мъфини за Великден
Започвам с това, че винаги ме е било страх от козунаците. Не, че не ги обичам – напротив, но месенето...
Оризови нудъли със зеленчуци
Сварих оризовите нудъли, трябва им малко време общо взето. Запържих чесън с моркови, добавих гъби...
Как да приготвим: Кестени
Понякога си мисля, че есента всъщност мирише на печени кестени или печените кестени на есен. Няма значение!...
Картофи на фурна със свинско и прясна чубрица
Прясната чубрица има по-нежен аромат от сушената, наскоро имах възможност да си набера за това и присъства...
Печени кестени срещу есенната умора
Тя винаги е леко тъжна - заради изминалото лято, заради събраните емоции и спомени и заради последните...
Масленки за Свети Валентин
Един от традиционните подаръци за Св. Валентин, знаете, са сладкишите. Те трябва да подскажат чувствата...
Пресни подправки от терасата
Подправките са душата на всяко ястие, а какво по-хубаво от това да са пресни и току-що откъснати. Вече...
Празнична торта - Великденско гнездо
Гергана от Варна: "Бих искала да участвам и с още едно предложение, за великденски десерт - една много...
Пилешко месо с фъстъчено масло
Като повечето хора до преди години само бях чувала от "американските филми" как мажат наляво - надясно...
Супа с резене, коприва и левурда
Резенето, известно с доброто си антибактериално свойство, можете да срещнете с различни имена. Като мореч...
Пилешки дробчета с пуешко и гъбки
Като повечето жени и аз не обичам да изхвърлям храна, така че често се налага да оползотворявам продукти....
Кокошка с кисело зеле
Как ми се яде кокошка с кисело зеле - каза съпругът ми. Сигурно не съм ял от детските си години, голяма...
Салата "Мъката на бацила"
Преди малко повече от месец бях качила тази снимка на салата във Фейсбук профила си. На шега я кръстих...
Пъдпъдъчите яйца – малкият голям дар от природата
Малки, шарени, необичайни. Гледаме на пъдпъдъчите яйца повече като на екзотика. Нямаме понятие защо изобщо...
Освежаващи летни напитки: Лимонада с малини, семена от чиа и зелен чай
През лятото апетитът за тежки и питателни храни намалява, но не и необходимостта от енергия, хидратация...
Арабика или робуста
Учудващо е, че в световен мащаб се отглеждат едва три вида кафе, а ароматите и вкусовете, на които можем...
Да готвим с вино
Виното може да придаде на всяко ястие незабравим аромат и вкус, да подчертае всички достойнства, но също...
Най-популярните рецепти с авокадо
Родината на авокадото е Централна Америка – люлката на великите цивилизации на маите и ацтеките. Тези...
Топла салата с нахут
Здравей Цвети, Hera.bg и въобще всички, които следят какво се случва покрай постите на Цвети. Реших да...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook