Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Шафран - щипка лукс в храната



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Чудесна подправка, най-скъпата в света и една от най-известните, използвана от древността, като лек и дори магически еликсир. У нас сякаш е малко по-неизвестна, но пък и не малко хора знаят, че е незаменима при приготвянето на определени ястия. На вашето внимание - ШАФРАНЪТ.
Названието му произлиза от латинското “safranum”, което буквално означава жълт. Получава се от цветовете на културен вид минзухар от семейство Перуникови, наречен шафранов.

История и “производители”
Историята му започва преди повече от 3000 години. Според китайските лечители родината му е Кашмир. Там той бил принасян в жертва на Буда. При напълно естествени условия, големи “плантации” с шафран растат в Югозападна Азия. За първи път е култивиран в района на Гърция. Разпространението му минава през Северна Америка и Северна Африка, за да достигне чак до Океания. Към днешна дата най много шафран се отглежда в Иран, следван от Испания, Индия, Гърция, Мароко и Италия.

Годишното световно производство на тази подправка възлиза на 300 тона, а цената му е наистина впечатляваща- в европейските страни средната му цена е около 1500 евро за килограм, а в световен мащаб стойността му достига до 10 000 долара за кг.

Необходими условия за отглеждане
Този минзухар понася както сухи и топли ветрове, така и студени зими. Обикновено в по-сухите райони- Гърция и Испания, например, се нуждае от изкуствено напояване, но общо взето е непретенциозна подправка.

Съдържание и вкус
Различните сортове варират в съдържанието на някои от съставките си. Като цяло в състава му влизат над 150 етерични и ароматни съединения, летливи масла и восък. Вкусът му е сравнително горчив и притежава особено характерна миризма на йодоформ или сено.

Употреба
Шафранът е любимец на азиатската, арабската и индийската кухня. По-малко употребяван е в европейската, най-често в средиземноморската. Използва се като подправка и оцветител. Добавя се още в сладкарски изделия и дори в спиртни напитки.
Място намира и в съдържанието на някои парфюми, лекарства и миещи средства. Бои на база шафран били открити в изображения на животни в днешен Ирак, на възраст над 30 хиляди години. В древен Рим бил постоянно използван за боядисване на тъкани, както и за лечение на кашлица, колики и различни други стомашно- чревни оплаквания. В Египет също намирал подобно приложение. Шумерите пък го употребявали в магически еликсири. Омир пише, че Зевс лягал в легло, покрито с шафран, за да бъде нощта му дълга и страстна. Шафранът и до днес си носи “званието” на наркотик и афродизиак.

Здравни приложения
- лек срещу умора, сънливост и пристъпи на депресия
- помага при хемороиди
- обезврежда опасния холестерол
- препоръчва се при закъсняващ месечен цикъл
- има ефективно действие при ухапвания от насекоми и различни кожни възпаления
- чаят от шафран помага и при конюнктивит
- известен е и със своите противоракови свойства

Внимание: Ако сте решили да лекувате заболяване само с тази подправка, консултирайте се относно дозировката. В прекомерно количество шафранът може да бъде много вреден.

Помнете
Поради силния му аромат, винаги употребявайте шафрана пестеливо.

Храните, които не могат без шафран
- рибата и различните видове морски деликатеси
- пилешкото месо също си отива с този “мизухар”
- оризът- ризотото и паелята са “съюзници” на шафрана
- доматената супа
- кускусът

Правила при готвене и съхранение
Тази подправка винаги се прибавя към ястието пет минути преди края на готвенето. В тесто я добавяте при самото замесване.
Винаги съхранявате на сухо и тъмно място, в херметически затворена кутия.

За фалшификатите

Шафранът е твърде скъпа подправка и като такава е нормално да има доста “заместители”. Често го заменят с листенца от невен.Не рядко към него се добавят куркума ( не малко хора я ползват вместо шафран, поради по-ниската и цена ) и червен пипер. Следете за по-червеникав цвят- той е сигнал за добавки или откровени ментета. Истинският шафран е много повече жълт или оранжавеещ, отколкото червен.
Виж още статии за:   Кулинар - повече за: · Подправките ·
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Изпитана рецепта за домашна горчица
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Лимонова трева - подправка, билка и козметика
· Япония триумфира над Франция на Световното първенство по сладкиши (снимки)
· Топ 5 ползи за здравето от елдата
· Как да зарадваме домашния майстор?
Виж още статии за:   Кулинар - повече за: · Подправките ·
Петък
7
Февруари 2025
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Коледна разядка с босилек и броколи
Предлагам ви една много проста, но ефектна рецепта. С малко средства и продукти можем да направим бърза...
Пълнени кръгли тиквички с тученица и козе сирене
Тези кръгли тиквички са наистина много симпатични и ефектни. Получих ги дар, a докато се чудех как да...
Индийска крем супа с нахут
Здравейте всички, аз съм Дарина от Червен бряг. Пращам една от най- любимите си рецепти, за да направите...
Мъфини със спанак и синьо сирене
На Цветница имахме кратко пътуване извън града с децата. Сутринта минахме за благословия и върба през...
Домашни бонбони - II
За да си направите тези сладки топчета (около 15 бр.) отново ви трябва блендер. Бонбони с фурми...
Как да приготвим: Кестени
Понякога си мисля, че есента всъщност мирише на печени кестени или печените кестени на есен. Няма значение!...
Пица с тиквички и сирена
Пица у дома се прави рядко. 2-3 пъти в годината. Сигурно за това и не съм достатъчно сериозна за да открия...
Крем супа от цвекло, тиква и джинджифил
Макар цвеклото да е един от най-сладките зеленчуци, реших да добавя и тиква, за да направя тази супа...
Пресни подправки от терасата
Подправките са душата на всяко ястие, а какво по-хубаво от това да са пресни и току-що откъснати. Вече...
Лимецът и спелтата
От няколко години в България, под общия знаменател на здравословното и полезно хранене, все по-често...
Пикантни чили догс
Храната в котешката кухня, знаете, че винаги е вдъхновение и приключение, а днес вдъхновението ми е от...
Пресни и хрупкави картофки - ветрилце с босилек
У дома само аз харесвам пресен босилек, така че половината от тези картофки направих с копър. Можете...
Гроздето – сладкият дар на есента
Кога и къде за пръв път е култивирана лозата, остава неизвестно. За нея обаче четем още в старозаветните...
Варени гевреци с квас
Докато правех питката си с квас ми остана малко тесто, което бях заделила за украсата. Фурната вече бе...
Бурито с телешко и червен боб
Тортилите за бурито можете да купите oт по-големите магазини. Приличат малко на питките за дюнер, но...
Маслинова паста с босилек
Маслиновата паста, намазана на препечена филийка е един от многобройните видове брускети, които жителите...
Невероятни приложения на сока от киселите краставички
Киселите краставички са любим деликатес. Хрупкави корнишонки, пикантни, свежи - зимнина за всяко време...
Печена трицона
Тази рецепта често я правеше свекърва ми и никъде другаде не съм виждала някой да я приготвя. В тяхната...
Да боядисаме яйцата с памук и хартия
Във всеки дом настава истинско оживление, дойде ли Велики Четвъртък /или Велика Събота/ - деня, в който...
Как да: Запазим полезните белтъчини
На всички е известно, че месото съдържа ценни белтъчини, минерали и витамини. На практика обаче при кулинарната...
Постен дип с авокадо и тахан
Като веднъж минала през Коледните пости мога да кажа, че закуската е слабото място на постите. Толкова...
Крем супа от тиква
Това е моята интерпретация за крем супа от тиква. Хубавата част на тази супа е, че подобно на морковите,...
Вегетариански (постен) бъргър
Момчетата обичат бъргъри. И макар моето да не консумира тази храна особено често, все пак си е част от...
Kексче с шоколадова душа
Кексчето има хрупкава коричка и мека, ефирна вътрешност. Ето защо го нарекох: с шоколадова душа. Продукти...
Булгурът - вкусна и полезна алтернатива в здравословното ни меню
Консумиран в почти цяла Европа и Америка и влизащ в състава на една от най-известните арабски салати...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook